![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
Czym wymazać dane z iPoda
Cześć, mam problem z iPodem - pojawiły się bad sektory. Poczytałem trochę i wiem, że mam 2 wyjścia - kupić nowy dysk albo spróbować low level formatu w nadziei, że dysk nie jest uszkodzony mechanicznie a jedynie logicznie.
Z przyczyn oczywistych chcę najpierw spróbować sformatować dysk... Mam iPoda classic 80gb, system plików na nim to fat32. Ogólnie to z formatem bym sobie poradził ale nie wiem jak wyłączyć ipoda tak, żeby był wyłączony nawet po podłączeniu go kablem USB do kompa. Niestety classici mają to do siebie, że nawet po "wysunięciu" włączają się po chwili. Czyli problem sprowadza się do tego JAK wyłączyć/usunąć firmware ipoda, żeby potem można go było przelecieć programikiem "HDD Low Level Format Toll" Aha - jest jeszcze pewien problem z wykrywaniem dysku - windows, itunes widzi go jako 80gb ale HDD LLFT widzi go jako 10gb i widzi w nim za mało sektorów - ktoś wie co się dzieje? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie da się - chyba, że rozładujesz na maksa. Tylko co Ci da wyłączony ipod?
Nie wiem, jaki dysk jest w Classicu i czy da się go podłączyć przez jakąś przejściówkę (po wyjęciu) jak zwykłego laptopowego do IDE. Bo to chyba jedyna opcja żeby softy do dysków go zobaczyły. I nie polecam Low Level Format - lepiej przejechać HDD regeneratorem. Jak sformatujesz LLF to nie wiem, czy w ogóle ipod wstanie na tyle, żeby go zobaczył komp (żeby wgrać system).
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 04.12.2008 o godz. 09:40 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Ale HDD regenerator to chyba tylko na zwykłe dyski - czy też da się nim pojechać dysk na usb?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
A czy przypadkiem jak podłączasz ipoda to nie tworzy Ci się dysk wymienny w moim komputerze? Ja tak mam w ipodzie nano (wiem, że to inna generacja etc, ale warto spróbować). Skasuj całą zawartość ipoda (po prostu usuń z dysku przenośnego). No chyba, że te clasici nie są widoczne w moim komputerze jako dyski przenośne - to już inna bajka :/
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Niestety tak się nie da zrobić - znaczy w sumie to się da ale to nie da tego efektu jaki chcę uzyskać... Zresztą temat nieaktualny bo ipoda odesłałem z powrotem do sprzedawcy - odda mi kasę.
Ale swoją drogą może ktoś wie jak usunąć system operacyjny z ipoda? Bo zadanie nie jest tak proste jak wygląda. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Podpiąć dysk pod ATA.
A może to pomoże http://www.ipodlinux.org/wiki/Installer_2 Tylko jak usuniesz system, to ipod będzie martwy - jak komputer z padniętym biosem.
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Jak odzyskać dane z nieczytelnej płyty? | t.kurzy | Napędy optyczne CD | 1 | 18.01.2005 13:55 |
| Dane wypalone, ale sesja nie zakończona - jak odzyskać dane? | misheque | Napędy optyczne DVD | 0 | 22.12.2004 23:11 |
| Czy można odzyskac dane z sformatowanego dysku?? | ANKO | Off topic | 7 | 07.05.2004 10:43 |
| czym zgac dane z kamety miniDV ? | xmartin | Napędy optyczne DVD | 1 | 10.09.2002 09:02 |
| Czym sprawdzic..jak zabezpieczony jest obraz plyty? | gosciu | Napędy optyczne CD | 2 | 26.04.2002 05:29 |