Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 15.02.2011, 20:04   #1
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Seagate - 1TB - Dysk "tyka"

Przeszukałem forum, nie znalazłem podobnego tematu Więc mianowicie, podczas wczytywania danych z mojego zewnętrznego dysku - Seagate 1TB. Dysk zaczyna "tykać" nić innego złego się nie dzieję, tylko to tykanie trochę wkur**a. Gdzieś na jakimś forum przeczytałem że to przez "bad sektory". Czy jakiś gruntowny format wystarczy aby usnąć ten problem? Na linuxie formatowanie niskopoziomowe? Czy coś zaczyna się dziać z mechaniką dysku, i czas najwyższy kupić nowy dysk ?
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.02.2011, 20:49   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Sprawdź status SMART.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2011, 21:04   #3
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Próboję właśnie HD Tune 2.55 o ile sektory sprawdziłem - szybkim sprawdzeniem i wszystko było okej. Tak nie mam pojęcia jak tym programem sprawdzić status SMART, zakładam że potrzebuje wersję "pro", aby to uczynić mam rację?
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2011, 21:22   #4
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie nie masz racji.
Programy do sprawdzania statusu SMART często nie lubią się z dyskami USB...
Musisz znaleźć taki, który zadziała, może z dyskiem był jakiś soft na CD ?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2011, 22:23   #5
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 37,563
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ten działa:

http://www.cdrinfo.pl/download/8840192932
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2011, 22:29   #6
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 9,359
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez ethar Podgląd Wiadomości
Próboję właśnie HD Tune 2.55 o ile sektory sprawdziłem - szybkim sprawdzeniem i wszystko było okej.
Szybki skan rzadko kiedy coś wykazuje, bo to bardzo selektywna metoda. Chcąc mieć pewność trzeba niestety sprawdzić cały dysk, co jest dość czasochłonne.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2011, 11:43   #7
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>


Więc tak to wygląda jeśli chodzi o mój dysk Niestety ta tabela niewiele mi mówi... Ale wygląda na to że wszystko w porządku tak? Czyli co jest z nim nie tak?
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2011, 00:49   #8
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 9,359
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wartości niektórych atrybutów odbiegają odrobinę od ideału, ale to się zdarza w całkiem sprawnych dyskach. Moim zdaniem te wskazania nie są niepokojące. Tak jak pisałem, w razie jakichś obaw co do stanu dysku można jeszcze dla pewności zrobić pełne skanowanie na obecność bad sectorów (czasem jest bowiem tak, że na całym dysku są powiedzmy 3 i tego program diagnostyczny na szybko może nie wykazać).

Jeżeli interesuje Cię, o czym konkretnie informują poszczególne parametry w tabeli, jest to szerzej opisane w artykule S.M.A.R.T. w dyskach twardych
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2011, 11:33   #9
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No biorąc pod uwagę że niedawno zakupiłem jeden nowy dysk twardy do swojego PC i jest w stanie "dobry" to rozumiem Ale dalej nie wiem czemu dysk "tyka" jeżeli parametry jego są dobre, to dysk nie powinien tykać... Chyba że jest mechanicznie uszkodzony, ale to powinienem mieć jakieś problemy, czy podczas badania S.M.A.R.T powinno mi coś wykazać... Na dniach spróbóję go przeskanować jakoś gruntownie. Spróbuję do tego wykorzystać HDD Scan
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2011, 12:28   #10
dvd24
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.11.2010
Posty: 21
dvd24 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Może to problem z napędem dysku. Ostatnio siadła jakoś tej firmie i nawet ogranicza mocno gwarancje. Wystarczy rysa na obudowie, a nie chcą naprawiać.
__________________
### Notebook HP DV7, Windows 7, Linux Ubuntu 10.10 ###
dvd24 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2011, 13:21   #11
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możliwe... aktualnie dysk znów przestał tykać... pewnie zacznie znów za jakiś miesiąc czy coś... No mój dysk niestety nie nadaje się na gwarancję A swoją drogą, mogę bezpiecznie zdjąć tą plastikową obudowę? Bez zagrożenia że mój dysk się zepsuję? Myślałem nad jakimś "moderingiem" obudowy
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2011, 12:11   #12
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wczoraj dysk zaczął tykać znów, oczywiście praca dysku została zwolniona. Dziś komputer łapał z wiechy przy próbie odczytania dysku, dysk dalej tykał. Po próbie odłączania/podłączania kabli zasialania/usb - dysk normanie wystartował bez tykania bez żadnych problemów... O co chodzi?

Czy zupdatowanie firmware'u coś pomoże? O ile taki dysk firmware posiada...

Edytować posta nie mogłem.
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com

Ostatnio zmieniany przez ethar : 28.02.2011 o godz. 12:14
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2011, 13:15   #13
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ethar Podgląd Wiadomości
O co chodzi?
Tego nikt nie wie, może kabel za długi ? Może tak ma być ?

Cytat:
Napisany przez ethar Podgląd Wiadomości
Czy zupdatowanie firmware'u coś pomoże? O ile taki dysk firmware posiada...
Posiada firmware, musiałbyś poszukać czy jest nowa wersja FW
i najprawdopodobniej wymagałoby to wyjęcia dysku z obudowy i wpięcie pod kontroler w PC - następnie aktualizacja.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2011, 18:02   #14
ethar
Herbaciarz^^
 
Data rejestracji: 19.09.2008
Posty: 738
ethar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dysk ma na stałe zamontowaną obudowę więc raczej nie
__________________
https://www.facebook.com/CzytelnikPlakalJakKupowal - moja osobista misja.

https://www.facebook.com/ZakonBrowardynow - wytłumaczenie mojego uwielbienia do piwa.

kubacki.deviantart.com
ethar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2011, 18:05   #15
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ethar Podgląd Wiadomości
Dysk ma na stałe zamontowaną obudowę więc raczej nie
Nic nie jest na stałe.
Po drugie - wg mnie nie da się wgrywać FW po USB (a jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi).
Po trzecie - jakoś to muszą serwisować więc sprzęt jest rozbieralny - jak nie ma śrubek to zatrzaski.
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 28.02.2011 o godz. 18:07
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dysk, problem z dyskiem, uszkodzenie

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Dysk zewnętrzny 1TB czy 1,5TB IceManSpy Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 33 08.09.2009 10:20
Dysk wypadł z Raid0 (Stripe) (SEAGATE 500 GB) h00ly Odzyskiwanie danych 5 02.09.2009 23:08
Dysk twardy Seagate 250GB nagle gubi partycje - może to wina płyty głównej? malanski Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 1 20.04.2009 22:34
Dysk Seagate i bad sectory Kunte Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 12 13.10.2006 21:55
Piszczący dysk Seagate Kunte Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 12 04.09.2005 14:54


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.