![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.12.2004
![]() |
![]()
Witam.
Panowie kupiłem 500GB dysk twardy Seagate Barracuda SATA. Podpiąłem go do płyty głównej, w biosie bez problemu rozpoznawalny natomiast przy instalacji Windowsa XP widzi wszystkie 3 partycje które zrobiłem, ale przy próbie wyboru partycji system twierdzi, że nie jest to partycja Systemu windows. Próbowałem skasować a następnie stworzyć świeżą partycje ale komunikat ten sam. Spróbowałem z Windowsem 7 i tam podobnie, partycje widzi, zaznaczam kursorem tą na której ma zostać zainstalowany nowy Windows by zobaczyć komunikat o braku możliwości instalacji. O co kaman- system widzi dysk i partycje, instalka także ale nie pozwala na dokończenie operacji. Parametry kompa to : AMD Athlon x 64, 2GB Ram, Płyta główna MSI. PS; partycje oczywiście ntfs
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Smakosz... Heinekena!
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Albo masz pecha i trafiłeś na uwalony dysk, co przy serii 12 nie jest niczym dziwnym, albo wtyk nie w tym gnieździe na płycie, albo zmień tryb pracy dysku w biosie, albo dysk nie ma aktywnej partycji, albo potrzebne są stery sata, albo idę spać...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
* co przy serii 12 jest czymś dziwnym
niczym dziwnym nie byłoby to przy serii 11 (choć i tak nie we wszystkich przypadkach) więc nie siej bajek ... ![]() PS Skoro nowy kopiony i od nowości ma wadę to wymienić... ja mam w tym momencie 4 dyski .12 i żadnych problemów
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
Nie wydaje się mi, że dysk posiada jakąś wadę.
Otóż jezeli podłączę stary dysk ATA na którym do tej pory był zainstalowany XP dostęp do partycji mam, powrzucałem kilka plików- nie ma zadnego problemu. Problem jest zaraz po zaznaczeniu na któym ma zostać zainstalowana winda xp.
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Przestaw zworkę w tryb SATA 1 i sprawdź czy pomogło.
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
To dyski SATA mają zworki
![]()
![]() |
#7 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A te partycje to czym robiłeś, bo może tu jest problem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Spotkałem się z podobnym problemem. Przy dyskach ATA nie było problemu, natomiast gdy podpinało się dysk SATA to działo się jak @radzikus opisał. Płyta główna była bodaj firmy ASROCK.
Z początku myślałem, że program w którym były tworzone partycje źle to zrobił i partycje stworzyłem od nowa Windowsowym narzędziem, niestety efekt ten sam. Później zrobiłem je jeszcze raz pod Acronisem ale to nic nie pomogło. Problemu nie rozwiązałem. Proponuję w biosie pobawić się opcjami odnośnie kontrolera SATA, można też zintegrować najnowsze sterowniki SATA z płytą Windowsa.
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Tak, nie wszystkie modele ale mają, można je ustawić w tryb SATA 1 dla starszych płyt głównych.
![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 20.12.2010 o godz. 12:49 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
barracuda, seaate |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Seagate Barracuda 7200.12 (ST31000528AS), 3.5", 1000 GB, 32 MB, 7200 obr/min. | Bartez | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 0 | 24.10.2009 23:57 |
Seagate Barracuda 7200.12 (ST3500418AS), 3.5", 500 GB, 16 MB, 7200 obr/min. | Bartez | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 3 | 10.10.2009 21:00 |
Seagate Barracuda 7200.10 ST3200820AS, 200 GB, 8MB, SATA II | MacGyver | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 0 | 26.01.2008 20:26 |
Seagate Barracuda ATA V ST3120023A | epol | Off topic | 17 | 16.07.2004 20:55 |