Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.03.2019, 19:58   #1
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
SSD M.2 do Lenovo ThinkPad T540p

Użytkuję laptopa Lenovo ThinPad T540p, model 20BFA1STPB.
Pełna specyfikacja mniej więcej taka, jak w linku poniżej:
https://www.kuzniewski.pl/p16018,len...a-w-cenie.html
Jest to lapek służbowy więc możliwość i chęci inwestycji w ten sprzęt z mojej strony są ograniczone.
Jakiś czas temu wymieniłem dysk twardy. SSD kosztowały wtedy sporo i kupiłem dysk SSHD.
Jest szybciej, ale nie powala. Pomyślałem, żeby kupić teraz dysk SSD, bo znacznie staniały.
Lapek posiada złącze M.2, ale nie wiem dokładnie o jakich parametrach (2242, 2260, czy 2280). Pisałem do pomocy Lenovo Polska, ale nie odpowiedzieli.
Na zagranicznym forum znalazłem informację, że na M.2 nie da się podpiąć,jako pełnoprawnego, że tak powiem SSD, bo ten dysk laptop traktuje, jako miejsce do pamięci cache (tak zrozumiałem z tłumacza Google, bo nie znam na tyle angielskiego). Link do dyskusji:
https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPa...n/td-p/1360779
W związku z tym mam pytanie do kolegów - znawców tematu z forum. Czy możliwe jest podpięcie dysku M.2, jak głównego, a tego na złączu SATA użycie, jako dodatkowego.
Ostatecznie mogę kupić dysk SSD na SATA i wymienić, ale co zrobię z tym używanym obecnie (dysków zewnętrznych mam kilka, a ogólnie to teraz już mam za dużo elektrośmieci w domu).

Informatycy nie potrafią mi odpowiedzieć, czy dysk na M.2 będzie działać.
Na dysk chciałbym przeznaczyć około 300 PLN.
Proszę ekspertów o poradę.
Druga rzecz, jaki dysk w tej cenie kupić?
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 19.03.2019 o godz. 20:04
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.03.2019, 20:41   #2
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli ma złącze M.2 to musisz wiedzieć jakie konkretnie bo inaczej się np. nie zmieści. Poza tym BIOS/UEFI w ogóle mogą nie używać go do pamięci masowych i wtedy też nie zadziała. Muszą być także sterowniki do płyty głównej dla M.2, a sam system operacyjny musi wspierać NVMe (Windows 7 SP1 np. nie obsługuje sam z siebie).

Pobierz instrukcję obsługi (pełną) ze strony producenta i zobacz co konkretnie tam napisali.

Poza tym jeśli nie zamierzasz kupować topowych SSD to na samym M.2 nic nie zyskasz, a tylko stracisz. SATA III nadal wystarcza dla SSD ze średniej półki wydajnościowej (w ogóle jakie transfery i czasy dostępu Cię interesują?).

Na infoliniach nie ma informatyków.


Jeśli masz na myśli ten cytat:
Cytat:
The T540p only supports an M.2 slot and no longer an mSATA slot. Unfortunately, Lenovo left room for a tiny M.2 card which as of now limits you to 16 or 32 GB.

Next, from what I have read, Lenovo does not officially support using the M.2 slot as an active/boot drive. For some reason, they only want it to be a cache drive which is next to useless... See Page 65 of the Hardware Maintenance Manual of the T540p/W540.
To gościowi w pierwszym zdaniu zapewne chodzi o to, że fizycznie większych nie zmieścisz (w tamtych czasach, dziś są pojemniejsze kości).
W drugim jest to o czym wspominałem, BIOS/UEFI nie umożliwia startu z tego nośnika, więc musiałbyś mieć bootloader na starym SHDD, który odpala system z tego M.2. Kolejne zdanie to skrót myślowy.

Niestety link do PDF wygasł i nie wiadomo jak jest naprawdę. Ale jeśli tak jak wyżej to czeka cię tzw. "rzeźbienie w gównie" żeby to działało. Czyli jeśli to stary Windows, integracja via dism z poprawkami dodającymi NVMe. Jeśli nowy to można od razu instalować. Potem ręcznie odpalenie Windy z M.2 i via bcedit skierowanie buta na stary dysk po sklonowaniu partycji EFS lub wgranie boot managera np. GRUB2, który sam znajdzie Windows na docelowym M.2. Skoro o zadajesz takie pytania to sam tego nie zrobisz, a koszt robocizny przekroczy różnicę w cenie pomiędzy budżetowym SSD na SATA-III, a ferrari na tejże SATA.

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 19.03.2019 o godz. 20:55
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2019, 21:43   #3
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dysk musi być "krótki". Większy się nie zmieści (teraz na M. 2 jest modem LTE, którego nie używam i musiałbym go wypiąć).
Chyba jednak prostszy będzie zakup SSD na SATA, obudowy na dysk zewnętrzny, przełożenie do niej SSHD i klonowanie systemu na SSD.
BTW. Na lapku jest Win 10 Pro.
Jeszcze jedno. Czy w przypadku dysku M. 2 z parametrami odczytu ponad 3000 Mbit/s i zapisu ponad 1000 Mbit/s, po instalacji i zabawie z ustawianiem bootowania uzyskałbym takie parametry?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2019, 17:33   #4
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To pytanie z pogranicza filozofii. Teoretycznie tak. Zupełnie jak teoretycznie obsługa pamięci masowych na M.2. Problemem jest brak manuala do tej płyty (laptopa). Można gdybać, ale ostatecznie nikt nie wie co i jak zostało zaimplementowane w BIOS/UEFI, a co nie. Ja bym nie ryzykował na Twoim miejscu.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2019, 20:40   #5
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pod linkiem poniżej jest instrukcja, ale po angielsku:

https://download.lenovo.com/pccbbs/m...Info:UserGuide
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2019, 21:03   #6
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na stronie 27:
Cytat:
M.2 SSD for caching only (on some models)
Nie wiem co to oznacza. Czy jako pamięć cache jak w SHDD zarządzana przez pokładowe UEFI (czyli np. dla HDD, cache nie jego tylko SSD)? Zakładając, że w o ogóle jest w Twoim modelu (bo z nawiasu wynika, że nie we wszystkich z tej serii jest). Nie napisali nawet konkretnie jaka.

Na stronie 141 nie ma napisane z jakich urządzeń może bootować. Nie widzę też żadnej opcji związanej z tym enigmatycznym cache (włącz/wyłącz).

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 20.03.2019 o godz. 21:16
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.03.2019, 21:52   #7
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Kupiłem SSD na SATA III.
Temat do zamknięcia.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Intel SSD 535 Series 180 GB M.2 Arepo Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 1 18.04.2018 20:14
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro +++LeWaP+++ Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 40 21.02.2018 11:59
SSD + HDD / Problem z uruchomieniem systemu na laptopie become Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 9 13.08.2014 14:52
Bezpieczne usuwanie (odzyskiwanie) danych z SSD andy Odzyskiwanie danych 10 30.06.2011 10:04


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.