Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   SSD Vector 128 gb problem z reklamacją (https://forum.cdrinfo.pl/f101/ssd-vector-128-gb-problem-reklamacja-93541/)

KC42 04.07.2014 19:07

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1287018)
A instalowałeś system na tym kontrolerze czy tylko zmieniłeś port?

instalowałem na asmedi, bo mi doradzono że na intelu mogą być problemu z wykrywaniem niektórych dysków, ale wyczytałem o Intel Rapid Storage Technology że przyspiesza pracę dysków, faktycznie to prawda więc zmieniłem port na intela,
raczej to nie wina systemu bo nawet jak dysk jest podpięty pod ten kotroler, a startuje z vertexa to system się nie wiesza przy starcie ale długo szuka vectora zanim ruszy dalej, może zrobić aktualizacje biosu płyty głównej bo z 4 wersje wyszły od ostaniej aktualizacji.

revolver0 04.07.2014 20:52

Najnowsze sterowniki do chipsetu, asmedia poinstalowane? Zobacz ten bios, co CI szkodzi, możesz tylko zyskać, zawsze jest gwarancja:)

KC42 05.07.2014 12:28

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1287024)
Najnowsze sterowniki do chipsetu, asmedia poinstalowane? Zobacz ten bios, co CI szkodzi, możesz tylko zyskać, zawsze jest gwarancja:)

Do asmedi miałem stare stery ściągłem nowe ze strony asusa i po instalacji znikły dyski podpięte pod asmedie potem blu screen i po paru próbach uruchomienia, musiałem przywracać kopia systemu, a nowy bios w żaden sposób nie chciał wykryć Sound Blaster XFI Titanium HD do bani to wszytko pewno asus się pokłucił z creativem :) jutro spróbuje przejść na windows 8.1.

KC42 05.07.2014 23:31

Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1287051)
Do asmedi miałem stare stery ściągłem nowe ze strony asusa i po instalacji znikły dyski podpięte pod asmedie potem blu screen i po paru próbach uruchomienia, musiałem przywracać kopia systemu, a nowy bios w żaden sposób nie chciał wykryć Sound Blaster XFI Titanium HD do bani to wszytko pewno asus się pokłucił z creativem :) jutro spróbuje przejść na windows 8.1.

Dostałem odpowiedź w końcu od asusa i podali link do listy sprzętu kontabilnego z moją płytą i tego dysku nie ma na liście, czyli muszę kupić inny dysk

revolver0 05.07.2014 23:42

Albo wymienić płytę, beznadzieja:(

KC42 05.07.2014 23:56

nowy dysk wyjdzie taniej, zresztą i tak się psuje doszedł nowy bad sector coś te ocz'ty padają, może to przez to go nie wykrywa płyta za każdym razem wyslę na gwarancji

KC42 06.07.2014 08:40

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1286982)
Dziś tak z ciekawości przełączyłem na mojej płycie kabelek z kontorlera asmedia na intela i prędkość max jak ze specyfikacji dysku ale jeden problem dysk nie za każdym razem startuje czasem po restarcie albo czarny ekran i nic się nie dzieje albo staje przy napisie windows 7 i zwiecha czy to dysk nie kontabilny z intelem, może ktoś miał taki problem i wie co zrobić i jeszcze zagmatwany bios uefi setki ustawień nie wiem od czego może coś tam trzeba ustawić płyta to Asus Z87-DELUXE

Trochę się pogubiłem ale czy CrystalDiskMark nie oszukuje wyników na HD Tune już nie jest tak pięknie szybko odczyt max 340 mb's

KC42 09.07.2014 11:47

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez KC42 (Post 1286100)
Podobne wyniki ale wątpie że 21 lat pociągnie choć było już i ponad 100 lat, od wczoraj spadła wydajność w hard disk sentinel na 74, dałem jeszcze wynik z CrystalDiskMark

Po zmianie firmware dysku program ssdlife nie pakazuje prognozy życia dysku czy to może nowe firmware nie obsługuje ten program, zainstalowałem nawet nowszą wersję.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:33.