![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Testy HDD S.M.A.R.T. HDTune
Może się przyda taki jeden główny temat do tego
![]() HDTune: http://www.hdtune.com Cytat:
----------- Przy okazji ja mam pierwsze pytanie w tym temacie ![]() Przypomniałem sobie o funkcji SMART i odpaliłem testy 2 hdd: ![]() Jako, że "tajemnicę" słówek już znamy... Jak czytać te klumienki i cyferki w nich ? Na starutkim HDD 10GB trzymam już tylko folder temp ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Darkly dreaming...
Data rejestracji: 10.08.2004
![]() |
Mnie interesuje, co oznacza kolumna "B8".
Program, póki co, pokazuje to jako "unknown attribute" |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
@pablocoo,
B8 to chyba wiersz a nie kolumna ![]() Mi chodziło o wartości w current/worst/threshold/data - jak to czytać
![]() |
#4 | ||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Worst - wiadomo, najgorsza zapisana wartość parametru. Threshold - parametr progowy określony przez producenta. Jeśli wartość parametru spadnie poniżej progu, to raczej warto zabezpieczyć dane i wymienić dysk. Data - to raczej tylko dla specjalistycznych narzędzi od producenta danego dysku. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 25.09.2008 o godz. 12:14 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Coś mi nie pasuje...
120gb: (05): 100/100/36/0/ok i nie ma żółtego paska, 0 czyli brak badów 10gb: (05): 100/100/36/22/ok i jest żółty pasek, a te 22 to innymisłowy wydaje mi się, że 22 bad secory mam (22 realokowane sektory)... Ale aby powyższe miało sens to trzeba odczytywać kolumne "data" teraz patrzę to wynika nawet z wiersza (09), w kolumnie data jest ilość godzin... Wg mnie wychodzi na to, że: seagate 120gb - jest ok i można mu jak narazie ufać seagate 10gb - lepiej nie trzymać na nim nic ważnego potwierdzacie ?
![]() |
#6 |
Nie potwierdzamy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
To napiszcie obywatelu towarzyszu co o tym sądzicie
![]() ---- Serio poważnie pytam jak się sprawy mają... wiem ża każdy dysk w każdym momencie może szlag trafić ale mi chodzi tylko o wynik SMART ![]()
![]() |
#8 |
Co sądzę? SMART został wprowadzony by monitorować i ostrzegać o możliwościach awarii dysku. Więc jeśli status w programie jest OK, to jest wiarygodnie i OK. Przestaniesz mu ufać jeśli zostanie przekroczona wartość progowa i program to zgłosi.
Oczywiście może się zdarzyć totalny wypad dysku i utrata danych, ale tak samo może się to zdarzyć na tej 'wiarygodnej' 120-tce. A jeśli chcesz jakoś kontrolować tego smarta, to posadź sobie np. Active SMART - przy okazji zwrócisz uwagę, że nie podają w nim nawet wartości 'data'. Ale jest coś bardziej interesującego - 'View attribute lifetime simulation'+ 'T.E.C. date.' |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Przy okazji jak w biosie grzebałem to wyłączyłem bootsplasha na mobo, szybki test S.M.A.R.T. mam w komunikatach POST, też pisze, że OK.
Widać nie ma co się martwić zostaje jak było dzieki za info ![]()
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Odnośnie tego Spin Retry Count zaczynam mieć mieszane uczucia. Chodzi o dysk 120GB (1szy post)
Nagrałem te zachowanie może ktoś już takie dziwne rzeczy słyszał przykładowo w 17 sek, 27 sek itd Dysk tak jakby się gasi i znowu odpala, mam laga w systemie w tym czasie (jak gra muzyka to jest taki efekt zacięcia płyty) i za nic nie mogę go ustwawić w tryb DMA. Tzn wywalam kontroler restart systemu i przez chwilkę jest ale potem znowu przałącza się na PIO mode ![]() Taśmę już zmieniałem. Backup w trakcie... ![]() S.M.A.R.T. pokazuje OK ! ...
![]() |
#11 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() gwara skonczyla się przynajmniej 5 lat temu ![]() ![]() więc co ? jest źle ?
![]() |
![]() |
#13 |
Odnowiony Cyfrowo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Spin Retry Count
10 Ilość ponowień prób rozpędzenia tależy. Atrybut ten przechowuje łączną ilość prób uruchomienia tależy przed osiągnięciem pełnej szybkości obrotowej (pod warunkiem, że pierwsza próba nie powiodła się). Spadek tego atrybutu jest oznaką problemów z podsystemem mechanicznym dysku. Krytyczny: Nie Akurat ta wartosc jest ok (u mnie tez tak jest, bo jak pisalem w swoim topicu wylaczyli mi 2-3 razy prad przy uruchamianiu kompa). Gorzej z relokowanymi sektorami - bo to sa praktycznie bady ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Odnowiony Cyfrowo
![]() Cytat:
![]() bo np. niech dysk przestanie działac [zwolni lub przestanie czytac bo nie bedzie takiej potrzeby chwilowej] na chwile bo słuchasz muzy z cd albo cokolwiek innego i nagle trzeba coś odczytać z dysku ,np. winda cos doczyta i tu nagle dysk sie nie rozkreca raz , drugi ,trzeci ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
hdtune, smart |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak stworzyc obraz dvd nagranej zywcem na hdd albo nagrac dvd bezposrednio z hdd | maestro | Napędy optyczne DVD | 7 | 29.10.2004 19:42 |
HDD S.M.A.R.T. capability | Ziele | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 7 | 26.03.2003 21:44 |
mały problemik z 80 gb hdd | Adik | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 9 | 28.01.2003 00:12 |
Mam problem z HDD ! | +++LeWaP+++ | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 34 | 15.10.2002 21:57 |