![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Witam, chciałbym się podłączyć do tematu, bo mam pasujący do niego problem.
Mianowicie: Posiadam laptopa z 1 dyskiem logicznym. Były na nim dwie partycje: partycja 1-system, partycja 2-dane. Użyłem Truecrypt'a i opcji szyfrowania całego dysku(nie partycji). Wczoraj nie pomyślałem o odszyfrowaniu dysku i bez tego sformatowałem partycję 1 i zainstalowałem ponownie windows (w skrócie zrobiłem "formata dysku C wgrywając nowy system"). Teraz partycja 1 wygląda tak jak powinna, natomiast partycja 2-dane jest w formacie "RAW"( gdy włączę "mój komputer" i chcę otworzyć partycję 2 - nie mogę tego zrobić(wyskakuje mi komunikat, że należy ją najpierw sformatować). Moje pytanie brzmi: Czy jest jakiś sposób, aby odzyskać dane z partycji 2? Mam tam zdjęcia z całego mojego życia i bardzo chciałbym je odzyskać. ![]() P.S. posiadam płytę ratunkową TRD. Ostatnio zmieniany przez wilq01 : 03.07.2012 o godz. 11:40 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Zaznacz partycję 2 w TC a nastepnie sprobuj uzyc funkcji:
Volume tools -> Restore Volume Header -> Restore the Volume Header from the backup embedded in the volume...
![]() |
#3 |
![]() |
po zrobieniu tego co powiedziałeś pokazuje się komunikat: "Incorrect password or not a TrueCrypt volume." Masz może jeszcze jakieś pomysły?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
____
![]() ![]() ![]() |
Uuuu zle doczytalem jedna rzecz: wynika z tego ze zaszyfrowales caly dysk, a dopiero potem zrobiles 2 partycje?
![]() |
#5 |
![]() |
Nie nie nie, miałem dysk z dwoma partycjami i potem go zaszyfrowałem. Pół roku później czyli wczoraj zrobiłem format partycji 1 i zaintalowałem system od nowa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
____
![]() ![]() ![]() |
Ok to jeszcze jedno pytanie: miales dysk z dwiema partycjami i zaszyfrowales kazda z nich osobno, zgadza sie?
![]() |
#7 |
![]() |
nie, wybrałem opcję "szyfruj cały dysk logiczny" czy jakoś tak. Wyglądało to tak, że po uruchomieniu komputera, wpisywałem hasło i wtedy ładował się windows i już żadnych haseł nie musiałem potem wpisywać
"Pół roku temu po instalacji windowsa, zaszyfrowałem cały dysk twardy opcją "Szyfruj dysk systemowy -> cały dysk" przez co obie partycje C:\ oraz D:\ zostały zaszyfrowane. Po wpisuaniu hasła w bootloaderze wszystko było w jak najlepszym porządku. Dzisiaj po formacie partycji C:\ oraz instalacji nowego windowsa, system widzi partycje D:\ jako dysk niesformatowany, próby montowania partycji nie dają żadnego rezultatu, ani jako zwykłego woluminu ani jako woluminu systemowego, próbowałem również robić to z Ubuntu gdyż system informował że nie można montować partycji do której część klucza znajduje sie na zaszyfrowanym dysku. Jednak mimo wszystko nie mam pomysłu w jaki sposób zamontować tamtą partycję D:\, dane napewno nie zostały na niej naruszone. " Czy jest jakaś szansa na odzyskanie tego? Ostatnio zmieniany przez wilq01 : 03.07.2012 o godz. 12:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
____
![]() ![]() ![]() |
W takim przypadku sprobuj podpiac ten dysk do innego komputera (zakladam, ze juz to zrobiles) i uzyc opcji System -> Mount without pre-boot authentification. Zobaczymy, czy wogole jest szansa, aby sie dostac do jakichkolwiek danych.
![]() |
#9 |
![]() |
Oooo, ale właśnie zrobiłem to na laptopie i coś się zamontowało, co mam zrobić teraz?
Działa! Mam dostęp do zdjęć! Dziękuję Ci bardzo, naprawdę! ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 03.07.2012 o godz. 13:53 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
____
![]() ![]() ![]() |
Na przyszlosc kup sobie dysk zewnetrzny i rob regularne kopie. Bo potem jest placz i zgrzytanie zebow jak dane wybuchna. Polecam artykul kopia zapasowa - nigdy nie lekcewaz
![]() |
#11 |
![]() |
Mam identyczny problem.
Witam wszystkich. Mam identyczny problem jak kolega zakładający ten temat. Rozumiem ze rozwiazanie problemu to "System -> Mount without pre-boot authentification."
Tylko gdzie ja moge znaleźć taką opcję? Podczas bootowania z płyty recovery nie mam takiej opcji... Jak cos to mam przejsciowke i dysk z laptopa moge podlaczyc do innego kompa ale problem jest NIE na partycji systemowej Prosze o pomoc. Znalazlem ta opcje po zainstalowaniu truecryptera na partycji systemowej, ale nie pokazuja mi sie zadne dyski w TC. Ostatnio zmieniany przez tommmik : 24.02.2014 o godz. 01:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Mam w tej chwili dokładnie taki sam problem, jestem po formacie partycji C i wgraniu nowego systemu, miałem jeszcze 3 partycje, 2 działają prawidłowo, ale jedna(ta która była po systemowej) nie działa, jak ją odzyskać?
dodam,że metoda System -> Mount without pre-boot authentification nie chce działać zamontowałem partycję ale po wpisaniu hasła pokazuje się takie info: "nieprawidłowe hasło albo to nie jest wolumen truecrypt" dodam,że hasło musi być prawidłowe, jeszcze wczoraj działało Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 31.03.2014 o godz. 00:53 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dla przypomnienia kolega przeniósł się z tematu Potrzebna pomoc!!! Truecrypt
![]() |
#14 |
![]() |
Podobno to częsta usterka jest. Miałem taki sam problem ale sam się naprawił. Dziwne co nie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
partycja raw, truecrypt, utracone dane |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
TrueCrypt 6.1 Problem z szyfrowaniem patycji systemowej | Sound3D | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 0 | 14.11.2008 14:36 |
Po zmianie kompa - problem z wypalaniem | marcel3miasto | Napędy optyczne DVD | 5 | 04.11.2005 18:11 |
Nero i problem nagrywania danych | albercikk | Napędy optyczne DVD | 16 | 05.09.2005 11:45 |
Problem z nero i shrinkiem po zainastalowaniu PCI Adapter DWL-520+ | mario73 | Napędy optyczne DVD | 3 | 28.10.2004 12:14 |
Problem z dzwiekiem po formacie :( | Smartek | Off topic | 5 | 16.11.2003 20:29 |