Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.11.2012, 22:15   #1
moo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.11.2012
Posty: 5
moo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Truecrypt - Windows 7 (zaszyfrowany) + linux (publiczny)

Witam, od paru dni się mecze z tematem zaszyfrowania partycji systemowej.
Majac 2 systemy chciałbym żeby przy wyborze sytemu - Ubuntu dało się dostać po naciśnięciu klawisza [esc] a do Windowsa wpisując hasło. Niestety nie wiem co zrobić żeby ten zaszyfrowany system był na innej partycji niż rozruchowa, a potrzebuje tego żeby ten publiczny system byl ogólnodostępny a nie dopiero po wpisaniu hasła do bootloadera tc. Prosze o pomoc.
moo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.11.2012, 10:34   #2
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Z tego co kojarzę, to Truecrypt nie obsługuje szyfrowania partycji systemowej i wspolpracy z linuxem.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2012, 11:10   #3
moo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.11.2012
Posty: 5
moo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Obsługuje dyski.cdrinfo.pl/artykuly/truecrypt5/strona6.php

Chciałbym tylko zaszyfrować Windowsa, a Linux był by osiągalny z poziomu bootloadera po naciśnięciu klawisza [esc]. W tym tutorialu jest wszystko ładnie opisane, ale mam problem z punkcje gdzie system "musi być zainstalowany na partycji innej niż rozruchowa". Poza tym trzeba użyć standardowego ***8222;windowsowego***8221; programu rozruchowego (GRUB itp. nie sa obslugiwane przez tc).

Czyli robiac tak: instaluje win7, instaluje ubuntu, zamieniam GRUB 2 na win7 loader ..i dalej nie wiem co zrobic zeby partycja rozruchowa byla gdzie indziej jak system.
moo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2012, 11:11   #4
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nikt specjalnie TC pod względem Linuksa nie rozwija, bo tam jest dm-crypt.
Czyli tak:
- gruba użyć nie można, bo się gryzie z TC
- TrueCrypt Boot Loadera użyć nie można bo chce hasło
- trzeba użyć loader z windows a jednocześnie zainstalować windows na partycji innej niż rozruchowa i ma być zaszyfrowany

nie wiem czy to się da zrobić

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 19.11.2012 o godz. 11:15
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.11.2012, 11:33   #5
moo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.11.2012
Posty: 5
moo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie zupełnie:

- linuxa nie chce szyfrować.

- grub jest nie potrzebny ponieważ wg tego tutorialu bootloader tc nie wpisując hasla i nacisnieciu esc automatycznie uruchomi tego linuxa.

- loader windowsa jest potrzebny tylko do przeprowadzenia operacji zaszyfrowania dysku systemowego (win 7)

Zdanie z tutoriala:
"Aby pozostałe systemy były dostępne bez podawania hasła, ten zaszyfrowany musi być zainstalowany na partycji innej niż rozruchowa"
moo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.11.2012, 08:05   #6
moo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.11.2012
Posty: 5
moo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Udało mi się rozwiązać problem, ale zrobiłem to nie co inaczej.

1. instalacja Windows 7
2. szyfrowanie partycji systemowej
- przy pytaniu ile systemów jest na dysku wybralem 1 (na stan obecny byla to prawda).
w tym monecie mamy boot loader TC.
3. instalacja Lunux'a wersja instalacji- 'Alternate CD' (w tej wersji ustawiamy gdzie ma byc zainstalowany GRUB podczas instalacji)
- GRUB ustawiamy na innej partycji jak partycja MBR (tam jest TC boot loader).

I już działa . Nie trzeba korzystać z wersji instalacyjnej 'Alternate CD', ale później będzie trzeba pobawić się z GRUB żeby go zainstalować na innej partycji bo to jest najważniejsze w tym wypadku. Po uruchomieniu komputera mamy boot loader TC jak wpiszemy hasło to załaduje sie Windows jak naciśniemy [esc] odpali sie linux.
moo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.11.2012, 09:54   #7
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dzięki za info w temacie.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.11.2012, 11:31   #8
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,115
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
MBR nie jest partycją, więc nie bardzo rozumiem punkt trzeci. Jeśli GRUBa wrzuci się na nieszyfrowaną partycję z Linuksem to skąd boootldr TC będzie wiedział gdzie jest bootldr Linuksa?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2012, 08:31   #9
moo
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.11.2012
Posty: 5
moo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Masz racje MBR nie jest partycja. Dla sprostowania napisze ze podczas instalacji Linux pyta czy zainstalować GRUBa nadpisując MBR czy w innym miejscu, ja wybrałem główny katalog systemu- root(/).
Wydaje mi się ze bootloader TC nie wie gdzie jest loader linuksowy i nie musi bo klikając esc odpala się po prostu kolejny w kolejce loader w tym wypadku linux jak mam w napędzie płytę z systemem to odpala się płyta.
moo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2012, 08:40   #10
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
GRUB może być zainstalowany albo w MBR (najczęściej) albo na partycji.
Przykładowo ja ostatnio się nieźle zdziwiłem, że na moim dysku nie ma ani jednej partycji bootowalnej a system się bootuje (GRUB jest na MBR)
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2012, 12:34   #11
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez moo Podgląd Wiadomości
podczas instalacji Linux pyta czy zainstalować GRUBa nadpisując MBR czy w innym miejscu, ja wybrałem główny katalog systemu- root(/).
To prawda, pyta. Też wybrałem że na root. I niestety Linux nie wstawał.

Z tym że dla mnie obecnie to nie jest problem, bo Windows (+TC) mam na SSD, a Linuxa na HDD i każdy ma swój własny MBR do dyspozycji. Ale trudna była instalacja Linuxa - bo uparcie chciał ingerować w dysk SSD (który rozpoznawał jako "pierwszy" (/sda). Niestety, nie udało się bez fizycznego odłączenia dysku z Windows na czas instalacji Linuxa. Na szczęście potem już wszystko grało - Linuxowi nic się nie stało, jak podłączyłem dysk, który jest przez niego widziany ja***312;o "wcześniejszy".

A bootowanie jest teraz proste - w BIOS ustawiłem bootowanie z SSD - pojawia się TC z monitem o hasło. Jak chcę Win do wpisuję hasło, jak chcę Linuxa, to wciskam Esc i pojawia się lista dysków fizycznych (a nie partycji), z której wybieram dysk z Linuxem (lub trzeci dysk fizyczny, z jeszcze innym Linuxem).
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2012, 18:53   #12
stiven
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.11.2012
Posty: 1
stiven w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@moo
Chciałbym zrobić na swoim kompie tak samo, czy mógłbyś napisać jakie masz partycje na dysku i na której zainstalowany windows i linux?
stiven jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
linux, szyfrowany windows, truecrypt, truecrypt i linux

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery - oprogramowanie i sprzęt 9 09.05.2012 20:43
Linux Jak Windows XP mgit Off topic 1 18.01.2006 21:59
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć memorando Komputery - oprogramowanie i sprzęt 1 17.05.2003 09:41
Windows - Linux (zapis) kizio Off topic 11 18.04.2003 13:24
Lindows - hybryda Windows & Linux ZiP Off topic 5 19.06.2002 09:46


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.