Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.12.2015, 20:03   #1
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Vista 64bit a SSD - jest sens ?

Witam

Tak ostatnio zastanawiam się nad tym czy by sobie w przyszłości nie wymienić dysku w laptopie na ssd . Tylko problem jest w tym że mam na nim oryginalną Vistę 64bit Home Basic SP2 i nie wiem czy takie połączenie ma w ogóle jakikolwiek sens . Najbardziej chodzi mi o to czy pracując pod Vistą dysk mi szybciej nie "padnie" bo wiadomo to nadal nie są tanie rzeczy . Pracuję na ssd i wiem że przeskok wydajnościowy nawet przy SATA II byłby ogromny,ale nie wiem czy nie czekała by mnie wymiana systemu co najmniej na 7 . Ktoś na forum używa ssd przy starszych systemach niż 7 ?
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.12.2015, 20:22   #2
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jak ma ci paść to i tak padnie...
Równie dobrze, możesz zainstalować 98...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2015, 20:32   #3
jesi
Forumator
 
Avatar użytkownika jesi
 
Data rejestracji: 11.09.2006
Lokalizacja: łódzkie/śląskie
Posty: 884
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
U mnie w firmie jest jeden taki komplecik Vista odpowiednio zoptymalizowana (powyłączane zbędne usługi) i śmiga aż miło. Może nie tak jak 7, ale daje radę.

Jak kiedyś śmiano się, że do Nortona powinni dorzucać dodatkową kość RAM to do Visty mogli dorzucać SSD Na SSD dyskomfort pracy na tym systemie zanika, choć i tak nigdy nie uważałem, żeby ten system był aż tak dziadowski jak wszyscy narzekali.

Takie połączenie jest ok, nie musisz zmieniać na 7
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.12.2015, 22:46   #4
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 3,326
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Systemy nie obsługujące TRIM szybciej niszczą dyski SSD. Używam 2 dysków SSD na systemach XP (dysk systemowy) i działa to super, ale widać znacznie szybszą degradację niż na 7-mce i nowszych. Stosuję naturalnie wszystkie zalecenia oszczędzające dysk.

Mój najstarszy model 64GB A-Data S596 Turbo, po prawie 5 latach na XP-ku (używanym średnio 3 razy w tygodniu po kilka godzin) ma 40% żywotności

Mimo wszystko warto
__________________
Lite-On iHBS 212, Pioneer BDR-209EBK
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2015, 10:46   #5
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arepo Podgląd Wiadomości
Systemy nie obsługujące TRIM szybciej niszczą dyski SSD. Używam 2 dysków SSD na systemach XP (dysk systemowy) i działa to super, ale widać znacznie szybszą degradację niż na 7-mce i nowszych. Stosuję naturalnie wszystkie zalecenia oszczędzające dysk.


Mimo wszystko warto
Właśnie o ten nieszczęsny TRIM mi chodzi . Bo jesli dysk ma mi się przez jego brak szybciej wysypać to dla mnie to nie ma sensu to już wolę zostać przy HDD . To że różnica jest to mi nie musisz mówić bo mam na PC SSD i nawet na starej płycie z SATA II szybkość działania systemu wzrosła o jakieś +/- 200% . A teraz przy SATA III jest jeszcze ciut lepiej ( dysk to budżetówka więc bez szału )

Tylko że na PC miałem od początku 7 ( teraz 10 ) więc nie martwiłem się o TRIM .

Jeszcze pytanie z innej beczki ( choć powiązane ) czy dysk HDD 5400rpm 8 MB cache może być przyczyną ścinek materiałów 1080p w 60 fps na youtube ? Uprzedzając pytanie dysk sprawny bez badów .

Czy jednak może integra "nie wyrabia " ? ( Intel GMA HD )
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2015, 16:27   #6
Leman39
Moderator
 
Avatar użytkownika Leman39
 
Data rejestracji: 21.02.2014
Lokalizacja: NS2
Posty: 2,405
Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Leman39 ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Może to trochę ponad rozważanie, ale zastanów się w takim razie nad hybrydą.
Co do ścinek, to możliwości jest znacznie więcej.
Zaczynając chociażby od bieżącej aktualizacji wtyczek w systemie oraz przeglądarki.
Jak również zauważyłeś, dysk, bądź sterowniki SATA/AHCI, plik stronicowania za tym idący, RAM, proc, itp.
Np. ostatnio zmieniałem klientowi w extensa 4550 procesor na dwurdzeniowy z podobnego powodu, RAM 2GB zamiast 512 i śmiga mu 1080p na Google, co do 60fps nie sprawdzałem, ale nawet na deko lepszym sprzęcie powinno iść.
Grafika też szału nie robi, ale spróbuj (tylko z głową) zaktualizować sterowniki do niej.
Leman39 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2015, 17:08   #7
Cobros
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2012
Posty: 133
Cobros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To może od początku zaczynając mam taki oto laptop :

Dell E6410 specyfikacja :

CPU Intel i5 520M
Gpu : Intel GMA HD
Ram : 4GB DDR3
Dysk : 5400rpm 8Mb cache Hitachi z Allegro

Problem jest w tym że na 1080p w 60 fps na yuutube przycina i jest to dość widoczne . W 30 działa ok . Normalnie stwierdził bym że grafika za słaba na 60fps i trudno . Ale u innych ponoć działa 60fps na dużo gorszym sprzęcie . Więc zastanawiam się gdzie tu poza integrą może być problem .
Cobros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.12.2015, 21:03   #8
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Skopiuj ten film na dysk i odpal, przynajmniej wyeliminujesz narzut przeglądarki.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
NEC ND3500\3520\3530\3540 A VIZZARD Napędy optyczne DVD 3165 01.02.2016 21:31
Szyfrowanie sygnału TV SAT. Jakie są, jak działa itpe. andy Komputery 17 16.01.2016 15:37
Sens wypalarek... Wawelski Off topic 34 29.07.2012 15:38
Vista, dysfunkcja napędu po nagraniu 1 płyty mcduff Napędy optyczne DVD 2 27.04.2008 23:29
Vista SP1 PL już jest Ricki Komputery 31 21.04.2008 18:44


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.