Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2008, 10:03   #1
mars28pl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.10.2008
Posty: 4
mars28pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
WD 500GB SATA2 błędy CRC

Witam wszystkich
Mam problem z dyskiem WD 500GB na SATA2, pokazują się błędy CRC przy rozpakowywaniu archiwów zapisanych na tym dysku lub przy weryfikacji danych przy wypalaniu na płytę danych zapisanych na tym dysku. Płyta główna GIGABYTE na chipsecie nForce 560. Mam do niej podpięte jeszcze 2 dyski (ATA i SATA1) i z nimi nie ma problemów. Pamięci testowane Memtestem nie pokazały żadnych błędów. W BIOS'ie praca SATA ustawiona jako IDE (dostępne są jeszcze RAID i AHCI). Dysk podpięty do starszej płyty z SATA1 jak i innej płyty z SATA2 działa bez problemu. Wygląda to na problem współpracy tego dysku z tą płytą główną. BIOS do płyty najnowszy ze strony producenta. Słyszał ktoś o takim przypadku? Jak temu zaradzić? Może przestawienie dysku na SATA1 by pomogło, tylko jak to zrobić?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.
mars28pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.10.2008, 11:39   #2
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,520
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Przede wszystkim sprawdz dysk narzedziem diagnostycznym od WD pod katem blednych sektorow.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2008, 12:38   #3
mars28pl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.10.2008
Posty: 4
mars28pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wyczytałem gdzieś (na zagranicznych forach), że chipset nForce 550 ma czasem problemy z niektórymi modelami dysków na SATA2, być może problem dotyczy też nForce 560. Jako, że dysk świeżo zakupiony, wymienię w sklepie na inny egzemplarz, ewentualnie model i się zobaczy.

Dysk nie ma błędnych sektorów, sprawdziłem przed chwilą.
mars28pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2008, 14:11   #4
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To go odpal na SATA1 poprzez zworke.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2008, 18:10   #5
mars28pl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.10.2008
Posty: 4
mars28pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem w tym, że zworki nie są opisane. Szukałem na necie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, które zworki za co odpowiadają.
mars28pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2008, 18:33   #6
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Czy system SMART coś zasygnalizował?
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.10.2008, 20:43   #7
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na stronie WD jest na 100% opisane jak puscic na SATA1. Sam mam tak puszczone 2 dyski i tam to znalazlem.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.10.2008, 09:20   #8
mars28pl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.10.2008
Posty: 4
mars28pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na SATA1 jest to samo. Mam już jednak 99% pewności, że to wina dysku: podłączyłem do innego kompa (świeżutki komp z przetargu w firmie, w której pracuję) z chipsetem Intela, na jednej partycji było zapisane kilkadziesiąt archiwów po ok. 100MB, skopiowałem na drugą partycję w obrębie tego samego dysku i ponad 60% plików zostało skopiowanych błędnie.
Wielkość samej partycji chyba nie ma tu znaczenia, bo kopiowałem z partycji ok. 230GB na partycję 20GB. Partycje zakładane programem Partition Magic, myślałem, że może to spowodowało problem, ale skanowanie dysku nie pokazuje żadnych błędów w systemie plików, więc chyba partycje zostały założone poprawnie.

Sprawdzę to jeszcze w innym kompie, jeśli sytuacja się powtórzy to będę miał 99,9% pewności (w 100% niczego nie można być pewnym ), że dysk jest uwalony.
mars28pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2009, 14:26   #9
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez mars28pl Podgląd Wiadomości
Partycje zakładane programem Partition Magic,
I tu masz odpowiedź
Kto używa tego badziewia do dużych dysków Jego możliwości skończyły się na 80GB i ani 1GB więcej Chociaż pewnie komuś się udało poprawnie założyć partycje na większych dyskach - czyli miał więcej szczęścia niż rozumu
Sprawdź błędy SMART - jak są to uwaliłeś PM dysk > leć na gwarancję, nie wspominając o nieszczęsnym PM
Jak nie ma błędów SMART - to usuń partycje (wszystkie) i załóż ponownie sensownym narzędziem, np. M$
P.S. Ja też uwaliłem PM HDD 160GB ale w terminie ustawowym (3 dni) wymieniłem na nowy
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2009, 08:49   #10
mjq666
downloader
 
Avatar użytkownika mjq666
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Posty: 803
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem w jaki sposób Partition Magic może uszkodzić fizycznie dysk? Najlepiej zrobić zerowanie dysku programem od jego producenta i na nowo założyć partycje standardowym narzędziem systemowym microsoftu.
__________________
Pozdrawiam mjq
mjq666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2009, 16:56   #11
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez mjq666 Podgląd Wiadomości
Nie wiem w jaki sposób Partition Magic może uszkodzić fizycznie dysk? Najlepiej zrobić zerowanie dysku programem od jego producenta i na nowo założyć partycje standardowym narzędziem systemowym microsoftu.
ad1) PM to jest rupieć nie rozwijany od lat Tak jak są wirusy fizycznie niszczące HDD tak i są znane i opisane przypadki fizycznych uszkodzeń HDD > 80GB przez PM
ad2) Low format dla nowych dysków (czyli nie starszych niż 10 lat) nie jest zalecany, jest to ostateczność w FAQ każdego producenta HDD.
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2009, 18:09   #12
mjq666
downloader
 
Avatar użytkownika mjq666
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Posty: 803
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem Podgląd Wiadomości
ad2) Low format dla nowych dysków (czyli nie starszych niż 10 lat) nie jest zalecany, jest to ostateczność w FAQ każdego producenta HDD.
Zerowanie a low format to chyba dwie różne rzeczy. Chodzi mi o opcje opisaną np. w programie WD DLGDIAG jako "WRITE ZEROS". Po tym zabiegu dysk jest czysty, nie ma na nim ani partycji ani danych.
__________________
Pozdrawiam mjq
mjq666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2009, 18:24   #13
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,053
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Formatowania niskopoziomowego (tzw. low format) już się nie zaleca robić. Stare dyski można w ten sposób uwalić (reset realokowanych sektorów - znaczy się znowu widzisz istniejące bady itd.) Nowe dyski posiadają już hardware'owe zabezpieczenia i w sumie zabieg ten nic nie daje i nie ma sensu odpalać średniowiecznego dosowego oprogramowania do tego celu.

Zerowanie to oczywiście co innego, są do tego programy Eraser, MHDD itd. owe programy nie wykonują nic innego jak normalne wielokrotne nadpisywanie danych celem udaremnienia ich późniejszego odzyskania - użycie programów całkowicie bezpieczne.

Partition Magic ma problemy z tablicami partycji przy dużych dyskach, wersja DOSowa zaraz po stracie "znajduje" jakieś błędy i proponuje "fixy" - oczywiście program nie naprawia tylko uszkadza prawidłowe tablice partycji - rezultat: w okienku PM zamiast widzieć na pasku znajomych partycji to widzisz jeden wielki żółty pasek. Po resecie dysk jest czysty - można próbować odzyskać dane poprzez przywrócenie prawidłowych tablic partycji.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2009, 20:17   #14
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,853
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez mjq666 Podgląd Wiadomości
Zerowanie a low format to chyba dwie różne rzeczy. Chodzi mi o opcje opisaną np. w programie WD DLGDIAG jako "WRITE ZEROS". Po tym zabiegu dysk jest czysty, nie ma na nim ani partycji ani danych.
Z autopsji: tym sposobem serwis nie uratował HD po użyciu PM Były już błędy SMART Zostało mi tylko skuteczne skorzystanie z opcji 3 dni
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
błędy CRC:(( Korky Napędy optyczne DVD 2 12.04.2006 21:24
Lite-On SOHW-832S i błędy CRC, NTI CD&DVD Maker kraku Napędy optyczne DVD 5 04.11.2004 22:54
Losowe błędy CRC odczytu ?? BzYczekMaruSha Napędy optyczne CD 2 06.07.2003 14:38
Błędy CRC na Teac CD W540E marko22 Napędy optyczne CD 9 25.03.2003 19:19
Błędy odczytu (CRC) astral699 Napędy optyczne CD 2 27.01.2003 22:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.