![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Wolny dysk samsung hd103sj 1TB
Witam , wczoraj kupiłem dysk samsung hd103sj, ponieważ mój starty dysk Seagate 500 Gb pochodzi z czarnej serii i w zakładce health programu HD tune świecą się na żółto 2 parametry, dlatego podejrzewam że niedługo padnie i wolę nie ryzykować. Problem jest taki, że nowy dysk chodzi znacznie wolniej niż we wszystkich testach ze strony cdrinfo. Proszę spojrzeć, tam średnia prędkość jest zawsze ponad 100 MB/s a burst rate zawsze koło 180 MB/s . Natomiast u mnie wyniki wyglądają tak , że średnia prędkość to około 75 MB/ s a burst rate 85 MB/s. Dlaczego tak się dzieje ? Mam płytę głowną ASUS m3a i nie wiem czy obsługuje ona SATA II ale na pudełku jest napisane SATA 3GB\s więc chyba tak. Jeśli chodzi o podłączenie to , nowy dysk podłączyłem do portu SATA 1 , stary SEAGATE przełączyłem na SATA 2 a nagrywarka DVD jest na SATA 3. A jeśli chodzi o zasilanie , to 2 dyski i nagrywarka są podłączone do zasilacza jednym kablem. Słyszałem że jest jeszcze kwestia jakichś zworek , i ustawiania master , slave , ale zupełnie nie wiem o co w tym chodzi. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić żeby dysk zaczął działać szybciej to bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli burst rate jest 85MB/s to dysk szybciej nie pójdzie.
Może gdzieś masz zworkę przełączającą dysk w tryb SATA-I |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
Sprawdzałem , nie mam żadnej zworki nigdzie włożonej, tylko kabel zasilający i i czerwony kabelek od płyty głównej. Czy to znaczy, że dysk jest uszkodzony ? Mam go reklamować ? Ma może jeszcze ktoś jakiś pomysł ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ma, sprawdź na innym komputerze (najlepsze rozwiązanie), a jak nie masz dostępu, to odłącz wszystko co się da od kontrolera SATA, podłącz dysk do innego portu i zrób test.
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Nie mam niestety dostępu do innego komputera z płytą główną obsługującą SATA, Ale zrobiłem tak jak napisałeś, czyli odłączyłem wszystkie kabelki od gniazd SATA i podłączyłem tym razem dysk do wejścia SATA 3 zamiast SATA 1. Niestety , wyniki testu są takie same. Proszę o dalsze porady
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Na innym kompie by się wyjaśniło czy to dysk czy nie, tak można kombinować jeszcze długo. Myślę jednak, że jeśli ten stary dysk chodził szybciej niż nowy trzeba go reklamować ...
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Mam kolejną ciekawą informację. Przetestowałem mój stary sypiący się dysk SEAGATE ST3500320AS i porównałem wyniki z tymi z cdrinfo. I też są sporo niższe niż u wszystkich, którzy zamieścili testy. Czyli to by wyglądało, że kontroler SATA na płycie spowalnia te dyski tak ? Nie mam o tym zielonego pojęcia, ale czy to w ogóle byłoby możliwe ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Tak, to jak najbardziej możliwe, sprawdź w informacjach o systemie (Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe->Informacje o systemie), czy przypadkiem kontroler SATA nie dzieli przerwania z jakimś innym urządzeniem, powinien mieć swoje oddzielne przerwanie, patrz obrazek :
![]() edit: sprawdź też, czy masz najnowsze sterowniki do chipsetu/kontrolera
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 01.09.2011 o godz. 16:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Niestety nie mogłem sprawdzić tych przerwań ponieważ na tej liście nie ma kontrolera SATA
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
System instalowałem wczoraj i mogłem coś przeoczyć , ale teraz jak ściągam sterownik do chipsetu i uruchamiam to jest napisane "instalation failed". No a w menedżerze urządzeń też mi nie zgłasza braku żadnego sterownika.
edit: Oczywiscie masz racje spojrzalem jak to jest na starym dysku i rzeczywiscie zakladka z kontrolerami wyglada zupelnie inaczej ![]() Ostatnio zmieniany przez kbkak23 : 02.09.2011 o godz. 00:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
Teraz mam problem , bo za cholerę mi się nie chce ten chipset zainstalować nie wiadomo czemu. Ale i tak bardzo dziękuję za poświęcony czas i cenne rady
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Sprawdź czy ten sterownik jest na pewno do Twojej płyty (dokładne oznaczenie) i czy wybierasz dobry system. Jeśli nadal będzie problem odszukaj sterowniki, które dostałeś razem z płytą główną. Lepsze stare niż żadne ...
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
Problem w tym , że dokładnie sprawdziłem. I z płyty, z której kiedyś się instalował też instalowałem. I jest dokładnie to samo. Nie chce się zainstalować. Nie mam pojęcia czemu....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dobry dzien.
Mój problem opisany w tym wątku który dotyczył sypania sie sytemu po wymianie kości nie do końca znikł Otóż dysk dziś nie wstał, a zawsze wygląda to tak- wyłączam kompa on coś tam jeszcze zapisuje ,zapisuje ,zapisuje i już nie wstaje po rozruchu tylko tyrkocze, dysk ewidentnie nie wstaje po wyłączeniu podczas zapisu odłączę go , ostygnie i działa jak złoto ,zaraz go jakimś info hdd przeskanuje jakies pomysły ? może mam coś nie teges ustawione itd |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Samsung Spinpoint F3 (HD103SJ), 3.5", 1000 GB, 32 MB, 7200 obr/min. | Bartez | Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje | 14 | 10.02.2013 10:33 |
nowy samsung F3 1TB i problemy | gre | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 3 | 12.12.2009 20:36 |
Wolny Dysk | Sunna | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 5 | 06.10.2006 15:22 |
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW | Jozgaw | Napędy optyczne CD | 7 | 21.06.2004 08:31 |