Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.01.2008, 03:21   #1
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

Witam. Zaniepokoił mnie średni transfer na moim dysku który kupiłem niedawno wraz z kompem. Transfer ten wynosi tylko 50 mb/s. Czas dopstępu 14 ms. Czy to normalne?

Dodam jeszcze screena z hd tune którym przetestowałem dysk
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD403LJ.png (42.3 KB, 148 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 21.01.2008 o godz. 02:58
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.01.2008, 04:25   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,548
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No to już bardziej nienormalne jest to, że w niektórych miejscach transfer tak spada, niż to, że średni to 50MB/s Ale to i tak nie jest zbyt niepokojący objaw.

Zawsze możesz jeszcze zrobić Error Scan, ale nie sądzę, żeby coś było nie tak.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2008, 13:48   #3
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki że mnie trochę uspokoiłeś. Zrobiłem error scan ale nic nie wykazał.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2008, 13:58   #4
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
mam takiego samego twardziela - jak wroce do domu to zrobie test i dam screenshota.
Mam nadzieje ze to ze dysk jest dosc zapchany nie wplynie na wynik.

tak na oko - burst rate masz 150MB/s. Nie pamietam ile jest u mnie ale czy czasem dysk nie działa w trybie SATA-I?

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.01.2008 o godz. 14:02
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 00:45   #5
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A gdzie mógłbym to sprawdzić bo nie pamiętam ?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 10:46   #6
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
oops zapomnialem o screenshocie (tak serio to brat mi blokował kompa cały dzień w gears of war ).
Sczerze mówiąc nie wiem ale SATAII ma przepustowość 300MB/s wiec w wynikach powinno być chyba ok 250MB/s (nie wiem jak jest u mnie - sprawdze jak nie zapomne)
Oczywiście aby skorzystać z tryby SATAII musisz mieć kontroler zgodny z SATAII. No i odpowiedniu ostawione zworki na HDD.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 18:10   #7
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
niestety nie mam dobrych wieści mój skan wygląda tak:
Kontroler Intel ICH9 tryb AHCI


co do burst rate to nie wiem moze tak ma byc albo i ja dzialam w trybie SATA-I (musze wyciagnac dysk i zobaczyc zworki)

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.01.2008 o godz. 18:20
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 19:17   #8
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czyli z moim dyskiem jest coś nie w porządku tzn. może być uszkodzony?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 19:37   #9
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
niekoniecznie
czy podczas testu w tle działają jakieś programy (może nawet o tym nie wiesz)? Właśnie na to wygląda.
Poza tym jaki masz kontroler? Czy masz do niego najnowsze sterowniki?

Temperatura dysku jest jakaś wysoka - ja mam 22-24C a u Ciebie aż 44C. Czy na pewno ma zapewnione odpowiednie chłodzenie?
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 21:10   #10
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W tle działa na pewno antywirus. Czy on może aż tak spowalniać transfer? Sprawdzałem w menadżerze zadań i nic innego nie działa. Poza tym temperatura trochę spadła. Zamieszczam jeszcze screen z hdtune . Temperatura trochę spadła.
Dołączone obrazki
File Type: png HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD403LJ.png (41.4 KB, 471 oglądane)
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.01.2008, 21:31   #11
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,181
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
udma masz mode 5 a dostepne jest mode 7.albo brak sterow do sata@ albo cos innego
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2008, 01:18   #12
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jak sprawdzić czy mam zainstalowane stery do sata 2?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2008, 10:25   #13
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
najpierw powiedz jaki masz kontroler i czy dysk jest w trybie AHCI czy IDE (to sie w biosie ustawia).
W trybie IDE nie trzeba sterowników ale dysk nie działa z pełnią możliwości (choć różnice nie są kolosalne).
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.01.2008, 18:10   #14
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk działa w trybie ide. Co do kontrolerów to nie wiem jakie są. Płyta główna jest gigabyte gcmx-s2 więc na pewno obsługuje sata 2.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2008, 15:02   #15
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem tylko jak uruchomić ten tryb sata 2?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.