Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2008, 15:15   #16
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
ustawia sie to w BIOSie ale jeżeli jeżeli przełączysz teraz z IDE na SATA to windows przestanie działać. Potrzebna reinstalka windowsa i sterowniki. Istnieje sposób na uruchomienie SATA bez reinstalacji windowsa ale jest nieco pogmatwany.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.01.2008, 15:31   #17
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A w którym miejscu w biosie to się przestawia? Która to opcja?

A tak w ogóle to sterowniki miałem dołączone do płyty głównej. Instalowały się automatycznie najpierw wykrywając które są potrzebne. Czy więc mogło ich nie być na tej płycie?

Znalazłem wreszcie nazwę tego kontrolera na mojej płycie głównej.
Jest to Intel 82801GB/Gr/GH (ICH7 Family) - Serial Ata

Szukałem sterownika do tego kontrolera intela na mojej płycie. Na stronie gigabyte nie było takowego do płyty gcmx-s2. Były inne ale do saty brak. Na stronce Intela są różne ale akurat do tego kontrolera nie znalazłem. Być może inne pasują. Być może ktoś wie gdzie znaleźć stery do tego ICH7(Intel 82801GB/GR/GH)?

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 27.01.2008 o godz. 15:37
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2008, 14:48   #18
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
hmm ja mam ICH9 i do mojego oficialnie sterownika sata pod XP nie ma. Nie wiem czy jest dla ICH7. Na pewno jest dla ICH7R ale dla ICH7 może nie być.
Możliwe jest prawdopodobnie przystosowanie sterownika od ICH7R z ale to jest troche zawiłe..
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2008, 22:52   #19
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czyli żeby sata działała musiałbym zainstalować najlepiej vistę gdzie sterowniki do saty są automatycznie dołączone do systemu? A czy tryb sata bardzo zwiększa wydajność dysku czy różnice w domowym użytkowaniu kompa są niewielkie?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2008, 22:58   #20
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
różnice są niewielkie chyba że wiele programów jednocześnie intensywnie wykorzystuje dysk. Ale takie sytuacje są raczej w serwerach.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2008, 21:01   #21
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A tak w ogóle to dysk jest strasznie głośny przy kopiowaniu plików. Mój stary seagate 250 GB jest znacznie cichszy. Nie wiem czym to jest spowodowane. Ogólnie to po 3 miesiącach użytkowania stwierdzam że błędem było jego kupno. No cóż zasugerowałem się różnego rodzaju testami w czasopismach komputerowych które chyba nie były zbyt wiarygodne. Wcześniej miałem 3 seagaty i żaden nie był tak głośny jak ten samsung. Pierwszy i ostatni samsung.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2008, 23:18   #22
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
nie wiem.. moj jest znacznie cichszy od maxtora 160GB. W ogole go nie slysze przez wentylatorki. moze trafil Ci sie jakis trefny egzemplarz...
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2008, 14:48   #23
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Może tak. Tylko że i tak przecież nie mogę go zareklamować z tego powodu że jest za głośny. Reklamacja tego nie przewiduje.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2008, 09:43   #24
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wiem. Ale z tego co sie orientuje w każdych dyskach tak .. bywa.
Po prostu kontrola jakości szwankuje.
Znam dwie osoby przeklinające nowe dyski WD - ze wibrują i są głośne.
prawde mówiąc nie wiem co można poradzić.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2008, 23:45   #25
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Może po prostu miałem pecha. To chrobotanie przy kopiowaniu dużych plików bywa denerwujące ale można się przyzwyczaić. Prędkość jest podobna jak w starym seagate.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 08:46   #26
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Sprawdz dysk programem do odczytu smart.
Może nie jest w najlepszej kondycji i ma zamiar sie posypać.
Wtedy bym go reklamował.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2008, 14:27   #27
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zerknij na to:
ten wątek.

Pozdrawiam,

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2008, 03:44   #28
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wolny transfer samsunga

Dzieki za linka. Nie wiem czy tylko my mamy po prostu pecha czy ogólnie dyski samsunga są kiepskiej jakości. Mój co prawda jeszcze nie padł ale transfery ma coraz gorsze. W międzyczasie kupiłem sobie jeszcze seagate 500 gb i teraz jego używam jako dysku systemowego a samsung poszedł w odstawkę i trzymam na nim tylko mało ważne dla mnie pliki (filmiki). Seagate jest prawie bezgłośny i ma znacznie lepsze transfery tzn. normalne. To tylko przekonało mnie do tego żeby już więcej nie kupić żadnego samsunga. Pozdrowionka
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2008, 00:49   #29
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,562
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Hmm, ja bym proponował, jeśli masz trochę czasu, nie oszczędzać Twojego Samsunga. Jeśli masz nowszy dysk i to o nieco większej pojemności, to nic się raczej nie stanie, jeśli ten się popsuje i będzie musiał pójść na gwarancję - nie stracisz ważnych danych.

W związku z tym radzę w czasie, jak np. nie korzystasz z kompa, ale masz go włączonego, kopiować np. parę tysięcy jakichś małych plików z jednej partycji o rozmiarze ok. 100GB na drugą i na odwrót. Takie pliki można wręcz stworzyć z jednego, wielokrotnie skopiowanego w folderze, który to folder też można skopiować parę razy.

Jeśli dysk po paru-parunastu takich próbach będzie działał tak jak przedtem, będzie to znaczyło, że masz po prostu nie w pełni sprawny model. Ale sam pisałeś, że transfery są coraz gorsze, bardzo możliwe, że to wada fabryczna, którą warto wykryć jeszcze przed końcem gwarancji. Dla pewności można jeszcze raz sprawdzić, czy dysk ma bad sectory, choć z opisu wynika raczej, że to wina mechaniki, nie talerzy.

Takie obciążanie dysku jest oczywiście jak najbardziej "uczciwą" metodą, masz prawo używać go 24h/dobę, jeśli potrzebujesz, a jeśli podejrzewasz, że coś jest nie tak, możesz testować dysk przy pełnym obciążeniu, żeby upewnić się, że działa (albo nie działa) prawidłowo.
__________________

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.