![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2005
![]() |
Wymiana Seagate ST3500320AS na inny model
Witam, w tamtym roku niefortunnie kupiłem dysk serii 7200.11 od seagate. Kiedy zaczęły się z nim problemy, dowiedziałem się, że jest to "czarna seria". Niestety i mój egzemplarz jest prawdopodobnie na skraju awarii, więc potrzebuję małej pomocy.
Chodzi o doradzenie mi, jaki konkretnie inny model zakupić. HDD będzie pracował w desktopie (czyli raczej standardowe zastosowania) głównie pod linuxem i ext4, jeśli to ma jakieś znaczenie. Interesują mnie pojemności 500 GB (ostatecznie 640) Na wymianę gwarancyjną pozwolić sobie teraz nie mogę ze względu na dane, które chcę jak najszybciej migrować. Drugie pytanie dotyczy reklamacji, lepiej robić to u sprzedawcy, czy bezpośrednio u producenta? Dysk ma już realokowane sektory, oraz podwyższoną ilość "spin retry", od kilku dni w czasie pracy wyłącza się i włącza kilka razy dziennie (przy uptime około 8h) Co sądzicie o dyskach WD?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na temat gwarancji Seagate: http://www.seagate.com/www/pl-pl/sup...ns_assistance/
Co do dysku, który kupić, to od jakiegoś czasu na forum polecamy Samsung F3 500 GB. Wydajnościowo deklasuje konkurencję póki co. Tutaj wyniki benchmarków: Testy Samsung F3 500 GB |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2005
![]() |
Do samsungów nie mam specjalnego zaufania. Kiedyś spotkałem się z kilkoma awariami egzemplarzy tej marki, może teraz jest inaczej, ale ze względu na potrzebę jak najszybszej migracji, zakupiłem już WD Caviar Blue WD WD5000AAKS
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.04.2010
![]() |
Co do reklamacji to ja wysylalem bezposrednio do Seagate w warszawie i bez problemu wymienili tylko ze nie na nowy, tylko taki juz naprawiany,ale sprawny i z gwarancja do pozostalego czasu, tego ktory padł. Narazie dziala, chodz SMART cos juz tam pokazuje dziwnego,ale jak narazie wartosci są ok.
Co do WD to kupilem ostatnio 2,5cala 500GB do lapka no i już pojechal do warszawy. Czekam aż przyśla mi nowy. Tez myslalem ze z WD nie bede mial problemu, a jednak. Jak padnie mi ten Seagate z wymiany, to chyba zdecyduje sie na tego Szajsunga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Naprawiane nie sa zle. Sam kupilem za smieszne pieniadze ATA 320gb
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Powtórka z historii - trochę długie | para | Off topic | 63 | 01.09.2005 10:50 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |