Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
24.11.2024, 12:21 | #1 |
|
Zapytanie o SMART Seagate'a ST1000DM003
Witam forumowiczów, ze swojej spiżarni odkopałem dysk Seagate ST1000DM003. Czy mimo dużej liczby błędów odczytu oraz porzuconych operacji po czasie można an tym dysku trzymać ważne dane? W załączniku przesyłam zdjęcie SMARTa dysku.
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
25.11.2024, 07:39 | #2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Data rejestracji: 15.05.2004
|
Ilość błędów nie jest porażająca, zresztą program raportuje stan jako "dobry".
Niemniej jednak byłbym ostrożny z przechowywaniem ważnych danych na owym dysku, przynajmniej monitorując jego stan często i regularnie. Mając powyższe na uwadze osobiście na ten dysk nic bym nie wrzucił, bo skoro w razie pogorszenia stanu i tak trzeba będzie dokądś z niego te dane przerzucić, to po co w ogóle je na niego pakować?
25.11.2024, 11:20 | #3 |
Moderator
Data rejestracji: 26.10.2008
|
Ja tam skladuje dane na gorszych, ale jakies nie za bardzo wazne, mam swiadomosc ze dysk jest taki se i staram sie z nim delikatniej obchodzic.
Do waznych danych nowy dyski i zduplikowane dane. Generalnie ten dysk nie jest taki zly.
25.11.2024, 17:11 | #4 |
|
Dzięki za odpowiedzi!
|
07.12.2024, 17:42 | #5 |
|
Jeśli SMART wskazuje błędy, to mimo że dysk może być obecnie używany, jego niezawodność jest ograniczona. Lepiej używać go wyłącznie do danych tymczasowych, które nie są kluczowe, i zainwestować w nowy nośnik do przechowywania ważnych plików. Regularne kopie zapasowe to podstawa!
|
Tagi |
seagatea, smart, st1000dm003, zapytanie |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|