Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 18.03.2010, 08:39   #1
Azo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.03.2010
Posty: 6
Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Zewnętrzny dysk twardy, widziany jako dyskietka? Co robić?

Witam, mam mały problem, dzisiaj znajomemu stawiałem na nowym kompie windę, później wgrywałem sterowniki, do kompa był podłączony mój dysk zewnętrzny 320GB ATA, po wgrywaniu sterowników audio oraz ethernet komputer sie zrestartował, z racj tego że płyta była w CDromie wyskoczył ten komunikat:


Wcisnąłem Y, poleciało w 1-2 sekundy cos do 100% i wstał windows, po tej operacji dysk twardy skurczył się z 300GB do 1,38MB, Wcześniej było tam 230GB zdjęć, filmów, gier, teraz są 2 foldery ze sterownikami do AHCI:


Wcześniej dysk był widziany jako Volumin: "..." teraz jako zwykły dysk lokalny.

Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić i załamuję się brakiem tych danych z dysku. Wygląda mi to na dyskietkę ale nie wiem jak mam to przywrócić nie tracąc danych które nie są teraz widoczne.
Z góry dziękuję za pomoc.
Azo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.03.2010, 11:02   #2
jesi
Forumator
 
Avatar użytkownika jesi
 
Data rejestracji: 11.09.2006
Lokalizacja: łódzkie/śląskie
Posty: 884
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Azo Podgląd Wiadomości
Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić i załamuję się brakiem tych danych z dysku. Wygląda mi to na dyskietkę ale nie wiem jak mam to przywrócić nie tracąc danych które nie są teraz widoczne.
Z góry dziękuję za pomoc.
Te dane nie są nie widoczne, ich po prostu już nie ma. Naciskając Y wybrałeś utworzenie dyskietki ze sterownikami SATA pod XP, przed utworzeniem której dysk został sformatowany.
Możesz spróbować jakiegoś programu do odzyskiwania, jednak po formacie nie wróżę dobrych rezultatów.

Co do skurczenia dysku to w zarządzaniu dyskami będziesz miał widoczny poprawny rozmiar dysku, potrzebny mu format do FAT32 lub NTFS, z tym że jak chcesz odzyskać dane to tego w tym momencie nie rób.

Ostatnio zmieniany przez jesi : 18.03.2010 o godz. 11:05
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 11:21   #3
Azo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.03.2010
Posty: 6
Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
poleca może ktoś jakiś dobry program do odzyskiwania? dodam że ten dysk nie był jeszcze nigdy formatowany, więc chyba będzie łatwiej odzyskać jakiekolwiek dane... Rozmawiałem z paroma osobami i dowiedziałem się dodatkowo że jeżeli dysk uległ szybkiemu formatowaniu to dane nadal się na nim znajdują, gdyż nie zostały jeszcze nadpisane.
Azo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 11:37   #4
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
W tym temacie Migol21 ladnie to zobrazowal
Odzyskiwanie danych ST3250310AS
__________________



prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 13:17   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przy 320GB to prawie na pewno było formatowanie szybkie. Długie byś zauważył

Zresztą to w sumie nie ma aż takiego znaczenia, bo jeśli masz do dysku dostęp spod Windowsa, to poprzednie dane powinieneś bez problemu odzyskać. Gorzej w kwestii ich rozmieszczenia, nazw itp. ale to już chyba i od programu odzyskującego zależy.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 13:54   #6
Azo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.03.2010
Posty: 6
Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
generalnie stanęło na tym że muszę przywrócić partycję, z tym że różne programy, różne opinie, w google to już się zgubiłem ma ktoś może jakieś przykładowe rozwiązania za pomocą testdisk'a lub jakiegoś innego programu do przywracania partycji, mile widziany łatwy w obsłudze interface
Azo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 14:28   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
W którymś numerze PCFormat była płyta startowa, która miała programy do odzyskiwania danych, przywracania partycji itp. Możesz ewentualnie poszukać, jakie to programy, bo niewykluczone, że są darmowe.

Tylko pamiętaj, żeby w międzyczasie nic na tym dysku nie robić. Każda zmiana, utworzenie nowego pliku itp. to kasowanie starych danych.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 14:40   #8
Azo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.03.2010
Posty: 6
Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wiem że testdisk jest jednym z takich programów uruchomiłem go, widzę partycje ale już gorzej z obsługą programu a nie chcę kliknąć czegoś źle żeby nie zepsuć co do nadpisywania to raczej nie możliwe bo obecnie ten dysk ma 1,38 MB
Azo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 17:36   #9
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,142
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To zamiast siedziec i czakac na innych bys poszukal co i jak, bo nawet na stronie producenta jest dokumentacja
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step i to krok po kroku!
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 18:21   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,881
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
W najnowszym PC World jest też jakaś płyta ratunkowa. Nie przeglądałem, ale może są jakieś programy do odzysku danych.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2010, 18:26   #11
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,142
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ale kolega ma juz wszystko tylko musi to porzadnie zapisac i koniec bedzie problemu.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.03.2010, 18:14   #12
Azo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.03.2010
Posty: 6
Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Generalnie to nie mogę postawić na nogi tego dysku
Dzisiaj próbowałem Paragon Partition Menagerem uruchomić tą partycje z 4 dziwnych plików co pokazywały mi łącznie 2000 GB zrobiłem 1 298 GB ale ona krzyczy mi o format. a jak ją usuwam to testdisk widzi tylko ją. Tej starej nei jestem w stanie przywrócić ;/
Azo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Dysk zewnętrzny 1TB czy 1,5TB IceManSpy Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 33 08.09.2009 10:20
Dysk twardy 120GB 3,5" przez USB do laptopa - problem meprzemek Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 3 28.08.2009 22:57
Proszę o pomoc:( - Twardy Dysk Dorian Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 20 15.01.2007 15:58
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW Jozgaw Napędy optyczne CD 7 21.06.2004 07:31
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.