![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Zewnętrzna kieszeń i HDD 250GB - ?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dlaczego chcesz kupowac plastikowy badziew?
Ten dysk bedzie pracowal w kazdej kieszeni. Ja jednak radze: Welland ME-740U2F USB2.0/FireWire ze strony: http://www.fen.pl/index.php?go=2&act...2aaebe9c1214c8 Sa to jedyne obudowy, ktore znam, a montuja sie na kazdym sprzecie, zreszta sam uzywam takiej, i sa markowego producenta (Welland) i doskonale wykonane. Dysk w takiej, dosc grubej aluminiowej obudowie jest dobrze zamocowany i chlodzony. Zrszta do dysku wystarczy 3 1/2 cala obudowa, nie 5 1/2 cala plastikowa. Jedyna wada tych obudow, zbyt jasna kontrolka pracy dysku, w nocy przeszkadz. PS: sa to jedyne obudowy FireWire 2 1/2 cala ktore nie wymagaja zasilania dla dyskow notebookowych. Inne wymagaja zasilania z gniazda USB. A to juz swiadczy o solidnosci i jakosci elektroniki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Ten plastikowy badziew już kupiłem rok temu a teraz chce wymienić HDD. Spoko że na każdej będzie chodził. W poniedziałek idę zamówić. A co do kieszeni to obecnie szkoda mi kasy na nową. Może kiedyś. Obecna chodzi ładne tylko wygląd i estetyka :/ Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
@yahol co Ty na to żeby zamiast tej obudowy kupić tą tą i dokupić do nie to żeby zamocować HDD? Czytałem że w ME-740U2F dyski się "grzeją". W ME-340U2FL jest wiatrak i jeszcze jak się kupi sanki to można coś pod HDD włożyć? Co o tym myślisz? Bo równicy w hardware między tymi dwom obudowami nie ma za bardzo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Jezeli ilosc miejsca zabieranego przez dysk zewnetrzny, nie ma dla ciebie znaczenie, ta druga jest zdecydowanie wieksza, albowiem obsluguje napedy optyczne, to inne rzeczy nie wplywaja na funkcjonalnosc tej obudowy.
Sprawdzilem to doswiadczalnie, demintujac te obudowy, i te 2 1/2 cala i te 3 1/2 cala i te 5 1/4calowe, elektronika, ktora jest nawazniejsza w tym ukladzie, jest dokladnie taka sama! W 2 1/2 i 3 1/2 cala cieplo z dysku jest/powinno byc przekazywane bezposrednio na obudowe. W tej 5 1/4, w przypadku duzego dysku, warto zainteresowac sie wentylatorem, co by pracowal szybko i bezgosnie (jest wbudowany). Poza tym cala konstrukcja jest identyczna, zasilacze, elektronika, nawet stopki do ustawiania obudow na siebie w piramidke, sa w tych samych miejscach. Ja osobiscie preferuje male, masywne obudowy, dobrze odprowadzajace cieplo z dysku i tlumiace halas pracy dysku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Właśnie moje pytanie brzmi czy te 3,5 calowe odbrze odprowdzą ciepło z dysku 250GB? Obudowy 2,5 calowe mnie nie interesuję. A myśliałem o 5,25 bo dysk będzie miał tam dużo miejsca i w ogóle można zamotać jakieś chłodzenie hdd. W obudowie napędów optycznych nie będę używał ale kto wie, może kiedyś będzie trzeba nagrać coś z laptopa wprost na DVD
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
250-tka wcale sie tak mocno nie grzeje.
Ten wentylatorek z tylu powinien wystarczyc. Ja mam 120-tki WD.ka w kieszeniach 3 1/2 cala, chodza non stop i jakos dzialaja. ![]() Jezeli taki dysk nie bedzie pracowal 24h/d i 7d/t to spokojnie mala obudowa powinna wyatrczyc. (moje pracuja po 10-12h/d) Aha i jeszcze jedno, w obudowach Wellanda i szyny i maska powinny byc w komplecie z obudowa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |