Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje

Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 04.09.2007, 21:10   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Dysk do notebooka i obudowa na dysk 2,5 cala

Połączę dwa pytania w jedno. Przymierzam się do kupna nowego dysku do laptopa (stary od początku był za wolny 4200RPM..). Planowałem sprzedać stary dysk, ale pomyślałem, że i tak niewiele pewnie za niego dostanę, a stosunkowo niewielkim kosztem mogę go przerobić na dysk zewnętrzny, któremu niewielka prędkość tak bardzo nie przeszkadza, a o którym już od dłuższego czasu też myślałem. Stąd pytanie drugie.

Jeśli chodzi o sam dysk. Poszukałem różnych, trochę poczytałem i wychodzi mi, że Seagate z zapisem prostopadłym byłyby najlepsze (seria 5400.3). Stosunkowo ciche, bardzo szybkie i z umiarkowanym zużyciem energii. 7200 nie chcę, bo za drogie i pewnie za głośne, ale te 5400.3 wyglądają ciekawie. Model pewnie 100 giga, może 120 w zależności od ceny, jaką uda mi się znaleźć (wcale nie jest tak łatwo do nich dotrzeć - na Allegro na ATA nie jest zbyt dużo ofert, w sklepach nie ma ich praktycznie w ogóle).

Pytanie - czy to dobry wybór, czy może jakieś inne modele innych producentów warto też wziąć pod uwagę.

Druga rzecz czyli obudowa. Na Allegro zaczynają się od mniej więcej 15 złotych do ponad 200. Te ostatnie odpadają, bo żadne dodatkowe bajery nie są mi potrzebne, ale tych za 15 z kolei trochę się boję. Niby to prosta konstrukcja i nie ma co tu dużo kosztować, ale też spalonego lub w inny sposób zniszczonego dysku byłoby mi szkoda.

Najbardziej sposobał mi się ten model:

http://www.allegro.pl/item230436102_...ep_poznan.html

Pytanie - czy jest coś szczególnego, co należałoby wziąć pod uwagę przy kupnie takiej obudowy?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: