![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.09.2008
![]() |
HDD - pytania zwiazane z aktu. firmware
Zamierzam zaktualizować sterowniki do HDD wd20earx
Szukam informacji : 01. Gdzie na stronie WD jest najnowszy sterownik (nie beta) ? Wyszukując swój dysk najlepsza strona na jaką trafiam to poniższa, ale nie widzę tu firmware https://support.wdc...._specifications 02. Czy aktualizując sterownik nie stracę danych ? Czy to bezpieczne? 03. Mam kilka dysków, aby automatyczny program nie pogmerał mi przy pozostałych chciałbym zrobić to manualnie, tylko dla jednego dysku. Domyślam się że robi się to w Właściwości > Sterownik > Aktualizuj sterownik> wybierz na dysku ściągnięte oprogramowanie
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aktualizacja sterownika to nie aktualizacja firmware
Co do aktualizacji - firmware, na 90% nie stracisz danych, ale lepiej mieć kopie w razie w.
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
FW do HDD? Polecam zasadę "działa to nie ruszaj".
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.09.2008
![]() |
Mamy pokrewne zdanie o Prawach Murphiego
![]() W przypadku tego dysku używam go każdego dnia, od zgaduje min 6 lat (bo wtedy pojawił się finalny sterownik/lub/firmware). Mimo że według HP Tune Pro jego Health jest w pełni ok, to średnio ponad raz na rok nagle znika podczas pracy stając się niewykrywalny w systemie. Czasem uruchomi się przy kolejnym włączeniu, czasem wymaga więcej czułości. Ostatnio wczoraj Wykluczyłem hardware, łącznie z okablowaniem Pozostało mi zaktualizować "Wersja sterownika 6.1.7600.16385", w nadziei że 6.2.8400.0 (moze ostatni) rozwiązało ten problem, acz jak widzicie moja wiedze w temacie jest "raczej słaba" dopisek: Jakiś sterownik znalazłem tutaj: https://www.driverscape.com/download...sb0-ata-device ale nie wiem czy to bezpieczne źródło Miałem nadzieje znaleźć go w supporcie wdc
![]() Ostatnio zmieniany przez Yaku : 26.11.2018 o godz. 11:52 Powód: dopisek |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
To, że znika z systemu wcale nie jest związane z dyskiem - w sumie jest, ale nie do końca. Wystarczy wyłączyć fastboot w uefii i znikać przestawnie (przerabiany temat z dyskiem WD Black)
![]()
![]() |
#6 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
Nie ma sterowników do konkretnych dysków twardych... Sterowniki są do kontrolera na płycie głównej. HDD zarządza sobą sam i wystawia na zewnątrz tylko to co mieści się w ata commandach.
Firmware dysku twardego jakoś szczególnie istotny nie jest. W życiu tylko raz aktualizowałem, pewną słynną Barakudę 11. ![]() Bezpiecznym źródłem jest tylko i wyłącznie strona producenta sprzętu/oprogramowania. Każda inna ma interes w tym, aby "wzbogacić" cię o dodatkowy soft. Szczególnie teraz jest to niebezpieczne, kiedy zniknęło szkodliwe oprogramowanie, które niszczy dane lub system, na rzecz takiego które szyfruje wszystko i wyłudza okup za klucz deszyfrujący. Twoim problemem prawdopodobnie jest Windows, ewentualnie sam fw który nie wybudza na czas urządzenia. ![]() Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 01.12.2018 o godz. 23:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Ty się nie śmiej.
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Guru
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Pioneer DVR-S101\S201\S303\DVR-103\A03\104\A04\105\A05\106\A06\107 \A07\108\ A08\ | alchemik | Napędy optyczne DVD | 954 | 24.10.2018 04:31 |
Wybór HDD 500GB-1TB - mało awaryjny model | Baku-1986 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 8 | 03.03.2011 13:14 |
Czarny ekran przy odpaleniu gry (PS2 + HDD) | Wojtek1990 | Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole | 6 | 25.01.2010 12:15 |
CodeBreaker z Mass lub HDD i gry odpalane z HDD jak ? | Hipersonik | Homebrew | 17 | 03.01.2009 20:47 |
przegrywanie z CD na HDD - zwis | X-Men | Off topic | 0 | 27.02.2002 23:12 |