![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Ismail Delivered
Data rejestracji: 29.08.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nowy dysk..
Witam!!!
Jeśli temat już był, to sorry, ale właśnie w kompie walnął mi twardziel i muszę coś sobie sprawić... Chcę sobie kupić nowy dysk twardy. I teraz mam problem.. Mam płytę główną ecs k7vza. I nie wiem jakiej największej pojemności dysk twardy mogę kupić. Chciałbym kupić Seagate Barracuda 7200.7 160GB 7200obr./8MBcache/ATA-100. I jeszcze jedno pytanie: Jak to jest z tą 5-letnią gwarancją na dyski Seagate?? Trzeba coś dopłacać?? A jeśli nie ten dysk, to który polecacie do mniej więcej 370zł... Pozdro. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
wejdz na strone producenta... tam powinines znalezsc specyfikacje co do max pojemnosci dysku jaka Ci bedzie plyta obslugiwac... i jak jest nowy bios to sciagnij zawsze to lepiej...
![]() |
#3 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Ja mam na K7S6A max pojemność 120GB i takie właśnie mam Hitachi - fajny dysk, trochę charcholi przy dużym obciążeniu ale poza tym miodzio (i tak litek zagłusza dysk)
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10732 Seagata nie maiłem i nie wiem co z gwarancją, |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
ja mam seagate barracuda V 7200, ata 100, 2mb cache, 60gb
pracuje u mnie juz prawie 2 lata i narazie pieknie wszystko.
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Ismail Delivered
Kurka. Szukam informacji jaki dysk mogę największy podpiąć
![]() ![]() I nie wiem jeszcze na jakich warunkach jest ta 5-cio letnia gwarancja na dyski Seagate. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
DJ HACKER, chyba max to 120GB, na 160 już bym nie liczył
a z gwarancją to jest różnie, jeżeli sklep ma na magazynie dyski produkowane przed czerwcem (chyba czerwcem?) to one mają jeszcze 2 lata gwary, a niestety większość sklepów jeszcze ma te starsze jak narazie jedynie na Allegro widziałem nówki z 5 letnią gwarancją
![]() |
#8 |
Born 2 ride, ride 2 live
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Ja mam Samsunga 80GB 7200rpm z 8MB cache i jest
![]() I 3 lata gwarancji w autoryzowanym serwisie samsunga ![]() Jeżeli chodzi o dyski twarde to Samsung jest dobry, ale cdrw i dvdrw ma słabe ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
^_^ czekam na bana ;)
Data rejestracji: 05.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() Mam samsunga 120gb 8cashe i sprawuje się dobrze. Jak go podlączyłem to nie było go słychać, a teraz jest juz czasem gorzej (ale tylko w extreme ![]() Polecam hitachi/ibm - teraz prawie wszystkie testy wygrywają |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
>my private watch dog ;)<
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
Cytat:
To się odnosi do większości dysków ale u samsunga chyba najbardziej, zauważyłem to na kilku dyskach. Plusem samsunga jest to, że mało się grzeje więc np. do kieszeni jak znalazł.
![]() |
![]() |
#11 | |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
A hdd to pojdzie chyba na 90% tylko do 120GB |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ismail Delivered
Big THX za odpowiedzi.
Chyba jednak zdecyduję się na dysk Seagate 120GB. BIOSU nie zmienię, bo nie umię ![]() A jeśli przypuśćmy, że trafię na tą serię seagatów z 5-cio letnią gwarą, to muszę coś za to dopłacić?? Bo kumpel coś mówił, że sobie za to kasę liczą ;( A czy te dyski hidahiego są naprawdę takie dobre?? Bo jak widziałem testy, to lepiej wypadały od seagate... Ale mi głównie chodzi o długi okres gwarancji, bo u mnie w domu jak się do kompa dorwią młodsi bracia to ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Wiesz porównania nie mam bo jak się przesiadłem z 40 gigowego MAXTORA 5400obr. na to hitachi to dzieli je absolutna przepaść jeśli chodzi o dźwięk wydobyający się z komputera, a raczej jego brak, transfer dużo wyższy, podobno trochę się grzeje ale nie zauważyłem. No i gwara 3 lata bez szemrania i dodatkowych opłat. Kiedyś tak najeżdżali na Hitachi po jednej wadliwej serii dysków IBM-a ale ten etap Hitachi chyba ma już za sobą.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Jeżeli plyta ma ATA 100 to maks pojemność dysku wynosi 120 GB Dopiero ATA 133 obsługuje 48 bitowe adresowanie i większe dyski.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
zalzy jaka masz wersje plytki.
jesli ver.3 to spokojnie 120 ci pojdzie(kolega ma seagate 120 GB i bez\ problemu smiga). ja mam ver.1 i ponoc na mojej plycie 120 nie pojdzie(tzn roznie z tym bywa,ale na ver 3 bez problemu)... tak ktos mi kiedys tutaj na forum powiedzial. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|