![]() |
A np. tym: https://www.cdrinfo.pl/download/1343185340
Sam robiłem, wszystko oki. |
Jakie są prognozy spadków cen dysków SSD? Miały drastycznie tanieć :czytaj:
Dotychczas wszystko zaczynało drożeć z końcem października - firmy wtedy zaczynają wymieniać (modernizować) swój sprzęt. :taktak: Mój problem jest taki iż kończy się win7 i będę w Dell 1537 (A.D. 2008 :wow:) przechodził na win10. Czyli zamienił bym HDD 250GB na SSD 500GB niejako przy okazji ;) Do biura i na wakacje było by idealnie :D Który SSD polecacie ??? Jak Dell się rozsypie to SSD przejdzie do innego domowego "trupa". :> Czyli kiedy kupować ??? |
Kupować teraz, bo ceny są dobre. Mogę polecić Crucial BX500 czy Patriot Burst 480GB. Oba dość budżetowe, cena około 230-240zł. Sprawdzone, dobre konstrukcje.
|
Trochę wyszedłem z tematu, ale chyba generalna zasada się nie zmieniła. Szukasz albo po taniości, albo po jakości. Jeśli stawiasz na to drugie, to szukaj SSD na pamięciach MLC, przy okazji dawali dłuższą gwarancję (5 lat)....ale cena wyższa. Producentów to już sam znajdziesz.
|
Chyba pójdę w MX500 (480GB). :>
Bo: 5 lat gwarancji, śrubki, przekładki i oprogramowanie (sprzętowe szyfrowanie > RODO :party: Wyprowadźcie mnie z błędu :ysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czeka mnie to samo :spoko:
|
Cytat:
|
Przymierzam się do zakupu dysku HDD. Będzie używany wyłącznie jako magazyn na zdjęcia/filmy, dlatego nie musi być bardzo szybki. Pojemność 2-3TB. Cenowo powiedzmy że do 300zł. Sprawdzałem specyfikację mojej płyty (Asus P8Z77) ale nigdzie nie jest napisane czy obsłuży ona dysk 3TB. Nie wiem czy wobec tego nie kupić 2TB, bo takie podobno są na 100% obsługiwane.
Mam też wątpliwość, czy dyski stanieją czy podrożeją i czy opłaca się teraz kupować? Jakie byście polecili? |
Polecam dyski firmy Western Digital
|
Cytat:
|
Które z nich byś wybrał?
|
Ja mam nielimitowany zasob dyskow 500gb w cenie ~2-3e sztuka nawet nie zwracam na to uwagi juz ;) biore nastepny z kartona po bananach i tyle :D
|
dla tej płyty co ty masz(Asus P8Z77) z wzgeldu na przeznaczenie (magazyn dla danych) polecam zrobić RAID.
Płyta ma 6 portów sata kup 4 x 2TB zepnij w RAID5 otrzymasz przestrzeń 6TB z możliwością awarii 1 z dysków (podmieniasz zatwierdzasz odbudowę i śmiga dalej) Możesz też wziąść 4x1TB otzymasz w raid5 3TB lub 3 dyski też mogą być. Dla raidu5 przelicznik pojemności jest taki (4x pojemność dysków - 1pojemność jednego z dysków). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:56. |