![]() |
Na początek sprawdź, czy masz takie zgłębienie, po prawej stronie, jak na zdjęciu poniżej. Jest to dysk z 2 talerzami.
http://img39.imageshack.us/img39/5985/img403t.jpg Obawiam się, patrząc na serial, że masz niestety 3-talerzowca. Jeżeli masz wagę kuchenną, to możesz też sprawdzić, ile waży. 3-talerzowce ważą powyżej 600g. |
Ilość załączników: 2
Po obudowie wychodzi, że to wersja z 3 talerzami, gdyż nie mam tego wcięcia jak na zdjęciu.
W teście HD Tune mam jednak chyba dobre prędkości, jak z tych z dwoma talerzami? Jak przeglądałem testy innych to chyba tak by wyglądało. Załącznik 67099 Załącznik 67100 |
2 talerzowce mają ciut więcej, ale w Twoim przypadku nie ma tragedii. Sam mam 3-talerzowca i chodzi już jakiś czas, więc nie przywiązywałbym do tego jakiejś wielkiej wagi.
|
Widzę, że dość znacznie zmienili kodowanie numeru seryjnego, bo nie znalazłem na szybko oznaczeń.
Bartez, wszystko ok, dopóki masz jeden dysk, do mojego RAIDa gdybyś wymienił jednego z dwóch na wersję 3-talerzową to byłoby trochę kiepsko, wszędzie piszą, aby dyski o takich samych parametrach montować. |
Nawet w takim przypadku nie powinno być tragedii. Różnica w prędkości nie powinna być wielka, czas dostępu również będzie podobny. Nie sądzę, żeby to był jakiś problem.
|
Ilość załączników: 3
Zrobiłem jeszcze jeden test nowszą wersją HD Tune:
Załącznik 67101 Załącznik 67102 Załącznik 67103 Czyli rozumiem, że trafiła mi się nie najgorsza sztuka i mogę ją zostawić (nawet jeśli to wersja z 3 talerzami), czy oddać jutro na sklep i zamawiać kolejny? |
Jeżeli masz ochotę się pobawić w zdobycie 2-talerzowca i masz na to czas, to próbuj. Jeżeli w sklepie są w stanie powiedzieć, jaki jest początek numeru seryjnego, to może się uda :) 2 talerzowce oczywiście są lepsze, mniej się grzeją, ciszej pracują i są mniej awaryjne. Ale jak widzisz po osiągach, 3-talerze też dają radę :)
|
Dysk ma mi służyć do przechowywania plików RAW i zdjęć po obróbce. Więc jeżeli wersja z 3 talerzami miałaby być bardziej awaryjna od 2 talerzy to mogę się z nimi pobawić - póki dają mi taką szansę w sklepie.
Mam jeszcze pytanie: W HD Tune widzę, że co minutę po odświeżeniu zakładki Healt cały czas rosną wartości: Raw Read Error Rate, Seek Error Rate oraz Life Time Reads from Host. To tak powinno być? Edit: Mam na myśli wartości w tabelce: Data |
W takim przypadku nie ma co ufać talerzom. RAID to podstawa i jeszcze dodatkowy backup, jeżeli dane są cenne.
Tymi wartościami w SMART się nie przejmuj. Zwracaj uwagę na Reallocated Sector Count, Uncorrectable, Current Pending itp. Tutaj artykuł, który kiedyś popełniliśmy: SMART w dyskach twardych |
Docelowo planuję kupić drugi dysk i spiąć w RAID1, ale obecnie musi mi wystarczyć jeden 2TB, stary 500GB na backup najważniejszych rzeczy + backup materiału nagrywany na płytki BD.
Dzięki za wszystkie informacje. Jeszcze spróbuję zrobić test mhdd i zastanowię się, czy polować dalej, czy zostawić to co mam. |
Nie ma sprawy. Zachęcam do wrzucenia wyników z benchmarków dla Twojego dysku. Może przyda się kolejnym użytkownikom :)
http://dyski.cdrinfo.pl/benchmark_ad...=1613&do=dodaj |
W nocy zrobiłem testy mhdd. Dla porównania zrobiłem jeszcze test mojego starego st500, który już jest po gwarancji.
Zdziwiłem się mocno, gdy zobaczyłem, że nowy dysk ma dużo więcej sektorów o gorszych parametrach niż starszy brat (<150ms). Przez to pewnie dziś oddam dysk i zamawiam kolejny. Poproszę, może sami znajdą mi dyski W1E.. lub Z1E.. ST2000DM001: Załącznik 67104 ST500DM002: Załącznik 67105 |
Duże dyski zawsze będą mieć trochę gorszy czas dostępu, niż mniejsze, więc to trochę jak porównywanie jabłek z gruszkami.
|
Czyli mam rozumieć, że takie sektory z czasem dostępu <150ms nie są zaczątkiem badów?
W sklepie polecili mi zamówić sobie przez neta 5 dysków do odbioru osobistego i przy odbiorze wybrać sobie numer seryjny jaki będzie mi odpowiadał. Mogę w uwagach do zamówienia zaznaczyć jaki nr seryjny mnie interesuje. Ale nie gwarantują, że Ci na magazynie będą chcieli się bawić w sprawdzanie :) W razie czego mam alternatywnie zamówiony dysk Toshiby 2TB DT01ACA200. Podobno są tylko nieco gorsze od Seagate ale wydajniejsze od WD. |
To nie jest, że dysk ma gorszy czas dostępu, tylko, że na talerzu 1326 bloków z czasem dostępu do 150ms.
Często to nic nie znaczy, ale takie bloki jako, że są gorsze, to jako pierwsze mogą być brane do ryzyka SMART ID C5 i przekształcić się w bad sektory SMART ID 05. Oczywiście niekoniecznie tak musi być i dysk może pracować latami bez awarii. 150ms to nie jest jeszcze zły czas, 500ms to już co innego.. |
Mam zamiar kupić nowy dysk twardy Seagate Barracuda ST1000DM003 1 TB (64MB, SATA III). W związku z tym mam 2 pytanka.
Po pierwsze czy ten dysk ma wsparcie dla SATA II bo tylko takie obsługuje moja płyta główna (GIGABYTE G41M-Combo) Po drugie mam zamiar zamówić go z allegro ze strefy marek, ze sklepu prowadzonego przez Komputronik. Czy ktoś miał do czynienia z ich sprzedażą przez internet (bo nie powiem cena atrakcyjna i wysyłka kurierem w gratisie) i chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami. |
Ad1. Tak, każdy dysk SATAIII jest kompatybilny wstecz (będzie działał na SATAII, ale nie będzie osiągał pełnej wydajności).
Ad2. Komputronik i Karen to ten sam właściciel. Mam sklep stacjonarny pod nosem, więc jak dwa lata temu wziąłem u nich dysk ssd to odebrałem osobiście, ale z wysyłką nie powinno być problemów. To stara firma, na rynku już dość długo. |
Dzięki za odpowiedź. Moje miasto jest dość ubogie w sklepy komputerowe. Są tylko 2 ;] więc sporo rzeczy muszę z allegro "sprowadzać".
|
Sigejta bym nie brał ze względu na kiepską politykę gwarancyjną.
|
Wiem, że to nie najlepsza inwestycja jednak do WD Blue musiałbym dopłacić około 30-40 zł + przesyła a do Hitachi około 100. Więc na dzień dzisiejszy liczy się dla mnie cena kosztem gwarancji i jakości. Obecnie mam na pokładzie jego starszego kolege Seagate Barracuda 7200.12 ST31000528AS 32MB cache sata II, ale kupowany był w 2010 roku i ma już za sobą 21 920 godzin pracy (tak podaje Crystal Disk Info) i już coś się zaczyna z nim dziać. Na trochę pomogło mi reampowanie i zerowanie, ale coś czuję, że nadchodzi jego czas. Myślę, że ten nowy (jeśli oczywiście nie będzie miał wad fabrycznych) pociągnie ze 2 lata do końca gwarancji chociaż, bo planuję wymianę całej jednostki na miarę XXI wieku ;]
|
Cytat:
|
Witam
Zastanawiam się nad takim WD'kiem ,ma to służyć jako magazyn danych,ktoś ma? zastanawiam się, ile to ma talerzy ?czy głośno pracuje tzn czy chrupie,kiedyś miałem czarnego i podczas intensywnej pracy wręcz borował ----->WD Red WD10EFRX 1TB sATA III 64MB |
WD Red mamy w firmie w NASach, z tym że wersje 2 TB, chodzą już 1,5 roku 24/7. Czy głośne? Trudno to ocenić jak w tle słychać serwery HP :szczerb:
|
jeśli działają 1.5 roku to jak dla mnie to już sukces,no to spróbujemy czerwonego Wd'ka
|
Ilość załączników: 3
Witam.
No i w końcu kupiłem WD Blue 1TB ,jako że dysk służy jako magazyn danych to skusiła mnie cena 200zł Podczas całego wachlowania danymi i robieniu porządku na komputerze zauważyłem ,że wszystkie dyski pracują w UDMA Mode 5 a są w stanie pracować w UDMA 6 jaka może być tego przyczyna? ,płyta główna Asus Gryphon Z87, tasiemki sata oryginalne, sterowniki najnowsze ,żadnych konfliktów sprzętowych w biosie ustawione AHCI |
Kupiłbym chyba w końcu jakiś SSD jako drugi dysk do lapopa (jest miejsce). Myślę, że 128-256GB wystarczy.
Czy jest jakaś krótka odpowiedź - kup to albo to - na pytanie, co warto teraz kupić, czy mam zaczynać wczytywać się w tysiące recenzji? ;) |
Cytat:
Dodatkowy atut, dużo staniał. |
Dzięki.
Ale przejrzałem ze dwie recenzje i kilka opinii i wygląda na to, że krótka odpowiedź jednak jest - Crucial MX100 256GB :) http://pclab.pl/art58040.html W zasadzie odpowiada moim potrzebom, nie widzę większych wad (tak w zasadzie to żadnych, ale w cuda nie wierzę). Cena ok. Poczytam jeszcze jak jest w kwesti montażu w notebooku, bo wcześniej się tym nie interesowałem, ale wygląda zachęcająco :) |
SanDisk SDSSDX120GG25 vs. OCZ-AGILITY3
Cześć
SanDisk SDSSDX120GG25 vs. OCZ-AGILITY3 mogę wybrać jednego co byście z tych dwóch szt. wybrali Załącznik 67698 Załącznik 67699 |
Hey.
OCZ z tego co widzę to krócej chodzi , w wydajności różnice pewnie minimalne |
Czy jest w tej chwili jest coś lepszego od Seagate ST1000dm003 przy założeniu ceny i posiadaniu jednego talerza?
|
Ja się stałem posiadaczem kolejnego ST2000DM001 SN Z1E* :D
|
Ja też, ale tak dalekich szczegółów nie znam. ;)
http://allegro.pl/dysk-wewnetrzny-se...698552253.html Kolejny miesiąc, kolejny podzespół do nowego komputera, który przyda się najpierw w obecnym. :) O bydlaki, w sklepie mieli dychę taniej, nie sprawdziłem, dwa świetne cydry poszły się... :sciana: |
a w proline np. 295... Z1E = dwa talerze, wiem bo ważyłem :D
|
Tutaj też o tym piszą...
Cytat:
Napisałem im, że miło by było tę dychę jakoś zobaczyć... :szczerb: |
ED specjalnie dla Ciebie
http://www.faktykaliskie.pl/resource...e/10-awers.jpg Swoją drogą ja miałem 2TB to miał 4 talerze, ale 1 tera na talerz też dobrze. |
Załącznik 67818
Tak przybył, bez tasiemki, bez śrubek... wypadły, czy nie dali? :> Na całe szczęście tego u każdego pececiarza jak grochu. :D Załącznik 67817 Sorry, ale płyta na więcej nie pozwala, i tak jest miło. :) |
śrubek w komplecie nie ma, ale za to ciekawskie świnie!
Ja bym się spytał kuriera czy on tam zaglądał... |
Niestety w domu mnie nie było, więc co za tym idzie nie ja to odbierałem. ;)
|
Dotarł mój ST1000dm003 , czy tylko ja formatuje go używając gparted tworząc system plików ntfs?
|
U mnie sformatował się spokojnie spod siódemki. Partycji na razie nie robiłem, bo nie ma po co, pójdzie jako systemowy, na razie robi za śmietnik. Niech chodzi, będę sprawdzał czy OK. :)
|
Tak się zastanawiam czy dyski seagate z serii Constellation są tak samo dziadowskie jak reszta produkcji tego kolosa na glinianych nogach, czy może chociaż deczko trwalsze?
|
A czy teraz w ogóle są dobre dyski? Moim zdaniem to loteria, jeden kupi dysk za 200 i nic mu się nie będzie dziać, a inny kupi za 500 złoty i mu padnie po paru dniach.
Z drugiej strony dwuletnia gwarancja czyli pewnie szambo... Aż korci mnie by sobie zrobić raid na 4 dyskach 250 GB. |
Cytat:
diskpart w cmd. |
Mam WD w moim lapku i pracuje bezszelestnie.
|
Wybór dysku HDD
Witam.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc przy wyborze dysku HDD, ponieważ jestem w tym temacie kompletnie zielony. Poszukuję dysku: w cenie do ok. 300 zł o pojemności 1 TB. Z powodu ograniczonych funduszy planuję wykorzystywać dysk do użytkowania (system), a także przechowywania plików dlatego też poszukuję dysku dość wszechstronnego. Z góry dziękuję za okazaną pomoc. |
ja mam dwa Seagate Barracuda 7200 ST1000DM003, mi działają i nie sprawiają problemu, ale to zależy jak się trafi.
|
Cytat:
Pojęcia nie mam, ale sprawdzał nie będe :D |
Panowie i panie, gdyie tu jest haczyk? http://allegro.pl/dysk-twardy-500gb-...970251861.html
|
To i ja zasięgnę porady.
Potrzebuję dysk o pojemności do 500GB. Najlepiej z jednym talerzem. Pracować będzie podzielony na dwie partycje. Z czego 100GB jako systemowa, a reszta jako magazyn. Zależy mi, żeby dysk był cichy i nie grzał się za bardzo. Naczytałem się opinii o Seagate'ach i WD'ach i jestem w kropce. Obecnie u siebie mam właśnie WD 160GB i Seagate 120GB. Dyski już wiekowe, bo mają spokojnie po ponad 7 lat. Ten WD wydaje mi się szybszy i cichszy, ale pytanie jak jest z obecnymi. Myślę nad WD seria Green. Jaki byłby odpowiednik Seagate'a? |
Ilość załączników: 1
Ja mam od paru lat Seagate Barracuda 7200 12 ST31000528AS 1TB 7200RPM i sobie chwalę.
Dziecko miało w laptopie takie coś :) Trochę kiepsko działał. |
ale nadal można używać xD TYlko przed partycją jakieś 50 giga należy zostawić i pod koniec również, na system jak znalazł.
|
Witam
testował ktoś Black WD2003FZEX 2TB on ma 1 czy 2 talerze ew coś innego 1talezowego 2TB |
Cytat:
|
A co myślicie o dyskach hybrydowych?
Zamierzam zmienić dysk twardy w leciwym już nieco lapku Ace Spire 5710G (używany przez osoby, które głównie używają komputera do przeglądania Internetu i zdjęć, czasem odtwarzania filmów). Myślę o czymś takim: http://www.morele.net/dysk-twardy-se...0lm000-569708/ I druga rzecz. Mam stacjonarny komputer z SSD Samsunga 120 GB i 2 TB Seagate. Czy warto ten Seagate zamienić na hybrydę? |
Cytat:
|
witam , potrzebuje kupić dysk twardy przenośny kompatybilny z Windows i MAC OSX , 1TB lub 2 TB możecie coś polecić , głównie będzie służył jako magazyn do zdjęć i filmów.
Dzięki |
Polecam cos z USB 3.0 sformatowane w exFAT. :taktak:
|
Panowie, powoli przymierzam sie do wymiany kilku letniego HDD WD 640GB AALS (sata2), ktory ma przelatane prawie 20 000h, ale CrystalDiskInfo mowi ze jest w dobrym stanie.
Chce go wymieniec, aby miec spokojna glowe o dane "w razie gdyby cos"... Mam i5 2500k i Asrock P67 Fatality Performance (sata3). Jest SSD Samsung 850Pro 256GB na system i gry. Nowy HDD ma byc tylko na magazynowanie danych i pierwszej kolejnosci oczekuje od niego bezawaryjnosci. Moje poprzednie dyski WD nie zawiodly mnie, ale przy zakupach nie przywiazuje sie zbytnio do marki i daje szanse innym:) Druga sprawa to jak najwieksza wydajnosc i najnizszy czas dostepu pomimo, ze to tylko dysk na magazynowanie. Zastanawiam sie nad kupnem Seagate Barracuda 2-3TB albo WD Black 2TB (WD2003FZEX) tylko ze tutaj cena to az 600zl (co prawda sa na allegro po 450zl ale nie wiem czy warto sie kusic). Szyfrowanie danych mnie nie interesuje:) I jeszcze wazne pytanie, w przyszlym roku prawdopodobnie bede zmienial platforme na i7 6700k gdzie bedzie do dyspozycji Sata Express. Spokojnie moge wstrzymac sie zakupem dysku i zmianie platformy kupic HDD na Sata Express. Warto poczekac? pozdrawiam |
cześć miałem podobny dylemat 5lat używałem za magazyn 1TB WD Black w tym roku w listopadzie kończy się gwarancja po 5latach i zmieniłem na kolejnego WD Black 2TB WD2003FZEX ~600zł
tak że polecam :-) co do sata express dla dysków HDD to spokojnie do dnia dzisiejszego wystarcza SATA 2 gdzie w zapasie jest jeszcze SATA 3 jeszcze długo pojedynczy dysk HDD do użytku domowego nie przekroczy bariery 300mb/s |
Od co najmniej 10 lat używałem Seagate Barracuda 720, miałem kilka dysków, kiedyś postanowiłem zakupić SSD i wiecie co? to są mega dobre i przede wszystkim szybkie dyski... wystarczy kupić taki pod system Windows reszta plików może latać na normalnych dyskach...taka sytuacja :-)
|
Panowie i Panie (jeśli są) proszę o radę
Chce kupić dysk SSD nie znam się na tym sprzęcie totalnie. A testy szybkości mnie zupełnie nie interesują. Chce kupić taki dysk: - niezawodny ma się nie zepsuć za rok albo za 5 lat - pojemność minimalna to pomiędzy 100 i 120gb - i tyle Ps. Znalazłem taki dysk na allegro "Dysk SSD 240GB GOODRAM Iridium Pro 2.5 SATA III (6448747493)" Opis niby sensowny gwarancja jest 5 lat. Tylko, że allegro to banda złodziei i boje się tam kupować bo w razie czego nikt mi nie pomoże tak jak na E-bay. Brać ten czy szukać lepszego ? generalnie nie chce wydawać dużo i każda 100-wka jest dla mnie bardzo cenna! ale jeśli przykładowo miałbym kupić 120gb za 250 zł i tego co ma 240gb za 300 to już wole wydać te 300 Bardzo dziękuje za ewentualne odpowiedzi. |
Cytat:
No chyba, że płyta nie obsłuży... na twoim miejscu uderzałbym w coś od Samsunga np. 850 Pro lub jak brak funduszy 850 EVO |
Tak to stara płyta i tylko SATA3
wezme chyba ten: GOODRAM 120GB 2,5'' SATA SSD CX200 jest np. w sklepie x-kom firma w miare dobra i cenowo fajnie wychodzi, na windowsa mi wystarczy. myślę, że pochodzi ... |
Właśnie mi się pieprzą ostatnie dwie sztuki Seagate 2TB FW: Z1E* (ST2000DM001) jakie kupiłem w życiu (RAID1) - obrazki poniżej.
Muszę kupić jakieś dwa inne dyski (2x 2TB). Przyglądam się dwóm sztukom WD Black 2TB (WD2003FZEX). Co o nich sądzicie? Załącznik 82983 |
Wygląda na to, że cokolwiek (nie ze stajni seagate'a) weźmiesz - będzie lepiej. :taktak:
:mruga: |
Mam ten dysk, troszkę mniej przechodzony, mam się zacząć bać? :O Na razie wygląda nieźle...
Załącznik 82985 |
SN zaczyna się od Z1E? Nie pamiętam innych przypadków ale ten właśnie ma 2 talerze,
pod tym samym modelem klepali także wersje 3 talerzowe, czyli jeszcze cięższe, wolniejsze i gorsze niestety. Edu chyba jeszcze trochę czasu masz, u mnie problemy zaczęły się od przebiegu 9500h. Więcej Seagate nie kupię, przy tych 2 szt. już się biłem z myślami, bo wcześniej też się trafił brzydal (felerna seria). WD Black 2TB (WD2003FZEX) ma przynajmniej 5 lat gwarancji, gdyby Seagate miał taką gwarancję to dałbym te dyski "do naprawy" i nie byłoby aż takiego kwasu. |
Tak Z1E, o ile dobrze pamiętam, to ma 2 talerze, jak to sprawdzić, nie wiem.
|
Cytat:
Da się jeszcze sprawdzać po wtłoczeniach w obudowie. |
Pamiętam, że była dyskusja, żeby tych z 3 nie brać. ;)
|
wd black trochu głośny "ropoce jak traktor dziadka" ;) mówi mój siostrzeniec (mam wersje 1tb) mi to generalnie nie przeszkadza a nawet miłe dla ucha, no i pamiętaj, że gwarancja to nie 5 lat w rzeczywistości ale 5 lat od daty produkcji ;) w moim przypadku to było 5 lat - 3 miesiące więc znośnie. generalnie ma ze 3 lata i ropoce dalej więc raczej polecam ;]
|
WD Blue za to szeleszczą, na początku myślałem, że "głosy" słyszę! :O ;)
|
No i WD Black już u mnie w RAID1 :> Dałem szanse kolejnej marce.
Marce Seagate po 10 patach mówię już stanowcze nie. Faktycznie dyski dają o sobie znać, ale myślałem, że będzie gorzej (starego Seagate ATA66 10GB nie przebijają) :) Załącznik 83367 |
|
Cytat:
Dałeś szanse i mam nadzieję, iż się nie zawiedziesz ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Oj mi już padł i to nie raz - w ciągu całego okresu gwarancyjnego (36 m-cy) był wymieniany dwa razy, czyli miałem do czynienia z trzema egzemplarzami w tym okresie - uśredniając padały po ok. roku. Pewnie trafiłem po prostu na wadliwą serię. Obecnie używam i montuję w komputerach tylko napędy WD i jak na razie nie ma problemów. Czego odnośnie Seagate'a powiedzieć nie mogę. |
Cozy ktoś na forum ma i używa dysków toshiba p300?
|
W X-KOMie był dobry CebulaDeal - 1 TB z USB 3.0 z darmową przesyłką za 250 zł to wziąłem. :spoko:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...46d664a20f.jpg |
To ja jak kupowalem wd za 65 funtow 2 czy 3tb to bylo mi dopiero tanio;)
|
2,5'' są zawsze droższe per gigabajt.
|
Tez mam 2,5";)Toshiba canvio connect 2 http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-to...706516062.html takie cos.
|
kurdę moderatorze maxu, większej miniatury się nie dało... :sciana:
|
Nie wiesz ze matryca retina UHD i obrazek jest tyci tyci;)
|
A co sadzicie o samsungach 750 evo ?
|
chcę kupić dysk używany ale interpretacja S.M.A.R.T. nie jest moją mocną stroną, opłaca się toto kupować na magazyn danych?
http://oi64.tinypic.com/2saz2w3.jpg |
Ja bym nie kupił tego dysku. Coś mi tu nie gra z tym smartem. Trochę zalatuje low level formatem.
Nie wiem co inni powiedzą ale patrząc na ten zrzut ze smart z tym dyskiem pomimo małej ilości przepracowanej liczby godzin jest coś nie tak. Pozdrawiam EDIT: to że nie ma relegowanych sektorów jak dla mnie nic nie znaczy bo coś podczas pracy tego dysku było nie tak patrz c7 może wadliwy był sam kabel sata może nie. W sumie trudno do końca ocenić hdd dopóki nie zacznie się użytkować. |
Jeśli wierzyć opisowi aukcji to właśnie kabel był uszkodzony a sam dysk ponoć pracował jako domowy NAS.
|
http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php
W takim razie atrybut BC mógłby się z tym pokryć. |
Pytanie tytułowe na czasie :D
Tylko dlaczego mam wrażenie ,że dyskł padł po przejściu na windows 10 , ciągle parkował głowice podobno wina sterownika intela :hmm: https://forum.cdrinfo.pl/attachment....1&d=1499809529 A więc co warto kupić na chwile obecną ? Dyk do użytku codziennego |
Kupięłm drugiego WD blue , mam jednego i jestem zadowolony . Zaraz jade po odbiór i przesiadka . Tylko co zrobić z samsungiem :hmm:
|
Ja od 10lat jadę na WD BLACK i każdy jest w stanie idealnym nawet 1TB który ma 8lat. mam 2TB i teraz dokupiłem 4TB. polecam
|
Kupiony ,zainstalowany i śmiga bezszelestnie.
Z samsunga zrobi się pendrive :-) |
Witam,
chciałbym kupić dysk 4 TB X300 https://www.toshiba-storage.com/products/x300/ Ale jest w wersjach bulki i retail. Bulka znalazłem już za 470 zł (większość jest po 540 zł), retail są od 560 zł. Proszę o informacje, jeśli ktoś kupił kiedyś jedną z tych 2 wersją co było w paczce wraz z dyskiem w przypadku bulka i w przypadku retail? |
Witam
Planuje zakup pierwszego dysku ssd i zastanawiam się: sata3 czy m.2 nvme. Dyski ssd m.2 nvme kuszą dużymi prędkościami (szczególnie Samsung SM961 NVMe). Niestety nie mam złącza m.2 w swojej płycie głównej(Gigabyte GA-990XA-UD3) i jedynym rozwiązaniem by podłączyć dysk m.2 byłoby użycie adaptera tak jak @czechoj w tym temacie. Czy Samsung SM961 256GB PCIe x4 NVMe (link): 1) będzie chodził z dodatkowym adapterem m.2/pcie zamontowanym na złączu pcie na mojej płycie (brak złącza m.2 na płycie)? 1) będzie chodził z moją płytą nie obsługującą pcie v3.0 (płyta obsługuje tylko v2.0)? 3) będzie chodził pod win xp (m.in. kwestia sterowników)? Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam |
stefan
powiem tak jak nie jesteś hobbysta nie lubisz robić czegoś sztuki dla sztuki to odpuść sobie dysk M.2 do tej płyty głównej 1.nie wiem jak to jest ale jak pisał czechoj on ma modyfikowany fw. pod dysk NVMe 2. trzeba by sprawdzić ile obetnie transferu na PCIe 2.0 x4 3. XP nie obsługuje TRIM dla dysków SSD 4. * Notice : The driver supports Windows 7, Windows 8.1 and Windows 10. czyli nie ma wsparcia dla Win XP. poszukał bym czegoś SSD na SATA3 lepiej i na pewno będzie przepaść :-) miałem Samsunga 840 PRO 128GB prawie 5lat to była przepaść po dysku HDD przesiadka na tanie M.2 nie miała sensu w moim wypadku bo nie było by WOW tylko Samsung 960 PRO :-) i jest WOW do czego zmierzam z tym hobbysta np. Ja mam Z270 + 7700K i dokupiłem kontroler Marvella 6G za 250zł tylko po to żeby mieć natywny kontroler IDE niestety nikt nie umiał powiedzieć czy zadziała na Win10. Jak sam nie kupisz to się nie dowiesz taka prawda |
Z tego co wiem aby poprawnie działały dyski M.2 NVMe, to płyta główna musi mieć chipset, który je wspiera. Przy AMD takie wsparcie pojawiało się bardzo późno, podana płyta z pewnością go nie ma. Dodatkowo potrzebny jest UEFI BIOS oraz odpowiedni system operacyjny - dla Windowsów od 7 w górę. Czyli nie masz w sumie niczego co jest zgodne z NVMe.
Zakładając, że podany kontroler ma własny BIOS i uda się ominąć kwestię biosu płyty głównej oraz chipsetu, to i tak w XP całość nie zadziała. Trzeba mieć przynajmniej Win 7. Nie martwiłbym się v2.0 PCIe, dysk dla v3.0 powinien być teoretycznie zgodny wstecz, teoretycznie ... Cała sprawa, mimo że ciekawa, aż prosi się o różnorakie problemy i lepiej w to nie wchodzić. Poczekać spokojnie na wymianę sprzętu na nowy, a do tej pory używać zwykłych dysków SSD na SATA3. |
tak jak piszesz Arepo w dodatku UEFI tylko jest pod Win7 x64
dodatkowo wydajność chipsetów i platform AMD budzi wiele do życzenia tak samo jak era pierwszych SATA 3.0 i USB 3.0 sam jestem ciekaw jak chodzą dyski SSD SATA 3.0 na AMD mało kto ma taki sprzęt w naszej bazie danych każdy tylko Intel ew. Marvell 6G |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:13. |