![]() |
Cytat:
W takim razie jaki dysk(i) ssd na sata3 byście polecili ? Szukam dysku o pojemności 240-256GB, szybkiego, opartego na kościach MLC, trwałego na tyle by wytrzymał roczne użytkowanie pod win xp (z gwarancja min. 5lat, trwałość nawet stawiam ponad szybkość), cena ma mniejsze znaczenie (mogę zwiększyć budżet jeżeli znajdzie się coś dobrego). Cytat:
Też jestem ciekaw jakie prędkości osiągnie ssd sata3 w moim zestawie, ale właśnie dlatego szukam dysku szybkiego (taką mam nadzieję, że szybki dysk zrekompensuje wolny kontroler, ale możliwe że jestem w błędzie) |
Cytat:
|
wytrzyma więcej jak rok na XP wszystko zobacz na mój temat o Intelu 320
mam go b.długo użytkowany na wszystkim i ma się dobrze https://forum.cdrinfo.pl/f102/intel-...obr-min-96800/ nie ma szans ze wykończysz SSD ogólnie wszystko na MLC jest b.dobre bardziej kwestia jaka marka ci się podoba :-) |
Jeden z moich pierwszych SSD, ADATA S596 Turbo 64GB miał po 1,5 roku 68% życia, po 2 latach jakieś 50%. Cały czas pracował pod Win XP. Można założyć, że 4 lata by wytrzymał, ale go wcześniej wymieniłem.
|
Ja tylko się przyczepię. Temat dotyczy kupna dysku twardego, a rozmowa jest o SSD. :P
PS: XP zabije ten SSD. |
HDD SSD bez znaczenia :-)
nie zabije nie zabije :-) |
@arepo, namierzyłem już wcześniej Twój test, ale jakoś nie jestem przekonany do tego goodram'a iridium pro, m.in. przez to jak wypada w testach, wyniki jednych odbiegają od drugich i to nawet bardzo (testy1 - tutaj wyniki Twoje i kolegi @umpc różnią się znacznie, poza tym te testy2 - różnią się od testy1), nie wiem czy to normalne i czy każdy dysk tak ma, do tego w tym teście wypada bardzo różnie (zaliczył wpadkę - w iometer maksymalny czas dostępu przy zapisie 4KB wyniósł 5,3s gdzie najszybszy dysk, plextor dał wynik 10ms, nie wiem może się czepiam), Twoje testy - testy3 - innego goodram'a konkretnie cx300 też nie napawają optymizmem, poza tym odnośnie iridium pro na forum pclab pojawiło się kilka negatywnych opinii opisujących problemy jakie ten dysk sprawia (np. opinia Arnold65 na stronie 90), pytanie czy warto się sugerować tymi opiniami
|
Testy rzeczywiście się różnią, ale zależy to zapewne od platformy testowej. AS SSD Benchmark pokazuje też bardzo różne wyniki w zależności nie wiadomo do końca od czego. Niedawno testowałem CX300, podłączyłem go jako dodatkowy dysk (niesystemowy), odczekałem po starcie komputera kilka minut i wykonałem 3 testy po sobie. Pierwszy pokazał 700 punktów, gdy dwa kolejne ponad 1000.
Pracowałem już z wieloma dyskami SSD i praktyka pokazuje, że testy syntetyczne nie dają do końca prawidłowego obrazu sytuacji. Trzeba posiedzieć z komputerem i podziałać, zobaczyć jakie są odczucia. Przykładowo CX300 mimo podobnych parametrów, w realnej pracy jest u mnie na Win XP i SATA I wyraźnie wolniejszy niż Crucial M550. Możliwie, że w 7 czy 10-tce na SATA III byłoby zupełnie inaczej. Nie można porównać CX300 do Iridium PRO. Iridium to dysk Premium, a CX300 budżetowy. Widać to bardzo wyraźnie w realnej pracy. Iridium chodzi jak burza, praca z takim sprzętem jest czystą przyjemnością i dlatego mogę go z czystym sumieniem polecić. Wybór należy oczywiście do Ciebie. Dodam na koniec, że jeśli pieniądze nie są problemem, to bierz Samsunga 850 PRO i będziesz najbardziej zadowolony :) |
co przemawia na korzyść 850 pro?
jak to jest z tymi komórkami 3d mlc v-nand w tym modelu, spotkałem się z opinią w komentarzach na stronie x-kom, że 3d mlc bardziej się grzeją od zwykłych 2d mlc (tych zastosowanych m.in. w goodram iridium pro), czy tak rzeczywiście jest? @arepo, wracając do iridium pro 240GB, czy podczas jego używania zdarzało Ci się niejednokrotnie, że dysk się zawiesił, "zamroził" na kilka sekund? producent goodram deklaruje na swojej stronie wytrzymałość tego modelu (iridium pro 240GB) do 500 GB/dobę przez 5 lat, czyli że można na nim zapisywać dziennie do 500GB danych przez 5 lat co w sumie daje TBW na poziomie ~890TB - to kosmiczna liczba, tyle nawet samsung nie deklaruje dla swojego 850 pro (dla tego modelu TBW = 150 TB)...te 890TB to realna wartość czy zwykła ściema? czy może coś źle odczytałem i ta wartość dotyczy modelu o pojemności 960GB? jeżeli to prawda, że TBW dla iridium pro 240GB wynosi 890TB to samsung 850 pro ze swoim TBW równym 150TB wypada mizernie (ze względu na swoją cenę), podobnie wypada w porównaniu z HyperX Savage 240GB, dla którego TBW zadeklarowano na poziomie 306TB (przy 3 latach gwarancji) i z ADATA Ultimate SU900 256GB, dla którego TBW wynosi (aż) 800TB (przy 5 latach gwarancji), na pewno na korzyść samsunga przemawia 10-letnia gwarancja, ale sam już nie wiem co lepsze dłuższa gwarancja czy większe TBW |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do trwałości, obydwu konstrukcji nie da się w normalnym użytkowaniu "zabić" ilością zapisanych danych. Nie ma co się nad tym głowić i przejmować. Zarówno zwykłe kości MLC, jak i 3D V-NAND są bardzo wytrzymałe, nawet XP-ek ich nie pokona ;) |
jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc (szczególnie Tobie @Arepo)...
zamówiłem dziś 850 pro :) jak tylko dostanę dysk, przetestuje go (platforma AMD) i wyniki zamieszczę na forum |
Miałem dopiero okazję poczytać nowe posty w wątku.
Moim zdaniem Samsung w wersji pro bardzo dobry wybór - sam mam ciut starsze bo 2x 840 pro w raid 0 i ani myślę wymieniać :) |
Cytat:
|
Mam Goodram Iridium Pro i gorąco polecam. :)
|
zastanawiam się nad dyskiem dla Klienta
budżet okrojony dysk SSD po SATA3 i teraz patrze ze Samsungi EVO 500GB są dwa typy MZ-76E500B/EU na pamięciach MLC MZ-75E500B/EU TLC różnica w cenie 40zł nie kupowałem nigdy wersjo EVO jest sens dopłacać ? zawsze mam wersje PRO i jakoś nie maiłem dylematu :-) |
w ciemno mogę napisać - bierz MLC :taktak:
|
Cytat:
|
tak to jest jak się 3ma językami operuje i jeszcze auto korekta :(
serio nigdy nie zwracam na to uwagi tak to jest w tym biznesie jaki prowadzę p.s. a zlot w tym roku ? będzie ? tak zrobię Arepo zamówię MLC |
Ja w swoim laptopie Hyperbook dostałam WD SSD GREEN 120GB M.2 który pracuje wraz z HDD Seagate 1TB.
Na razie dyski pracują bezbłędnie, więc mogę je polecić. Jak coś się posypie, to dam znać :) |
Ch*j by strzelił, 3ci HDD z seri WD mi zdechł, ze wszystkich HDD jakie mam (200, 320, 400GB, 1TB) kolejny raz mi zdechł 1TB z serii WD. Co kupić? Do tej pory brałem to co jest ale to wszystko coraz gorszej jakości. Potrzebuję coś między 1TB a max 4TB.
|
Seagate?
|
Dużo mi to nie mówi.
|
Seagate ST1000LX015 firecuda SSHD.
|
Kupiłem to.
|
Cytat:
:mruga: Jak do tej pory jedyne dyski które u mnie szły do śmietnika to właśnie były shitgate'y i ich pomioty (maxtor chociażby). Aktualnie w trybie ciągłym śmigają toshiby, szajsungi (stare, sprzed fuzji z seagate) i wd. Bez zarzutu. :spoko: Niestety, wybór jest dzisiaj gorzej niż marny, bo na rynku zostało dokładnie trzech producentów - seagate, toshiba i wd. :] |
No kolega wyzej wyrzuca WD do smietnika;)
Ja mam wiekszosc Seagate - chodzacy 24h/365 dni w xboxie 360 od kilku juz lat i wciaz dziala, do tego kilka w laptopach i obudowach zewnetrznych i jeszcze ani 1 mi nie padl - wsio 2,5" |
kwestia szczęścia i gustu
zaczynałem na Quantum Firebal :-) potem Seagate Medalist czarne Samsungi ATA i Samsungi na SATA ale one w trybie AHCI cykały dziwnie podczas gaszenia kompa i od ponad 10lat tylko WD BLACK mam od 1TB do 4TB najstarszy ma prawie 8lat. kondycja jak nowy. teraz mam zamiar kupić WD GOLD 8TB ale szukam wersji z 256MB cache ale wszyscy maja tylko 128MB |
No a to co zamówiłem nada się?
|
Do śmietnika? Z pewnością. :D
|
Nie do śmietnika, śmieszku, tylko do używania.
|
Póki nie padnie to się nada. SMART monitoruj nieustannie. :taktak:
|
3 miesiące i 3 1TB WD zdechły, to dopiero trzeba mieć 'szczęście'...
|
jaki model ? WD ?
|
Pamiętam, że jeden był na liście łatwo zdychających 3.5", drugi to jakaś padaka WD bez slotu SATA tylko USB 3.0, a ten ostatni to WD 10EZEX.
|
ten ostatni to BLUE linia budżetowa... nigdy nie miałem
tylko BLACK lub seria RE czasami inwestycja się opłaca |
Próba remapowania pomogła, tylko na jak długo?
|
polecam coś od HGST.... choć to też już WD. Mam 3 HDD WD RED 2TB i dwa z nich pracujące w NAS padły jeden po drugim chwilkę po zakończeniu okresu gwarancyjnego :), trzeci nadal działa bo siedzi w kompie i nie jest tak intensywnie użytkowany. Na 4 HDD od HGST na razie wszystkie są OK ale mam je nieco ponad rok. Dwa siedzą w NAS, dwa pracują w kompie. Na ten czas polecam.
|
Ilość załączników: 1
Po masowej padlinie Seagate zmieniłem stajnię na WD (Black) i jak ręką odjął.
Jeden dysk można było nazwać pechem, ale problematyczne były obie sztuki Seagate w RAID 1 i jeszcze jdna poprzednia generacja też. Mam kilka starszych Seagate i tamte są ok... tak jakby z jakością spadli... Załącznik 125877 |
Hejka
Musze kupić dysk twardy zewnętrzy pod USB 3.0 pojemność min 0,5tb :D Może ktoś coś polecić ? |
Chyba machnąłeś się z tą wielkością :)
|
Cytat:
|
500gb to dzisiaj bardzo mało jeśli ma być magazyn ;-)
|
Cytat:
Obecnie mam 320 GB ale zaczyna sypać błędami . |
A takie coś?
https://www.x-kom.pl/p/409029-dysk-z...ny-usb-30.html Nie wiem czy najtaniej, ale tak na szybko dla przykładu. |
Wez taki, ktory ma najdluzsza gwarancje, bo na danych raczej ci jakos specjalnie i tak nie bedzie zalezalo.
Zapomniales tez podac czy 2,5" czy 3,5" - ale wiedzac, ze do tv to pewnie 2,5". Mam kilka wd 2,5", toshibe 2,5", seagate 2,5" oraz wd refurbrished 3,5" i zaden nie pada. Wd 3tb sluzy mi do filmow wiec jest ciegly zapis odczyt i wciaz zyje:) Kupujac sugerowalem sie tylko cena. Mam tez kilka seagate'ow w roznych chinskich obudowach i tez dzialaja bez problemu. |
No ta toshiba jest ok , nawet jest w stacjonarnym sklepie kilka km . Jutro podjadę zobaczyć.
Gdyby ktoś chciał coś dodać to śmiało. Dzięki |
|
No chyba wezme TOSHIBA Canvio Basics 2TB bo da się wyrwac za 280zł
|
No patrz, przecież miałem ci napomknąć że lepiej wziąć 2TB za 50% drożej....nie wiem, czemu zapomniałem :hmm:
A może to i lepiej, że sam na to wpadłeś. |
lepiej toshiba p300 HDWD130UZSVA wychodzi za 300zl masz 3tb ;)
|
A gdzie obudowa pod USB3 , a gdzie ta lekkość i mobilność dysku 2.5 :taktak:
|
Tak sobie szukajac dysku znalazłem coś takiego
https://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-t...736464758.html chyba zaryzykuje ,kupie kilka sztuk , faktury nie wystawia. Jesli wałek to niech sie allegro martwi :D |
Cytat:
|
zaczynam się rozgladać za nowym magazynem i mam pytanie który z tych dwóch wybrac i dlaczego
do tej pory od 10lat maiłem BLACK WD Western Digital Ultrastar 4TB 0B35950 WD 4TB 7200obr. 256MB Red Pro WD4003FFBX co sadzicie ? |
Wg mnie kupuj Ultrastara, jest po HGST ma 5 lat gwarancji tylko nieco więcej kosztuje. Do REDa mam osobistą niechęć choć jeśli mam być szczery to chodzi o wersje bez PRO. Zakupiłem 3 szt. 2TB - problemy mają dwa które pracowały w NAS, trzecia sztuka pracująca w komputerze ma się dobrze. Teraz mam 2 Ultrastary od HGST w wersji 2TB i 2 szt. w wersji 3TB - jak na razie nie mam problemów.
|
dzięki przez pewien czas była seria GOLD ale jakoś znikła
czytam dalej i szukam opinii |
Dziś sprawdziłem przebiegi dysków:
1. HGST Ultrastar 2 TB - 12982 h oraz 12992 h 2. HGST Ultrastar 3 TB - 2233 h i 2226 h 3. WD RED 2 TB z NAS - ok. 39 tyś. zł oraz ok. 35,6 tyś. zł [Edit: ma być oczywiście tys. h, zamiast tys. zł. /Grzeniu] |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
|
Cytat:
|
Brak alkoholu poczynił straszne spustoszenia!!
|
tak, następuje gąbczenie mózgu i degradacja rozumu oraz spadek chuci tzn..... libido ||
generalnie ch*j ... wszędzie widzę złotówki |
Może Ty wyznania handlowego jesteś? :haha:
|
dobrze, że nie z Gdańska :P
|
Hej, mam laptopa
Acer Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz) Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 950M i powolny dysk HDD chce zmienić na SSD, jak na niego zgrać dane ze starego dysku aby po odpaleniu bylo wszystko po staremu? |
A np. tym: https://www.cdrinfo.pl/download/1343185340
Sam robiłem, wszystko oki. |
Jakie są prognozy spadków cen dysków SSD? Miały drastycznie tanieć :czytaj:
Dotychczas wszystko zaczynało drożeć z końcem października - firmy wtedy zaczynają wymieniać (modernizować) swój sprzęt. :taktak: Mój problem jest taki iż kończy się win7 i będę w Dell 1537 (A.D. 2008 :wow:) przechodził na win10. Czyli zamienił bym HDD 250GB na SSD 500GB niejako przy okazji ;) Do biura i na wakacje było by idealnie :D Który SSD polecacie ??? Jak Dell się rozsypie to SSD przejdzie do innego domowego "trupa". :> Czyli kiedy kupować ??? |
Kupować teraz, bo ceny są dobre. Mogę polecić Crucial BX500 czy Patriot Burst 480GB. Oba dość budżetowe, cena około 230-240zł. Sprawdzone, dobre konstrukcje.
|
Trochę wyszedłem z tematu, ale chyba generalna zasada się nie zmieniła. Szukasz albo po taniości, albo po jakości. Jeśli stawiasz na to drugie, to szukaj SSD na pamięciach MLC, przy okazji dawali dłuższą gwarancję (5 lat)....ale cena wyższa. Producentów to już sam znajdziesz.
|
Chyba pójdę w MX500 (480GB). :>
Bo: 5 lat gwarancji, śrubki, przekładki i oprogramowanie (sprzętowe szyfrowanie > RODO :party: Wyprowadźcie mnie z błędu :ysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czeka mnie to samo :spoko:
|
Cytat:
|
Przymierzam się do zakupu dysku HDD. Będzie używany wyłącznie jako magazyn na zdjęcia/filmy, dlatego nie musi być bardzo szybki. Pojemność 2-3TB. Cenowo powiedzmy że do 300zł. Sprawdzałem specyfikację mojej płyty (Asus P8Z77) ale nigdzie nie jest napisane czy obsłuży ona dysk 3TB. Nie wiem czy wobec tego nie kupić 2TB, bo takie podobno są na 100% obsługiwane.
Mam też wątpliwość, czy dyski stanieją czy podrożeją i czy opłaca się teraz kupować? Jakie byście polecili? |
Polecam dyski firmy Western Digital
|
Cytat:
|
Które z nich byś wybrał?
|
Ja mam nielimitowany zasob dyskow 500gb w cenie ~2-3e sztuka nawet nie zwracam na to uwagi juz ;) biore nastepny z kartona po bananach i tyle :D
|
dla tej płyty co ty masz(Asus P8Z77) z wzgeldu na przeznaczenie (magazyn dla danych) polecam zrobić RAID.
Płyta ma 6 portów sata kup 4 x 2TB zepnij w RAID5 otrzymasz przestrzeń 6TB z możliwością awarii 1 z dysków (podmieniasz zatwierdzasz odbudowę i śmiga dalej) Możesz też wziąść 4x1TB otzymasz w raid5 3TB lub 3 dyski też mogą być. Dla raidu5 przelicznik pojemności jest taki (4x pojemność dysków - 1pojemność jednego z dysków). |
co do wydajności wolumenu raid5 na kontrolerze wbudowanym w płytę napewno będzie większa od wydajności pojedynczego dysku.
|
Nie mam kasy na RAID (choć 6TB przydałoby się, nie powiem :D )
@misiozol to musiałyby być dyski 2,5', bo 3,5' nie zmieściłyby się już w obudowie. Kupiłem Toshiba P300 3TB, tani był jak na 3TB, zobaczymy jak się będzie sprawował. Na razie czekam aż przyjdzie ;) Może uda mi się go zapełnić do końca roku. |
:spoko:
|
Dysk przyszedł i działa, od strzała wykrył go Windows i porobiłem sobie partycje. Jedyne co przeszkadza to że jest dosyć głośny i tak chrobocze, ale chyba ten typ tak ma.
Ważne że są 3GB do zapełnienia :taktak: |
3GB to nie za dużo. :mruga:
A partycje po co? :jezyk: |
Tak na jednego divixa w sam raz. :D
Kurde tyle teraz średnie telefony mają ramu :rotfl: |
Dopiero teraz zauważyłem :rotfl: Ale @grzeniu mylisz się bo na 3GB zmieściłbym 4 divixy gorszej jakości (700MB i dwa lepszej jakości (1,37GB).
Ale 3TB już starczy na dłużej :] Cytat:
|
Cytat:
OK, rozumiem, ale żeby dzielić 3TB dysk na pierdylion 3GB partycje? Szacun... |
Tak naprawdę mam osobną partycję na każdy film. Wtedy dopiero jest porządek :rotfl:
|
Ale nie dla mnie. Mam więcej filmów...
;) |
Do porządku na dysku magazynowym robi się foldery. W zupełności wystarczy. :fiu:
|
A tak na marginesie - chyba jest limit partycji dla MBR i GPT - dla MBR chyba 4 a GPT 128 to sie duzo filmow na tym 3tb nie zmiesci:)
|
Choć z nadzieją patrzę jeszcze na rynek płyt BluRay, to jednak uważam że jeśli o magazynowanie idzie niezastąpione były i są dyski twarde. Płyty mają sens jeśli zapisywane dane już nie ulegną aktualizacji, np. Mamy film w jakości DVD-Rip a wiemy że będziemy mieć w jakości HD to po kiego czorta wypalać na płytę?
Zaletą dysków jest to że można pliki zawsze podmienić. Oczywiście więcej korowodu z podpinaniem, ale oceniajmy to od strony praktycznej. Na płyty można wypalić coś co już nie będzie rozbudowywane, jak na przykład stare seriale typu Alo Alo, Kojak, itd. To oczywiście przykłady, ale każdy doskonale wie o co chodzi. Nad biblioteką dysków a tym bardziej płyt pomoże zapanować, jak dla mnie niezastąpiony program jakim jest WhereIsIt. Znacie?:spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zatkał mi się dysk w blaszaku. Potrzebuję 4T. Polecicie coś? Żadnych wodotrysków. Typowy magazyn, więc bardziej zależy mi na cenie niż wydajności.
|
mam polecam
Western Digital Ultrastar DC HC 310 4TB |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45. |