![]() |
Na debianie/ubuntu można jeszcze edytować swapiness, bo domyślnie jest to 60 więc swap zaczna być już wykorzystywany po użyciu około 40% RAMu.
Tą komendą sprawdzamy swappiness Cytat:
Cytat:
Więcej info tutaj http://askubuntu.com/questions/10391...ure-swappiness |
Wydajniejszy (szybszy) jest SWAP jako partycja czy plik ???
Wydaje mi się, że jako partycja a ponadto plik może się fragmentować :> Problem dotyczy routera z 32MB, czyli SWAP jest porządany :taktak: |
Raczej partycja bo w przypadku pliku masz dodatkową warstwę używanego systemu plików (mniejszy I/O, fragmentacja itd.).
|
Na SSD w praktyce nie ma to żadnego znaczenia.
|
W dobie 32 GB ram po co komu SWAP?
|
Cytat:
System jest ext3, więc fragmentacji raczej nie będzie ??? Ma ktoś jakieś doświadczenie (albo wiedzę): plik czy partycja ;) |
Fragmentacja zawsze jest bo musi być. Inaczej musiałbyś często formatować. ;)
|
Cytat:
Ale jednak zrobiłem partycję. |
Co nie zmienia faktu, że fragmentacja zachodzi i jest nieunikniona. Nigdy nie zastanawiałem się czy i jak defragmentować pliki na linuksowych fs, ale na pewno się da i jest sens. A raczej kiedyś był, skoro teraz standardem na system są SSD. ;)
|
Fragmentacja nie wystepuje na ssd nie zalezne jaki system plikow, tym problemem zajmuje sie kontroler na dysku ssd :)
|
Podpiąłem się chyba pod zły wątek. Nie mam dysku SSD. Dyskutuję o zwykłym HDD.
|
Cytat:
Pomyliłeś z zupełnie innym mechanizmem - automatycznego przydzielania bloków, który jest najniżej i o którym to z kolei system operacyjny nie ma pojęcia. Dla niego sektor np. 7 to zawsze sektor 7, a dla kontrolera może mieć dzisiaj adres 0xNNNNNNNN, a jutro 0xZZZZZZZZ. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:29. |