![]() |
Cytat:
|
Uzywam WD, tyle ze MyBookow od ponad poltora roku i zadnych problemow nie mialem. O zywotnosc dba WD SmartWare. Nie mam innych dyskow niz USB (nie liczac systemowego), bo moim zdaniem dysk wewnetrzny ogranicza mobilnosc danych. Mam w Mini 250 GB na system i wazne dane (wspomagany przez Time Machine) i wystarcza mi to w zupelnosci!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Flash odpada, bo za drogi. W takim razie, które zło jest mniejsze? Dysk zewnętrzny, czy płyta DVD?
PS. Rozwiązania z dwoma dyskami zapisującymi równolegle dane odpada, bo to za drogie. Jeśli mam kupić dysk, to ten co napisałem w pierwszym poscie bo jest w zasięgu moich możliwości finansowych. |
Masz rację, że RAID 1, ale ja dzisiaj myślę bolącymi nogami. ;)
Zmieniam dla potomnych. |
Oba są zawodne. Najlepiej na flashkach, ale to IMO zbyt droga zabawa jeśli mówimy tu o takich pojemnościach.
@Ed A nie RAID1? :P |
Obudowa na dwa dyski z RAID 1. :taktak:
|
Pewniejsze płyty DVD czy dysk?
Witam. Zastanawiałem się nad kupnem dysku WD Elements Desktop 2TB USB 2.0 w Komputronik.pl. Ale słyszałem opinie, że zdarzają się awarie dysków twardych i dane znikają. Jak sądzicie, lepiej archiwizować dane (filmy itp.) na dysku twardym, czy na płytach DVD (pokroju Verbatim 1,1zł/szt.)? Co będzie mieć większą trwałość?
Wiem, że w sieci są dyskusje na temat żywotności dysków i płyt, ale są to zazwyczaj wątki z początków poprzedniej dekady, a mnie chodzi o współczesne technologie. Pozdrawiam, ladovnik |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:30. |