Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje

Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2018, 21:41   #1
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro

Witam Wszystkich nowych i Starych forumowiczów... Dawno mnie tu nie było

Mam pytanie do zapaleńców ogarniętych z tematem SSD i kopiących informacje w internecie jak GPU NVIDII Bitocoina

Chciałbym przyspieszyć mojego kompa poprzez wymianę dysków magnetycznych pracujących w RAID 0 ("keszownaych" SSD 60gb) na:

[opcja A]
2x SSD 120/128 GB

[opcja B]
3x SSD 120/128 GB

[opcja C]
1x SSD Nvme M.2 na adapterze PCI-E

-= Obecna konfiguracja =-

Intel Core i7-2600K @ 4500MHz
ASUS P8Z68-V PRO (gen 2... niestety bez PCI-E 3.0) -> OPIS TU
2x 4GB Corsair XMS3 (XMP 9-9-9-24) CMX8GX3M2A2000C9 @1950MHz
ASUS STRIX R7 370 DirectCU II OC
Zasilacz modularny "GOLD" - be quiet! 580W BQT E9-CM-580W
Macierz RAID 0 (1 partycaj 1TB) 2x Samsung SpinPoint F3 512GB "keszowana" (Intel Rapid Storage, tryb maksymalizacja) za pomocą 1x SSD Ocz Agility 3 60GB WYNIK benchmarku z CrystalDsikMark załączony do posta
System operacyjny Win10 Pro (najnowsza kompilacja)

Komputer używany do gier, nie potrzeba dużo przestrzeni dyskowej (~256GB), chcę wymienić STORAGE ponieważ muli i hałasuje (dyski talerzowe). Nie chcę wymieniać platformy. Co Waszym zdaniem będzie najszybsza opcją?

Opcja A lub B do zrealizowania albo 2x 120/128 GB SSD lub 3x 120/128 GB SSD. Naczytałem się o dyskach SSD i ich wynikach w benchmarkach (MB/s lub IOPS), ale ciężko to zebrać do kupy i wiadomo, że w info. na str. producentów jest duuuużo marketingu. Dodatkowo dochodzą kontrolery, ich ilości kanałów, rodzaj pamięci flash (SLC / TLC / MLC), ilośc "keszu"...

Opcja C wydaje się być trudna do zrealizowania na tej płycie i dosyć droga, ale zachęca wysokimi wynikami transferów (często 3x transfer SSD SATA). Jednak mam wątpliwości czy:

1. Dysk M.2 NVME PCI-e np. LINK lub na adapterze M.2 NVME -> PCI-e, pójdzie na moje płycie gdyż wymaga interfejsu "M.2 PCIe Gen 3 x4 with NVM Express" (może pójdzie na PCIE 2.0)

2. Będzie bootowalny (aby włączyć obsługę NVME na płycie w wersji Gen 3, z PCIE 3.0 trzeba wgrać modyfikowany BIOS -> dostępny TU) -> opis jak powstał TU

3. Jak spadnie wydajność / przepustowość szyny danych PCI-e, którą taki dysk współdzieliłby z VGA. Jak to wpłynie na wydajność? Można to jakoś obliczyć?

Czekam na sugestie, spostrzeżenia i uwagi
Pozdr. +++LeWaP+ since @2002@
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-clipboard01.jpg  
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.02.2018, 14:40   #2
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
+++LeWaP+++

powiem ci tak kupowanie do w/w platformy nie będzie w żaden sposób ekonomiczne

można robić ale to tzw. sztuka dla sztuki czyli dla entuzjastów.

co byś nie zrobił to i tak będzie cię ograniczał kontroler SATA 3.0 Intelowski nie wspomnę o Marvellu 6G bo ten ma wydajność gorsza jak Intel SATA 2.0

Ja zawsze miałem w swoim głównym zestawie dyski SSD/M.2 tylko SAMSUNGA i tylko w wersji PRO na kościach MLC

nie zmieniając całej platformy rozsądnym jest zainwestować w sam dysk np. Samsung 850 PRO 512GB

co do M.2 na adapterach i modyfikowanych UEFI hmm nie wiem nie maiłem zapytaj np. czechoj

na pewno zwykły budżetowy M.2 wystarczy PCIe 2.0

ale jak byś zakładał tak jak ja mam Samsunga 960 Pro 512GB to PCIe 2.0 może braknąć aby dysk rozwinął skrzydła

wyniki tego OCZ to masz bardzo kiepskie

mam kilka sztuk 120 i 180GB z odzysku z komputerów przeznaczonych do utylizacji

OCZ Agilty 3 120GB
Nazwa:  Przechwytywanie04.PNG, 
obejrzany:  87 razy, 
rozmiar:  68.4 KB.
OCZ Agilty 3 180GB
Nazwa:  Przechwytywanie07.PNG, 
obejrzany:  85 razy, 
rozmiar:  73.1 KB.
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 18:21   #3
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hej
dzięki za uwagi

o tych kontrolerach INTEL/MARVEL poczytam, ciekawe...

Ten wynik nie jest z OCZ Agility, to jest z RAID0 na 2óch spinpointach F3 samsunga, a SSD je "keszuje". Jeżeli na test powinien wpłynąć SSD działający jako "kesz" to chyba algorytmy IRST nie od razu wpływają na wydajność benchmarku. Pewnie aplikacja ta musiałaby być wielokrotnie uruchamiana i rozpoznana przez IRST jako "warta keszowania". Tak mi się wydaje przynajmniej.

Te OCZ agility już są dosyć leciwe i mają pewnie mocno uszczuploną żywotność ... ale dzięki za info

Sprawdzałem też inne SSD, na innych komputerach o zbliżonych parametrach (tryb SATA 3) i wypadały całkiem nieźle (zrzuty poniżej)

Jestem ciekaw czy wydać ok 400-450zł na 2x120/128 SSD (np.) i połączyć je w RAID 0 (+~30% wydajności w górę niż pojedynczy SSD) i otrzymać w ten sposób wystarczające mi 256 GB czy próbować z SSD M.2 NVME na przejściówce PCI-e lub jakiś gotowy dysk na PCI-e (modyfikowany bios) tylko ma wątpliwości czy:

1. ta metoda zadziała (bios, bootowanie, złącze PCIe itd.)

2. jakie osiągnie transfery (na pewno nie te z testów na stronie producenta, ale i tak powinno być duuużo szybciej niż SSD na SATA 3 (single lub raid 0)

3. jak wpłynęło by to na przepustowość czyny PCI-e i tym samym na VGA.
-> w instrukcji do płyty jest adnotacja, że *1: Gniazdo PCIe x16_3 dzieli pasmo z gniazdami PCIe x1_1, PCIe x1_2, USB3_34 i eSATA. Domyślnym ustawieniem PCIe x16_3 jest tryb x1. ... Więc chyba na VGA które jest na PCIe 16_1 nie powinno mieć wpływu co? Dysk SSD na PCIe może mieć osiągi powyżej 1000 MB/s do max 2000+, tak więc reszta zostawała by dla VGA i pozostałych urządzeń PCIe, jeżeli dobrze to rozumiem.

4. Dodatkowo dysk M.2 NVME PCIe (również na adapterze) wymaga "M.2 PCIe Gen 3 x4 with NVM Express", gdzie można to wpiąć skoro nie mam PCIe x4 ? Czy można w PCIex16_3 ? (zrzut rozłożenia slotów na mojej płycie poniżej)

PCIE 2.0 16x ma przepustowość 8GB/s

ps. poluje też na wersję tej płyty GEN 3 tylko z PCIe 3.0, niestety cena jeszcze trochę wygórowana bo ok 400zł za używaną i mało tego na allegro.
Patrzyłem na testy mojej karty na pcie 2.0 i pcie 3.0 i powiem szczerze, że różnica jest niewielka, stąd brak pośpiechu. Niby 2.0 powinno mieć 2x większe osiągi wg >>WIKIPEDII<<, a jednak w testach nie ma.

ps2. Z "czehoj" już na privie zacząłem rozmawiać

ps3. ten samsung 850 pro np. 128 gb jest droższy o 25% od plextora SSD S3C TLC PX-128S3C, IOPS i tranfery ma prawie identyczne. Myślę, że różnicę w cenie i trochę w wydajności robi tutaj ilość cache =, której samsung ma 2x więcej niż plexor - 512mb.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-plyta.jpg   Raid 0 2xSSD / 3xSSD czy 1x M.2 Nvme SSD na adapterze na Asus P8Z68-V Pro-zrzuty.jpg  
__________________
lewap3@tlen.pl

Ostatnio zmieniany przez +++LeWaP+++ : 01.02.2018 o godz. 18:33
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 18:41   #4
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,820
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
SSD NVMe poprzez kontroler np. Asus HyperX pójdzie na starym PCIE 2.0, ale transfery spadną patrz poniżej
Cytat:
Cytat:
Napisany przez czechoj Podgląd Wiadomości
Dla porównania jedyny test programem Crystal Disk Mark, zrobiony na PCIE 2 x4 pod którym początkowo działał SSD.

Załącznik 102797

Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
.....

wyniki tego OCZ to masz bardzo kiepskie ........]
Seku te wyniki nie są wcale takie złe tylko wykonane dla innych parametrów domyślnych inaczej ustawionych w różnych wersjach CrystalDiskMark
Ja osobiście nie zauważyłem specjalnej różnicy w szybkości pracy dysku SSD NVMe na starej platformie Z87 i obecnej X299, mówimy oczywiście o pracy na szynie PCIE 3.0. Co ciekawe wszystkie testy syntetyczne prędkości pracy (X299) są gorsze niż te wykonane (na Z87) gdy zakupiłem swój dysk Samsung 960 Pro 512 GB.
Być może to wina "dodatków" w związku z Meltdown i Spectre.
Ja swoja kartę graficzna (Asus GTX 1080) musiałem przestawić w tryb x8 ze względu na współdzielenie linii z kontrolerem Asus HyperX i specjalnie (czytaj w ogóle) nie odczułem różnicy w pracy grafiki np. poprzez spadek FPS w grach.

+++LeWaP+++ optymalnym dla Ciebie rozwiązaniem byłaby możliwość przeprowadzenia prób z wykorzystaniem jakiegokolwiek dysku SSD NVMe + kontroler NVMe + biosmod. Załatw sobie dysk, ja mogę na jakiś czas udostępnić Tobie kontroler (pod przysięgą, że zwrócisz oczywiście w całości)
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 01.02.2018 o godz. 19:08
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 19:45   #5
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
czechoj nie wiem do czego byś musiał podpiąć 960 PRO żeby poczuć różnice :-)

wiem jedno po SSD 840 PRO przesiadka na 960 PRO M.2 jest przepaść

co do wyników i ostawień nie znam się :-)

p.s. jest sen kopania na 1x GPU ?
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 19:57   #6
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,820
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
czechoj nie wiem do czego byś musiał podpiąć 960 PRO żeby poczuć różnice :-)

wiem jedno po SSD 840 PRO przesiadka na 960 PRO M.2 jest przepaść

co do wyników i ostawień nie znam się :-)

p.s. jest sen kopania na 1x GPU ?
Potwierdzam oczywiście, że przesiadka z SSD na SATA (nawet spiętego w RAID O), na SSD NVMe to przepaść i basta!!!
jeśli chodzi o koparkę to po pierwsze jaki GPU a po drugie przy jednej karcie graficznej, nawet najszybszej, toż to zabawa nie fabryka
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 20:02   #7
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 3,509
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ale co daje spinanie 2x SSD jak ograniczeniem i tak jest SATA 3.0 jakie by nie było
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 20:11   #8
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,820
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
ale co daje spinanie 2x SSD jak ograniczeniem i tak jest SATA 3.0 jakie by nie było
seku ale ja to potwierdzam,
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 20:33   #9
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
ale co daje spinanie 2x SSD jak ograniczeniem i tak jest SATA 3.0 jakie by nie było
niby kanał SATA III jest ograniczony ale w RAID0 (stripping) odczyt przekroczy te 6Gbit/s (725 MS/s) TUTAJ testy
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 20:38   #10
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seku Podgląd Wiadomości
czechoj nie wiem do czego byś musiał podpiąć 960 PRO żeby poczuć różnice :-)

wiem jedno po SSD 840 PRO przesiadka na 960 PRO M.2 jest przepaść

co do wyników i ostawień nie znam się :-)

p.s. jest sen kopania na 1x GPU ?
na pewno jest bo to inna półka transferowa


Nie kopię kryptowalut, wiem, że do tego trzeba mieć jak to się mówi odpowiednie zaplecze, czyli:
1. mały hangar ,
2. zawalony cały wydajnymi NVIDIA GPU
3. prąd bezpośrednio z elektrowni lub przynajmniej do kilku sąsiadów

Zresztą BITCoin zaczął spadać (kradzieże, polityka China itp.) ... i nie wiadomo jak się zachować. Raczej nie powinno się kupować teraz BC tylko dopiero jak zjedzie nisko... zresztą zawsze ktoś musi stracić, żeby mogli zarobić inni, to jest stresujące.... mam znajomego, który kopie i nie spi po nocach aby kursy sprawdzać haha... z kolei drugi kolega zarobił na ty ok 30 tyś, jednak kupił jakiś ułamek BC kiedy kurs był bardzo niski.

Teraz wszystko kopie BC... nawet strony z "darmowymi" filmami maja złośliwe skrypty typu "coin miner", które gotują nasze PCety w tle.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 20:42   #11
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj Podgląd Wiadomości
SSD NVMe poprzez kontroler np. Asus HyperX pójdzie na starym PCIE 2.0, ale transfery spadną patrz poniżej



Seku te wyniki nie są wcale takie złe tylko wykonane dla innych parametrów domyślnych inaczej ustawionych w różnych wersjach CrystalDiskMark
Ja osobiście nie zauważyłem specjalnej różnicy w szybkości pracy dysku SSD NVMe na starej platformie Z87 i obecnej X299, mówimy oczywiście o pracy na szynie PCIE 3.0. Co ciekawe wszystkie testy syntetyczne prędkości pracy (X299) są gorsze niż te wykonane (na Z87) gdy zakupiłem swój dysk Samsung 960 Pro 512 GB.
Być może to wina "dodatków" w związku z Meltdown i Spectre.
Ja swoja kartę graficzna (Asus GTX 1080) musiałem przestawić w tryb x8 ze względu na współdzielenie linii z kontrolerem Asus HyperX i specjalnie (czytaj w ogóle) nie odczułem różnicy w pracy grafiki np. poprzez spadek FPS w grach.

+++LeWaP+++ optymalnym dla Ciebie rozwiązaniem byłaby możliwość przeprowadzenia prób z wykorzystaniem jakiegokolwiek dysku SSD NVMe + kontroler NVMe + biosmod. Załatw sobie dysk, ja mogę na jakiś czas udostępnić Tobie kontroler (pod przysięgą, że zwrócisz oczywiście w całości)
pomyślę o tej przejściówce i jak coś to się odezwę, wielkie dzięki za propozycje! muszę tylko skołować M.2 NVME gdzieś ...

Są M.2 "nie NVME" ?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 21:33   #12
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,820
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
poczytaj.. prosty fajny opis do poduchy https://proline.pl/?n=dyski-ssd-czyl...najlepszy-dysk
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 22:34   #13
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez czechoj Podgląd Wiadomości
poczytaj.. prosty fajny opis do poduchy https://proline.pl/?n=dyski-ssd-czyl...najlepszy-dysk
THX
zapoznam się z tym jutro
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2018, 22:46   #14
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Póki co kazało się, że zmodyfikowany

BIOS z P8Z67-V PRO GEN3 (w załączeniu)

nie da się wrzucić do "GEN 2" czyli mojej płyty z PCIe 2.0

Więc zastosowałem w/w instrukcję implementacji NVME dla mojego BIOSU

i ..... udało się

Zmodyfikowany BIOS P8Z67-V PRO NVME w załączeniu, może komuś kiedyś się przyda.

Wgrałem, płyta żyje, teraz tylko zostało przetestować czy M.2 PCIe NVME działa (bootuje). Dam znać

Dodatkowo wiem, że jest też sposób bez ingerencji w BIOS i da się to zrobić na wielu nieobsługiwanych platformach, 2 sposoby:
1. Clover-EFI Bootloader Method
2. DUET-USB Boot Method
Dołączone pliki
File Type: 7z MODDED-P8Z68-V-PRO-GEN3-ASUS-3802N-SLIC-NVMe.7z (4.06 MB, 12 oglądane)
File Type: 7z MODDED-P8Z68-V-PRO-GEN2-ASUS-3603-NVMe.7z (3.15 MB, 11 oglądane)
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2018, 13:34   #15
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciekawa baza info o dyskach SSD:

http://www.johnnylucky.org/data-stor...-database.html
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
m.2, nvme, p8z68-v, raid 0 ssd, ssd, z67

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). andrzejj9 Off topic 18442 24.06.2018 10:00
Dysk SSD - czy już czas na przesiadkę? Kris Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 36 21.03.2011 20:28
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 14.05.2003 23:20
Czy moge bez problemu zainstalowac SP1 eng na WinXp Pro eng. /||\aster Off topic 4 20.10.2002 23:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO