Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2017, 20:34   #16
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,980
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
FF12 to jedna z nielicznych gier, która ma niewpisane w TOC zasoby - poza SYSTEM.CNF, plikiem wykonywalnym i ewentualnie modułami - bo te akurat muszą być widoczne dla CDVDMANa. Czyli tak jak Szczuru napisał.

Aby wypakować pliki z płyty, musisz odczytać jej TOC (z któregoś ELF'a w którym jest), w czym życzę powodzenia bo jest albo zaszyfrowana albo skompresowana, albo jedno i drugie jak w przypadku głównych czcionek.

Cytat:
Chciałbym skopiować wyżej wymienioną grę na PC, ale jak pisałem gra nie kopiuję się cała tylko 5 MB zamiast 3,76 GB. Spolszczyłem grę, ale OPL jej nie uruchamia, więc postanowiłem, że podmienię ten plik SLES na oryginalny z przed zlokalizowania gry, tak samo zrobiłem z OKAMI i wszystko jest ok, niestety FFXII nie chcę się skopiować w całości.
To bardzo zły pomysł na podmianę plików w grach na PSX i PS2, ponieważ często są zabezpieczone np. sprawdzaniem LBA. Poza tym nie zawsze kolejność plików jest przypadkowa, bywa że deweloper umyślnie przesuwa niektóre zasoby tam gdzie odczyt jest najszybszy.

Pliki najlepiej podmienić ręcznie za pomocą CDMage (dla PSX i PS2 CD), a potem naprawić ECC/EDC lub w przypadku gier na PS2 na DVD managerem obrazów, który ich nie przebudowuje (czyli np. nie UltraISO, ale jakim to nie znam, możesz też ręcznie wyliczyć offset i się wstrzyknąć, ECC nie trzeba chyba naprawiać bo OPL chyba zignoruje).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 08.01.2017 o godz. 20:47
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.01.2017, 21:03   #17
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Praktycznie nic z tego co napisałeś nie rozumiem, ale jedno już wiem, muszę odpuścić, będzie trzeba grać z płyty . A możesz mi wytłumaczyć czemu da radę zrobić obraz "całej" gry?

Ostatnio zmieniany przez Prime : 08.01.2017 o godz. 21:23
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2017, 21:08   #18
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,980
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Bowiem program wykonujący obraz płyty nie odczytuje danych z systemu plików tylko po kolei każdy czytelny sektor i dane go opisujące (tylko CD bo na odczyt DVD w trybie RAW nie pozwala fw napędu). Wyjątkiem jest program wykonujący obraz płyty gry na GC lub Wii, ten odczytuje dane z cache'u nagrywarki (więc nie da się sprawdzić czy ostatecznie obraz jest poprawny) - taka ciekawostka.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 08.01.2017 o godz. 21:14
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2017, 21:20   #19
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Bowiem program wykonujący obraz płyty nie odczytuje danych z systemu plików tylko po kolei każdy czytelny sektor i dane go opisujące (tylko CD bo na odczyt DVD w trybie RAW nie pozwala fw napędu). Wyjątkiem jest program wykonujący obraz płyty gry na GC lub Wii, ten odczytuje dane z cache'u nagrywarki (więc nie da się sprawdzić czy ostatecznie obraz jest poprawny) - taka ciekawostka.
Berion Ty to posiadasz wiedzę no cóż, dzięki wszystkim za chęć pomocy.
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.01.2017, 21:29   #20
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,980
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wydaje ci się.

Ale hmm, czyli chcesz podmienić grzebany ELF w konwercie IZJS lub tłumaczeniu gry na oryginalny ELF dlatego, że gra nie wstaje na OPL? Wiesz, i Okami PL i FF12 PL/IZJS działają na OPL bez cudowania (a przynajmniej na ówczesnych wersjach, to bodajże czasy 0.7 lub 0.8). Więc może szukasz problemu nie tam gdzie trzeba?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2017, 00:49   #21
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,321
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jako iż ja gram na PS2 tylko z HDD to też wydaje mi się dziwne, że FFXII PL nie działa Ci za pomocą OPL-a. Swego czasu jak testowałem to na bank działała spolczona wersja "normalna", jak i IZJS. Dla pewności wrzuć spolszczony obraz na HDD w PS2 i uruchom starym, poczciwym HDLoaderem (tylko pokombinuj z opcjami kompatybilności).
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2017, 15:30   #22
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Próbowałem HDLoaderem uruchomić spolszczoną wersję IZJS, rezultat był taki, że pokazało się menu z kodami itp. nacisnąłem start i to by było na tyle (czarny obraz).
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2017, 21:56   #23
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,321
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat z oficjalnego readme:
Cytat:
Spolszczona gra działa także bez problemu na ESR (oczywiście wymaga
użycia programu ESR Disc Patcher lub podobnego), USBAdvance, HDLoaderze
i Open PS2 Loaderze (ten ostatni szczerze polecam).

Suma kontrolna i rozmiar pliku wynikowego będą zależeć od wersji użytej
do patchowania gry, ale zawsze spolszczona gra powinna być o około 20MB
mniejsza od oryginału (wyrzucony wyzerowany fragment na końcu płyty).
Więc być może twój "wejściowy" obraz (czyli przed spolszczeniem) jest uszkodzony - porównaj sumy kontrolne z redump.org.
I czy na pewno używasz ostatniej wersji spolszczenia? Czyli 1.2.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2017, 22:46   #24
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie spolszczona gra działa bez problemu, strona, którą podałeś nie działa. Tak użyłem spolszczenia w wersji 1.2, pobrałem z oficjalnej strony projektu.
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 12:41   #25
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,321
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
To w końcu spolszczona wersja działa Ci z HDD czy nie bo już nie kumam

Co do strony to proszę, wyciągnięte z Web Archive:
FFXII PAL:
https://web.archive.org/web/20160804...org/disc/1824/

FFXII IZJS:
https://web.archive.org/web/20160501...rg/disc/20272/
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 12:59   #26
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,852
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
To w końcu spolszczona wersja działa Ci z HDD czy nie bo już nie kumam

Co do strony to proszę, wyciągnięte z Web Archive:
FFXII PAL:
https://web.archive.org/web/20160804...org/disc/1824/

FFXII IZJS:
https://web.archive.org/web/20160501...rg/disc/20272/
Ot co, mialem ten sam problem w 6 czy 7 poscie napisal ze mu podobno dziala oryginal ale sie pogubilem bo puzniej ze mu nie dziala i dalem se spokuj
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 13:16   #27
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
To w końcu spolszczona wersja działa Ci z HDD czy nie bo już nie kumam
Wersja PL nie działa, natomiast przed spatchowaniem gra uruchamiała się bez problemu. Porównałem obraz z tym co piszę na stronie, ale tylko wielkość gry i CRC, nie wiem jak sprawdzić MD5 i SHA-1. Tak sobie myślę, skoro FFXII włącza się przed patchowaniem gry to obraz chyba jest ok?

Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Ot co, mialem ten sam problem w 6 czy 7 poscie napisal ze mu podobno dziala oryginal ale sie pogubilem bo puzniej ze mu nie dziala i dalem se spokuj
W tamtych postach próbowałem się tylko dowiedzieć, czy jest możliwość skopiowania całej zawartości iso z PC na PC a nie na HDD PS2, źle mnie zrozumiałeś, chyba będę musiał na przyszłość pisać z czym mam problem łopatologicznie, bo widzę, że rodzą się nieporozumienia.

Ostatnio zmieniany przez Prime : 10.01.2017 o godz. 13:30
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 13:42   #28
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,852
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wydaje mi sie ze skoro kilka osob nie kuma o czym piszesz to cos nie tak z tym jak opowiadasz o problemie moze tak napisz w kilku podpunktach co dziala i co nie dziala bedzie szybciej i co chcesz osiagnac bo tu jest tak zmacone ze sie wszysy gubia
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 18:38   #29
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 16,980
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja tam zrozumiałem, chaos jest, a Okami i FF12 działają na OPL.

Patchery ffgrievera na FF12 rozbierają najpierw prawie lub cały obraz, gmerają w danych i składają z powrotem (z tego co kojarzę). Być może problem jest na tym etapie. Czytałem kiedyś, że są problemy z Windows 8 (więc pewnie i z 10), problemy bez uprawnień administracyjnych i ze spacjami w nazwie w ścieżce gdzie pracuje patcher.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 10.01.2017 o godz. 18:40
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.01.2017, 20:06   #30
Bywalec
 
Data rejestracji: 09.08.2010
Posty: 71
Prime zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Ja tam zrozumiałem, chaos jest, a Okami i FF12 działają na OPL.
Wydawało mi się, że w miarę jasno opisuję w czym rzecz ale ok, na przyszłość będę bardziej się starał... Okami (PL) zadziałał dopiero po podmianie pliku wykonywalnego na oryginalny, używam OPL 0.9.3 rev. 981. Udało mi się uruchomić FFXII (PL) na wcześniejszych wersjach Open Ps2 Loader, ale tylko wersję Pal, spolszczona wersja IZJS nie chciała współpracować z żadnym wydaniem OPL, z USB nawet nie będę próbował
Prime jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Final Fantasy 9 Problem z czarem thundaga amatar Inne 13 28.12.2010 09:27
Problem z nagraniem gry na X360 samson19 Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 10 30.07.2010 14:38
Problem z wypaleniem gry na Xbox 360... kolo333 Napędy optyczne DVD 19 02.06.2009 15:11
Problem z nagraniem plików z dysku twardego na płytę dvd WODZU1972 DVD-Video 13 08.03.2009 17:45
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi Ice Off topic 7 03.10.2005 00:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO