Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2019, 22:32   #1
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 204
Meanthord zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Grandia, retroarch i savestate - prośba o pomoc!!!

Cześć.

Zwracam się do dobrych duszyczek tego forum, a wiem, że jest ich kilka ;].

Grałem sobie grzecznie w Grandię na PSClassicu na emulatorze retroarch, robiłem save state`y, a jakże. Niestety za którymś razem, po zrobieniu load state, gra się wysypuje. Noż ****a, po 8h grania! Tzn. niby wczytuje się OK, gra muzyka, animacja w tle leci, ale gra w ogóle nie reaguje na wciskane przyciski na padzie. No nie reaguje i amen. Pomyślałem sobie, że wczytam save state na PC, pogram parę sekund, znowu zapiszę i odczytam ponownie na classicu. Niestety nic z tego, retroarch na PC w ogóle nie odczytuje tego save`a. Nie wiem czy coś źle robię, czy save jest ****any czy co.

http://chomikuj.pl/mean2 - tutaj wrzuciłem obraz gry i pliki z savestate. Błagam żeby ktoś spróbował to uruchomić i rozkminić następujące kwestie: czy odczytuje się save state, a jeśli tak - czy można przejść dalej? Jeśli można proszę o ponowny zapis i wrzucenie ss gdzieś na net. Będę wdzięczny do grobowej deski i stawiam piwo przy pierwszej możliwej okazji .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2019, 23:09   #2
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 765
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Pewnie niezbyt pomogę, ale...

Nie możesz tego spakować (savestate) i wrzucić do załącznika?
Jak się pobiera coś większego niż 1 MB to wyskakuje jakieś p******enie
i próba wyzysku w postaci wysłania SMSa.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 23:39   #3
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 204
Meanthord zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spakowany ss zajmuje 3.5 MB - za dużo jak na załącznik do wrzucenia na forum .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 23:45   #4
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 765
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Z tego co pamiętam to można wrzucić załączniki do ~19 MB spakowane w .7z.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 00:16   #5
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 204
Meanthord zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jolek Podgląd Wiadomości
Z tego co pamiętam to można wrzucić załączniki do ~19 MB spakowane w .7z.
Teraz?
Dołączone pliki
File Type: zip ss.zip (3.86 MB, 4 oglądane)
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 11:17   #6
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 398
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak to jest jak się nie używa prawdziwych save'ów.

Na ogół save state'y emulatorów PSX są skompresowane gzipem (ten akurat nie jest) i poszukaj ciągu "SC". Wytnij 8KB włączając w to te dwie litery i będziesz mieć sejwa do wklejenia na kartę pamięci. Któryś powinien być prawidłowy (bo będzie więcej niż jeden; któryś jest blobem trzymanym stale w RAM na wypadek gdybyś chciał zapisać grę na karcie pamięci...). Najlepiej na PC zrób sobie takiego save'a, otwórz VMC i zobacz jaką ma strukturę, łatwiej Ci będzie znaleźć. Robiłem tak z PCSXbox w czasach zamierzchłych z bodajże Lunarem.

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 28.01.2019 o godz. 11:25
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 14:09   #7
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 204
Meanthord zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W Grandii "oryginalnie" są save pointy. Jeśli save state został zrobiony gdzieś luzem, to skąd - po przerobieniu o którym pisałeś - gra miałaby wiedzieć gdzie, w którym miejscu na planszy miałaby wyrzucić po odczytaniu takiego save`a?

Dodałem na chomiku opcję darmowego pobrania tych plików. Wszystko jest na tacy, pomóżcie .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2019, 14:35   #8
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 204
Meanthord zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawa wyjaśniona - otóż retroarch, przynajmniej w wersji dołączonej do bleemcasta 1.0 ma buga. Po dłuższym i wielokrotnym uruchomieniu danej gry pad przestaje działać . Co zabawne - pad nie działa tylko w danej grze, ale wyjście do menu retroarcha i poruszanie się po nim jest możliwe. Rozwiązaniem jest reinstalka bleemcasta na patyku i wtedy znowu wszystko działa poprawnie (na jakiś czas).
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2019, 22:25   #9
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 398
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W sumie racja. Moja sytuacja wyglądała tak, że ja save'y robiłem również i te normalne, czyli na obrazie karty pamięci i dlatego miałem najnowszy również w dumpie.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Pioneer BDR-S09XLT czy Napęd LG BH16NS55 prośba o pomoc videomaja Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 9 02.03.2017 06:44
Prośba o pomoc BD Off topic 314 21.12.2013 18:25
Prośba o pomoc z zadaniem z Access'a Pagerus Off topic 33 06.12.2012 06:09
CCE 2.67.00.27 prośba o pomoc atb3 DVD-Video 9 26.07.2005 00:14
Prośba o pomoc Liteon +Win98SE klatoo Napędy optyczne CD 4 30.04.2003 08:34


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO