![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking: ![]() |
Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
![]()
Mam nowego CloneCD i ClonyXXL ktory po wlozeniu plyty PSX wykrywa zabezpieczenie PSX/Lybecrypt (lub cos podobnego) i zrzuca obraz clonem na dysk i gdy ma sie nagrywac to pojawia sie komunikat:
Zapis na dysku nie powiódł się!, ILEGALL REQUEST:INVALID FIELD IN CDB (5:0x24:0x00) Co zrobic aby skopiowac plyte PSX. mam HP 9150i Dzieki za odpowiedz PAWEL |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Librypt jest zabezpieczeniem podobnym w zasadzie działania do SecuRom. Różnicą jest wykorzystanie 16-bitowego klucza, który znajduje się w subkanale. W subkanale są umieszczane dodatkowe dane gdzie konsola PSX (nieprzerobiona) weryfikuje płytę CD. Weryfikacja płyty CD trwa bardzo krótko, ponieważ konsola Sony PlayStation sprawdza tylko wybrane sektory, które są zapisane w bootblocku płyty z grą dla tej konsoli. Aby prawidłowo wykonać kopie bezpieczeństwa takiej gry należy posiadać nagrywarkę w pełni obsługującą zapis subkanału 96 bajtowego i posiadać CDROM mogący odczytać ten subkanał. Najlepszymi urządzeniami do tego celu są napędy Plextora i Toshiby (odczyt), oraz nagrywarki obsługujące zapis 96-bajtowego subkanału. Przerobiona konsola PSX nie jest w stanie odczytać żadnego subkanału ponieważ chip wbudowany do konsoli PSX uniemożliwia odczytanie subkanału zwracając same zera programowi weryfikującemu. Dzięki temu program weryfikujący "myśli", że napęd nie jest w stanie odczytać prawidłowo subkanału i kontynuuje uruchamianie gry.
Przykłady zabezpieczonych gier: prawie każda gra na Sony Playstation Wykrycie Zabezpieczenia: Clony XXL Czyli potrzebna jest odpowiednia nagrywarka. ![]()
![]() |
#3 |
![]() |
Dzięki
Ale nie wiesz czy moja nagrywarka Hp 9150i i LG CRD-8521b(do odczytu) poprawnie skopiują
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
![]() |
Z tego co wywnioskowałem, to nie:
http://elby.ch/english/products/clone_cd/writers/h.html Sa dwie wersje tej nagrywarki, pierwsza obsługuje zapis RAW-SAO, odczyt danych w trybie RAW i odczyt audio w trybie RAW+96 (czyli CD-TEXT). Drugi model wspiera zapis w RAW-DAO 16 oraz odczyt danych i audio w trybie RAW. Co do LG - to nie wiem, ale spróbuj zrobić obraz dowolnej płyty zaznaczając w opcjach odczyt danych subkanałowych. Jeżeli CD-ROM ich nie odczyta, to wtedy stosowna informacja pojawi się w pliku LOG (skrót klawiaturowy - L).
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No wlasnie, sprawdz tego cdroma w clonie jak radzi ZiP bo z tymi LG52x to jest roznie - np ja mam 8522B i ten nie czyta subkanalow. Natomiast w testach na cdrinfo jest podane ze czyta, ale testowali model 8520B a ty podajesz ze masz 8521B wiec musisz sprawdzic.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Ja mam model 8521B i czyta mi subkanały.
|
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Clone zrzucił obraz poprawnie na moim LG przy ustawionym odczycie danych na subkanalach. Co dalej
![]() ![]() Prosze odpiszcie! ! ! ! aha jeszcze zapomnialem dodac ze znowu nagrywanie zostalo przerwane tymsamym bledem co na poczatku Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 26.06.2002 o godz. 20:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz
![]() |
Czyli wyszło na to, że CD-ROM poprawnie odczytuje subkanały, ale nagrywarka ich nie umie zapisać.
![]() |
#9 |
![]() |
Dzięki!!! Czyli nie ma szansy skopiować tej płyty
![]() ![]() ![]() DZIENX! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz
![]() |
Jeśli konsola jest przerobiona, to zadziałają kopie nagrane na innej nagrywarce.
Czarne płyty - mam takich 10 sztuk, Esperanza po 2.10 zł (drogo, bez pudełek!), zakupiłem je z myślą o bezpiecznym przechowywaniu danych, a przekonałem się, że poza ceną, to niczym się nie różnią od tych płyt za 80 groszy. Jeśli taką płytę poprawnie przegrasz, to zadziała na przerobionym PSX, ale na swoim sprzęcie nie nagrasz dobrej kopii PSX, choćby płyta była bezbarwna.
![]() |
#11 |
![]() |
no wiem na moim nie ale np. u kumpla ktory przegrywa PSX CD to czarna poprawnie nagrana ruszy na NIE PRZEROBIONYM PSX
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|