Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.07.2012, 21:45   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możliwości "Boot CD" dla PSX'a...???

Przeglądałem ostatnio stare rupiecie i znalazłem X-Change'a (Boot CD czyli ).
Naszła mnie taka myśl... "A może dałoby się tym odpalać backup'y gier z PSX'a na PS2..."

Nigdzie na forum nie znalazłem wzmianki o takich próbach... może doświadczeni w tej materii wiedzą coś na ten temat, może próbowali i wiedzą czy się da czy nie.

Wiem o sposobie odpalanie kopii PSX przez SM + uLE, ale jeśli tak też by się dało
to czemu by tego nie używać tzn. jak ktoś ma; bo nie oszukujmy się ,ale wypalenie uLE na CD nie kosztuje wiele, a X-Change już może kosztować kilka "groszy".
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.07.2012, 21:58   #2
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,872
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Może i by się dało, ale oczywiście napęd nie może wiedzieć że płyta w napędzie była zmieniana, czyli wraca problem blokad/haczyka.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2012, 13:44   #3
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No wiadomo, że blokady czy slide tool są do tego potrzebne; z resztą na PSX i PSone nie obywało się bez tego typu sztuczek - PSX sprężynka, PSone naklejana blokada czujnika klapki.

Ale jeżeli ktoś nie miałby ich od Swap Magic, to mógłby je sam sobie zrobić albo kupić na Allegrze (chyba można je same kupić).

Kumpel ma PS2 Slim'a z SM, w sumie mógłbym to sprawdzić... Tylko problem będzie z takimi grami jak MGS (nie wiem ile takich jest) gdzie zmiana płyty jest bez Save'a.
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2012, 19:27   #4
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,872
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Z tego co kojarzę to potrzebna ponowna weryfikacja, czyli lipa. Do Chrono Crossa w czasach PSP kiedy oryg. emu nie obsługiwał gier wielo-płytowych powstał patch który NOPuje tą funkcję. Nie kojarzę aby było coś podobnego dla MGS, PE itd.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2012, 10:36   #5
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czyli powraca ten sam problem co zwykle Na początku jak miałem PSone to jechałem na płycie startowej, dopiero jak zacząłem grać w takie gry to miałem problem i musiałem śmigać do jakegoś kolesia, który miał mod'a w konsoli
Potem też już miałem chip'a, bo nie dało się tak grać.

W sumie ten problem jest do obejścia, tyle że nie na konsoli. Wystarczy na ePSXe przejść fragent ze zmianą płyty i zrobić Save'a, a potem kontynuować na Plejku. Tylko trochę z tym zachodu bo trzeba jeszcze wziąć obraz karty z emu, a potem wgrać go Annihilatorem na fizyczną kartę pamięci.Tylko kumu by się chciało...
____________________
Dzisiaj sprawdzę czy da się odpalać gry z płyty startowej, bo kumpel ma mi pożyczyć swojego plejka.

Sprawdziłem i... KICHA
Nośnik został przyjęty, pojawiła się "łyżwa" PS1, ale potem nie było napisu, które upoważniał do podmiany płyty, a sama płytka też się nie zatrzymała. Zamiast informacji o podmianie płyty, pojawił się tylko kawałek znacznie powiększonego znaczka PS1, przesunięty w prawy dolny róg ekranu.

Niby na zdrowy rozsądek, skoro nośnik jest tłoczony i rozpoznawany jako oryginał to nie powinno być problemu, ale z drugiej strony... program na nim zawarty nie został chyba przystosowany do PS2.

Jak wczoraj przeglądałem neta to znalazłem coś co działa na obu konsolach. Na innej stronie widziałem też X-Change 2, być może on też jest poprawnie boot'owany na PS2.

Ostatnio zmieniany przez Berion : 03.08.2012 o godz. 18:09 Powód: //dp
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2012, 18:11   #6
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,872
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
PS2 nie jest w 100% wstecznie kompatybilna z PSX (choć ja osobiście nigdy nie trafiłem na żadną taką grę).

Z ciekawości: czy na tej płycie masz "PSX.EXE" czy może "SYSTEM.CNF" + np. "SLES_12345"?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.08.2012, 10:34   #7
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na płytce jest tylko PSX.exe;
a jaką różnicę dawałoby gdy były tam SYSTEM.cnf i SLES_xxxx ??

A tak przy okazji, wynalazłem na necie Breaker Pro Pal 1.1. Nie wiem czy to autentyczny plik, bo obraz płyty miał prawie 1GB; ale zakładając np. że jest prawdziwy to nie wiem jak miałby to zboot'ować PSX.
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.08.2012, 16:16   #8
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,872
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Nie wiem jaka jest, ale słyszałem opinie, że PS2 nie radzi sobie dobrze z pierwszymi grami, a te nie używały SYSTEM.CNF. Jak już pisałem, pytałem z ciekawości.

Jak 1GB, a soft dla PSX to albo fake, albo niepoprawnie zrzucony (można fałszować TOC i np. zrobić sobie grę na PS2 DVD która niby ma 50GB ).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
backup, boot cd, ps2, psx, ule

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Mandat za parkowanie w miejscu dla osoby niepełnosprawnej... przez inwalidę... woitas Off topic 26 28.07.2006 08:41
Potrzebny DOS-Flasher dla AOPENA cb11 Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych 0 09.02.2006 21:44
Dla Was.. i dla Ciebie Kochanie... Martin_TP Off topic 13 10.03.2003 17:38
Kłopot z DMA dla dysku Fantomas Off topic 17 26.04.2002 07:13
Rejestracja Nero dla LG 16x a dostępne prędkośći dla CD-RW michu84 Napędy optyczne CD 1 20.01.2002 15:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO