Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

Berion 24.01.2005 15:44

Cytat:

Napisany przez Fan29
[...] tnz. raz na jakiś czas na sekunde lub dwie pokaże się napis "read error ... ", ale jak grałem na oryginale to było to samo)

Ja już bym na twoim miejscu powoli szykował flote na nowy napęd :(

Fan29 24.01.2005 11:31

Dzięki za zainterwsowanie i pomoc ... rzeczywiście mój laser jest "kapryśny"
Gdy przegrałem gre kilka dni temu sprawdziłem ją kilkanaście razy i nie działała ...
Po przeczytaniu postu Beriona i punktów IV 6-a,e pomyślałem, że sprawdze jeszcze raz i dopiero wyrzuce zepsutą płyte ... a tu niespodzianka ... gra odpaliła :jupi: ... i od tej pory za każdym razem działa (tnz. raz na jakiś czas na sekunde lub dwie pokaże się napis "read error ... ", ale jak grałem na oryginale to było to samo)

Berion 23.01.2005 18:47

Cytat:

Napisany przez grzes07
[...] Chce nadmienic ze moja pierwsza gre na PS2 wykonalem w koncu 2001 [...]

Przecież AR2 nie odpala DVD (z tego co mi wiadomo) ? A innych "przeróbek" wówczas nie było. Kupiłeś PS2 za trzy tysiaki?

grzes07 23.01.2005 12:36

Rada

Cytat:

Napisany przez Fan29
Pozwole sobie odświeżyć stary temat i sie zapytam czy przegrywał ktoś GTA: San Andreas?
Bo ja miałem taką "przyjemność", która zakończyła się niepowodzeniem ...
Zrobiłem obraz płyty w Alcoholu ale po włożeniu płyty do nagrywarki znikają profile i nie moge wybrać PS2 a po za tym nie moge zmnijszyć prędkości poniżej 4x :| ... a więc spróbowałem nagrać obraz zrobiony na Alco (MDF, MDS, MD0) programem DVDDecrypter, gdzie ustawiłem prędkość na 1x, ale podczas nagrywania prędkość zaczęła się zwiększać aż doszło do 4.1x ... wrzuciłem do playa i nic :sciana:
... miałem płyte Philipsa DVD+R, ale żeby nie zepsuć płyty najpierw spróbowałem na Vakoss DVD-R i płyta nie działa na moim PS2 (przerobiona Mars2)

witam

Kopie gry PS2 - GTA San Andreas wykonasz w programie DVD Decrypter (b.d. program do robienia kopi gier na PS2 i nie tylko - sprawdzone!!!) a program jest bezplatny i jeszcze jedno wykonujac kopie gry na PS2 nie potrzebujesz zadnych "profilow" to niema zadnego znaczenia. Mozesz skorzystac rowniez z innych programow do wypalania jak Nero, RecordNow Max, GameBackup, PrimoDVD lub wspomniany wczesniej DVD Decrypter.
O wiele wazniejszym czynnikiem jest dobor nosnikow i predkosc nagrywania.
Laser w PS2 jest bardzo "kaprysny" dlatego musisz sobie przetestowac jakie plytki mu najlepiej "smakuja", ja korzystam w 99% z plyt firm Verbatim, TDK, Maxell a ostatnio rowniez Memorex (kilka gier nagralem na tanszych nosnikach i z biegiem czasu gry dostaja "zadyszek" dlatego teraz nagrywam tylko na markowych - ceny nie sa wysokie a pewnosc wieksza).
Chce nadmienic ze moja pierwsza gre na PS2 wykonalem w koncu 2001
ktora do dzis jest na chodzie (wypalarka Pioneer DVR AO3 a plytka Verbatim ceny byly "kosmiczne" porownujac do dzisiejszego stanu)

pozdrawiam

jarqu 21.01.2005 22:53

Acha
no to rzeczywiście... ???

Berion 21.01.2005 15:29

@Fan29
W Alcohol'u przy DVD nie ma wyboru profilu - to normalne

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46246
IV 6-a,e

Fan29 21.01.2005 14:51

Pozwole sobie odświeżyć stary temat i sie zapytam czy przegrywał ktoś GTA: San Andreas?
Bo ja miałem taką "przyjemność", która zakończyła się niepowodzeniem ...
Zrobiłem obraz płyty w Alcoholu ale po włożeniu płyty do nagrywarki znikają profile i nie moge wybrać PS2 a po za tym nie moge zmnijszyć prędkości poniżej 4x :| ... a więc spróbowałem nagrać obraz zrobiony na Alco (MDF, MDS, MD0) programem DVDDecrypter, gdzie ustawiłem prędkość na 1x, ale podczas nagrywania prędkość zaczęła się zwiększać aż doszło do 4.1x ... wrzuciłem do playa i nic :sciana:
... miałem płyte Philipsa DVD+R, ale żeby nie zepsuć płyty najpierw spróbowałem na Vakoss DVD-R i płyta nie działa na moim PS2 (przerobiona Mars2)

Berion 20.01.2005 22:04

@jarqu
Nie w tym rzecz. Płyta jest zabezpieczona jakimś qrestwem [?] i nie mam pojęcia jak to obejść. To NIE JEST ORYGINAŁ, napisałem przecież. Oryginalne mają tylko Libcrypt (a każdy program, którym skanuje tą płytę - CPD, A-RScanner, CXXXL itp. wykazują libcrypt lub zabezpieczenie nieznane). Jakby był TYLKO Libcrypt to żaden problem i każdy komecyjny progs sobie z tym radzi... ...

PS: Ta gra mi pojechała trochę po ambicji ;)

jarqu 20.01.2005 21:48

Witaj
Ja osobiście wszystkie gry nagrywałem psx w nero(tryb2)najmniejszą prędkością,(zaznaczając ignoruj błedy) i działały zawsze :peace: ,chyba że była mocna rysa to wyskakiwał bląd przy nagraniu :smutny: .Spróbuj w nero symulacje czy pójdzie jak tak to zapisz.chyba ze plyta była coś źle nagrana, błedy sektorów- działa jako działa oryginal czy nie, ale już kopiowanie nie chce pójść z tej trefnej płyty...Kiedyś nie wiedziałem jakie programy są specjalne do tego dlatego koleś powiediał mi, że w nero nagrywć i git. :)
Ps. A to co ci wyskakuje to ???

Berion 20.01.2005 20:19

Dobra... to teraz ja potrzebuję pomocy :)

Dostałem od brata Harvest Moon (PSX). Nagrany na jakimś czarnym syfie (pirat rzeczjasna) wrzuciłem do Alcohol'a i ... ... ku mojemu zdumieniu [!] ujrzałem kilka komunikatów:

- Tworzenie obrazu płyty niepowiodło się
Błąd [05/64/00] - Illegal Mode for This Track

Zaraz potem wyskoczył monit:

"Proces nie został zakończony! Czy chcesz skasować pliki?"

CO TO MA ZNACZYĆ ?! Spotykam się z tym pierwszyraz... ... [?]

jarqu 18.01.2005 18:11

Ok Ok :piwo:

Berion 18.01.2005 13:49

Ilość załączników: 1
@jarqu
Sorry za offtpic ale:

jarqu, używaj opcji edytuj (aby nie pisać kilku postów pod rząd). Gdybyś nie zauważył wygląda tak (prawy dolny róg postu): :D

jarqu 17.01.2005 20:33

Wyczytałem
Różnicą "+" i "-" jest lepsza korekcja błędów w "+" ale nie które odtwarzacze przede wszystkim starsze mogą nie widzieć płyty. DLATEGO też zalecane jest nagrywanie na "-" i jest pewność że nasza płytka będzie widoczna nie tylko u nas ale i u kolesia ze starszym napędem.:) ;) :)

jarqu 17.01.2005 20:25

Acha... a takie ******enie na forum nagrywarek o liteOn1653s że tylko nagrywać"+" bo "-" nie lubi....Zależy jaka płyta-daje 50% na 50%

jarqu 17.01.2005 20:21

PS. Kur..
Zasięgu nie mam na stałe łącze ale nie długo będzie...wykupiłem pakiet 15h+15gratis przez 3 m-ce za 35zł w tpsa i Spoko..:)

jarqu 17.01.2005 20:17

Test:LiteOn1653s
Copyme -R(błąd),Hawk-r(błąd)
Tdk-R(widzi pc i pse)
Tdk+rw(widzi tylko pc)
Verbatim-R(kolorowe 1-4x i srebrne do 1-8x-Widzi pc i ps2)
Esperanza -R(Błąd)
Esperanza +R(widzi pc i ps2)....narazie tyle :)
Trzeba nagrywać na dobrych nośnikach tak jak mówisz;) (dopłacić pare groszy więcej ale jest pewność przechowania danych -dobra)...
Tylko DVD Decrypter masz rację i prędkości są i poprawność nagrania....czego więcej szukać:).....Nero jak nagrywam cdr to pokazują mi się prędkości od 4x-48x, a dvd od 4x-np.do 8x zalęzy jaka płyta oczywiście...ogólnie jest OK!!!
Pozdrawiam:)

Berion 16.01.2005 22:22

@jarqu
Najlepiej nagrywaj na minusach - będziesz miał 100% pewności, że każda PS2 sobie z tym poradzi. Plusy też nie są złe (a pod pewnymi względami nawet lepsze ;)), ale część modeli sobie nie radzi z nimi za dobrze... Jeśli chodzi o płyty to polecam Verbatim Advanced Azo x8. Teraz już tylko na nich palę i jestem zadowolony (chociaż czasami zdarzy się jakaś felerna partia z "plamkami", ale to żadkość).

Dlaczego w Alcoholu nie można wybrać prędkości nagrywania? Nie pamiętam już, ale jeśli tak jest faktycznie to nie wiem. W DVDDecrypter'rze możesz na 100% wybrać prędkość... ...

Na dzień dzisiejszy moim faworytem jest właśnie DVDDecrypter i to właśnie tego progsa polecam do palenia gier na PS2/X'a/ i być może GC (sprawdzę jak tylko kumpel kupi GC Viper'a)

jarqu 16.01.2005 16:52

Witaj
Jak kupywałem liteOn to gość powiedział że lepiej nagrywać na + bo - ciężko nagrać żeby to potem chodziło....A ja właśnie nagrywam na "-" i ps2 widzi( dzisiaj wypaliłem na tdk -r i na esperanzie +r 4x spróbowałem Alcoholem i GOOD...zobacze jeszcze jaka moja nagrywarka lubi płyty....kupiłem "hawk"-r złotą i nie widzi...
Tak sobie czytam na forum i każdy pisze że trzeba nagrywać na firmówkach i koniec...a jeden napisał że mu nagrywa Hawk złote to chciałem też sprawdzić
:(....Tylko dlaczego nie moge ustawić prędkości dowolnej tylko max i 4x...jak pisze na tdk 1-4x można nagrywać....Jak założe stałe łącze o ile będe miał zasięg"radiowy" (jutro przyjedzie pomiar zrobić)to więcej będe czytał opinie.....PS.Dzięki berion za wszystko, za opis nagrywania w alcoholu i inne...:) NARA

Berion 16.01.2005 13:22

@jarqu
Nie nagrywaj na RW.
Płyty są prawdopodobnie [cenzura], a nie że twoja nagrywarka nie chce ich nagrać.
Tak wszystkie bedą "działać" nagrane DVDDecrypter'em (a dlaczego niby miałyby "nie działać" [?] Ponadto można zweryfikować dane po nagraniu czego Alcohol nie potrafi).
Gry na PS2 (na DVD) nie są zabezpieczane, pomijając przypadek z GT4 -> chociaż też nie wiadomo jak z nim jest naprawdę

jarqu 16.01.2005 01:56

Znowu Ja
Zrobiłem test: gry nagrane na tdk +rw nie widzi mi ps2, nagrane na verbatim -r OK! To chyba mój pley nie widzi rw....nagrywałem w Dvd Decrypter 2x(i tam są prędkości 1-56x) i gra....
Kupiłem 5 płyt -R "Copyme" 1,20gr i *** nagrywarka 1653s nie chce nagrać żadnego dowolnego pliku z kompa-błąd...musze sprawdzić jeszcze jakie płyty można nagrywać do ps2 i do danych z kompa(+rw komp widzi i bez problemu nagrywa ale pley już nie)....szkoda że Ta nagrywarka nie obsługuje tanich płyt potrzebnych na dowolne dane.......:( ????poza tym nagrywa bardzo cichutko :)....przeczytałem....na forum że na tych nagryw. trzeba tdk,ver.i inne dobre firmy.........WGRAŁEM Bios CS09 i dalej nie ma wyborów prędkości w nero i alcohol...kur...A czy wogule wszystkie gry będą mi działać nagrane przez DVd Decrypter....HHHHYYYmmmm....Dobrze by było....ale może większe zabezpieczenie plyty i hu. potrzeba alcohol....Jak myślisz?
PS. Ach te płyty./////

jarqu 15.01.2005 22:52

LiteOn SOHW-1653S

marka LiteOn
model SOHW-1653S
Prędkość zapisu CDR/CDRW/odczytu 48x24x48
Prędkość odczytu DVD x16
Prędkość zapisu DVD-R x12
Prędkość zapisu DVD-RW x4
Prędkość zapisu DVD+R x16
Prędkość zapisu DVD+RW x4
Prędkość zapisu DVD+R Double Layer x4
Interfejs IDE UDMA-2
Średni czas dostępu - płyta CD 160 ms
Średni czas dostępu - płyta DVD 160 ms
Bufor 2 MB
MTBF 70000 godz.
Mechanizm podania płyty tacka
Metoda zapisu płyt CDR P-CAV
Metoda zapisu płyt CDRW Z-CLV
Metoda zapisu płyt DVD-R CAV
Metoda zapisu płyt DVD-RW CLV
Metoda zapisu płyt DVD+R CAV
Metoda zapisu płyt DVD+RW CLV
Zapis w trybie RAW DAO-RAW
Odczyt/zapis danych subkanałowych brak danych
System ochrony zapisu SmartBurn
Kompatybilny z Safedisc starszym niż v2.51 tak
Kompatybilny z Safedisc
v2.51 - v2.8 tak
Overburning CD Tak
CD-TEXT Odczyt/Zapis
Odczyt/zapis płyt
90 min. (800 MB) Tak/Tak
Odczyt/zapis płyt
99 min. (870 MB) Tak/Tak
Obsługa MountRainier Brak danych
Obsługa Key2Audio Brak danych
Obsługa BitSetting Tak
Dodatkowe informacje
Biosy CS09 - 2004/12/24

jarqu 15.01.2005 22:47

Berion Witaj ;)
Kupiłem wreście nagrywarke Lite on 1653s-DL cichutko pracuje...próbuje nagrywać obraz płyty ps2 mds na płytce dvd+rw tdk-8zl i po 10min. gotowa płyta...wkładam do pleya i wogóle nie widzi formatu płyty..czy to wina +rw że mod chip Duo2 nie widzi czy źle nagrane,może na (-r,rw)i dlaczego nie pokazuje mi rózne rodzaje prędkości do wybory,tylko max i 4x, to samo w nero -czy musze zainstalować stery do biosu-bo ściągnełem bios do tej nagrywarki, czy się nie wykrzaczy coś...nie wiem co mam zrobić..... :smutny:

Berion 10.01.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] o akcesoriach ps2 i zobaczyłem że jest na sprzedanie urządzenie:HD Loader" pojemność 120GB+płyta instalacyjna czy coś? [...]

To nie urządzenie tylko program do boot'owania obrazów z HDD w PS2 (ale musisz jeszcze kupić NetworkAdaptor inaczej nie podłączysz HDD)...

Czyli razem wychodzi:
~150zł - NA
~100zł - HDD (za powiedzmy 40GB - nie wszystkie PC'towe współpracują)
~ ileś za HDLoader lub HDAdvanece

Więcej tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46246

IV-3

Co do boot'owania to trwa szybciej (podobno). Dokażdej grypotrzeba osobnej partycji (też podobno)...

- nie mam w tym aspekcie doświadczenia

jarqu 10.01.2005 22:34

[QUOTE=Berion]Noo... ździebko :D

Berion wyczytałem na allegro o akcesoriach ps2 i zobaczyłem że jest na sprzedanie urządzenie:HD Loader" pojemność 120GB+płyta instalacyjna czy coś?,niby można zgrać gry na twardziela i nie tylko:dvix,jpg, i i grać,oglądać bez potrzeby używania płyt...pisze też że 2-4krotnie szybciej wczytuje gre i nie zajeźdza się lasera, koszt 200-350zł....Co o tym myślisz...? 8-) pisze że 10-20 gier wczytujesz na hdd i płyty nie potrzebne już bedą....HHmmmmm :idea: Nara........ :mruga:

Berion 10.01.2005 21:23

Cytat:

Napisany przez jarqu
Witaj
Masz rację że nie zrobie tego ripa-tak jak mówisz...to za bardzo skomplikowan robota.. :blee: [...]

Noo... ździebko :D

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] To co napisałem że chce kupić piraty...to nieźle musiałem być nachlany...też nie przepadam za piractwem :nie: [...]

:> taaa... ależ oczywiście

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] No to zbieram na dvdrw to wtedy zrobię kopię zapasową bo szkoda mi tych gier i nie tylko..Cześć :spoko: :jupi:

Zbieraj, zbieraj... nie są już takie drogie. Ja za swoją DVR-107D dałem niewiele mniej niż 300. A co do kopii to jasna sprawa :spoko: Nawet ja "chuham i dmucham", ale zawsze jakieś małe ryski się znajdą. A tak... zrobi się kopię i nie trzeba się martwić o oryginała...

@hymek
Niestety szczera prawda, laser znacząco manifestuje swoją obecność... ... Mimo wszystko: konsola, konsoli nie równa :kreci_gl:

hymek 09.01.2005 22:23

POza skomplikowanym procesem tworzenia Rip'a to po wlaczeniu obojetnie jakiej gierki w tym systemie wyglada łyso zeby nie powiedziec ch....owo, poza tym kosolka straszliwie jeczy blagajac o krazek dvd ktory nie jest az taki drogi Dlatego za narada starych wyjadaczy takich jak Berion i M@X666 wypalajcie dvd-iki :D

jarqu 09.01.2005 16:36

[QUOTE=Berion]Cześć...
Właśnie chodzi o to, że nie zrobisz! Brakuje Ci wiedzy (mnie również). Nie wystarczy sobie w Alcoholu podzielić na 700MB (i tak nie chce mi się wierzyć, że program zgodził się nagrać to na płytę 700MB - to w końcu nadal jest obraz DVD, nawet jak jest podzielony :/). Myślisz, że to takie proste? RIP'owanie gier na PS2 polega na ""wypakowaniu"" plików z płyty. Kompresji FMV, ścieżek audio, obcieciu niektórych elementów z gry (np. lokacje, czy textury) itp. Potem trzeba usunąć informacje z pliku (SLES, SCES itp), o nośniku na którym była nagrana gra, wielkości plików i wiele, wiele innych dupereli... ... I co dasz radę? ^_^

Z kopią/nagraniem RIP'a nie powinno być problemu, ale ze zrobieniem jak najbardziej.

Witaj
Masz rację że nie zrobie tego ripa-tak jak mówisz...to za bardzo skomplikowan robota.. :blee:
To też trzymam się starej procedury...kopie zapasową trzeba robić mając dvdrw a nie tam dzielić plik obrazu.
Mam pare gier oryginalnych,których chce zrobić kopie zapasową....To co napisałem że chce kupić piraty...to nieźle musiałem być nachlany...też nie przepadam za piractwem :nie: ....ale kopie zapasową z oryginalnego krążka (dowolnego czy to program lub coś innego)można zrobić :mruga: ...i oto mi właśnie chodziło,żle się wyraziłem :bicz: :bicz: No to zbieram na dvdrw to wtedy zrobię kopię zapasową bo szkoda mi tych gier i nie tylko..Cześć :spoko: :jupi:

hymek 08.01.2005 23:24

Dzieki Berion sciagam od nowa w takim razie skoro to nie bedzie juz dzialac 8-)

adissj 08.01.2005 23:01

No tak ale jak wypalalem plytki predkoscia 2x to chodzily a jak wypalam 4x to nie chodza, nie wiem czemu ale tak jest

namor 08.01.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez adissj
Mam problem, nie moge wypalic plyty dvd platinum na ps2 poniewaz play odczytuje tylko plyty nagrane 2x a programy takie jak nero i alcohol pokazuja ze tego platinuma da sie nagrac tylko z szybkoscia 8x 6x i 4x i play ich nie czyta. Wypalam nagrywarka lite on sohw812s. A kupilem 10 tych plyt i nie chce ich tracic

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...33&postcount=9

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...87&postcount=7

adissj 08.01.2005 22:35

problem z wypalaniem

Mam problem, nie moge wypalic plyty dvd platinum na ps2 poniewaz play odczytuje tylko plyty nagrane 2x a programy takie jak nero i alcohol pokazuja ze tego platinuma da sie nagrac tylko z szybkoscia 8x 6x i 4x i play ich nie czyta. Wypalam nagrywarka lite on sohw812s. A kupilem 10 tych plyt i nie chce ich tracic

M@X 08.01.2005 20:30

Zgadzam sie z Berionem... Udalo mi sie co prawda zrobic pare ripow na PS2 i XBOX'a, ale wcale nie twierdze ze to umiem - jest to bardzo zlozony proces. Z gory zaznaczaam : nie zamierzam nikomu tego tlumaczyc, bo w miare proste tutoriale do tego sa do znalezienia w internecie (w jezyku angielskim, co nie powinno w dzisiejszych czasach stanowic problemu) a ja nie mam na tyle czasu by objasniac wszystko czego sie dowiedzialem w tym temacie. jarqu : gra wczytuje Ci sie, poniewaz informacje neizbedne do zbootowania plyty sa zawarte w poczatkowej czesci plyty (ktore to pewnie posiada Twoj obraz pierwszy jeden z wielu), jednak potem probuje on wczytac dane ktore znajduja sie w innej czesci plyty. A tworzenie ripow wieloplytowych nie polega na dzieleniu obrazow tylko na wnikliwej analizie z ktorych danych gra krozysta w danym momencie i takie ich podzielenie, by umozliwic granie z tzw. swap pointem. Problem jest nieduzy gdy mamy na przyklad katalog \Missions a w nim pliki Level1, Level2, Level3 itd. W takim wypadku nalezy nagrac czesc misji na CD 1 a czesc na CD 2, i stworzyc dla pewnosci tzw. zakladke (ostatnia misja CD 1 zawarta jest tez na CD 2).Sprawa komplikuje sie gdy mamy gre nie podzielona na levele (np. resident evil code veronica). Wtedy trzeba wiedziec gdzie np sa dane obslugujace lokacje do ktorejs tam wlaki na przyklad i na obie CD wrzucic glos, muzyke, lokacje, psotacie, przedmioty i reszte odpowiedizalne DOKLADNIE za to miejsce w ktorym dzieje sie walka. Jest to bardzo skomplikowane, i mysle ze tym zagmatwanym skrotem myslowym skutecznie obrzydzilem Ci pomysl robienia DVDRipow na PS2. Zbieraj na nagrywarke, ktore nie sa wcale juz takie drogie (gdy kupowalem swoja zaplacilem za nia 1000 zl) i rob kopie swoich oryginalow. I nawet nie wspominaj o piractwie... Juz nie chodzi o moje przekonania dotyczace praw autorskich, ale o jakakolwiek etyke na, publicznym w koncu, forum!

Berion 08.01.2005 11:49

Cytat:

Napisany przez jarqu
cześć Berion ;)
Chce zrobić dvd-ripa...i dlaczego mówisz że nie zrobie tego ripa czy to skomplikowane czy nie da rady :'( [...]

Cześć...
Właśnie chodzi o to, że nie zrobisz! Brakuje Ci wiedzy (mnie również). Nie wystarczy sobie w Alcoholu podzielić na 700MB (i tak nie chce mi się wierzyć, że program zgodził się nagrać to na płytę 700MB - to w końcu nadal jest obraz DVD, nawet jak jest podzielony :/). Myślisz, że to takie proste? RIP'owanie gier na PS2 polega na ""wypakowaniu"" plików z płyty. Kompresji FMV, ścieżek audio, obcieciu niektórych elementów z gry (np. lokacje, czy textury) itp. Potem trzeba usunąć informacje z pliku (SLES, SCES itp), o nośniku na którym była nagrana gra, wielkości plików i wiele, wiele innych dupereli... ... I co dasz radę? ^_^

Z kopią/nagraniem RIP'a nie powinno być problemu, ale ze zrobieniem jak najbardziej.

Cytat:

Napisany przez jarqu
[...] Ale narazie musze kupić od kogoś gry piraty bo nie ma w co grać...może Ty byś mógł nagrać mi gre,gry i wysłać za pobraniem....ratuj człowieku... :help:
Nara...dzięki za wszystko.. :piwo: ;)

:szczena: Teraz dowaliłeś do pieca... Wiesz jaką grzywne można za to dostać (+ ewenualnie odsiadka do 3 lat)? Pozatym ja nie wspieram piractwa, jeno informuję w jaki sposób można wykonać LEGALNĄ kopię z oryginalnego produktu, który mam nadzieje posiadasz ;)

Innymi słowy: nic z tego... ...

jarqu 07.01.2005 22:29

cześć Berion ;)
Chce zrobić dvd-ripa...i dlaczego mówisz że nie zrobie tego ripa czy to skomplikowane czy nie da rady :'( .....próbowałem nagrywać na tdk i verbie i kasa w błoto,nadal to samo ??? pierd...już nie robie :nie: musze kupić dvd-rw i wtedy nagram obraz mds a nie mdf(700mb)i problem rozwiązany :spoko:
...myślę,że problem polega na:
-zabezpieczona nadal jest nagrana płyta i niechce dalej wejśc w gre
-albo brakuje jakiegoś pliku w wyniku podzielonia obrazów--bo płyta zaczyna się butować zaraz ma wejśc gra a tu obraz stoi ale płtya kręci się cały czas(może brakuje pliku)
Mam to gdzieś zbieram na nagrywarke dvd i problem z głowy...nagram całą gre(obraz)a nie tam jakieś dzielenie obrazu :jezyk: ...Ale narazie musze kupić od kogoś gry piraty bo nie ma w co grać...może Ty byś mógł nagrać mi gre,gry i wysłać za pobraniem....ratuj człowieku... :help:
Nara...dzięki za wszystko.. :piwo: ;)

Berion 07.01.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Wszystko spoko tylko dalej nie wiem jak przywrocic to moje nieszczesne front mission do wersji nadajacej sie do wypalenia na plytke tak aby moja konsolka czytala to co jest tam zapisane

Trzeba myśleć co się robi (czyt. trzeba było zostawić sobie tamten obraz). Teraz to już raczej lipa :P Na 100% jest jakiś progs, który łączy te pliki w obraz zgodny z PS2, ale jaki to nie wiem... ... a M@X.666 wysyłał mi tylko tool'e do rip'owania. Jak chcesz mogę podesłać, ale to raczej ciekawostka niż coś użytecznego (brak iml).

hymek 06.01.2005 23:29

No i jak ktos juz napisal zeby ustawic na write czyli ta druga linijke wskazana przez Beriona wystarczy nacinac W

Wszystko spoko tylko dalej nie wiem jak przywrocic to moje nieszczesne front mission do wersji nadajacej sie do wypalenia na plytke tak aby moja konsolka czytala to co jest tam zapisane

Berion 06.01.2005 20:37

@Casshern
Przeczytałeś całość i nie wiesz jak skopiować? ?? No bez jaj... tyle razy było.

Polecam DVDDecrypter (bardzo prosty):

odczyt -> Mode/ISO/Read i klikasz na ikonkę procesu
zapis -> Mode/ISO/Write, wybierasz obraz, określasz prędkość np. x4 i klikasz na ikonke procesu... ...

Już prościej się chyba nie da... ...

Casshern 06.01.2005 20:23

LUDZIE BŁAGAM !!!!

Pomóżcie mi !! Jak skopiować orginalną grę. Berion powiedział mi że w tym temacie cos na ten temat znajde, a jednak po przeczytaniu całości nie wiem czy poprostu tego niezauwazylem czy tak sie pogubilem w tym wszystkim ze nie zrozumiałem w każdym razie BŁAGAM,BŁAGAM doświadczonych o odpowiedzenie mi na pytanie.
Jakim programem najlepiej i jak go użyć aby skopiować orginalną gre tak aby chodziła na przerobionej konsoli.
Pytam się ponieważ mam do skopiowania między innymi Jaka 2, a do tego nośnik na ktory mam zamiar to nagrać jest Verbatimem od MCC i nie chciałbym go zmarnować.
POMOCY !!!!!!!!!!!
PS. NAPRAWDĘ BARDZO PRZEPRAZAM JEŻELI PYTANIE SIE POWTARZA !!! :bicz:

Berion 06.01.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez Forebode
Sławek w innym temacie napisał dla NECa 3500 [...] I dla Benq 1620
Nie wiem czy się na tych danych opierać, podał je Sławek, są one z testu w Chipie... [...]

Sławek napewno lepiej się odemnie na tym zna, ale dla pewności wejdź na strone producenta i poszukaj sobie tego modelu z jego specyfikacją.

Cytat:

Napisany przez Forebode
[...] co masz na myśli mówiąc "A tak poza konkursem: jest malutko gier na DL (na PS2)."? Tzn że RAW DAO potrzebne jest tylko do nagrywania płyt DL?

Nie, źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że bierzesz tylko pod uwagę modele obsługujące DVD9, stąd mój wniosek, że potrzebujesz akurat takiej, która jest zdolna nagrywać gry wydane na DL... ...

Aż mi się wierzyć nie chce, że takie palary nie obsługują RAW-DAO... ...

Forebode 06.01.2005 14:35

Cytat:

Napisany przez Berion
Co? Nec i Benq nie obsługója RAW-DAO? Pierwsze słyszę... ... ale pewnie mało jeszcze wiem.

Kup DVR-108D lub DVR-107D (ja taką mam). A jak się boisz to poszukaj na forum opini na jej temat. Naprawdę fajna maszyna :)
A tak poza konkursem: jest malutko gier na DL (na PS2).

Sławek w innym temacie napisał dla NECa 3500
Obsługiwane tryby zapisu
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie

I dla Benq 1620:
TAO (track at once)-tak
DAO (disk at once)-tak
RAW DAO -nie

Nie wiem czy się na tych danych opierać, podał je Sławek, są one z testu w Chipie...

Berion: co masz na myśli mówiąc "A tak poza konkursem: jest malutko gier na DL (na PS2)."? Tzn że RAW DAO potrzebne jest tylko do nagrywania płyt DL?

Berion 06.01.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez Forebode
No właśnie i w tym problem, bo jaką tu nagrywarkę wybrać skoro ani NEC ani Benq nie obsługują trybu zapisu RAW DAO. Chodzi mi o nagrywanie obrazów .bin/.cue z netu.

Co? Nec i Benq nie obsługója RAW-DAO? Pierwsze słyszę... ... ale pewnie mało jeszcze wiem.

Kup DVR-108D lub DVR-107D (ja taką mam). A jak się boisz to poszukaj na forum opini na jej temat. Naprawdę fajna maszyna :)
A tak poza konkursem: jest malutko gier na DL (na PS2).

Berion 06.01.2005 14:10

Cytat:

Napisany przez hymek
Jeszcze jedno. Sciagnalem FFX-a w 4 czesciach, rozpakowalem go pliki sie ladnie polaczyly jeden moglbym dalej rozpakowywac ale dostalbym ten system i irx-y wiec zostawilem tak. Chcialbym to wypalic ale problem jest tego typu ze rozszerzenie tych plikow to gi. Jak takie cos wypalic???????

Po pierwsze opcja szukaj. Było już!
Nie pamietam czyj to format, ale napewno nagrasz DVDDecrypter'em... ...

hymek 06.01.2005 12:55

Jeszcze jedno. Sciagnalem FFX-a w 4 czesciach, rozpakowalem go pliki sie ladnie polaczyly jeden moglbym dalej rozpakowywac ale dostalbym ten system i irx-y wiec zostawilem tak. Chcialbym to wypalic ale problem jest tego typu ze rozszerzenie tych plikow to gi. Jak takie cos wypalic???????

Forebode 06.01.2005 10:37

Cytat:

Napisany przez Rokipat
Potwierdzam, RAO-DAW, przynajmniej ja w takim nagrywam bo w alkoholu wybieram profil PS2

No właśnie i w tym problem, bo jaką tu nagrywarkę wybrać skoro ani NEC ani Benq nie obsługują trybu zapisu RAW DAO. Chodzi mi o nagrywanie obrazów .bin/.cue z netu.

Rokipat 05.01.2005 19:29

Cytat:

Napisany przez Berion
Ja nagrywam na "-" i nie narzekam, ale jak chcesz nagrac na "+" to nie powinno być żadnego problemu.
RAW-DAO 96 na PSX'ie, a czy na PS2? Napewno RAW-DAO ;)

Potwierdzam, RAO-DAW, przynajmniej ja w takim nagrywam bo w alkoholu wybieram profil PS2

Berion 05.01.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez Forebode
No właśnie słyszałem że model v7 ma najlepszy laser, sam nie narzekam, działają mi dobrze nawet płytki słabszej jakości. Tak a propos, w jakim formacie lepiej nagrywać "-" czy "+"? Jak się nagrywa to jest to RAW DAO czy może RAW DAO 96?

Ja nagrywam na "-" i nie narzekam, ale jak chcesz nagrac na "+" to nie powinno być żadnego problemu.
RAW-DAO 96 na PSX'ie, a czy na PS2? Napewno RAW-DAO ;)

loki7777 05.01.2005 14:56

Program d tworzenia *.cue, to cuemaker lub notatnik.Nie za wielka filozofia

Forebode 05.01.2005 14:17

No właśnie słyszałem że model v7 ma najlepszy laser, sam nie narzekam, działają mi dobrze nawet płytki słabszej jakości. Tak a propos, w jakim formacie lepiej nagrywać "-" czy "+"? Jak się nagrywa to jest to RAW DAO czy może RAW DAO 96?

hymek 05.01.2005 13:26

W koszu nie ma a slowo jakims programem mnie nie ratuje :(

M@X 05.01.2005 13:24

Przywroc z kosza ;-D. A jezeli nie ma w koszu to posluz sie jakims programem do tworzenia ISO na PS2 (Berionowi cos takiego wysylalem zanim wywaliuem)!

hymek 05.01.2005 12:14

No i trzeba bylo tak od razu. Tylko co teraz mam zrobic skoro uzylem WinRara i mam juz ten plik niby rozpakowany a tamto wywalilem do kosza, musze od poczatku sciagnac te gre czy moge to jakos doprowadzic do iso, lub jakiegos innego formatu obslugiwanego przez alcohol?

Rokipat 05.01.2005 11:47

No to tym bardziej! Wczesniej ktos mowil ze dopiero V9 czyta DVD-r i DVD+R.

Berion 05.01.2005 10:35

Cytat:

Napisany przez Rokipat
Ja mam nagrywarke LiteOn 1633S i nagrywam płytki sobie i kumplowi który ma taką samą PS2 co ja. Mam model SCPH-39004 a jak sie nie myle to to jest V7, podobno te modele maja najlepsze lasery więc dlatego czytaja takie płytki. Nie wiem jak jest z NTSC gdyż moja konsola to PAL.

Mylisz się :P V4 (a pewność uzyskasz jeśli sprawdzisz czy masz na spodzie konsoli etykietkę :caution : risk of electric shock")... ... Ale możesz być spokojny, począwszy od tego modelu, aż do V7, to maszyny nie do zdarcia (ofkoz jeśli będziemy je szanować :D)... ...
PS: NTSC US/J-PAL jeśli chodzi o trwałość to nie ma żadnej różnicy... ...

Berion 05.01.2005 10:23

Cytat:

Napisany przez hymek
No wlasnie problem jest taki ze nba nie wypalilem gdyz jak wybieram nba.cue to on do niczego nie prowadzi. [...]

Może jest uszkodzonoy albo fake - no cóż zdarza się. Poszukaj na forum, był jakis progs który tworzy *.cue do *.bin'a od nowa (niestety nazwy nie pamiętam, ale było na 100%).

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Natomiast front mission nie wiem jak nagrac. Na bank wypakowalem a dowodem na to jest to ze tym samym dzialaniem nagralem devil may cry. [...]

Skoro po wypakowaniu wysypały się pliki oznacza to, że rozpakowałeś *.iso -> i nie ma ch...a na biedronki. Musiałeś tak uczynić.
Po rozpakowaniu powinieneś otrzymać obraz do nagrania, jeśli tak nie było i plik ten miał ikonkę (w twoim przypadku WinRAR'a) to znaczy, że obraz nie był spakowany, a ty rozpakowałeś to iso. Napisze jeszcze raz: WinRAR obsługuje format *.iso i potrafi go wypakować. Odznacz tą opcję w WinRAR i zniknie na nim ikona WinRAR'a. uff... ...

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] We front mission nie ma ani jednego pliku w formacie obslugiwanym przez nagrywarki. Są tylko dat, irx no i jeden plik system, jak wybieram te dat to pokazuje mi ze albo jest niewlasciwy format albo archiwum jest uszkodzone. [...]

plik system (wygląda jak skrót) to plik dzięki, któremu konsola boot'uje płytę. *.irx to format w którym są zapisywane wstawki liczone, czasem FMV. Dat to chyba wiadomo itd... ... To są pliki gry, a nie obraz.
Nagrywaka sama w sobie nie obsługóje danych farmatów obrazy płyty, tylko program nagrywający ;)

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Zadnych iso cue bin ccd czy nrg zupelnie nic. Nie wiem co z tym zrobic

A ja wiem... wypalić iso (czyli ten twój plik, zanim go rozpakowałeś -> TO BYŁ OBRAZ). Nie zawsze w sieci obrazy są pakowane... ...

Rokipat 05.01.2005 09:07

Cytat:

Napisany przez Forebode
Jesteś pewien? Bo to dla mnie ważne, też mam V7 tyle że NTSC. Jak je czyta?
Widzę że zachwalacie do PS2 wypalarkę NECa, a co sądzicie o Benq 1620 z perspektywy tej konsoli? Chodzi mi głównie o przegrywanie kopii zapasowych nagranych na niedużych prędkościach i nagrywanie obrazów .bin/.cue z internetu.

Ja mam nagrywarke LiteOn 1633S i nagrywam płytki sobie i kumplowi który ma taką samą PS2 co ja. Mam model SCPH-39004 a jak sie nie myle to to jest V7, podobno te modele maja najlepsze lasery więc dlatego czytaja takie płytki. Nie wiem jak jest z NTSC gdyż moja konsola to PAL.

Forebode 04.01.2005 23:32

Cytat:

Napisany przez Rokipat
No i tu się mylisz. Ja mam v7 i nagrywam wyłacznie na DVD+R, nie tylko zresztą mi odczytuje. V7 napewno odczytuje, z młodszymi nie wiem.

Jesteś pewien? Bo to dla mnie ważne, też mam V7 tyle że NTSC. Jak je czyta?
Widzę że zachwalacie do PS2 wypalarkę NECa, a co sądzicie o Benq 1620 z perspektywy tej konsoli? Chodzi mi głównie o przegrywanie kopii zapasowych nagranych na niedużych prędkościach i nagrywanie obrazów .bin/.cue z internetu.

hymek 04.01.2005 22:04

No wlasnie problem jest taki ze nba nie wypalilem gdyz jak wybieram nba.cue to on do niczego nie prowadzi. Natomiast front mission nie wiem jak nagrac. Na bank wypakowalem a dowodem na to jest to ze tym samym dzialaniem nagralem devil may cry. We front mission nie ma ani jednego pliku w formacie obslugiwanym przez nagrywarki. Są tylko dat, irx no i jeden plik system, jak wybieram te dat to pokazuje mi ze albo jest niewlasciwy format albo archiwum jest uszkodzone.
Zadnych iso cue bin ccd czy nrg zupelnie nic. Nie wiem co z tym zrobic

Berion 04.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez SMJ_Lębork_PL
Otóż drogi piracie. Najlepszym sposobem jest zakup oryginalnej gry... jeżeli stać cię na PS2, to stać też cię chyba na gre za 100zł (czasami są tańsze) - nieprawda? I nie usprawiedliwiaj się kalectwem.

nie pitol :\

Masz na myśli chyba 200zł :/ "Platyny" są po 30-120zł... ...

SMJ_Lębork_PL 04.01.2005 18:37

''Jestem na wózku inwalidzkim i nie mam tylu znajomych (i pieniędzy, by kupować płyty od "zawodowca" co mi sprzedawał a teraz podniósł ceny)''

Otóż drogi piracie. Najlepszym sposobem jest zakup oryginalnej gry... jeżeli stać cię na PS2, to stać też cię chyba na gre za 100zł (czasami są tańsze) - nieprawda? I nie usprawiedliwiaj się kalectwem.

Berion 04.01.2005 14:14

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] natoiast jak pobralem fulldvd rozpakowalem i zamontowalem nba.cue do alca 120% to mi pokazalo najpierw w tym miejscu wszedzie zera w opcjach [...]

No właśnie... w jakim miejscu? jakie zera?

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] a potem po przejsciu i okresleniu profilu wykazalo ze mam za malo miejsca. [...]

Sorry, może głupie pytanie... ale wybrałeś nagrywarkę DVD?
W spirycie nie ma profilów przy DVD (może masz podobny przypadek co ja kiedyś?).

Cytat:

Napisany przez hymek
[...] Probowalem nero normalnie przekopiowac przerzucajac wszystkie pliki [...]

Tak napewno nic nie zdziałasz... ...

Cytat:

Napisany przez hymek
Rozpakowalem [...] i dostalem jeden plik o nazwie system i pliki w rozszerzeniach dat i irx. [...]

Rozpakowałeś *.iso
Odznacz najlepiej w WinRAR'rze obsługe tego formatu i nie będziesz miał potem podobnych problemów.

PS: Nie pisz dwóch postów pod rząd

hymek 04.01.2005 10:10

Rozpakowalem front mission 4 i dostalem jeden plik o nazwie system i pliki w rozszerzeniach dat i irx. Nie da sie tego zamontowac do virtualnego cd-romu i jak to skopiuje do nero i wypale to play tego nie czyta. Tysiac razy sprawdzilem czy ktorys nie jest spakowany rarem i podaje ze nie wiec jak to nagrac zeby chodzilo.

hymek 03.01.2005 23:12

Jedna rzecz - gierki na cd na ps2 nagrywam i smiga bez problemu natoiast jak pobralem fulldvd rozpakowalem i zamontowalem nba.cue do alca 120% to mi pokazalo najpierw w tym miejscu wszedzie zera w opcjach a potem po przejsciu i okresleniu profilu wykazalo ze mam za malo miejsca. Gra ma 3 gb a plytki to verb + ktore maja ponad 4,7. Probowalem nero normalnie przekopiowac przerzucajac wszystkie pliki ale po wypaleniu pokazal mi sie czarny ekran na konsoli i nie dzialalo wiec co moze byc przyczyna?
A... z druga gra mialem tak samo. Oba obrazy sciagnalem z netu i rozpakowalem.

Berion 03.01.2005 20:27

@KanePL
Ponoć już jest. release z 01.01.05. -> ponoć... ...To nie ripDL tylko normalny obraz. Ponoć... ...

Ja i tak zaczekam na NTSC-US i kupię oryginała. Jest mój wymarzony Mercedes CLK-GTR, więc oryginał musi być :D

KanePL 03.01.2005 18:07

@anx239

Gran Turismo 4... Na razie wyszly dwa realesy (jap i chinski) i zaden nie dziala, wiec mozesz osczedzic na DLu poki co.

Berion 02.01.2005 14:21

@anx239
To nie zależy od lasera, a od mod-chip'a. Jeśli twój obsługuje takie płyty to nie widze problemu.
Osobiscie nigdy nie grałem na DL, z powodu braku takiej możliwości (DVR-107D). A gier na DL też nie za wiele (MGS2-Substance, Xenosaga e-I czy wspomniane przez Ciebie GT4).
Wejdź na stronę producenta twojego mod'a i sam zobacz.

PS: Swojego czasu były puszczone w sieć beta i fake'i GT4, szczególnie na torrent'ach (podobnie zresztą jak PoP-WW). Czyżby nowy sposób walki z piractwem ?

@rafson
W PS2 możesz zmienić pozycję laser'a, kalibrować jego moc (ale odradzam), a najlepiej przeczyść najpierw "oko", tudzież nasmaruj prowadnice (jeśli chodzi o ostatnie to Ci nie pomogę -> nigy tego nie robiłem).

Co do pozycji to poszukajna forum, wiem że było 8 )

anx239 02.01.2005 00:22

Gran Turismo 4 DL DVD ?

Witam.
Mam obraz gry Gran Turismo 4 JAP. Obraz ma wielkość ok 6 GB. Z tego co wiem jest to obraz do wypalenia na płycie DVD DL. Problem jest w tym, że mam starszą konsolę (2001 rok produkcji), która nie czyta płyt DVD+R (czyli DVD+R DL chyba też?). Mam nagrywarkę LiteOn 1653s i nagrałem już kilkanaście obrazów na płytach DVD-R (TDK i SONY najczęściej) które działają wyśmienicie. Tak więc zastanawiam się czy na płycie DVD+R DL odpali sie moja konsola? Ostatecznie mógłbym spróbować w ciemno ale ok 40 zł za płytkę DVD DL, która może mi nie działać to trochę dużo. Może ktoś miał już jakieś doświadczenia z płytami DVD DL na PS 2 ? :sciana:

rafson 01.01.2005 22:54

@Berion wiesz co ci powiem szczerze ze niewiem najlepiej ta konsola trybi cd ps2 piraty a jesli chodzi o dvd to nieraz zatrybi odrazu a nieraz nie.A jesli chodzi o orginalne to tez tak trybi ze trzeba z pare razy zresetowac konole.Mi sie tez zdaje ze laser jest juz slaby wiesz co myslalem zeby podkrecic laser tak jak np w jedynce sie podkrecalo tak i wiem ze sie w dwojce tez da tylko niewiem gdzie dokladnie moze ty wiesz jak to sie robi???

Berion 31.12.2004 19:59

@rafson
Musi działać... Mint może nie działać, ale Verrbatim musi. Zrobiłeś dokładnie tak jak Ci napisałem, więc nie widzę powodu dla którego miałoby "nieśmigać" [?]. Ja tak samo zgrywam/nagrywam i zero problemów... ...

Sprubój kilka razy, czasem konsola nie'boot'óje za pierwszym, drugim razem... ... Powiedzmy, że sprubójesz z pięć razy i możesz być wtedy w 100% pewien, że nie wczytuje.
Jeśli jednak ani razu nie zechce, sprubój na innej konsoli... ... Może masz słaby laser (a inne piraty czyta?).

@devil003
Mógłbyś się trochę wysilić :/ Wchodzę do działu DVD-Video i już mam dwa tematy (niewspominając już nawet o opcji szukaj).

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21085
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45238

devil003 31.12.2004 18:27

w jakim dziale jest napisane jak zmienic i jakim programem z avi. na VideoDVD lub SVCD??

rafson 31.12.2004 17:09

berion wiesz co nagralem ta verbatinka tym dvd decrypter i nagrywalem szybkoscia 4 i nie smiga.Konola laduje ta plytke pokazuje sie czarny obraz a puzniej wraca do glownego meni gdzie jest karta i puzniej wyskakuje czerwony obraz tam gdzie jest napisane gdzie pisze ze to nie jest plyta ps2!!O co chodzi???Jak mozesz to odpisz

devil003 31.12.2004 14:16

Thx

Berion 31.12.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez devil003
a jakim programem sie zmienia z avi. na VideoDVD ??

Jest dział na forum temu poświęcony...

devil003 31.12.2004 13:10

a jakim programem sie zmienia z avi. na VideoDVD ??

skiller 30.12.2004 18:23

To PC to przyklad w sumie ale faktem jest ze niezaleznie czy to jest DVD na PC,PS2,XBOX to i tak nie mozna wybrac profili :)

Berion 30.12.2004 18:22

Cytat:

Napisany przez skiller
Jak moze nie byc ??? To jak wypalac mam gry na PC na DVD np MoH:PA ktory jest chroniony Safedisc 3???

Jak to mam wypalic bez profilu by dzialalo :)

Huh! Nie mam pojecia. Ja nie kopiuje/nagrywam gier na PC'ta. Więc mam prawo nie wiedzieć... ... Napisałem jak się program zachowa w przypadku płyt/obrazów na PS2.

Jeśli jest tak jak piszesz, w jakiś sposób program musi wykrywać, to że akurat ta płyta jest dla PS2.
Myślisz, że ja się na tym, aż tak znam? Wiem jedynie jak palić. Ot, po prostu

skiller 30.12.2004 18:20

Cytat:

Napisany przez Berion
Przy DVD NIE MA WYBORY PROFILU - i wszystko jest ok.
Przy CD jest (musi nawet)

Jak moze nie byc ??? To jak wypalac mam gry na PC na DVD np MoH:PA ktory jest chroniony Safedisc 3???

Jak to mam wypalic bez profilu by dzialalo :)

Berion 30.12.2004 18:17

Cytat:

Napisany przez skiller
[...] Ty chyba tego na oczy nie widziales skoro tak piszesz to moze ci zademonstruje :) [...]

No i ... ?
Co w tym takiego niesamowitego?

Nie zrozumiełeś mnie. Napiszę jak dla amerykanów ;) :
Przy DVD NIE MA WYBORY PROFILU - i wszystko jest ok.
Przy CD jest (musi nawet)

PS: Uważaj na tego PoP (zostały puszczone w sieć beta, których się nie da ukończyć -> za'bug'owane)

Cytat:

Napisany przez rafson
[...] zgralem [...] tym programem [...] na dysk i chcialem nagrac ta gre 2 szybkoscia [...] i wyskakuje jakis dziwne rzeczy ze jakis blad i nie nagrywa [...]

Coś nie tak z twoją nagrywarką... A inne DVD pali bez problemu? Bo chyba nie chcesz nagrać iso DVD na CD i vice versa?

rafson 30.12.2004 17:36

@berion a w tym programie jak tam wszystko ustawic????Bo wiesz co zgralem tez tym programem i zagralem go na dysk i chcialem nagrac ta gre 2 szybkoscia i pulta i wyskakuje jakis dziwne rzeczy ze jakis blad i nie nagrywa:(Wiec jak ty przegrywasz te orginaly ????jak mozesz to napisz jak mam go ustawic ten program DVD Decrypter.bo musze niedlugo oddac ta gre a chce ja nagrac bo jest fajna

skiller 30.12.2004 17:25

Berion :)

Ty chyba tego na oczy nie widziales skoro tak piszesz to moze ci zademonstruje :)

1. mam ISO na liscie w Alcohol 120%
2. Daje prawa mysz na to ISO i wybieram "Kreator nagrywania..." (CTRL+B)
3. Widze cos takiego:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_1.jpg

4. I jak dam dalej mam to:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_2.jpg

Jak widac NIE MA ZAKLADKI takiej jak tu:
http://www.koszuta.soho.pl/_inne/A_3.jpg

Wiec prosze mi tu nie sciemniac :P

Berion 30.12.2004 17:05

@rafson
Nie wiem co jest z twoim Alcohol'em... ... Swojego czasu też w nim nagrywałem, a jeśli chodzi o ustawienia to default'owe (czyt. takie jak po zainstalowaniu). Teraz korzystam z DVDDecrypter... Uprzedzając pytanie:
Mode/ISO/Read -> powinien utworzyć *.iso/*.mds
Mode/ISO/Write -> wybrać obraz i prędkość - po prostu

Cytat:

Napisany przez skiller
piszesz tu o CD a jak jest DVD to jak to ugrysc skoro w alcoholu jak jest DVD to znika zakladka profili zabezpieczen Teraz masz pole do popisu bo tak szczerze gry na PS2 to 90% DVD

Cytat:

[...] 12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2) [...]
:wow: :sciana: Zgadnij

@devil003
Albo zmieniając *.avi na VideoDVD, albo Playtation Media Player (jak wypalić itp. jest w readme) -> zresztą... ja się na tym nie znam

=----------------------------------------------------=
Drobny cytat:
Cytat:

[...] siemka kurna ja juz naiemam pojecia ocb zgralem ta gre na dysk tak jak mi napisales i nie da sie nagrac. [...]
Ludzie! Ja was błagam... piszcie po Polsku. Ja nie rozumiem po Senegalsku [!]
I to nie jest tylko jakieś moje widzimisię. Styl postu świadczy między innymi o szacunku danego user'a w stosuku do innych itp. Pisząc dialektem narzecza mozambijskiego plemienia Unu-takamaki, zmuszasz mnie to wysiłku umysłowego ;) aby to zdekodować ... ...

rafson 30.12.2004 14:21

@Berion:siemka kurna ja juz naiemam pojecia ocb zgralem ta gre na dysk tak jak mi napisales i nie da sie nagrac.Mam do ciebie prosbe jak mozesz to podeslij mi na maial jakis program zeby ta gre nagralo jak mozesz moj mail to rafson@go2.pl.A jeszcze jedno moze trzeba cos ustaic w tym allkocholu czy cos ???A jakim ty wogule nagrywales programem chodzi mo o te orginalne gry bo to mnie interesuje.odpisz jak mozesz

devil003 30.12.2004 14:17

:polska:probowalem tak w czesniej i nie dzialalo pytalem sie innych i muwili ze trzeba jakis program miec zeby je ogladac i zmienic format napisow Prosze o dokladne wyjasnienie (pozdro) :polska: :polska: :polska: :polska: :polska: :polska:

skiller 30.12.2004 14:11

Nero, Dvd Decryptor....

devil003 30.12.2004 14:09

Mam pytanie jak nagrywac filmy z komputera na ps2 zeby je muc potem ogladac (najlepeiej na DVD)[B]

skiller 30.12.2004 13:23

Cytat:

Napisany przez Berion
4. Ustaw prędkość odczytu (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
5. Kliknij "dalej" :P
6. Wybierz miejsce w którym progs ma utworzyć obraz
7. Kliknij "start" (masz teraz ~10 min dla siebie) :P
8. Kiedy już Alcohol dokończy dzieła wyjmij płytę :P
9. Włóż teraz w jej miejsce czystą :P
10. Wybierz "kreator nagrywania"
11. Wybierz obraz, który chcesz nagrać (*.mds/*.mdf)
12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
13. Kliknij "Dalej" i ... ... masz dla siebie teraz ~10/20 min.

:) piszesz tu o CD a jak jest DVD to jak to ugrysc :P skoro w alcoholu jak jest DVD to znika zakladka profili zabezpieczen :P :D Teraz masz pole do popisu :) bo tak szczerze gry na PS2 to 90% DVD :)

Berion 30.12.2004 12:44

@rafson
1. Nie bardzo wiem czemu wyskoczyło Ci takie coś ... ???
2. Jakie kody? O co Tobie dokładnie chodzi?
Napewno nie skopiujesz DNAS'u (żadnym progsem - awykonalne)
3. Skasuj tych kilka postów i napisz w jednym (jest opcja edytuj)

@ M@X.666
Na eDonkey'u znalazłem coś takiego:

"IML Editor" ~ 9KB (*.zip'owany)
"SLES_999.99.iml" ~53KB
"IML 2 ISO Tool" ~39KB (*.zip'owany)

Szkoda, że pod DOS'a, ale jak zassam to dam znać co to daje :piwo:

@jarqu
PS: Nawet jak w Alcohol'u podzielisz obraz na 700MB to i tak nadal będzie to obraz DVD i nie nagrasz tego na CD.

rafson 30.12.2004 06:22

a walsnie ja sie nie znam za bardzo na tym alkocholu ale moze tam trzeba ustwic ale niemam pojecia co wiec jak mozesz to napisz jak tam ustaic i co to jest ten problem co ci napisalem tam wczesniej czekam na odpowiedz z gory dzieki za pomoc

rafson 30.12.2004 06:06

a wlasnie jeszcze jedno jesli nic nie bedzie z tego to jakim jeszcze moge zrobic programem jak ten nie zadziala.odpisz co i jak oki

rafson 30.12.2004 02:09

berion@siemka zrobilem jak mowiles zrobilem te lustro zgralo na dysk i chcialem nagrac na plytke i lipa.Wyskoczylo mi takie cos jak: 02:03:32 Procesor: AMD Sempron(tm) (1580MHz)
02:03:32 Pamięć dostępna dla systemu: 523 760 KB
02:03:32 Rozmiar bufora pamięci: 128 MB
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mds
02:03:33 DVD Informacje o źródle: Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 4.32 GB / 503:55:07
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mdf
02:03:33 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Tryb zapisu/Prędkość
02:03:33 Symulacja zapisu - DVD DAO - 2.0X (2760 KB/s)
02:03:42 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0) - [Write ERROR] LBA: 16, Length: 16
S:KEY - 03/0C/00 - "Write Error"
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Zapis nie powiódł się!
02:03:45 Błąd: [03/0C/00] - Write Error
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Symulacja zapisu nie powiodła się!
02:03:45 Ładowanie obrazu płyty przerwane!
02:03:46 Błąd w procedurze zapisu!
Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach
o co chodzi.a i mam jeszze jedno pytanie czy alkochol odrazu sciaga kody zplytek czy cos trzeba robic???A i na jakich nagrywac plytkach bo jak wiem to na minusach dvd tak???jak mozesz to odpisz co i jka wielkie

rafson 30.12.2004 02:08

berion@siemka zrobilem jak mowiles zrobilem te lustro zgralo na dysk i chcialem nagrac na plytke i lipa.Wyskoczylo mi takie cos jak: 02:03:32 Procesor: AMD Sempron(tm) (1580MHz)
02:03:32 Pamięć dostępna dla systemu: 523*760 KB
02:03:32 Rozmiar bufora pamięci: 128 MB
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mds
02:03:33 DVD Informacje o źródle: Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 4.32 GB / 503:55:07
02:03:33 Ładowanie obrazu płyty: F:\psx2\KILLZONE.mdf
02:03:33 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Tryb zapisu/Prędkość
02:03:33 Symulacja zapisu - DVD DAO - 2.0X (2760 KB/s)
02:03:42 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0) - [Write ERROR] LBA: 16, Length: 16
S:KEY - 03/0C/00 - "Write Error"
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Zapis nie powiódł się!
02:03:45 Błąd: [03/0C/00] - Write Error
02:03:45 (H:) SONY DVD RW DRU-700A (1:0): Symulacja zapisu nie powiodła się!
02:03:45 Ładowanie obrazu płyty przerwane!
02:03:46 Błąd w procedurze zapisu!
Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach
o co chodzi.a i mam jeszze jedno pytanie czy alkochol odrazu sciaga kody zplytek czy cos trzeba robic???A i na jakich nagrywac plytkach bo jak wiem to na minusach dvd tak???jak mozesz to odpisz co i jka wielkie dzieki

M@X 29.12.2004 22:56

@Berion : z tego co mi wiadomo to samemu... Nie mam zadnych informacji, aby istniala jakas internetowa baza danych *.iml' :-(...i

arik24 29.12.2004 17:57

Mi akurat chodzi tylko i wylacznie o bardzo dobry zapis, tak wiec moj wybor jednak padnie na NEC'a ;)

seriea 29.12.2004 17:32

Dzieki Berion widze ze trudna filozofia to nie jest moze sobie poradze niedlugo wybieram sie po zakup nagrywarki jeszcze raz WIELKIE dzieki! pozdro!

Rokipat 29.12.2004 16:38

Cytat:

Napisany przez martivip
wtrące się i powiem że konsolka ps2 od modelu v.9 czyta dvd+r i rw :)

pozdr

No i tu się mylisz. Ja mam v7 i nagrywam wyłacznie na DVD+R, nie tylko zresztą mi odczytuje. V7 napewno odczytuje, z młodszymi nie wiem.

Berion 29.12.2004 16:17

Oczywiście, że odczyt. Ale też bez przesady. Jeśli masz zamiar kopiować z oryginałów to nie widze przeciwskazań (z piratów ciężko, ponieważ są palone na najtańszym syfie i napewno nie x4 ;))

Berion 29.12.2004 16:08

@jarqu
??? To może zacznijmy tak:
Jeśli coś kopiujesz to pisz z jakiego nośnika [!] To nie jest wcale takie oczywiste, nawet jak podasz tytuł gry...

Midnight Club był na CD-R ??? Prawda? Rip'ów w życiu nie kopiowałem, ale WYDAJE mi się, że wystarczy Alcohol120% z odpowiednim profilem [!] Jeśli masz problem z kopiowaniem rip'a to może być kilka przyczyn:
1. - do doopy laser (ale skoro inne u Ciebie czyta to raczej nie to)
2. - do doopy płyta, na której nagrywasz
3. - być może twój rip był zabezpieczony i to jest przyczyną. Zaznaczam "byćmoże"... Trafiło mi się kiedyś kilka gier na PSX'a, których nie mogłem skopiować np. Soul Blade czy Chrono Cross. A-Ray Scanner czy Copy Protection Detection nie wykrywały libcrypta jako typu zabezpieczenia [!] tylko nieznane lub żadne [!]. Może dlatego niemożna poprawnie zrzucić obrazu ? - nie wiem.

PS: Jeśli Midnight Club był "oryginalnie" wytłoczony na CD (intensyny, niebieskofioletowy spód płyty) to nie powinno być problemu z jego backup'em... ...

Tyle na temat Midnight Club (i analogicznie do pozostałych rip'ów) ... ...

Wracając do tematu przewodniego twojego postu:
Faktycznie można dzielić "w spirycie" powstałe iso z DVD, ale czy w ten sposób nagrana płyta powinna działać tego nie wiem (ale wydaje mi się, że właśnie nie powinna) :P

... ... ... ...

Teraz już wiem czego chciałes "dokonać" :) Chciałeś z "fullDVD" zrobić "DVD-Rip'a"? Napewno nie w ten sposób jak ty. W którymś topic'u rozmawiałem na ten temat z M@X.666'em. Nawet podesłał mi parę narzędzi do tego (@ M@X.666 ale *.iml to chyba trzeba samemu napisać? co? - a może można skądś zassać dla danej gry?)...

Twoje drugie pytanie:
Było już na ten temat - poszukaj. Ja znam np. Playtation Media Player (czy jakoś tak). Lub, nie wiem czy już można, bezpośrednio z PSOS'a (ostatnio widziałem v0.3 beta).

@rafson
Po pierwsze: dobry nośnik - to podstawa.
Po drugie: dobra nagrywarka ;)

A tu przepis (z pamięci):
1. Wciśnij guzik przy swojej nagrywarce w celu wysunięcia przez nią "podajnika" :P
2. Włóż płytę, którą chcesz skopiować :P
3. Wybierz "kreator odczytu"
4. Ustaw prędkość odczytu (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
5. Kliknij "dalej" :P
6. Wybierz miejsce w którym progs ma utworzyć obraz
7. Kliknij "start" (masz teraz ~10 min dla siebie) :P
8. Kiedy już Alcohol dokończy dzieła wyjmij płytę :P
9. Włóż teraz w jej miejsce czystą :P
10. Wybierz "kreator nagrywania"
11. Wybierz obraz, który chcesz nagrać (*.mds/*.mdf)
12. Wybierz prędkość nagrywania (jeśli przy CD to również profil Playstation2)
13. Kliknij "Dalej" i ... ... masz dla siebie teraz ~10/20 min.

Sorry, że napisałem jak dla ćwoka, ale sądze, że "będzie też służyć przyszłym pokoleniom" ;)... ...

Sądzę, że w twoim przypadku to lipna płyta i laser manifestuje swoja obecność ;)

arik24 29.12.2004 13:42

Milo to czytac :), rzeczywiscie chyba mu chodzilo o odczyt

Esiek 29.12.2004 00:34

Cytat:

Napisany przez arik24
Wlasnie mam w naprawie TEAC'a i jak bedzie calkiem zwalony to mam zmiar kupic NEC'a 3500, z tego co czytalem na forum to NEC slynie z solidnego zapisu wiec troche dziwne ze nie radzi sobie z ps/ps2, no i mam teraz dylemat

Oj radzi sobie radzi moge ci to zapewnic. Zapis perfekto, nie zdarzyla mi sie jeszcze konsolka ktora by neca nie lubiła. Alex miał na mysli ze sie nie nadaje pod wzgledem odczytu(chyba dobrze zrozumiałem?) Jak masz jakis dvd-rom to nie ma problemu a jak nie to... tez nie ma problemu gdyz wedlug mnie nec 3500a mam bardzo dobra korekcje na plytach DVD(nie cd bo tu jest baardzo roznie, ale kto majac ps2 patrzy na odczyt cd a nie dvd). Takze nec'a moge z czystym sumieniem polecic (ps2 bardzo milo czyta nawet ostatnio nagrane przez neca plytki x16 co o czyms swiadczy ;)

rafson 29.12.2004 00:23

Siemka mam do was pytanie mam orginalna grez na ps2 i chcialbym ja nagrac jak mam to zrobic bo juz probowalem nero i alkocholem i nie dalo razy i niewiem o co chodzi jak mozecie to napiszcie jak to sie robi dokladnie.A walsnie jesli wam to pomoze mam ripera 2 i nagrywalem na dvd minusach prosze o pomoc z gory dzieki

arik24 29.12.2004 00:18

Cytat:

Napisany przez AleX69
do ps/ps2 kopiowanie plyt nowych/uzywanych nec'a 3500 napewno ci moge odradzic ... :(

Wlasnie mam w naprawie TEAC'a i jak bedzie calkiem zwalony to mam zmiar kupic NEC'a 3500, z tego co czytalem na forum to NEC slynie z solidnego zapisu wiec troche dziwne ze nie radzi sobie z ps/ps2, no i mam teraz dylemat

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:25.