![]() |
nagrywanie płyt na ps2
A jeżeli mi nie wyskakuje ten wybor profilu tzn. ze on automatycznie ustawia na ps2???
a może to cos z plikami które sciagnałem jest nie tak bo nie moge ich wypalic za zadne skarby- natomiast barnouta 3 wypalilem i lazi jak igielka A cofnalem bios do oryginalnego zrobilem to flasfixem dzieki za pomoc i pozdrawiam |
co do alkocholu to najnowszą jaka jest moze być trial jeśli nie korzystasz z nagrywania w locie bo wtedy cz ęsto wywala.Musisz ściahnac podstawowy bios i wgrać go najlepiej pod dosem( z dyskietki) ja tak miałem z moją toshibą tu masz link ale z braku wiedzy jaki teraz bios posiadasz i ten podstawowy ma symbol moge tylko tyle poradzić.na screenie pokazałeś że masz też ustawioną symulacje wyłacz ją bo nie zawsze sie sprawdza no chyba że masz sporo czasu.ja przed zmianąbiosu miałem tak ze jak przeszła symulacja i zacz ałem nagrywać do error a jak bez to było ok.tu jest link http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=1792 mozesz sie też posłużyć storną produceta gdyż może tam być bios (częsciowo zmodyfikowany - update) do 812s.Ja teżmiałem boje ale z toshibą, teraz gdy "AREO" pokazał droge do spathowanego biosu wszystko sie pali zarabiśice ale prób było wiele.Najlepszymi nagrywarkami do PS2 są (podobno )NEC 2500A ,2510A oraz pioneer ale uwarzam ze jak nagrasz na małych obrotach będzie ąłdnie fikało na twojej ,podobnie jak u mnie no i muszisz urzyćjeszcze odpowiedniego nośnika dla twojej nagrywarki gdyż każda lubi inny stuff sam musisz zbadać.
|
Cytat:
sprobowalbym wrocic do starej sohw 812s ale nie chce mi sie wgrac bios i nie wiem jak to zrobic bo teraz mam 812s z biosem do 832s a nie wiem jak wrocic do 812s??? a jaka wersje alkohola polecasz??? |
nagrywanie na ps2
dzieki bardzo zaraz bede sprawdzal
|
po pierwsze alcochol daje mozliwość wyboru profilu przy nagraniu płyt CD.problem twój to taki iż nagrywarka moze nie rozpoznaje płyty gdyżmoze masz stary bios. ja miałem inny , miałem nowe stery i nie były ok wiec zmiksowałem je ze starymi.zmień też wersje alcocholu alebo spróbuj inne płyty (firmy) np platinium , TDK, verbatim, datawrite(czerwone).
|
nagrywanie płyt na ps2
Ilość załączników: 1
Witam mam pewien problem z nagrywaniem płytek na ps2- przy nagrywaniu alkoholem 120 czasami nie pojawia mi sie opcja wyboru profilu na ps2 i nie mam pojecia dlaczego, natomiast drugim problemem jest to iż wtedy kiedy pojawi sie okienko z wyborem profilu wtedy nie moge nagrac bo program pokazuje zeby wlożyc czysta plytke( ale ona jest czysta i włozona) i nie rozpoczyna nagrywania?????
Może jest gdzieś opis całego procesu nagrywania alkoholem i związane z tym problemy??? Może ktoś wie jak poustawiać ( krok po kroku) aby nagrywac w nero??? Dziekuję za pomoc A tak wygląda obraz (załacznik) w alkoholu |
Cytat:
|
może tu znajdziesz odpowiedz...:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39048 dodał bym tylko od siebie ...nagrywaj na dobrej jakości płytkach i z minimalną prędkością x1-x4 Jeśli używasz NERO ...wybieraj tryb zapisu Disc-At-Once/96 |
Piraty kupne dzialaja bez zarzutu a przerobke mam mars .
|
a inne piraty działają?
jakiego masz modchipa? |
playstation 2
Witam mam taki problem sciagnelem troche obrazow gier na ps2 i wypalam je na plytach roznych (CD,DVD,drogich,tanich,najprzerozniejszych) , rowniez uzywalem wielu programow , a problem jest taki ze jak wkladam te gry do konsoli to gra startuje niby normalnie pojawia sie napis playstation 2 potem moge wybierac pal ntsc i dalej nie chce ruszac pokazuje sie czarny ekran i dupa . Czy ktos mial podobny problem i moglby mi udzielic jakis wskazowek ?
Bo powoli koncza mi sie pieniadze na plyty . Pozdrawiam |
Podmontuj obraz DaemonTools i wtedy skopiuj normalnie alcoholem :)
|
Dodam, ze przed chwila wypalilem ten sam obraz w Nero (tym razem na +RW) z predkoscia 2.4x (Litek 812S) i gra wczytuje sie tylko do pewnego momentu, a pozniej cisza. Moze sprobowac DVD Decrypterem?
P.S Nosniki EMTEC - zarowno DVD-R, jak i +RW |
Alkohol 120% - profile -pomocy
Jak to jest z tym profilami w Alkoholu120%. Chodzi mi o obraz ISO (jest to gra PS2). Wyczytalem na forum, ze trzeba w Alkoholu ustawic w opcjacj profil Play Station 2 i nagrywac x4 - tak tez ustawilem. Tylko pozniej gdy wczytuje obraz to nie ma nigdzie wyboru profilu...Plytka DVD-R sie wprawdzie nagrala, ale PS2 sie wiesza....
Jakies sugestie? |
jqb1 i Berion...trzymajcie się tematu ok?
bałagan się robi . |
Cytat:
|
no mi się wydaje że to zmienianie w opcjach zapisu nie namieszało tylko w alcoholu ale chyba coś w samej nagrywarce(może w steriownikach od drukarki ale kurde żadnych nie miałem instalowanych). bo każdym programem tak samo jest:/ :help:
|
Cytat:
A tak na poważnie: może pomoże ci ktoś bardziej kompetentny odemnie w tym aspekcie. Jak narazie to ja nie wiem :( |
nagrywara jest oki podłączona model to LG CD-RW CED-8120B, wszystko działało oki dopukie nie zmieniłem czegoś w opciach zapisu(alcohol 120%). Od tego czasu jak biore na wypalanie wszystko jest oki po 30 s pasek w którym pokazany jest postęp nagrywania nagle się zapełnia i wyskakuje komunikat nagrywanie zakończone i koniec nagywania i na płycie znajduje się ok 0,5 mb a nie 650 mb, co gorsza tak jest z każdym programem do nagrywania :blee: :help:
|
Cytat:
|
kiszke robi i wszystko. miałem takie problemy jak pan wypalał mi na ps2 jak by mógł to by w czasie wypalania w dooma3 grał partacz nie fachowiec. konsola jest za czuła na takie zabawy sam sie kilka razy naciołem teraz jak wypalam to restarcik i myk wszystko smiga ostatni robiłem próby z orginału alkocholem profilem własnym i poszło
problem tkwi albo w pana sprzecie do wypalania albo w konsoli --przeróbka |
No nic, teraz akurat nie mam czego wypalac ale jak nadarzy sie okazja sprobuje tego DVD Decryptera i wypale cos jeszcze w Nero.
|
zainstaluj sobie najnowszego alkohola i wgraj najnowszy bios do palnika - ja wypalam tylko alkoholem i wszystko jest ok.litek 811s przerobiony z 401 , plyty platinium x8 i zero problemow
|
Ja gry na PS2 wypalam w DVD Decrypter i Nero Express.
|
Problem z nagraniem plyt dla ps2
No wiec mam takiego problema, zawsze plytki cd do ps2 nagrywalem alcoholem, dawalo sie profil ps2 i wypalalo. Wiekszosc plyt dzialala ale byly takie co nie chcialy. Nie mam pojecia dlaczego, poprostu gra wypalona alcoholem nie dzialala a jak wypalilem ja nero to wszystko bylo ok. Teraz kupilem sobie nagrywarke dvd i znowu mam to samo. Nagrana plyta alcoholem nie dziala, tzn konsola nie widzi plyty a w nagrywarce wszystko dziala. Ta sama gra wypalona RecordNow dziala bez zarzutu. Dlaczego tak sie dzieje ze niektore gry wypalone alcoholem nie dzialaja ?
Acha RecordNow to straszny badziew, nie ma nawet bufora przez co jak tylko dysk cos zamieli odrazu wlacza sie burn proof. Co polecicie do wypalania gier dla ps2 poza alcoholem, nero i recordnow ? |
Cytat:
|
nie stety dalej nie da rady nagrywać :\ wogóle żadnym programem nie da rady nagrac żądnej cd poprawnie :\ może nagrywara jest walnięta :| .
w alcoholu zmieniałem coś w opcjach zapisu i od tej pory nie da rady poprawnie nagrwać :| |
Cytat:
edit: Lepiej jakbyś napisał jaką opcje i na co zmieniłeś... |
Cytat:
|
Witam wszystkich, nie chcąc otwierać nowego tematu zadam pytanie tutaj. Czy to normalne, że przy nagrywaniu gier PS2 w wersji cd (czyli RIP gry), programem Alcohol 120% w profilu Playstation 2, taka gra nie chodzi na plejce i nawet po nagraniu nie otwiera się w kompie? Za to gdy ustawiłem na profil własny DAO SAO, to wszystko dobrze śmiga. Czy może taki Rip powinienem nagrywać w profilu Playstation 1? A może znacie jakieś inne sposoby? Nagrywałem oczywiście na dobrych nośnikach typu TDK, Verbatim itd, najniższą prędkością.
|
Ps2
Możesz jeszcze sprubowac nagrać programikiem CDGen PS2 2.0 wiem że tego już sie nie sotsuje ale może akurat pomuc.
http://www.gratisdivx.com/downloads.asp?id=391 |
Tak dokładnie TAKIE PLIKI
|
Ilość załączników: 1
Po rozpakowaniu miałeś takie pliki ?
|
Ok sprobuje DZIĘKUJE WAM !!
|
WE8 full dvd jap po sciągnięciu spakowany jest rarem. Rozpakuj najpierw ten plik, jak to zrobisz to powstanie chyba 29 plików rar po chyba 50mb każdy, wtedy rozpakuj którąś z tych małych częsci (winrar połączy sobie wszystko w jeden plik podczas rozpakowywania)i wtedy otrzymasz gotowy plik obrazu do wypalenia i będzie to plik z rozszerzeniem iso, na 99%. Wtedy wypal gre programem Alkohol120%.
|
A niewiesh moze jaki program moglbym zastosowac ,sprobowac ??
|
Nie wiem czy ta gra będzie działać.Wygląda na to że ktoś tylko pliki z płyty zrzucił na dysk i je spakował rarem.
|
No przez Nero DVD . Ale PS2 mi jej nie czytał ;/
|
Tą są pliki gry. A jak tą płyte nagrywałeś ?
|
jest jeden folder IOP i tam jest kilkanascie plikow
i bez folderu jest 9 plikow m.in: DATA_J.AFS, OVER.AFS, SLPM_656.57, WE8_OP.PSS, SYSTEM |
A jakie rozszerzenie mają te pliki ?
|
Ps2 na DVD
Witam wszystkich !!
Mam do was wielka prosbe o pomoc w mojej sprawie . Kupilem sobie nagrywarke liteon 832s dlatego aby moc sciagac z neta gry na Ps2 i je nagrywac na DVD. Sciaglem wlasnie sobie Winning Eleven 8 full DVD Japan. Plik byl spakowany winrarem. Po wypakowaniu powstalo kilka plikow. Prosze pomozcie mi jaki program potrzebuje aby moc wypalic te pliki na DVD i wsyztsko smigalo na Ps2. Nagralem przez NeroDVD ale niestety nie czyta Ps2 tej plytki. Moj kolega mowil mi ze trzeba posiadac specjalny program do nagrywania gier Ps2 przez ktorego nagrywa sie pliki na cdrom .Szkoda ze ta gra nie jest obrazem plyty tak bym sobie dal sam rade :'( . Jezeli wiecie jaki To program prosze WAS o pomoc !! DZIEKI Z GORY |
Cytat:
To fakt... myślałem, że trochę jednak mniej... EOT |
Berion ...za dużo tego jest.
Wszystkie Topicy ...o PS2 : http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=178178 |
Cytat:
edit: @Maciej Wiesz... tak na dobrą sprawe to można by połączyć WSZYSTKIE tematy o nagrywaniu gier na PSX/PS2 (mnóóóóóóóstwo roboty :) ). Tematy te jak zauważyłem wracają przynajmniej raz na dwa tygodnie, a tak byłby jeden. Co o tym myślisz? |
połączyłem tematy
|
kurde coś zaczełem gdzebać w alcoholu(w opcjach) i nie nagrywa już płyt. ściognełem sobie drugi alcohol i zainstakowałem ale bez zmian co mam robić??? pomocy!!!
|
Cytat:
|
Cytat:
a czym sie różnia ...masz przyklejony Topic... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38311 |
nagraj jedna plytke tak jak Ci pisal Andrexxl (patrz post nr 2) i sprawdz czy ci dziala - najlepszy sposob na przekonanie sie czy to nie jest marnowanie plytek
|
dobra dobra to ja wiem, ona jest przerobiona. Chodzim i o dokladna instrukcje nagrywania tych plyt my ich nie marnowac.
|
a może on ma liteona + program booktype?
tak nagraną płytkę konsola widzi jako dvd-rom. |
a na jakim trybie nagrywać?? raw dao, czy dao/ sao?? wogóle czym to się różni?????
|
A więc musisz mieć konsolę przerobioną ,żeby czytała piraty inaczej nic z tego :nie:
|
czyli co tak jak kolega powiedzial ze w Alcoholu zmienie profil na PSX2 to nie wystarczy ?
a jak wystarczy to jak to nagrać, jak bede mial juz gre na płycie DVD ? |
TDK, Verbatim, Philips, Dysan.
To z tej wyzszej polki jezeli chodzi o jakosc (w szczegolnosci te dwie pierwsze). Ja gry na swoja "czarnulke" nagrywam tylko na nich i zero problemow jak o tej pory :spoko: |
no tak nagrywam z jak najmniejszą prędkością a co do płyt to nie są markowe jakieś za 1,30 z hipermarketu :blee: więc może faktycznie to wina cd ale jakie to są markowe cd?? z czarnym spodem?? , jakie polecacie??
|
nagrywaj na nośnikach "droższych" ,prędkośc nagrywania jak najmniejsza.
tutaj masz więcej ...http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...5&page=1&pp=15 |
Nagrywanie Gier Na Ps2!!!
POMOCY!!!!!! ściągnełem gre(DVD rip) this is football na ps2. plik był w formacie rar. wypakowałem go i są 3 pliki .cue .bin i .nfo. nagrałem alcoholem 120% zaznaczam playstation 2 i niby wszystko oki. na płycie są już gotowe pliki na których można grać na ps2(tzn. już nie bin i cue). wkładam płyte do konsoli a płyta się uruchami z tym że konsola zaczyna chuczyć jak głupia gra strasznie wolno chodzi a jak ładuje się menu to nic nie moża wybrać padem: :\ . na stronie było napisane że wszystko działa ok. więc raczej obraz nie jest zchrzaniony. Wydaje mi się że to kwestia tego że źle wypalam płyte albo może cd, testowałem już na 3 różnych cd i ciągle ten sam efekt.
a więc zwracam się z proźbą bo mam już dość eksperymentowania z programami i ich opcjami bo już 8 płyt poszło się je*** :\ Szukałem na różnych forum ale nie znalazłem żadnej odopwiedzi więc szukam szczęścia tutaj. z góry dzięki. nara |
no czywiscie musisz miec jakiegos mod-chipa bo inaczej na pewno nie uszy. No i dobrze by blylo gdybys nagrywal jak najwolniej.
|
Cytat:
|
ok, dzieki. Mowisz ze bez problemu bedzie smigalo ? żebym nie ***** plytek bo kupuje takie za 5zł a droga ta piatka mi nie śmiga :D:D
|
No mam ten program ale jeszcze go nie wypróbowałem. Jakoś go znalazłem w necie ale nadal mam problem z tymi programami :/ musze jednak wypróbować te inne płytki bo możliwe że to ich wina.
|
Alcohol 120 z ustawionym profilem PSX2 .
|
nagrywanie gier na PSX2
Witam mam pytanko, mam gre na płycie DVD na PSX2 i chciałem ją przegrac. W jaki sposob to najlepiej robic by nie bylo problemow z oddtwozeniem płyty, jakie najlepsze programy itp. Bardzo bym prosił o jakiekolwiek instrukcje.
|
Skoro nagrywasz Alcochol'em z odpowiednim profilem to nie powinno być problemu... Nie wiem... Rip'ów nigdy nie nagrywałem (porżnięte FMV, sound fix/rip itp..). Znam jeszcze jeden program do kopiowania gier na PS2. Powstał w czasach kiedy nagrywało się tylko rip'y bo DVD-R'y były za drogie i służy wyłącznie do przegrywania gier na PS2. Mianowicie: CDGen (czy jakoś tak). Nigdy tego nie używałem ale możesz spróbować...
|
Chodziło mi o to że na CD-RW nagrywam dane tylko jak mam przenieść do qmpla a tak to nagrywam na esperanzach na CD-R oczywiście. Wiem że cd-rw nie czyta gdyż na opto mechanice się znam i czytałem na temat tego lasera do ps2 ale nie moge za nic nagrać gry na playstation2.
Tzn pobrałem z netu Prince of Persia Sands of Time DVD-RIP oczywiście. Zawsze jak nagrywam to nie da rady odczytać tak jakby ignoruje płyte jednak rozpoznaje jako gre do ps2. W tym problem że jak chcę wejść nawet z poziomu menu gdzie mam karte pamięci i te właśnie płytkę to uruchamiam i nic znów powraca do menu czyli po prostu nie czyta mi jej. Musze jeszcze spróbowac nagrać na lepszych płytkach. Używam kilku programów czyli: Alcohol 120% na profilu PlayStation2 z prędk. do 4x Clone CD + ClonyXXL + Profiler I problem mój polega na tym że nie czyta żadnych gier a wcześniej tak samo było np z: (oczywiście pobierane z sieci) AR2, Gran Turismo 4 Prologue, Diablo *na ps1*, Sims bustin Out. To były jedyne gry jakie ściągałem gdyż zwątpiłem w dalsze próby jak nie wychodziło. Do dzisiaj straciłem 12 plytek jush :D Jednakże wydaje mi się że to wina płyt. Ale jak coś to dajcie link do postu gdzie są wszystkie ustawienia jakie trzeba ustawić w konkretnych programach by nagrać grę, program na ps2. Z góry dzięki. Pozdrawiam |
Beiron. Serdecznie DziĘkujĘ. CoŻ NapisaĆ MogĘ WiĘcej. Brakuje SŁÓw. Po Prostu Bardzo Mi PomogŁeŚ. Twoje Uwagi OkazaŁy SiĘ Takie, KtÓrych Nie ZnaŁem WiĘc SprawdzĘ. Ale SprawŁeŚ Mi Wiele RadoŚci. Jestem Dobrej MyŚli. DziĘkujĘ.
|
Z Twojego opisu nic nie rozumiem... Jaki masz problem? W czym tkwi problem? A na Esperanzach wypalaj jak nie bedziesz mial kasy na plyty.... optymalne sa Dysanki
pozdro ;) |
@trolu609
Na RW?! Oszalałeś? To się nie dziw, że konsola ci gier nie czyta ^_^ Z Esperanz to ty lepiej zrezygnój dobrze ci radzę... |
Gry PS2 Nagrywanie Problemy
Witam jako że obserwuje te forum w poszukiwania informacji na temat nagrywania to mi nadal nic się nie udało nagrać. Nie wiem czy to wina tego że mam DVD-Rip ponieważ nagrywarki DVD w domu nie mam co prawda qmpel ma ale to musze nagrywać na CD-RW itp itd. Więc mam pytanie: Jeśli możecie to podajcie linki do tematów gdzie zostało to poruszone i rozwiązane.
Z góry dziękuje i pozdrawiam PS. Straciłem blisko 8 płyt i używam w tej chwili płyt Esperanza które były czytane przez PS2. Mój ripper to ModChip2 Z tego co pamiętam :D nagrywam alcoholem 120% na profilu play station 2 i minimalna prędk. i nic. |
ok dzięki
|
hmm...te archiwum zostało ściągnięte z błędami ,prawdopodobnie nie da się nic zrobić .
|
Fake :>
|
Archiwum nie da rady otworzyć więc nie można sprawdzić czy są jakieś pliki.Co do zmiany rozszerzenia nie ma opcji ''pokarz rozszerzenia plików'' jest zaznaczone ''ukryj rozszerzenia znanych typów plików'' próbowałem róznie i nie da rady.A z deamon-em próbowałem wrzuciłem go na recordnow i zroibiłem z niego iso ale przy próbie nagrania wyskakuje tak samo że chce nagrać nieobsługiwany obraz i trzeba ustawić ''ustawienia formatu pliku z obrazem''.No niewie może coś zle robie?
|
jak co zrobic. Rozszezenie mozesz zmienic W opcjach folderow-> widok zaznaczajac opcje "pokaz rozszezenia pliwko" albo jakos tak.
A podmontowac obraz mozesz programem DaemonTools ktory obsluguje wiekszosc typow obrazow. |
Hmm ale jak to zrobić?
|
hm, a przypadkiem nie zmienili wczesniej rozszezenia? Sprobuj podmontowac to cos. Jezeli otwierasz to przez winrara i wszystko widac, to zmen moze rozszezenie na ISO i wtedy sprawdz
pozdro |
Używam winrar-a 3.30 a co do plików to jest to archiwum winrar-a którego nie można wypakować ani nawet zobaczyć co w nim jest
|
używasz WinRar 3.0 lub wyższej wersjii?
to jest jeden plik ? czy to kilkanaście plików ? |
Jeszcze jedno pytanie odnośnie gry na PS2
Mam jeszcze jedno pytanie ściągnęłem gre jest w archiwum winrar-a ale nie można go wypakować bo wyskakuje błąd i wyskakuje informacja że ma niewłaściwy format albo jest uszkodzone.I niewiem czy plik jest uszkodzony czy może trzeba go otworzyć albo odrazu nagrać jakimś specjalnym programem.Próbowałem alcoholem ustawiając na wszystkie pliki ale wyskoczyła informacja że chcem nagrać nieobsługiwany obraz i trzeba ustawić ustawienia formatu pliku z obrazem.Co można z tym zrobić pomocy.
|
@Dariusz Jacek
Tak jak inni mówili: Alcochol z profilem dla PS2. Markowe nośniki, prędkość najmniejsza jaka się da. Ot cała filozofia :mruga: Może chcesz nagrać rip'a? Ja nigdy nie gram na takim goownie wiec ci nie pomogę w tym aspekcie. Jeśli twój problem dotyczy "pełnych obrazów" to naprawdę nie widzę problemu! Teraz tak: Zależy jaki masz mod-chip w konsoli. Jeśli np. DUO to ci się nie dziwię. Po prostu nie wszystkie mod-chip'y "czytają" DVD-+R... Ze swojej strony polecam Ripper'a 2 opcjonalnie DUO2. Jeśli korzystasz z badziewi typu AR2, SwapMagic (zamiast mod-chip'u oczywiście) to też się nie dziw. Niektórych gier "nie obsługuje". PS: "zawodowiec", którego znasz to niezły cham (zapewne nie chce abyś sam nagrywał gry i tym samym nie pogrubiał jego portfela :> ) |
Dziękuję wszystkim za uwagę. Niestety Wasze propozycje zaradzenia problemowi chyba przeze mnie są nieumiejętnie wykonywane, gdyż są bez dobrego finału i wciąż jest ten sam problem. Kiedyś ten "zawodowiec" był u mnie i pochwalił się, że cytuję: "Od dziś już wszystkie gry będą chodziły", bo kiedyś miewał duże problemy i potrzebował wiele czasu, aby jakaś gra chodziła poprawnie na PS2. Niestety nie chciał się podzielić tajemnicą cóż takiego zdobył, co robiż, że wszystkie gry można przerobić na PS2:(
|
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38378
temat powtorzyles, znowy nie tan dzial, odpowiedzi juz tam masz ;) zajrzyj do zabezpieczenia tematow o ps2 jest od ... i ciu ciut ;) http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=157722 |
Nagrywanie obazrów - PlayStation 2
Prosze Was bardzo o pomoc: mam obraz gry na Ps2 Driv3r RIP(799MB), w jaki sposób mam to nagrać(chodzi mi o dokładne wytłumaczenie jak np. kliknąć na to lub na to...) i na jakiej płycie CD-R??? :'( :zawstydz: :nie: :idea:
|