![]() |
Sprawdziłem działa mi bez problemów trochę płyta szumi ale to pewnie wina nagrania jak i samej płyty co do trybów mam chyba wszystkie dostepne co jak co jeszczę potestuję i zobaczę jak działa
|
Berion może znajdzie się troszkę miejsca na tego mojego RIP'a GT4 ostatnio trochę został przemodelowany... ;)
|
Mam nadzieje ze mowisz o poradniku a nie o pirackiej kopii :).
|
Cytat:
|
Cytat:
PS: Cytat:
|
Cytat:
Co do R4 to wygląda jak Duo i gdzieś było info że właśnie twórcy Duo są za niego odpowiedzialni... widać ktoś chciał zarbić na nie swojej marce jak zwykle... :ysz: |
a ja chciałem skopiowac GT4 RIP w alkoholu, ale pierw włączyłem Clony XXL i wykryło mi zabezpiecznie Libcrypt jak je ominąć i potem bezproblemowo nagrac płytke DVD ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Kopia Nie działa Z narzędziami Typu "Swap Magic"
kurde a własnie na tym gramy :( |
gran tursmo 4
Ilość załączników: 1
witam na tym forum jest odp na to pytanie pz Konrad
|
Cytat:
|
Witam
Przeszukalem juz znaczna czesc tego forum ale nie znalazlem dokladnego opisu , opisu dotyczacego ripowaniu gry na PS2 z DVD9 na DVD5 Berion wspominal cos ze sworzy opis ripu idealnego , moze ten opis gdzies juz sie znajduje na forum jak tak to zapodajcie linka. Z gory dzieki. |
Cytat:
A tymczasem: Ściągnij ripptool do GT4 Sonixa. Skopiuj pliki z obu warswt (bardzo ważne - z obu), ściągnij jeszcze PSSDownsamplingTool (też sonixa). Po zmniejszeniu jakości A/V odbudowujesz obraz (tutorial - BIN2CDVD). To tak skrótowo opisane... |
Żeby było ściślej Kopia GT4 nagrana na DVD9 (Dual Layer) nie działa z narzędziami typy swap magic ale np rip na DVD5 (lub CD <lol> jesli takowy powstanie) już działa ze swap magic/exploitem
|
Witam i prosze o pomoc
Chcaiłbym zrobić kopie bezpieczeństwa tak jak jest w opisie lecz w tz book type nie ma firmy TOSHIBA model SD-R5372 co mam w takim razie zrobic ??? Z gory dzieki Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc jestem nowy :D |
Zmiana bit settingu nie jest niezbędna. Wpływa tylko na rozpoznanie przez konsolę typu nośnika z DVD+R na DVD-ROM. Nic pozatym...
|
@Berion, właśnie w tym problem że (podobno) jak sie GT4 nie nagra z book type'm DVD-ROM to nie wystartuje (ja mam nagrane z book type DVD-ROM i działa dlatego też tak napisałem w tutorialu).
|
Cytat:
|
@Berion, jeżeli tak mówisz to zedytuj tutoriala.
|
Gran turismo 4
mam problem z ta gierka.. mam zgrany obraz ktory ma 5.52 GB. trezba go zripowac wiec sciagnalem programik GT4DVD5.rar polecany na forum PS2NFO.COM ale nie wszystko jest kolorowo.. chodzi o to ze w tym obrazie powinny byc 2 pliczki GT4L1.VOL i GT4.VOL a u mne jest tylko ten drugi.. mimo wszystko wrzucam ten GT4.VOL (ma ok.3GB) do tego progsa i mi robi z niego plik GT4L1.VOL ktory ma...17 MB! i potem probowalem jeszcze ten nowopowstaly pliczek GT4L1.VOL w tym programiku jeszcze raz zripowac ale tworzy sie GT4L1.VOL_OLD i ma tez 17 MB... pomocy
|
Cytat:
|
Jeden jest na pierwszej warstwie, drugi na drugiej. A co do ripowania to nie musisz wcale ripować.
|
jakto nie musze? przeciez 5.52 nie zmiesci sie na DVD5..
|
Cytat:
|
hmm ja zostane przy standardowych metodach:D wiec zrobilem tak wrzucilem ten obraz iso (5.52GB) w Apache 2 i wzialem opcje Tools i odpalilem Extract Layer1 ISO. stworzyl sie obraz iso(ok.2GB) w ktorym byl tylko pliczek GT4L1.VOL (tego pliczku brakowalo w tym obrazie ktory ma 5.52GB). Rozpakowalem ten duzy obraz iso (5.52GB) do folderu i dorzucilem tam ten brakujacy GT4L1.VOL. nastepnie odpalilem programik Gran Turismo 4 DVD5 Ripper wybralem w nim pliczek GT4L1.VOL i zaczelo sie ripowac. W efekcie pliczek GT4L1.VOL zmniejszyl sie z ok.2 GB do mniej niz 100 MB. i teraz mam pytanie czy wszystko sie zgadza? w tym momencie caly obraz ma ok.3.3 GB i w stosunku do orginalnego ISO jest jeszcze na nim pliczek GT4L1.VOL (wydaje mi sie ze orginalny iso tez go zawiera tylko jest ukryty)
|
Cytat:
|
a co z moim opisem?? i drugie pytanko co to jest downsampling??:D
|
@dejfjoe
Tak ma być, wypalasz z oba vol-ami. |
hmm no niestety wypalilem ale nie dziala.. "not a valid ps2 disk".. co moze byc nie tak?? a moze jednak nie ripowac tylko o co chodzi z tym downsamplingiem??
|
Cytat:
Downsampling to obniżenie jakości A/V - było już o tym na forum conajmniej cztery razy. |
juz ogarnalem sobie downsampling! ale ten rip nie smiga.. uzywam SM 3.6 a plytki tez najwyzsza jakosc...
|
Musisz spatchowac jeszcze pewien plik czyms co nazywa sie TOXiC GT 4 Patcher... Gdzie znalezc? Google nie boli...
|
Cytat:
|
oo to widze ze to jest grubsza sprawa. ten programik ktorego uzywam Sonix's Gran turismo 4 DVD5 Ripper 1.00 na koncu chyba wlasnie patchuje jakis pliczek..
|
TOXIC DL Patcher to co innego niż tool Sonixa (notabene masz starą wersję, ostatni jaki widzaiłm to 1.02, w którym możesz wybrać co wywalić itd...).
|
a moglbys podac link do nowego sonixa?? bo te co znalazlem nie dzialaja a szukam juz 2 dni...:(
|
Tutaj masz całą paczke: Tutorial+Tools'y(PSSdownv1.01,Apache3,GT4rip1.02...)
*trzeba się zarejestrować! |
okej mam juz wszystko ale jeszcze jedno pytanko. bo te wszystkie tutoriale odnosza sie do samego zmniejszania objetosci gry. jesli uzywam SM3.6 to musze jeszcze na koncu jeszcze cos patchowac czy nie w koncu?????
|
Nic nie musisz robi***263; i bedzie ***347;miga***322;o w zale***380;no***347;ci co zrobisz, czy utniesz fmv czy obni***380;ysz im rozdzielczo***347;***263; ;)
|
Mam gre Gran Turismo 4 mam o wadze 4.34GB i jest zabezpieczona przez LibCcrypt, jest to *.iso.
Żeby nagrać ją na normalną DVD nie na DL, to nie potrzebuje żadnego pachowania i podobnych ceregieli. Poprostu wrzucam czystą płytke i wypalam... |
tak
|
Cytat:
Jak coś pójdzie nie tak, to cała wina spada na Ciebie @Berion :D |
Ponieważ to jest (było) dziwne pytanie :) Jak robić/wypalać obraz jest w tutorialach. Skąd on ma obraz można się domyśleć... i akurat w przypaku GT4 to jest loteria. Są różne releasy: z jednej wartstwy, takie które sie wieszają po license text itd... Dlatego najlepiej jest robić samemu ze swojego oryginała :taktak:
Obraz DVD można zrobić i wypalić jakimkolwiek programem. Nie musi to być A120%, nie musi też być DVD Decrypter - pełna dowolność. Chociaż ja skłaniam się zawsze bardziej ku darmowym - są łatwiej dostępne (czasem triale płatnych programów mają bardzo poważne ograniczenia) i... darmowe oczywiście, często nawet lepsze od ich komercyjnych odpowiedników. |
Czy obraz Gran Turismo 4 w wersji na HDD mozna jakos przerobic spowrotem na zwyk***322;y obraz DVD9 dual layer? Nie mozna go spatchowa***263; Toxic DL patcherem bo wyswietla sie komunikat "Not a dual layer disc ". Po nagraniu takiego obrazu na DVD DL gra zawiesza sie juz po pierszych napisach. Ta wersja na HDD powsta***322;a zapewne ze zwyk***322;ego obrazu, wiec chcia***322;bym wiedzie***263; czy jest mozliwo***347;***263; cofni***281;cia tych zmian aby mozna by***322;o ja spatchowa***263; toxiciem, nagra***263; normalnie na DVD9 i gra***263; z p***322;yty ?
Aha, nie jest to ***380;aden RIP tylko pe***322;na wersja (obraz zajmuje 5,23GB), z tym ze przeznaczona do odpalania z HDD. |
Cytat:
Cytat:
Mo***380;liwe, ***380;e masz niepoprawny layer break (taka informacja jest zapisywana w arkuszach dyrektyw np. *.mdf, *.dvd itd.). Ale nie wydaje mi sie, aby to by***322;o przyczyn***261;, tym bardziej ***380;e TDLP zasygnalizowa***322;, ***380;e to nie jest obraz p***322;yty dwuwarstwowej. |
Jezeli obrazy na HDD sa go***322;e to dlaczego sa oddzielne wersje do odpalania z dysku (z zaznaczeniem ze nie beda dzialac na plycie) ? przeczytalem caly ten temat i na 2 albo 3 trzeciej stronie ktos napisal wlasnie zeby uwazac na te obrazy do odpalania z dysku bo nie da sie ich spatchowac toxiciem, i mi wyskakuje dokladnie taki blad jak tam napisano. St***261;d wywnioskowalem ze jednak cos musi byc modyfikowane w tych plikach. Gdyby byl to "go***322;y" obraz to toxic rozpoznalby go jako plyte DL i spatchowal. Moze wlasnieten obraz zostal zmodyfikowany w ten sposob aby NIE byl widziany jako plyta dwuwarstwowa (prawidlowy obraz musi byc DL bo przeciez nie da sie zmiescic 5,23GB na zwyklej plycie).
Ten obraz to .iso wiec nie ma zadnego pliku "pomocniczego" typu .mdf. To te wypowiedzi z wczesniejszych stron: Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wybacz, ale to tak stare posty, że kompletnie wyleciało mi to z głowy. Cytat:
Sądzę, że zmodyfikowano tablicę, do jednej warstwy, ale za to z LBA wykraczającym po za rozmiar DVD5. Z drugiej jednak strony, to program do wypalania płyt nie przyjąłby takiego obrazu, twierdząc, że się nie zmieści wszystko na płycie (chyba że sam przeżuci "nadmiar" na drugą warstwę, ale nie testowałem to nie wiem). Są to tylko moje domysły. Nie ciągnę z sieci gier, więc nigdy się tym nie zainteresowałem (tym bardziej, że GT4 kosztuje teraz 30-40zł). Tyle mojego gdybania. Przyznać muszę z bólem serca, że trafiłeś w dziurę w mojej głowie. :) Odkręcić się na pewno da. Bo jeśli to tablica to można ją ręcznie zmienić w hex edytorze (mordęga), jeśli ponadto spatchowany został elf to też można przywracając ten z oryginalnej płyty. |
witam..
mam pytanko dotyczące GranTurismo 4... otóż robię wszystko jak pisze tutaj http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2gt4/strona1.php#, potem jak pisze tutaj http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona2.php i pliczek pt. GT4.VOL waży -1.2 GB czemu tak się dzieje ?? i jak próbuje to spatchowac ESR disc patcher(mam FreeMCBoot 1.8b) to pisze ,, No UDF descriptor ,,, obraz gry sam robilem za pomoca dvd decryptera |
Bo zrobiłeś kompilację z samym ISO9660 bez UDF 1.02. A tak w ogóle to polecam czytać na trzeźwo bo CDGenPS2 jak nawet sama nazwa wskazuje tworzy obraz CD, a nie DVD - i dla CD zawsze będzie samo ISO9660 właśnie. ;)
edit: A jednak moja wina. Po prostu tutorial BINCDVD został zaktualizowany i gdzie dodano jedną stronę. Kiedyś ten link prowadził do DVD. Poprawię wieczorem. Czyli interesuje Ciebie: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona3.php Poprawię link wieczorem. |
no dobra... ale na nero nagram obraz ktory mi nie odczyta na free mc boot bo go nie spatchowalem, czyli dalej jak zrobic ta kompilacje UDF 1.02 zeby wyszedl obraz ktory moge spatchowac ??
|
Zrób tak jak przecież na tym linku od @Beriona. Dzięki temu masz kompilacje UDF. Potem obraz patchujesz ESRDP.
EDIT: Już wiem o co tiebia kaman. Z listy nagrywarek wybierz Image Recorder i wyjdzie Ci obraz. |
hmmm... dodaję te pliczki wg. tego LBA i nie chce mi dodać pliku GT4.VOL ?
[EDIT] z tego co wyczytałem to powinienem wziąć DVD-ROM (UDF) a nie DVD-ROM (UDF/ISO), wolę się upewnić bo nie che wywalić płytki ;p kurdeee.... byłem strasznie ciekaw tego i nie pykło, nagrałem i zawiesza się na fioletowym obrazie ;/ |
Cytat:
Może wyciągnąłeś taki wniosek ponieważ są pliki przekraczające 2GB i Nero jak pamiętam proponuje czy nawet wymusza tylko UDF. Jeśli tak (nie pamiętam czy w GT4 są jakieś pliki powyżej 2GB) to ten program odpada. Użyj ImgBurn, który nie protestuje, a co najwyżej poinformuje. ;) |
No właśnie ten GT4.VOL ma 2GB+ , spróbuje ImgBurn. Może masz gdzieś jakiś tutek do tego ? Tutaj http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...cdvd/index.php jest tylko dla CDVDGen. Chodzi mi o te rubryki http://img85.imageshack.us/img85/4858/imgby.jpg http://img85.imageshack.us/img85/imgby.jpg/1/w310.png
Żeby znowu płytki nie zwalić ;P |
Jest ok. Zrób obraz, spatchuj, wypal. Ciekaw jestem czy to będzie działać przez ESR.
|
Obraz się spatchował, zaraz wypalę i napiszę czy trybi ;)
edit... Na ekran wyskakują kolory, potem pisze Sony Computer ble ble ble i znowu kolory i czarny ekran i nicc.... ;/, a looknij jeszcze w te zakładki, może jeszcze coś trzeba zaznaczyć albo odznaczyć... http://img694.imageshack.us/img694/2097/imgbtf.jpg http://img694.imageshack.us/img694/i...jpg/1/w310.png |
Więc albo ta gra nie jest kompatybilna albo coś spaprałeś, albo media flag jest niepoprawny.
|
Gra jest na bank kompatybilna, bo mam oryginał i śmiga aż miło, widocznie coś nie pykło wcześniej, a do tego Media Check to chodzi o to ???
"... Najpierw należy sprawdzić czy gra nie ma media chceck, czyli wykrywania na jakim nośniku ma być nagrana. - Pobieramy program Console Media Patcher. - Odpalamy go, ustawiamy PlayStation2 Type Patch na DVD. - 'Open File's' i wybieramy nasz obraz, który chcemy zmienić. - Program automatycznie skanuje i zmienia media check..."?? edit... Truję bo nie chcę 3 płytki zchajcować ;P edit... I nie mam zamiaru pobierać RIP-a ;) edit... Antyvir znajduje mi tronaja na tym pliczku: http://www.cdrinfo.pl/download2.php?...0439&baza=soft edit... Ależ żeś mnie zdziwił, w życiu nie myślałem że gierki są w takiej cenie (oczywiście nie wszystkie) ale można wyrwać za 30 + 10 przes. = 40. Chyba jednak sobie kupie oryginał ;P |
Akurat GT4 ma specyficzny media check, który załatwia program opisany w tutorialu (ten ext/reb, opcja "patch files").
Nie lepiej nagrać to na DVD9? Kiedyś takie płyty kosztowały 20-30zł (czyli tyle ile oryginał GT4 obecnie), dziś góra 8zł. - - - A co do CMP11 to wydaje mi się że to nadwrażliwość programu. Mnie Avast też zgłasza jakiegoś tam trojana. pomyślałem, że może faktycznie coś się zaplątało, wrzucałem to dawno temu jak jeszcze pandy używałem. Ściągnąłem jednak z wielu różnych źródeł, z innych scenowych stron i ten sam efekt. Guglarz potwierdza. ;] Jeśli ktoś jednak boi się go odpalać to równie dobrze może używać DVDScana. CMP jest po prostu wzbogacony dodatkowo o możliwość patchowania *.xbe (co też obecnie jest zbędne - wiele dashy czy launcherów robi to w locie bez potrzeby wprowadzania w pliku). Jeśli ktoś używa ESR to w ogóle jest to zbędne. ;) |
Cześć. przeczytałem co nieco w tym dziale, ale nigdzie nie mogę znaleść "gran turismo 4 dvd5 rippera" czy ktoś mógł by mi podać linke to tego programu. Porzyczyłem od kumpla GT4 w wersji platinum ale niestety nie odpaliła na mojej konsoli (scph 70003) miałem również od drugiego kumpla i to samo. ściągnełem z neta to się zawiesza po pierwszych napisach. Próbowałem tą wersje ściągnięta przez toxic spachować ale wyskakuje jakiś błąd ze nie wykrywa plyty dual leyer.
|
"Ta wersja" która się zawiesza nie ma już drugiej warstwy, więc nic dziwnego. ;)
Ja bym na Twoim miejscu albo wyczyścił laser i/lub zmienił smar na prowadnicach albo uruchamiał tą grę z np. USB. |
A tej wersji platinum nie da rady przerobic na dvd5? Rozumiem ze mój laser może być w takim stanie że już nie czyta dualów? Samo czyszczenie rozumiesz przez coś więcej niż przejechaniem patyczkiem do uszu soczewki laseraodpowiednim specyfikiem? bo jelsi tak to nic nie pomogło.
|
Obie są identyczne.
Tak, może być brudny, nie musisz tego widzieć gołym okiem. ;] Ale równie dobrze może być na tyle słaby, że DL nie przeczyta. Zdecydowanie, nie patyczkiem do uszu. Ale poprawa powinna być, więc zostały Ci jeszcze prowadnice. |
Z usb odpada bo nie mam pendriva powyzej 4Giga. Zamiast kupowac pena wolałym nowe GT4 ale skoro nie chodzą to loteria czy nówka pójdzie. Ok a gdy czyszczenie nie pomoze to nie ma szans na odpalenie tej gry rozumiem?
Co do tych prowadnic to mam slima, nie wiem czy to amrowanie coś da w przypadku tej konsoli. Edit.. Czyszcenie nic nie pomogło, słychać charakterystyczne tykanie lasra;/ W takim razie czy możecie mi polecić jakiś laser do mojej konsoli (który model będzie odpowiedni) |
Na tym laserze raczej nie. Możesz jeszcze ją odwrócić do góry nogami jak już włożysz płytę. Mówię poważnie. ;)
|
Ściągnełem kolejną kopie niby dvd5 ale znów zawiesza się po wstepnych napisach czyli brak drugiej warstwy. Czy ktoś mógł by mi udostępnić programik Gran turismo dvd5 ripper? lub napisac czy moge urzyć innego jeśli tak to jakiego, spróbowął bym jeszcze z tym zmniejszeniem dvd9 do dvd5 w przeciwnym wypadku pozostaje mi zmiana lasera.
Edit. Próbowałem już ją odwracać bokiem do góry nogami i w innych pozycjach nic nie pomoglo laser jest już widocznie na wykończeniu. A jescze pytanie odnośnie odpalania z pendriv'a, posiadam fmcb 1.8 więc ten obraz 5,2 przepuszczać przez esr zeby spachował zrzucic na pendrive i co dalej? odpalam esr i wkładam pendrive wtedy? |
Nie ściągaj bo to bezcelowe i trochę niezgodne z regulaminem forum. ;]
ESR służy do uruchamiania gier z płyty. Do uruchamiania gier z np. USB służą USB Advance, Open PS2 Loader itd. Jest mnóstwo tematów na forum na ten temat. Poszukaj. |
Ja mam natomiast takie pytanie czy komuś GT4 na ESR z FMCB 1.8b plus TDLP na kopii 1:1 ruszyło. Bo też się naczytałem o ripach etc. a u mnie rip nie wchodzi w grę bo podczas downsamplowania audio i video miałem problemy z jakąś biblioteką(nawet po skompilowaniu jej nic nie moglem zdziałać ani na win 7 x86 czy x64). Czekam na odpowiedź tak lub nie bo nie wiem czy warto tracić verbatimki na taką zabawę ;)
|
Uruchom oryginalne GT4 przez ESR i sam sprawdzisz. ;]
Teoretycznie powinno się dać. A praktycznie nie wiadomo czy nie odpala wyłącznie jeśli zweryfikowana płyta to DVD-Video. Ale wtedy można by zrobić swapa. Co mija się trochę z celem i prościej jest poświęcić te 5zł. :P |
a poszło by tak?? oryginalna gra przez ESR?? :D pierwsze słyszę :P wiesz zrobił bym tak, patch toxic dual layer oraz esr i wypalonko na verbatimce dl+r(ewentualnie dl-r) zmienił book type na dvd-rom i z prędkością 2x nagrał, ale boje się stracić dużo płyt bo na kompie taty i moim lapku czasem się zdarza w proporcji 5 do 1, że nie nagrywa drugiej warstwy xD nie wiem czy to błąd nagrywarek bo są nowe. Spróbuje odpalić GT4 przez ESR oryginalną jak przejdzie (w co wątpię :D) to będę próbował ;)
|
Nie nagrywaj x2, x4 dla DL będzie pewnie dla Ciebie optymalne. TDLP nie jest potrzebny, ESR patchuje media flag w locie, również i ten na OTP, ale jak spatchujesz to też nie zaszkodzi.
PS2DVD-ROM powinien uruchomić. Głowy za to nie dam bo nie wiem jak ffgriever to rozwiązał, ale jeśli nie potrzebuje do szczęścia weryfikacji płyty przez mechacon jako DVD-Video to powinien odpalić. |
pytam z jaką prędkością zapisać mam płytę, bo w przypadku GT3, GT4 prologue oraz Concept na jakiejkolwiek płycie czy to sony, tdk czy verbatim to z prędkością 2x, 4x czy 8x nie pójdzie na ESR ;/ a poszło trochę dużo płyt na straty :| obrazy gier mam z oryginalnych płyt, a nie mam ochoty z bawieniem się narazie opl-em poprzez ethernet bo muszę przemieszczać laptopa i dysk zewnętrzny na usb by tak pogrywać (nie mam obudowy do dysku z ethernet).
|
Zmień nagrywarkę, skoro nie radzi sobie na różnych w miarę dobrych jakościowo (?) nośnikach, na różnych prędkościach; to znaczy że jej miejsce jest w śmietniku.
|
nową do śmietnika?? człowieku ja nie nazywam się donald tusk by mieć tyle kasy co on i kupować co chwila nagrywarki nowe:D
|
Takie czasy, że niektóre rzeczy nowe, defaultowo nadają się na śmietnik. Ja też nie sram pieniędzmi jeśli to Cie pocieszy. ;)
|
nie wiem czy rozumiesz mnie dobrze człowieku, ale nie chodzi mi o to, że nagrywarka nie potrafi nagrać płyty, tylko o to, że po nagraniu płyty z seria gier Gran Turismo i jak na razie z Medal Of Honor Vanguard nie przeszło przez ESR :) nie wiem jak ty mnie zrozumiałeś :D
P.S: uruchomiłem serię gier GT przez ESR na oryginałach nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, skoro tak to dlaczego ESR nie potrafi z kopii uruchomić gry a obraz wcześniej patchowany był:| ??? |
Tak jak napisałeś, tak i Ciebie zrozumiałem. ;)
To może inaczej: uruchom ESR GUI, włóż płytę z kopią gry, zaczekaj na weryfikację nośnika i powiedz co masz w oknie status. A jeśli DVD-Video (czy jak to tam się wyświetla) to po uruchomieniu jakie kolory. |
ps2dvdvideo, kolory przechodzą, od różowego po zielony pomarańczowy i żółty, po pierwszych napisach każda gra z serii Gran turismo w tym MOH Vanguard(a kurat przy wczytywaniu gry sie zawiesza) stoją w miejscu. Ujmę to tak. krążek się kręci a laser się nie potrzebnie męczy. To powiem ci, że na esr-gui lepiej gry działają przerobione z cd na dvd i uruchamiane w trybie spoof-media(jak dobrze pamiętam :P).
|
GUI samo wybiera wersje direct czy direct off. Jeśli o to Ci chodzi z tym lepszym działaniem. Z kolei wersje CLI same patchują media flag.
Czyli innymi słowy: gry się uruchamiają, ale w którymś momencie zawieszają, tak? No to faktycznie sugeruje problem z ESR, a nie nośnikiem, jego weryfikacją itd. itd. Zapytam ffgrievera, może jeszcze pamięta te gry. ;] |
Powiem ci, że takie ekscesy zawsze mam z seria Gran Turismo i MOH Vanguard :), nie ważne czy to esr-gui, czy to esr direct off czy inny. Zawiesza się w tym samym miejscu i cześć ;), a na OPL chodzą jak marzenie :)
|
Już poradziłem sobie z tym problemem :P nie potrzebnie uruchamiałem większość gier tj gran turismo, Medal of Honor czy Max Payne w trybie direct off i i synchronicznym odczytem plyt :P wtedy to albo mi nie ruszała gra albo stała w miejscu przy pierwszym loadingu :P. Natomiast mam problem ze zrobieniem kopii gran turismo 4 1:1. Otóż obraz gry mam zrobiony(gra leży w pudełeczku) patchuję ESRem i Toxic Dual Patcher i nagrywałem ImgBurnem z prędkością 4x. Zmieniłem book type na dvd-rom i co śmieszne :D podczas nagrywania wskazało, że wszystkie sektory (czyli rozumiem wszystkie 2 warstwy) zostały wypalone na płytce verbatim dvd-9. Okazało się, że jednak zamiast mieć to ok 6GB to zawartość płyty była 3 GB ??? Po wsadzeniu płyty do PS2 pokazał się napis, że nie potrafi odczytać płyty, ok to próbuję włączyć ESR i tak uruchomić, gra się uruchomiła ale tylko do głównych napisów :| a do tego półgodziny trwało odczytywanie płyty do tych marnych napisów -_-". Nie wiem czy mam zmieniać ten cholerny book type na DVD-ROM gdy będę próbował wypalić jeszcze raz kopię GT4 czy ustawić na DVD-DL i tak wypalić?
|
Jeśli chcesz uruchamiać GT4 mając wlutowanego modchipa to patch dla ESR nie jest konieczny, tak samo jak nie jest konieczny patch Toxic jeśli modchip patchuje OTP w locie. Jeśli chcesz uruchamiać GT4 przez ESR to patch Toxic jest zbędny, ESR sam rozpozna i zrobi to w locie za Ciebie. W każdym razie nie zaszkodzi jeśli nałożysz oba patche.
Booktype ustawiony n DVD-ROM nie jest konieczny, ale też nie zaszkodzi, a może pomóc. Obraz ma 3GB czy dane które sobie objeżdżasz managerem plików? Na drugiej warstwie jest drugi munge, niewidoczny. |
Chodzi mi o to, że po nagraniu płyty dvd-dl z book type dvd-rom miała pojemność 3GB i to mnie zdziwiło :| wiem, że ps2 ma problemy z dwu warstwówkami sam pisałeś o tym nie raz ;), ale skoro nagrywasz dwu warstwówkę to powinna tacka od napędu chyba wysunąć się i wsunąć z powrotem gdy ma zamiar nagrywać drugą warstwę tak mi się wydaję bo kiedyś nagrywałem grę na DVD-DL i tak mi się robiło z tacką od napędu, chyba, że to zależy od programu. Często używam ImgBurn jest moim zdaniem lepszy niż Alcohol czy Nero. Spróbuję nagrać jeszcze raz ale bez zmiany book type na DVD-ROM i prędkoscią 8x może wtedy pójdzie jak nie to poddaje się :(
|
Ja się pytam, skąd wiesz że na tej płycie nagranych jest te 3GB? :)
Nie wiem, być może od programu. Mnie się w ImgBurn nigdy nie wysuwała albo dopadła mnie już demencja (w życiu wysmażyłem tylko kilka DL ;]). |
Cholera sam już nie wiem :( jak dam tą płytę do lapka to wskazuje, że płyta ma 3GB a jak zrobię obraz ImgBurn'em to wskazuje, że ma ~5,3 GB :ysz: tj by nie potrafiło wskazać drugiej warstwy. Chyba głupi jestem albo ogłupieje zaraz >.< a jaka pojemność wiem za pomocą pewnego gadgetu do bocznego pasku. A co do odczytu płyty przez konsolę to nie wiem w czym tkwi problem może nie potrafi tej drugiej warstwy odczytać bo laser miętoli i miętoli tą płytę :|
Niestety Nie udało się :| w tym samym miejscu się zatrzymuję, ale mimo tego że nie zmieniłem book type płyta jest zczytywana szybciej i bez problemów. Poddaje się z tą grą :(, a szkoda psuć oryginalnej płytki ;( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:59. |