Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2013, 12:28   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z nagrywaniem gier na PS2

Posiadam konsolę PS2 Slim SCRH- 75004, FC8550406 z FMCB (od niedawna mam konsolę, efekt nudy). Problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak nagrywać gry kopie z kopi- co oczywiste. Poświęciłem wiele prób na najprostsze moim zdaniem sposoby. Dokładnie próbowałem nagrać gre FIFA 10 w formacie MDF(po wypakowaniu jest jeszcze plik w formacie mds o wadzę 5kb, nie wiem do czego ma on służyć), oczywiście doczytałem się, że trzeba tego formatu pliki wypalać na płytę alkoholem i tak zrobiłem. Nie mam pojęcia czy trafiłem na złe instrukcje, ale gra po włożeniu do konsoli nie działa. Czytałem, że plik musi być w formacie ISO, później doczytałem się, że to nie ma znaczenia i jestem w dup.. Czytałem, że konsola odczytuje grę jak istnieją pliki audio i video po nagraniu na płytę gry. Już mam mętlik w głowie. Nie mam też pojęcia czemu ale niektóre gry oryginalne też nie chodzą. Proszę o dokładne instrukcje jak mam sobie z tym poradzić(z nagrywaniem gie0- kopii). Jak widać jestem kompletnym amatorem w tym temacie, praktykuje 2 dzień ten patent i przy okazji oczekuję trochę wyrozumiałości i możliwe, że łopatologicznego wyjaśnienia. Nagrywałem na płytę PLATINIUM media DVD-R, nie mam pojęcia o rodzaju nagrywarki. Pierwszy raz w życiu będę wypalał płytę mam nadzieję, że dobrze.

Ostatnio zmieniany przez komohh : 28.02.2013 o godz. 12:35
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2013, 13:41   #2
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,287
szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeśli masz FMCB to obraz gry musi być w formacie ISO i przed nagraniem trzeba go spatchować (samo patchowanie trwa sekundę).

Zapoznaj się z poniższymi tutorialami:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona10.php
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...vd/strona1.php
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2013, 14:02   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Konwertować plik mdf za pomocą programu czy tylko w ustawieniach folderu odznaczyć coś tam i zmienić nazwę na ISO. Jak wpisać nazwę z dużej litery w drugiej opcji konwertowania np. fifa.ISO czy fifa.iso?

Zrobiłem póki co tak jak podpowiedziałeś i z tutoriali skorzystałem. Chwila i sprawdzam efekty tego.

Cytat:
Napisany przez komohh Podgląd Wiadomości
Zrobiłem póki co tak jak podpowiedziałeś i z tutoriali skorzystałem. Chwila i sprawdzam efekty tego.
Znam już odpowiedź. Nie działa. Zrobiłem dokładnie to :
- Zmieniłem plik na ISO
- Spachowałem
- Nagrałem w Alkochol 120
- Używałem płyty Platinium miedia dvd+r (może to ma jakieś znaczenie?)

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 01.03.2013 o godz. 21:26 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2013, 14:52   #4
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,287
szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez komohh Podgląd Wiadomości
Znam już odpowiedź. Nie działa. Zrobiłem dokładnie to :
- Zmieniłem plik na ISO
- Spachowałem
- Nagrałem w Alkochol 120
- Używałem płyty Platinium miedia dvd+r (może to ma jakieś znaczenie?)
Ale zmieniłeś rozszerzenie pliku z mdf na iso? jeśli tak to nie dziw się czemu nie działa. Zamontuj obraz mdf w wirtualnym napędzie i za pomocą np alcohola zrób z tego napędu obraz iso -> spatchuj i nagraj

A gry oczywiście próbujesz uruchomić programem ESR?
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2013, 17:59   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czytałem o ESR ale nie wiem o co w nim chodzi. Nie rozumiem gdzie i jak mam go użyć.

Jeszcze jedna sprawa. Muszę zmontować obraz z pliku w formacie mdf. Mogę zmontować obraz alkoholem czy użyć innego programu, mam na myśli deamon tools.
Dalej, jak zmontuje już obraz to z tego obrazu mam zmontować kolejny obraz alkoholem w formacie ISO, spachować i nagrać na płytę. Jeżeli czegoś nie zrozumiałem popraw mnie.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 01.03.2013 o godz. 21:26 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2013, 20:43   #6
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,287
szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Montujesz obraz alcoholem lub deamon tools. Odpalasz Alcohola -> wybierasz "utwórz obraz" i jako napęd, z którego ma tworzyć obraz wybierasz ten napęd wirtualny i tworzysz obraz iso. Po stworzeniu patchujesz go programem ESR Disc Patcher. W konsoli odpalasz program ESR, wkładasz płytę i grasz.

//Używaj opcji "Edytuj post" - jest aktywna przez 2 godziny od napisania danego postu.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2013, 11:31   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
Montujesz obraz alcoholem lub deamon tools. Odpalasz Alcohola -> wybierasz "utwórz obraz" i jako napęd, z którego ma tworzyć obraz wybierasz ten napęd wirtualny i tworzysz obraz iso. Po stworzeniu patchujesz go programem ESR Disc Patcher. W konsoli odpalasz program ESR, wkładasz płytę i grasz.

//Używaj opcji "Edytuj post" - jest aktywna przez 2 godziny od napisania danego postu.

Jak odpalać program ESR, nigdy nie słyszałem o tym możesz mi jakoś wytłumaczyć w miarę prost sposób. Słuchaj wypalam obraz w deamon tools, wszystko póki co elegancko ale jak już chce wypalić to w iso przez alkohol to nie mam wyboru takiej opcji i czyta tylko plik mds, a ja mam w mdf. Meże temu, że mam wersje trial alkoholu ? Nie wiem już ocb, pierd.lca dostaje.

Ostatnio zmieniany przez komohh : 01.03.2013 o godz. 13:19
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2013, 09:19   #8
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,677
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Kolego po co ma sie ktos rozpisywac jak wystarczy popatrzec na glownej stronie jest link do konsol i zajefajnych tutkow opcja szukaj tez nie gryzie

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2013, 16:22   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[QUOTE=misiozol;1243479]Kolego po co ma sie ktos rozpisywac jak wystarczy popatrzec na glownej stronie jest link do konsol i zajefajnych tutkow opcja szukaj tez nie gryzie




Napisałem, że czytałem o ESR i przy okazji, że w temacie zielony jestem bardziej niż absynt rozlany murawę Old Traford. Żeby wiedział bym nie pytał. Kolego ale dzięki za intencje.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2013, 17:58   #10
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,287
szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ściągasz program ESR (plik z rozszerzeniem *.ELF) i kopiujesz go na pendrive'a. Pendrive koniecznie musi być sformatowany w systemie plików FAT32.
Odpalasz PS2 bez płyty w napędzie i z menu wybierasz "uLe" lub "unofficialLaunchELF", podłączasz pendrive'a do PS2 i z menu uLe wybierasz "File Manager" -> "mass:/" i uruchamiasz ESR-a. Wkładasz sptachowaną kopię gry do napędu i klikasz "X".
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.03.2013, 11:37   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
Ściągasz program ESR (plik z rozszerzeniem *.ELF) i kopiujesz go na pendrive'a. Pendrive koniecznie musi być sformatowany w systemie plików FAT32.
Odpalasz PS2 bez płyty w napędzie i z menu wybierasz "uLe" lub "unofficialLaunchELF", podłączasz pendrive'a do PS2 i z menu uLe wybierasz "File Manager" -> "mass:/" i uruchamiasz ESR-a. Wkładasz sptachowaną kopię gry do napędu i klikasz "X".

Dziękuje bardzo.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2013, 10:24   #12
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Metodą prób i błędów mniej więcej ogarnąłem wszystko dzięki za pomocne rady były na prawdę przydatne. Uświadomiły mi po części, że FMCB to zakłopotane ścierwo. Mam tylko jeszcze pytanie bo nie ogarniam. Chodzi o grę właśnie. Zmontowałem obraz w iso, spatchowałem, nagrałem odpaliłem przez ESR( bez niego też odpala płytę). problem w tym, że strasznie długo się gra ładuje. Czym to możę być spowodowane? Mi się wydaję, że może płytą bo jak nagrywałem prędkością 8.0x to na alkoholu pokazywało 5.0x płyta platinium DVD+R.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2013, 11:03   #13
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,789
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To ciekawe, że lata badań nad exploitem, darmowym, który pośrednio umożliwia wszystko to co modchip i więcej niż bootcd nazywasz "zakłopotanym ścierwem".

Twój problem polega na zerowej wiedzy na temat wypalania płyt i samej PS2 - stąd pewnie ta frustracja. Nie wylewaj jej jednak na deweloperów (używając takich określeń na ich programy, obrażasz ich), bez nich mógłbyś dzisiaj co najwyżej grać z oryginalnej płyty... zakładając że jeszcze laser byłby sprawny.

Daleko nie szukając, polecam lekturę (nie sugeruj się zbytnio nazwą tematu):
>> http://forum.cdrinfo.pl/f105/ps2-sli...0/#post1243910

- - -

Format obrazu płyty nie ma żadnego znaczenia ani dla ESR Disc Patchera (ważne aby to był ISO9660+UDF i aby miał po 2048 bloków).

Obrazów płyt się nie konwertuje ponieważ nie wiadomo co te konwertery robią (mogą różnie działać i nie każdy z używanych przez nich sposobów się nadaje). Od biedy tak jak Ty robiłeś, można montować obrazy płyt w wirtualnych napędach.

Z kolei o płytach, nośnikach i prędkościach jest ocean tematów.

Oryginalne gry wszystkie pójdą o ile region gry jest zgodny z regionem konsoli. Mechacon dlatego przepuszcza płyty dla ESR ponieważ udaje DVD-Video na które nie ma blokady regionalnej. Nie czytałeś poradnika o ESR i FMCB...
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 08.03.2013 o godz. 11:10
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2013, 11:16   #14
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,287
szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>szczuru jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja jeszcze dodam od siebie, że w czasach gdy jeszcze na PS2 grałem używając płyt to płyty Platinuma sprawowały się u mnie gorzej niż najtańsze ścierwo z Tesco. Dlatego staraj się kupować w miarę dobrej jakości nośniki (np Verbatim). Lasery stosowane w PS2 są kiepskiej jakości, są wybredne i używając kiepskich nośników szybko go "zajeździsz".
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.03.2013, 09:36   #15
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 27.02.2013
Posty: 9
komohh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
To ciekawe, że lata badań nad exploitem, darmowym, który pośrednio umożliwia wszystko to co modchip i więcej niż bootcd nazywasz "zakłopotanym ścierwem".

Twój problem polega na zerowej wiedzy na temat wypalania płyt i samej PS2 - stąd pewnie ta frustracja. Nie wylewaj jej jednak na deweloperów (używając takich określeń na ich programy, obrażasz ich), bez nich mógłbyś dzisiaj co najwyżej grać z oryginalnej płyty... zakładając że jeszcze laser byłby sprawny.

Daleko nie szukając, polecam lekturę (nie sugeruj się zbytnio nazwą tematu):




- - -

Format obrazu płyty nie ma żadnego znaczenia ani dla ESR Disc Patchera (ważne aby to był ISO9660+UDF i aby miał po 2048 bloków).

Obrazów płyt się nie konwertuje ponieważ nie wiadomo co te konwertery robią (mogą różnie działać i nie każdy z używanych przez nich sposobów się nadaje). Od biedy tak jak Ty robiłeś, można montować obrazy płyt w wirtualnych napędach.

Z kolei o płytach, nośnikach i prędkościach jest ocean tematów.

Oryginalne gry wszystkie pójdą o ile region gry jest zgodny z regionem konsoli. Mechacon dlatego przepuszcza płyty dla ESR ponieważ udaje DVD-Video na które nie ma blokady regionalnej. Nie czytałeś poradnika o ESR i FMCB...

Konsole posiadam nie żeby odkrywać jej tajniki. Ludzie codziennie użytkują coś czego nie są pewni składu bo chodzi o efekt tak jak dla mnie w tym przypadku. Lepiej żebyś napisał, że bez tej wiedzy nie poradzę sobię z ogarnięciem tematu. Chętniej przeczytałbym ten artykuł w takiej sytuacji. Teraz nie wiem czy mi się chcę tam zaglądać bo znajomość najmniejszych scaleń nie jest odpowiedzią na pytanie w temacie. Z resztą nie wiem co tam jest. Nie będę oceniał pochopnie i chwała temu który siedział kilka lat nad tym exploitem. "Zakłopotane ścierwo" może zbyt śmiałe określenie ale nie w wyniku frustracji, poza tym żeby było inaczej to google by nie pękało w szwach od forum na ten temat, a niektóre forum od tematów tak jak napisałeś dla samych płyt-"OCEAN". Nie jestem tak jakby Fanem SONY PS2 jestem tylko użytkownikiem, nie jestem od zadziwiania się fenomenem kilkuletnich prac, chce z nich korzystać, ulepszenie jakim jest boot/cheep czy co tam moim zdaniem powinno ulepszać a nie sprowadzać do śledzenia badań i znania historii i działania konsoli czy też samego cheepa/boota-nieważne. Nie chce lektur, wpadłem po sposób- nie czytasz wstępów książek kucharski to jak powstały, historii nakładu, jakości papieru czy w samym końcu historii gotowania, pierwszych kuchni, pieców i sposobów produkcji składników czy jej hodowli. Dla mnei to nie jest prosty sposób po to wylądowałem tu gdzie wylądowałem i będę ogarniał dalej chyba, że w wyniku frustracji przeklnę to i pobiegam za piłką nie na konsoli. Tyle z mojej frustracji.
komohh jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
ps2

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Problem z nagrywaniem BD-R na Sony BD-5300S-0B Harahido Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD 5 16.01.2012 14:47
Problem z nagrywaniem filmów .avi na DVD+RW sirtepek Napędy optyczne DVD 9 10.01.2010 11:27
Metal Gear Solid (PSX): problem z odpaleniem dwupłytowej gry na PS2 mastahpl Homebrew 15 16.06.2006 18:44
nie dziala nagrany plik MrBiedrona Napędy optyczne DVD 17 22.10.2005 14:57


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO