Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.07.2012, 13:42   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problemy z grami PS2 z HDD

Szukałem jakiegoś wątku, który mógłby mi pomóc, ale jakoś nie znalazłem.
Zresztą ten temat może też pomóc innym, którzy mają jakieś problemy z grami i nie tylko z tą o której zaraz napiszę (raczej zwrócę się o pomoc w rozwiązaniu problemu...).

Dobra. Najpierw mój sprzęt: PS2 SCPH-30004, NA z HDD Seagate 40GB; gry odpalam przez HDL 0.8c PL, a na dysk zgrywam przez WinHiip 176.
(O sprzęcie pisze żeby nie było żadnych wątpliwości).

A więc... problem polega na tym że mam na dysku zainstalowany Unreal Tournament (NTSC), który zachowuje się deczko dzwinie. Jego dziwne zachowanie objawia się tym, że kiedy po przejściu pierwszego Deathmatch'a powinien się pojwić ekran z wyborem kolejnych potyczek, to u mnie pojawia się Menu główne gry... myśle sobie co jest KUR*A!?!
Grałem przez pare ładych lat w UT na piecu i wiem, że coś takiego nie powinno się dziać.

No dobra, pomyslałem i wgrałem obraz jeszcze raz, ale znów to samo;
Za trzecim razem zrobiłem co innego; ściągnąłem z netu PCSX2, zdumpowałem swój bios i odpaliłem UT na emulu... Przeszedłem pierwszego DM i wszystko działo się jak należy, pojawił się ekran z wyborem kolejnych meczy... Szok normalnie!!! Skoro działa na emulatorze, to dlaczego nie działa na konsoli...? Ja nie wiem, więc pytam może ktoś będzie wiedział i pomoże rozwiązać ten (według mnie) bardzo dziwny problem.

Ostatnio zmieniany przez Halas19 : 03.07.2012 o godz. 14:29
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2012, 16:49   #2
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 17,042
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Problem rzeczywiście dziwny i nie mam pojęcia co może powodować takie zachowanie.

Może nie używaj HDL (to relikt minionej epoki) tylko sprawdź jak jest na OPL.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2012, 18:05   #3
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzisiaj wieczorkiem go wypróbuje i zobaczę czy będzie po ludzku działać ten Unreal, bo tak to się grać nie da.

A tak przy okazji, szukałem ostatniej wersji i nie jestem pewnien - 0.8 jest najnowsza?? Widziałem jakieś wzmianki o 0.9, ale to chyba jeszcze nic konkretnego... na PSX-Scene było tylko o jakiejś becie.
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2012, 20:05   #4
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 17,042
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
0.8 + różne beta wersje, w których jedno naprawiają, a drugie psują.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2012, 20:26   #5
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdziłem na 0.8 i działa normalnie, nie wiem czemu w HDL'u nie mogło tak być...

Tylko w OPL'u przy włączaniu i pomiędzy Loading'ami pojawiają się te śmieszne kolorowe obrazy; wiem że nic z tym nie można zrobić, ale teraz przynajmniej będę mógł normalnie pograć w tego szpila

Szkoda też, że OPL jest mniej intuicyjny i czytelny niż HDL, chociaż sam w sobie generalnie jest lepszym programem... ma o wiele więcej możliwości.

Dzięki za podrzucenie pomysłu z tym OPL'em, tak się przyzwyczaiłem do tego HDL'a, że pewniem bym nie wpadł na to, żeby spróbować innego loadera.
__________________________________________________ ______________________________

OPL 0.8 chyba raczej wywale, a wgram sobie 0.7 ma fajniejsze (bardziej przyjazne) GUI, jest bardziej czytelne, coś na wzór PSP; PSP nigdy nie miałem ale GUI podoba mi się... dobra to do następnego postu.

Ostatnio zmieniany przez Halas19 : 03.07.2012 o godz. 22:13
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2012, 22:10   #6
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 17,042
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Być może dlatego że HDL ma ohoho i jeszcze więcej lat? Dlatego, że wszystkie nowe funkcje to owoc inżynierii wstecznej (brak publicznych src)? Na swoje czasy był świetny, ale dziś mamy 2012 rok, większą wiedzę, lepsze narzędzia, mniej "scene drama".

OPL wygląda nieciekawie, jest wręcz brzydki. Można sobie go oskinować, na przykład tak:
http://btep.deviantart.com/gallery/#/d2ew7bt

Te "śmieszne kolory" są informacją dla Ciebie co PS2 robi. Można je wyłączyć.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2012, 09:33   #7
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2006
Posty: 100
ffgriever zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To problem z syscallem LoadExecPS2 i przekazywaniem parametrów. Trzeba go zastąpić swoim... i zrobić to prawidłowo. HDL sobie z tym nie radzi. Starsze wersje OPL także miały z tym problem. ESR sobie radzi, ale nie zawsze (zależy od wielkości, bo całość kopiuje - działające, ale nie idealne rozwiązanie). Ta gra widać po prostu odpala kolejne egzeki, przekazując im stan poprzez odpowiednie argumenty. Pewnie ich odpalaniem zajmuje się pośrednik, który bez parametrów wraca do głównego menu... Ot i cały problem.

W każdym razie, nowe OPL nie mają z tym problemu (co już zresztą zauważyłeś).
ffgriever jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2012, 21:09   #8
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wczoraj skończyłem MGS2. Fabuła pojechana na maxa, zakręcona jak skorupa ślimaka ... ostatnio taki kipisz w głowie zrobił mi FFVII, a było to bardzo dawno temu.

W związku z tą grą mam pewne wątpliwości, tzn. w zasadzie z jej warstwą grywalną. W trakcie walki z Harrier'em, kiedy stoję na przeciwko niego, a on strzela we mnie rakietami następuje drobne spowolnienie animacji. Zauważyłem to też w innych miejscach (tylko zapomniałem gdzie) w grze.

I zastanawiam się czy jest to spowodowane niedoskonałościami PS2, gdzie autorzy chcieli wstawić za dużo bajerów graficznych i gra spowalnia; czy może jakimiś indywidualnymi cechami mojego sprzętu (np. jakiś problem z dyskiem).

W sumie jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, ale chciałbym wiedzieć czy tak jest tylko u mnie, czy u posiadaczy NA i twardych dysków, czy może u wszystkich, którzy grają w tę grę na PS2.
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2012, 11:23   #9
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 17,042
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To zagraj sobie w SH1. ;}

Nie pamiętam już tej gry. Ale jedyny slow-mo jaki pamiętam to celowy, z blurem itd. przy akcjach z Fortune czy jak jej tam (babka z jakimś magnetycznym pudełkiem na nodze i gauss riflem). M@X by wiedział, on ma wszystkie części z każdego regionu z każdej edycji, pewnie zna na pamięć dialogi i ułożenie kamery to jakieś rakiety też będzie kojarzyć.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2012, 14:39   #10
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,338
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na PS2 spadku animacji nie odnotowalem - na PS3 lekki jest dokladnie w tym momencie o ktorym mowisz (podobnie jak podczas walki z The Fury w MGS 3). Sadze ze wynika to z "wymagajacego kodu" w tym momencie i emu PS2 w PS3 nie daje rady. Ale nie wypowiem sie na temat PS2 + HDD bo gram tylko i wylacznie z plyt.
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2012, 19:07   #11
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Halas19
 
Data rejestracji: 11.06.2012
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 107
Halas19 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zauważyłem też spowolnienia na tankowcu. Na prawej burcie, gdzie na piętrze stoi strażnik; jak koleś stoi na deszczu i akurat zaczyna zrzucać swój stuff, to wtedy własnie jest spowolnienie, a właściwie jego ruchów.
Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna, może w wersji NTSC (zapomniałem napisać że na takiej gram ) jest za dużo klatek i konsola nie nadąża przerabiać, czy coś...

Nie opłaca mi się zakładać nowego tematu, to napiszę tutaj.
Wiecie może gdzie zapisują się domyślnie ustawienia OPL'a 0.7 i czy taki plik w ogóle istnieje? Bo tak sobie trochę pozmieniałem ustawienia w ramach testu (wyłączyłem obsługę i autostart dysku) i teraz nie pokazuje się menu. Zostają tylko fale na niebieskim tle i nic więcej.

Dobra już wiem Nie było tego pytania, ten plik to: mc0:/SYS-CONF/usbld.cfg.

Ostatnio zmieniany przez Berion : 29.07.2012 o godz. 14:32 Powód: //tp
Halas19 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
hdd, hdloader, mgs 2, open ps2 loader, ps2, unreal tournament

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Kilka pytań dotyczących ps2 (FMCB,Dysk,Pal/Ntsc,Psx) Vasaki Hardware 3 25.01.2010 15:42
Problemy z grami na PSX pjk11 Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 7 27.11.2009 16:12
Problemy z kartami pamięci dla PS2 Berion Hardware 0 23.02.2008 14:47
Modyfikacja nie przerobionej ps2 variu Homebrew 2 29.10.2007 16:53
Kto wie jak usunąć format PS2 z HDD i wrócić NTFS ??? westg Homebrew 19 29.01.2007 21:25


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO