Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Ściąganie gier z netu - zły pomysł? (https://forum.cdrinfo.pl/f104/sciaganie-gier-netu-zly-pomysl-86506/)

orynia55 18.08.2010 07:15

Cytat:

Napisany przez seoman (Post 1113164)
dziś paczka przyszła i co i wielka kupa bo płyta DA przebudzenie jest uszkodzona tzn nie można jej odczytac.

A to nie istnieje w Polsce coś takiego jak gwarancja?

mgit 17.08.2010 23:25

Cytat:

Napisany przez seoman (Post 1113164)
A ja sie troche pożale!

Kupiłem w promocji gram.pl Dragon age + Dragon age przebudzenie, dziś paczka przyszła i co i wielka kupa bo płyta DA przebudzenie jest uszkodzona tzn nie można jej odczytac.

Nawet jesli gram.pl wymienia uszkodzone nosiki to zaplace za transport kilka zł mniej niż za nową gre. Wrrrrr.

Instalacja gry z nośnika od kumpla (oryginalny) nic nie daje ponieważ moje DA-P jest nie do odczytania! I ciagle woła o oryginalny dysk! Mimo ze oryginał jest włozony!

Czyli mimo że mam oryginał to nie moge zagrać!!

Nie po to kupiłem gre zeby teraz jakiegos cukierka stosowac!!

I znow Czarna Bandera ma lepiej.

A nie masz przypadkiem zainstalowanego programu tupu Daemon Tools, Alcohol 120% ???

seoman 17.08.2010 23:07

A ja sie troche pożale!

Kupiłem w promocji gram.pl Dragon age + Dragon age przebudzenie, dziś paczka przyszła i co i wielka kupa bo płyta DA przebudzenie jest uszkodzona tzn nie można jej odczytac.

Nawet jesli gram.pl wymienia uszkodzone nosiki to zaplace za transport kilka zł mniej niż za nową gre. Wrrrrr.

Instalacja gry z nośnika od kumpla (oryginalny) nic nie daje ponieważ moje DA-P jest nie do odczytania! I ciagle woła o oryginalny dysk! Mimo ze oryginał jest włozony!

Czyli mimo że mam oryginał to nie moge zagrać!!

Nie po to kupiłem gre zeby teraz jakiegos cukierka stosowac!!

I znow Czarna Bandera ma lepiej.

orynia55 17.08.2010 20:53

A to się pomyliłem :(
Bo obraz zajmował ponad 5 GB.
Jeszcze raz przepraszam

loki7777 17.08.2010 20:28

Chyba ze w przypadku ps2 wyrzucisz dummy files, ktore czasami zajmuja i polowe wielkosci iso i wrzucisz na hdd;)Ale to inna bajka i jak wszystko tez nielegalne, mimo ze nie ingeruje sie w gre.

Patrix 17.08.2010 20:22

Cytat:

Napisany przez orynia55 (Post 1113120)
Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się różni zwykły obraz płyty od ripa? Bo wydaje mi się że pomyliłem pojęcia... za co szczerze przepraszam :(

ripy gier i programów są nielegalne nawet jako backup
takie coś po prostu zajmuje dużo mniej miejsca bo zostaje usunięte wszystko co jest 'zbędne' do działania aplikacji/gry.

loki7777 17.08.2010 20:07

DVD-rip jest ok, bo to obraz zgrany z dvd - rzadko tak sie oznacza(a wlasciwie sie nie oznacza, jak juz to fulldvd;), a sam rip to wyciete filmiki/muzyka itp.

orynia55 17.08.2010 19:59

Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się różni zwykły obraz płyty od ripa? Bo wydaje mi się że pomyliłem pojęcia... za co szczerze przepraszam :(

Patrix 17.08.2010 18:56

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1113099)
Niby się tak przyjęło, ale to nie jest do końca prawdą, wczytaj się w licencje danej gry lub programu to się zdziwisz :taktak:

Pisać sobie mogą, oni najlepiej doiliby nas cały czas, prawda jest taka, że nikt w Polsce nie ścignie Cię za posiadanie backupu legalnie nabytej gry/programu ;)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1113037)
No właśnie nie jestem do końca przekonany. O ile się ściąga nie udostępniając (czyli p2p odpada) to w świetle polskiego prawa jest ok. A może to się tyczy tylko filmów i muzyki?

To się tyczy tylko filmów i muzyki :)

mgit 17.08.2010 18:39

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1113083)
Może mieć kopię własnego nośnika... :P

Niby się tak przyjęło, ale to nie jest do końca prawdą, wczytaj się w licencje danej gry lub programu to się zdziwisz :taktak:

Patrix 17.08.2010 16:30

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1113005)
To nic, że posiadasz oryginał, ale to ci nie daje żadnego prawa wykonywać kopi zapasowej

Może mieć kopię własnego nośnika... :P

loki7777 17.08.2010 15:32

Co do p2p to jest male ale, wysylanie oki, ale jak wysle 1 kopie do kogos w calosci a nie jak komus 10% innemu 5%, przeciez posiadanie 10% obrazu plyty nic nikomu nie daje. Przeciez to totalna bzdura.

mgit 17.08.2010 13:29

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1113037)
Czy ono takie normalne to bym polemizował. ;D

@Mgit
No właśnie nie jestem do końca przekonany. O ile się ściąga nie udostępniając (czyli p2p odpada) to w świetle polskiego prawa jest ok. A może to się tyczy tylko filmów i muzyki?

U nas nośniki wymienia tylko MS i CDP (jeśli chodzi o konsole). I nie za darmo, a za cenę używanej gry (uwaga, nawet z winy producenta, BD np. czasem potrafią pęknąć!)... I co? Skandal.

U mnie prawo moralne zawsze stało wyżej - nie dajmy się zwariować. Co też nie oznacza, że od dziś każdy kto napisze na forum "płytami mi penkua, a to feler, ściągłe se wienc nowom" nie trafi w czeluści Rychowego śmietnika. ;)

W świetle polskiego prawa film można piracki mieć jeśli się nie udostępnia, o tyle muzykę, grę program już nie

Berion 17.08.2010 10:31

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1112997)
...a w swietle normalnego, ktore wszyscy znamy pod nazwa "kodeks karny"?

Czy ono takie normalne to bym polemizował. ;D

@Mgit

U nas nośniki wymienia tylko MS i CDP (jeśli chodzi o konsole). I nie za darmo, a za cenę używanej gry (uwaga, nawet z winy producenta, BD np. czasem potrafią pęknąć!)... I co? Skandal.

U mnie prawo moralne zawsze stało wyżej - nie dajmy się zwariować. Co też nie oznacza, że od dziś każdy kto napisze na forum "płytami mi penkua, a to feler, ściągłe se wienc nowom" nie trafi w czeluści Rychowego śmietnika. ;)

mgit 17.08.2010 05:39

W świetle ustawy o ochronie własności intelektualnej i w świetle kodeksu popełniłeś przestępstwo

To nic, że posiadasz oryginał, ale to ci nie daje żadnego prawa wykonywać kopi zapasowej ani ściągać wersji pirackiej z internetu.

Kupując grę nie masz do niej żadnego prawa, możesz jedynie ja użytkować, a jak padnie to błagać na kolanach producenta by wymienił nośnik a jak się nie zgodzi to iść do sklepu i kupić nowy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:05.