Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2019, 17:23   #1
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 423
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora

To mój pierwszy wątek ^^ więc za ewentualne "buendy" przepraszam

Ostatnio zastanawiam się nad zastąpieniem obecnego dysku w moim Playstation 2 na coś nowszego, szybszego. Nie jestem specem w temacie, bo jakoś wcześniej nie miałem na tyle czasu by się mega skoncentrować nad jedną konsolą i zaznajamiać się z wszystkimi tajnikami konfiguracji tak FreeMC Boot'a jak i OPL'a. Jednakże na tyle na ile miałem czasu temat ogarnąłem.
Posiadam Playstation 2 model SCPH-50004 z Network Adaptorem, do którego podpięty był dotychczas dysk 3,5' Maxtor o pojemności 300GB.

Kopie swoich gier montowałem na dysku i miewałem wiele anomalii co do działania. Niby po wgraniu obrazów większość gier się uruchamiała (choć częściej korzystałem z HDL'a niż OPL) jednakże po okresie nieużywania, kiedy konsola sobie czekała na mój czas wolny to co startowało wcześniej już nie reagowało, a na pewno nie wszystko. Oczywiście sprawdzałem dysk, nawet go zerowałem w komputerze i żadnych zastrzeżeń nie zwracał, zero Bad sector-ów. Jednakże w jednym z materiałów na Youtube dowiedziałem się że dyski Maxtora tak po prostu mają i jest to wina producenta. Tylko nieobrzezanym... o sorry za błąd, tylko nieobeznanym w temacie (no teraz poprawnie ) Network Adaptora na marginesie dodam, że jednym z problemów oryginalnego NA jest to, że nie każdy dysk IDE można zamontować ze względu na sztywny rozstaw dla zasilania MOLEX, oraz portu IDE.

Najbardziej pasują Maxtory, Samsungi, IBM... ale na pewno wyklęte zostało tutaj WD (a szkoda, bo wiemy że te dyski były dość przyzwoite) Kolejna sprawa to, to że dysków IDE już nie produkują, a jeśli to ich cena jest zaporowa... no po prostu przy dzisiejszych alternatywach nie ma sexu! ... noż kurcze! Nie ma sensu (pierwszy wpis i taki stres robi robotę..)
Meritum....
Stwierdzam że nie ma sensu inwestować w jakiekolwiek adaptory SATA które nie są firmowe (przy okazji nie mają już portu sieciowego)... w końcu mam 3 oryginalne Network Adaptory. I nawet jeśli dysk mi nie spasuje to jeszcze mogę się pobawić grą przez sieć, choć mnie to nie rajcowało przez "kablaninę".

Napotkałem na takowe dwa adaptery IDE2SATA, więc pytanie czy ktoś z Was miał styczność z tymi ustrojstwami i czy warto?
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora-delock-adapter-ide-sata.jpg
To firmy DeLock
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora-digitus-adapter-ide-sata.png a tofirmy Digitus

(nie dodaję linków do Alledrogo bo to może w końcu wyparować)
W tym samym serwisie znaleźć można też adapter z gniazdem męskim, więc trzeba uważać co się zamawiać... ono szybciej pasuje do Xboxa, bo tam można wpiąć adapter w płytę główną.
Myślę sobie tego Maxtora podarować, no chyba że w ostateczności jeszcze go spróbuję ponownie przystosować do OPL.
Za błędy przepraszam i zachęcam do dyskusji
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora-delock-adapter-ide-sata.jpg  
Dołączone obrazki
File Type: png DIGITUS - Adapter IDe do SATA.png (48.1 KB, 184 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 26.01.2019 o godz. 17:29
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.01.2019, 17:34   #2
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Nie lepiej to albo to? Ja mam to pierwsze.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2019, 17:39   #3
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 423
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No właśnie opcję drugą zanegowałem za brak portu Ethernet. A pierwsza... hmmm. Gdzieś już faktycznie o tym pisaleś, jak pamiętam. Tylko skąd to ma lecieć...? Trochę nie lubię dalekich zakupów ... choć do AlliExpres się przekonałem
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2019, 19:55   #4
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moim zdaniem to lepiej właśnie pójść w stronę kontrolera niż lewego NA. Z prostego względu: oryginalny NA to na pewno najwyższa możliwa jakość w tym względzie, a sama "przelotka" uniwersalna i może się przydać do innych antyków. Zawsze ją też można będzie sprzedać bo takie wynalazki nie tracą na cenie.

Ale jak to się sprawuje w połączeniu z NA to nie wiem. Moje trzy grosze. ^^
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2019, 20:19   #5
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 423
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Twoje trzy grosze zawsze mile widziane!
Ja się jeszcze zastanawiam czy to nie będzie najtańsze rozwiązanie, choć wymaga jak widać kombinowania z zamocowaniem dysku 2,5" by nie latał, a dwa ... zastanawiam się jak tu zasilanie dostarczyć do tego dysku... bo to nie z przelotki MOLEX>>SATA.
(Hmm... w zasadzie to chyba mam i taki kabel... tyle że na 2 piny)
( ( Oczywiście piszę o tych przejściówkach co podałem w pierwszym poście, trochę drogo opcja zamiennego gniazda, choć uważam że bardzo racjonalna jeśli chodzi o jakość ) )

Mam natomiast coś takiego (na dole w załączniku), ale to szybciej do Xboxa Classic




[ PS.
Temat rzuciłem dużo w przód, bo raz, pozwala mi to szerzej zrozumieć temat, a dwa.. obecnie ogarniam na warsztacie PSV.... zainstalowałem już 3.65 i jeszcze teraz muszę zobaczyć co dalej... bo nie bardzo rozumiem działanie i zastosowanie Enso czy H-encore i tym bardziej co to daje i jak korzystać z tego dobrodziejstwa]
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Adapter IDE2SATA do PS2 Network Adaptora-ide-sata-man.jpg  

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 26.01.2019 o godz. 20:25
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 11:58   #6
Meanthord
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Meanthord
 
Data rejestracji: 14.03.2013
Posty: 249
Meanthord niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
Ostatnio zastanawiam się nad zastąpieniem obecnego dysku w moim Playstation 2 na coś nowszego, szybszego.
"Nowiej" może i będzie, ale szybciej na pewno nie. Ot, taka sztuka dla sztuki. Przecież i tak jesteś ograniczony (w kwestii prędkości) tym, co maksymalnie konsola może przyjąć, zatem pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Nawet na tym forum w jakimś temacie, już nie pamiętam kto (szczuru, yukai?), były testowane różne adaptery (IDE-SATA, ide2sd, itp.). Koniec końców wszystko sprowadzało się głównie do estetyki, a nie do jakiś super prędkości .
Meanthord jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 16:52   #7
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,245
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na alichinczyk mozna kupic prawdziwy adapter za 13-15euro

__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 27.01.2019 o godz. 17:37
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 17:14   #8
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Też mam ten adapter co misiozol wrzucił, ale nie wiem kiedy go zamontuje.
Jest jeszcze ten od maxdiypower:
http://psx-scene.com/forums/f98/sata...ta-hdd-115510/.

Ogólnie to lepiej zmodować org NA, niż bawić się w zamienniki, które mogą sprawiać problemy z OPL.
Dodatkowy żaden zamiennik nie ma działającego portu ETH.

Te adaptery są również do kupienia na innych portalach nie tylko ali...
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 27.01.2019 o godz. 22:47 Powód: za dużo głupot
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 18:38   #9
KaiQ
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 423
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Meanthord Podgląd Wiadomości
"Nowiej" może i będzie, ale szybciej na pewno nie. Ot, taka sztuka dla sztuki. Przecież i tak jesteś ograniczony (w kwestii prędkości) tym, co maksymalnie konsola może przyjąć, zatem pewnych rzeczy nie przeskoczysz...
Tak... jak najbardziej wiedziałem i wiem że tak jest, był to bardziej skrót myślowy od dostępności zamienników. Dostęp do nowego, czy bezawaryjnego dysku o pojemności 500GB na SATA obecnie to żaden problem, dysk 3,5" na IDE o tej samej pojemności pod NA to już wyczyn, a i zarazem koszt.


Co do pozostałych kwestii poruszonych przez @Misiozol'a i również kolegę @Jolek, to jak najbardziej też bardziej obstawiam ten rodzaj przeróbki (btw. pisałem już o braku portu ethernet w zamiennikach na SATA ). Pytanie tylko czy ktokolwiek testowała taki układ, który podsunąłem w pierwszym wpisie. Suma summarum wychodzi najtaniej, jeśli już się ma NA. (Choć oczywiście nie ma co oszczędzać jeśli ze względu na problemy miało by leżeć, a trzeba było by kupić prawdziwą przelotkę)
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2019, 22:44   #10
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja na razie nie znam nikogo kto by z tym adapterem w 1szym poście "przerabiał\modował" NA.

Dysku 3.5" raczej za nic tam nie włożysz z tym adapterem, więc może jak chciałeś przynajmniej 2.5" się zmieści?!

BTW Nie wszystkie adaptery zmieszczą się w dziurze na dysk (Expansion bay), więc lepiej najpierw również sprawdź wymiary.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 28.01.2019 o godz. 08:42 Powód: Ma być z PATA na SATA, nie odwrotnie
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 11:30   #11
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
choć wymaga jak widać kombinowania z zamocowaniem dysku 2,5" by nie lata
Napchaj gąbek antystatycznych. Na pewno masz od mobo, psu czy czego tam z PC. Poza tym to jest bardziej pod SSD moim zdaniem bo znika wtedy problem wstrząsów.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 11:59   #12
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,245
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Gabka to nie dobre rozwiazanie bo dysk sie przegrzeje , i walnie w smart air flow
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 13:14   #13
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A niema czasem np na allegro takich "sanek", które obudowywują dysk 2,5" aby był wielkości 3,5"?
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 15:04   #14
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,279
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Są. Czasem nawet są dodawane do niektórych dysków 2.5 w komplecie.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2019, 16:27   #15
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,004
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Sanki aby zwiększyć powierzchnie z dysku 2.5" na 3.5" mogą nie wejść z tym adapterem,
ba, nawet ten adapter może nie wejść, więc dobrze by było to wszytko pomierzyć.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
ide2sata, na, network adaptor, playstatnion 2, ps2

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS2USB network adapter dla 3xxxx/5xxxx PS2 Jolek Hardware 14 06.01.2018 08:22
PS2 [Network Adapter + HDD] b3rok Hardware 15 06.09.2011 22:41
Czy zadziała? PS2 = hdd + adapter usb hdd Myszop Hardware 11 08.08.2011 11:12
PS2 a niesprawny laser i Network Adapter. ufomen1 Hardware 10 04.07.2010 21:32


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.