Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 3.00. Tryby wyświetlania
Stary 02.12.2020, 13:48   #16
DaroDWa
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.12.2020
Posty: 7
DaroDWa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jakbyś potrzebował, to mam jakąś pustą płytę 8 cm, kupiłem więcej sztuk, zanim znalazłem informację, że można startować z karty SD i wykorzystałem jedną do SWISSa. U mnie działa na tej płytce, choć faktycznie było trochę zabawy z trymowaniem lasera. Jakbyś chciał, to mogę w wolnej chwili rozkręcić swoją konsolę i sprawdzić na jakich ustawieniach działa moja płytka.

Aha, jak już Ci się uda i ruszy SWISS, to zaznacz w opcjach, żeby wyłączył czytanie płyt po uruchomieniu, bo tak to niepotrzebnie cały czas płyta się kręci.
DaroDWa jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.12.2020, 14:20   #17
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 698
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
Ja na twoim miejscu bym lutował na tej zdezelowanej do altenatywnych punktow - przynajmniej wiesz, że laser działał. A po przełożeniu pcb to roznie bywa - może być inne fw lasera, inna domyślna kalibracja itp (tak było np w przypadku PS2). Co do kalibracji to multimetr w dłoń, ustaw na omomierz i troche skręć potencjometr - zanotuj sobie za wczasu domyślną wartość, która była.
Zabrzmiało jak wyrok. Masz trochę racji, ale też boję się że to dopiero będzie grzebania. Muszę znaleźć dokładną instrukcję co do kalibracji. Nie jestem elektronikiem więc za lutowanie trója to wcale nie ujma.

Tak na marginesie... żadnej zwory nie ma! choć może wyglądać
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 14:29   #18
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,085
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
jaka troja, tam jest dopuszczalny czyli 2 , jeden zimny lut i jest dop
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 14:58   #19
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 698
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
jaka troja, tam jest dopuszczalny czyli 2 , jeden zimny lut i jest dop
tylko tutaj nie ma zimnych lutów. Może i kabelki są dłuższe ale jeśli o łączenie z punktami idzie to jestem swojego pewien. Kabelki są cienkie, jednożyłowe. Pamiętajcie że zdjęcie powiększa rzeczywisty rozmiar.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 16:16   #20
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A chip w ogóle startuje? Dioda na chipie się świeci?
Cytat:
The XenoGC features two status LEDs to indicate correct function. The red LED is active when the drive resets and the modchip is doing its job. Once the drive has been patched successfully, the green (orange on XenoGC2.0 and certain clones) LED will illuminate. If only the red LED illuminates, check your installation. It should be noted however that some XenoGC clones may only have red LEDs to indicate functionality, if this is the case check to see how many times the LED blinks on and off. If the LED blinks twice, pauses, and stays on afterwards than the installation and patching was successful.
XenoGC - GC-Forever Wiki (gc-forever.com)
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 17:54   #21
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,085
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
tylko tutaj nie ma zimnych lutów. Może i kabelki są dłuższe ale jeśli o łączenie z punktami idzie to jestem swojego pewien. Kabelki są cienkie, jednożyłowe. Pamiętajcie że zdjęcie powiększa rzeczywisty rozmiar.
Masz 3 zimne luty na chipie ,Pomijam za dlugie kabelki mogace robic zwarcie i brak topnika przy lutowaniu co widac od razu, po prostu marnie i tyle Powiedzmy jakos ci to wyszlo z duzym zaznaczeniem na "jakos"
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 18:48   #22
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 698
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
no i nie był bym tego taki pewien że źle . Dioda na chipie świeci, to raz. Zszedłem do wartości 250 Ohm z bazowego 472 i konsola zaczęła widzieć oryginały. Mam tylko jedną wypaloną obecnie kopię SWISS więc przyjdzie mi się jeszcze nagimnastykować by ją konsola zobaczyła, ale nadzieja jest.

Mam jeszcze w planie sprawdzić jaka wartość jest w drugiej konsoli i może ona zobaczy przynajmniej oryginały.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 19:28   #23
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,085
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ale kto ci powiedzial ze zimny lut nie przewodzi , napisz temat o ocene lutowania na elektrodzie w dziale rtv jak taki cfaniak jestes i sie dowiesz co trzeba
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 19:52   #24
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Ale kto ci powiedzial ze zimny lut nie przewodzi , napisz temat o ocene lutowania na elektrodzie w dziale rtv jak taki cfaniak jestes i sie dowiesz co trzeba
Temat poruszany miliion razy, użyj wyszukiwarki. Zamykam.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 21:23   #25
DaroDWa
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 02.12.2020
Posty: 7
DaroDWa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaiQ Podgląd Wiadomości
no i nie był bym tego taki pewien że źle . Dioda na chipie świeci, to raz. Zszedłem do wartości 250 Ohm z bazowego 472 i konsola zaczęła widzieć oryginały. Mam tylko jedną wypaloną obecnie kopię SWISS więc przyjdzie mi się jeszcze nagimnastykować by ją konsola zobaczyła, ale nadzieja jest.

Mam jeszcze w planie sprawdzić jaka wartość jest w drugiej konsoli i może ona zobaczy przynajmniej oryginały.
U mnie płyta mini DVD-R Esperanza działa na 120 Ohm. Nie gańcie mnie za markę, miałem do wyboru to, albo nieznanego chińczyka, bardzo ciężko teraz o takie małe płytki.
DaroDWa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 21:50   #26
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,085
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
Temat poruszany miliion razy, użyj wyszukiwarki. Zamykam.
Eee tam na takie to trzeba sobie zapracowac, > bedzie > zaniza poziom forum, kosz.
__________________
It's true what you heard, I am a freak, I'm disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.12.2020, 22:32   #27
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 698
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Co ja mam wam na to odpowiedzieć, bo już nie wiem. Googlem posiłkuję się, ile się da. Tutaj natomiast bardziej patrzę na wasze doświadczenie. To jest mój pierwszy Gamecube więc nie dziwne że jest wiele pytań.

Jeśli o lutowanie idzie to chip kupiłem demontowany (rzekomo do testów użyty czy działa) stąd miał już na sobie cynę, a że nie mam odsysacza ani siateczki to wyszło na nim jak wyszło. Na konsoli takich "smarków" niema.
Zatrzymałem się na tym że przeleciałem wartości od 250 do 150 Ohm i na żadnej z pośrednich nie wczytało mi płyty wypalonej ze SWISS a mam ich już 3 szt, wypalone na różnych nagrywarkach. Dioda od chipu świeci na czerwono zatem powinien on być dobrze podpięty (przynajmniej by zadziałać raz). No cóż ... dzięki za dotychczasową pomoc
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2020, 00:26   #28
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Może iso felerne? Znajdź najniższą (lub w miarę niższą od fabrycznej) wartość, przy której czyta oryginały - na niej kombinuj z kopiami. Nie żebym polecał do testów pir... Kopie ale może znajdź iso swojego oryginału, wypal (nawet na normalnej, dużej dvd-r) i sprawdzaj.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2020, 01:03   #29
KaiQ
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 698
KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>KaiQ jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
jeszcze i to sprawdzę... coś tu jest na prawdę nie halo. Przeleciałem od góry do dołu wartości po kilka razy od 250 do 150 Ohm, testując oryginał gry i 2-3 kopie SWISS wypalone nawet na innych nagrywarkach z prędkością 4.

(płyty miniDVD-R Maxell oraz Panasonic, zwykła DVD+R Tevion // Mam jeszcze czyste miniDVD, jedną Maxell oraz Verbatim z tym że ta jest dual layer, dlatego nie ruszałem jej)
Jak można dodatkowo sprawdzić chip?, może to w nim jest problem. Luty poprawiłem ale działa jak wcześniej widać że diody na nim świecą.

-20201202lu.jpg

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 03.12.2020 o godz. 01:08
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.12.2020, 02:39   #30
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,501
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jaki kolor diody? Obczaj:
https://bitbuilt.net/forums/index.ph...on-guide.1044/


Konkretnie: Step 3: Testing
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
chip gamecube, gamecube, gcloader, gier, osd, sd2sp2, swiss, xeno

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.