Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.07.2013, 17:24   #31
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
allegro.pl/nowy-zasilacz-do-nec-vl350-fsp220-50ld-fsp250-50la-i3352188025.html
Takie coś będzie dobre?
Czyli wystarczy jak wsadzę kabel sata między dyskiem, a konsolą, kabel między dyskiem i zasilaczem (jakim kablem to połączyć?), a zasilacz do prądu i tyle?

PS Tak patrzę i w moim dysku jest wejście PATA, a nie SATA. Mam 39 pinowe takie: pl.wikipedia.org/wiki/ATA_(technologia) Co z tym fantem zrobić? Jest taki kabel?

EDIT: allegro.pl/sata-ata-przejsciowka-adapter-dysku-2-way-gw-fv-i3306869027.html Czy jak wtyknę takie coś w dysk i poprowadzę kabel SATA do konsoli to będzie działać?

Ostatnio zmieniany przez sokratesb : 03.07.2013 o godz. 17:56
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.07.2013, 17:54   #32
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez sokratesb Podgląd Wiadomości
ttp://allegro.pl/nowy-zasilacz-do-nec-vl350-fsp220-50ld-fsp250-50la-i3352188025.html
Takie coś będzie dobre?
Czyli wystarczy jak wsadzę kabel sata między dyskiem, a konsolą, kabel między dyskiem i zasilaczem (jakim kablem to połączyć?), a zasilacz do prądu i tyle?

PS Tak patrzę i w moim dysku jest wejście PATA, a nie SATA. Mam 39 pinowe takie: ttp://pl.wikipedia.org/wiki/ATA_(technologia) (W obu linkach trzeba dodać "h" na początku) Co z tym fantem zrobić? Jest taki kabel?
Dysk MUSI być SATA. A co do zasilacza to wystarczy. Podłączasz go bezpośrednio do dysku, na złączu od mobo zwierasz 2 piny aby działał bez płyty głównej i podłącz do prądu.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 17:56   #33
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czyli mój dysk odpada?
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 17:58   #34
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dokładnie tak. Potrzebujesz dysku 2,5" SATA (czyli w skrócie "dysk laptopowy"). Lub 3,5" SATA + kabel sata + zasilacz ATX.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 18:06   #35
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam jeszcze drugie wyjście z tego dysku - Cztery grube piny. To złącze się nazywa "Molex" Ono nie podejdzie?
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 18:14   #36
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,138
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Molex jest do pradu - lepiej daj sobie z tym spokoj jesli nie znasz podstaw, bo uwalisz i dysk i konsole.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 18:26   #37
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok, to chyba najlepsze rozwiązanie, bo akurat w tej dziedzinie nic nie wiem.
Po prostu kupię 2,5". Dzięki za pomoc.
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 19:52   #38
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jeśli HDD masz na IDE (PATA) to potrzebujesz kontroler SATA. Rozwiązanie kompletnie bez sensu.

Zrozum, że jedną rzecz, którą podłączasz to coś do przesyłu danych, a drugą rzecz do przesyłu prądu. Trudno więc aby MOLEX podłączyć (i w ogóle jak?) do gniazda SATA. Kosmos jakiś...

I jeszcze jedna kwestia: zastanawiałeś się potem jak przekopiujesz dane z tego HDD do nowego? Na OFW w grę wchodzi jedynie przez USB 2.0 - i teraz sobie przesyłaj tak kilkaset GB.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 20:30   #39
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,138
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
12gb to nie kilkaset
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 21:13   #40
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja zrozumiałem tak, że on chce ten zewnętrzny HDD na IDE podłączyć do PS3 jako wewnętrzny. No więc, przyjąłem że ma kilkaset GB, przyjąłem że zapełni go grami z SEN, cache'm itd.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 22:47   #41
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Owszem chciałem podłączyć jako wewnętrzny, ale nie mam kilkuset GB, jedynie GT5.
A ogólnie to już ogarniam. MOLEX - pod prąd, PATA to do konsoli.
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2013, 23:42   #42
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jako ciekawostka dodam tylko, że istnieją jeszcze hdd 3,5", które mają złącze sata (dane i zasilanie) jednocześnie mając dodatkowo MOLEX jako zasilanie (np dla starszych zasilaczy ATX, które nie posiadały jeszcze złącz zasilania sata). Przykład:


Jak widać zamiast zasilania typu sata (nie wiem czy ma to jakąś nazwę "własną") jest wykorzystany MOLEX.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2013, 15:16   #43
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NO mam jeszcze niby 3 wejście, ale nie mam zielonego pojęcia co to jest. 6 pinów dwóch rzędach. :o
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2013, 18:45   #44
sokratesb
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 03.07.2013
Posty: 10
sokratesb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie, to też coś od zasilania. :/
sokratesb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.07.2013, 19:15   #45
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
To sa zworki
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS3 - HDD, rozdwojenie jaźni mandelbrot Hardware 28 29.12.2014 21:00
CENTRA MULTIMEDIALNE Manta 2000 hdd odblokowanie LINUXA instalacja TORRENT SOFTWARE Leon74 Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) 1 18.01.2010 15:58
Wymiana HDD w PS3 + Ghost makaron Hardware 11 12.04.2009 15:43
PS3 i kopie zapasowe gier z PS2 Zagee Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 1 23.11.2007 10:20
Instalacja HDD SATA bez FDD Qbi@k Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 52 03.08.2007 21:40


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.