Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.02.2018, 17:35   #1
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 744
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kabel RGB do PS2

Witam serdecznie, mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić kabel RGB SCART do PS2.

Jaka jest różnica między kablami mającymi "sync on luma" a tymi z "CSYNC" (Composite Sync)?
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.02.2018, 20:11   #2
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,001
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Jest jeszcze RGsB - synchronizacja po zielonej lini. Aż tak się nie zagłębiałem, ale to chodzi po której lini idzie synchronizacja, to było dla mnie zbyt techniczne, żeby ogarnąć. Mój kabel RGB do ps1 jest na scalaku, czyli jeszcze coś innego, a zdecydowałem się na takie kombo bo zaufany sprzedawca mi wyjaśnił, czego i tak nie zrozumiałem XD, że ten kabel da najlepszą możliwą jakość obrazu dla ps1 i faktycznie tak jest.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2018, 22:31   #3
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Da sie wiele napisz co chcesz osiagnac to ci podpowiem bo robilem sam takie kable , nawet jest jakis temat z porownaniem obrazu , a zaleznosci sa dosc proste.
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 13:13   #4
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 744
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Zastanawiam się co jest lepsze.
Czy aby uzyskać lepszy obraz, TV musi coś dodatkowo wspierać?
Ceny obydwu rozwiązań są mniej więcej porównywalne, więc czy poza synchronizacją jest jeszcze jakaś różnica?
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 13:36   #5
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie chce mi sie powtarzac ale niech bedzie , roznica jest tylko w jakosci pomiedzy composite i component , sygnal RGB rozbijasz na component dla najlepszej jakosci a dalsza czesc jest zalezna od TV, jesli masz TV z SoG (sync on green) znacznie to ulatwia sprawe bo mixujesz sygnal z composite do zielonego z tego co kojarze rezystorem i to wszystko, sprawa sie komplikuje jak telewizor nie wspiera SoG wtedy potrzeba rozbic sygnal composite na synchronizacje Vertical i Horizontal przy pomocy dodatkowego ukladu ktory wymaga tez zasilania ze zlacza scart . To tak w wielkim skrocie , jakies jeszcze pytania ?
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 13:53   #6
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 744
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie mogę znaleźć nigdzie w instrukcji czy mój TV obsługuje SoG.
Mam tylko podane: EXT 1: SCART (RGB/CVBS).
https://pdf.manuaisonline.com/s3/6b4...7cc6d6d3f8.pdf.
TV 32pfl6606h.

Dodatkowo zauważyłem że kabel z sync on luma nie ma dodatkowego układu scalonego jak to jest w przypadku kabla z CSYNC:
IMG1
IMG2

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 16.02.2018 o godz. 13:57 Powód: dodano linki do zdjęć
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 14:09   #7
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Specifikacja sama w sobie twierdzi ze sygnal Y Pb Pr ma w sobie w wejsciu Y synchronizacje i lume wiec powinno dzialac SoG I idziesz w zla strone ty nie masz kupic kabla scart tylko z wyjsciem na component
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 16.02.2018 o godz. 14:19
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 15:41   #8
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 744
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Component (hama) już mam, ale lepszy obraz np w : God of War, NFS: MW, etc mam z SCART.
Problem jest taki, że kupiłem kabel SCART za niewygórowaną cenę i czasem mi "buczą" głośniki.

Kabel component działa tylko świetnie z 480p, ale w sporej ilości gier (PAL) nie można wybrać tej rozdzielczości.

Czyli który przewód będzie lepszy, czy nie będzie żadnej różnicy?

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 16.02.2018 o godz. 15:43
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 18:02   #9
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,001
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Moim skromnym zdaniem component to najlepsza opcja dla ps2, ale opinie różne, niektórzy wolą RGB. Musisz sam wybrać co ci lepiej odpowiada.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 18:26   #10
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zdajecie sobie sprawe zeby to dzialalo jak trzeba trzeba przelaczyc w opcjach ps2 na component , tam sie fizycznie zmienia tryby obrazu/synchronizacji/wyswietlania
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 19:13   #11
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,001
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ja to wiem, fera2 też. na monitorku joytech nie widać różnicy.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 20:31   #12
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To cos marne kable macie , widac roznice pomiedzy kazdym trybem i kazdym kablem
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 20:49   #13
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,001
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ale ja nie napisałem, że między kablami nie widać różnicy, tylko na monitorze 8" do ps2 joytecha.
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2018, 21:30   #14
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 4,646
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No ale prosze cie , nie zabawiaj sie w darka
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.02.2018, 07:57   #15
Forumator
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 744
Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Jolek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kabel komponent (hama) mam raczej dobry:


SCART RGB już niekoniecznie (no name):


Oczywiście w ustawieniach konsoli muszę zmienić tryb obrazu z RGB na Y Cb/Pb Cr/Pr
aby mieć obraz na kablu component.
Aby nie mieć przewagi zielonego koloru na kablu RGB SCART, muszę mieć ustawiony tryb RGB.

Dodatkową zaletą kabla SCART RBG jest to, że mój TV nie obsługuje rozdzielczości 240p
poprzez component (nie mam obrazu np w grach z PS1).

Więc nie wiem czy dla mnie różnica w synchronizacji Composite Sync, sync on luma ma jakiekolwiek znaczenie.
Jak nie ma, to pewnie wybrałbym bym ten z sync on luma.

Ostatnio zmieniany przez Jolek : 17.02.2018 o godz. 08:03
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS2 Slim NTSC + LCD 37" i kabel component darrkis Hardware 3 15.11.2009 18:26
Gry bez koloru przez kabel RGB marmal215 Hardware 0 31.07.2009 15:40
Kabel RGB a patchowanie gier (NTSC) Szczaqu Hardware 4 21.12.2008 19:41
Kabel RGB - nie działa KABAN_DG Hardware 4 31.12.2007 16:59
Brak sygnalu VIDEO - PS2 slim + LCT TV + kabel komponent aroncz Hardware 3 09.11.2007 18:03


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO