![]() |
Cytat:
A po miesiacu poszedlem do okulisty z bólem oczu i zapaleniem spojówki k***a |
Dzisiaj miałem okazję zagrać na TV CRT, specjalnie odpaliłem tytuły w które gram/grałem w ostatnim czasie. Ku mojemu zaskoczeniu różnica na niekorzyść CRT jest ogromna, co więcej, grając na LCD przez kabel komponent byłem przekonany że pewne niedociągnięcia graficzne (gdzieniegdzie 'ząbki' itp.) to cena za ostrość obrazu, tymczasem okazuje się że te wszystkie mankamenty obecne są również na CRT. Wychodzi na to że to po prostu urok grafiki PS2, kiedyś nie zwracało się uwagi, dziś wygląda to inaczej kiedy każdy już ma/widział u kolegi/na YT PS3.
Wiadomo jednak że wielu ludzi narzeka na połączenie LCD + PS2, ja mam to szczęście że przy moim 23 calowym TV (kabel komponent, ostrość = 0, odległość = 2 m) wygląda to po prostu świetnie. Jedno trzeba oddać CRT - granie na tym migoczącym kwadraciku ma swój urok, po paru minutach przyzwyczaiłem się i wróciło trochę wspomnień ;) |
@misiozol
I z tym się zgodzę. @Kolekcjoner Potrafię obsługiwać YouTube. :) Super dobrego TV nie mam, u mnie bida aż piszczy (same budżetówki, serio, do gier i pracy obecnie używam Szajsunga P2470HD). No nic to, wygląda na to że dla mnie taka strata na jakości jest nie do przyjęcia, a Tobie nie przeszkadza. Szanuję. |
Kolekcjoner, możesz zobaczyć co daje kabel komponent na przykładzie TTT. Należy wziąć pod uwagę że nagranie wypacza rzeczywistą jakość a sam film nagrywany jest z bliska czyli oczywistym jest że grając z odległości ponad dwóch metrów od telewizora wygląda to znacznie lepiej, tak jak pisałem wcześniej - jak dla mnie nawet lepiej niż na CRT. Oceń sam.
http://www.youtube.com/watch?v=Vl20lS4W_aM |
Berion zauważ w filmiku ze po chwili kamera przestaje się chwiać i obraz staje się bardzo ostry, wyraźny PAMIĘTAJ żeby w youtube ustawić najlepsza jakość bo pewnie oglądałeś z ta domyślną ustawioną jakością, przedtem włączyłem Residenta 4 na kineskopowym i wygląda gorzej a porównywałem ze ściągniętym filmem z youtube. Może Ty masz jakiś super dobry telewizor ze masz lepszy obraz?
Na razie nie mam wiecej pytan, jak bede mial to jeszcze napisze w tym temacie. Dziękuje. |
Widzisz zgadza sie i o to chodzi aby byl czysty a nie kasza i szum jak w telewizji analogowej jak przy slabym sygnale , wszystkie obecnie produkowane telewizory LCD/LED maja cyfrowa redukcje szumu/wyostrzenie i widza to wlasnie w tym guwnianym obrazie puszczonym na composite co prubuja poprawic z dokladnie odwrotnym efektem . Zgadza sie nie ma magicznej metody na upscaling ale na POPRAWE JAKOSCI jest i trzeba puscic sygnal componentem swoja droga composite leci 480i a component leci 576i z PS2 ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wyjaśniłem w swoim poprzednim poście. Nie wiem jak inaczej Ci to wytłumaczyć. |
Cytat:
a tutaj masz przelotke na VGA czyli na analog dziala z CRT warunek monitro z SoG http://psx-scene.com/forums/attachme...ter-ps2fix.jpg |
Berion nie tylko Ty jesteś pedantem ja tez jestem. Dziękuje bardzo za wyjaśnienia.
Tak jak pisałem testowałem gry z Ps2 na 40 i 60 calowym HD TV. Konsole były podłączone za pomocą zwykłego kabla a nie component może dlatego te gry wyglądały strasznie? Tutaj macie przykład jak wygląda Resident Evil 4 na Wii u kogoś na HD TV. Wygląda on bardzo dobrze, 2x lepiej niż u mojego kolegi i czym to jest spowodowane tylko tym ze ten ktoś z YouTube ma podłączone kablem component? Berion sam ocen czy ta gra źle tutaj wygląda? http://www.youtube.com/watch?v=C1ASJifbAxc Cytat:
http://www.gtplanet.net/why-gran-tur...looks-so-good/ |
Screeny preparowałem, to nie są screeny z TV. Ale to dokładnie tak wygląda na wejściu. Jedyna różnica może być w skalowaniu na cały ekran, z tego względu że nie wiem jakich algorytmów i z jakimi parametrami używają poszczególni producenci telewizorów. Ja użyłem Bicubic bo wydawał mi się najbardziej prawdopodobny.
W każdym razie wygląda to nie tylko źle, ale i tragicznie - nie pomoże żaden component, hdmi, kgb i csi zagadki majami. :) Nie na skalowanie. Nie pomoże usadowienie czterech liter kilka metrów od ekranu. To po prostu tak wygląda. Jeśli tego ktoś nie widzi lub jemu nie przeszkadza to śmiało, niechaj inwestuje w HDTV pod takim kątem - i nie mówię tego złośliwie. Ja jestem pedantem i muszę mieć obraz 1:1 bez zniekształceń etc. - - - CRT też są z component. Cytat:
Plik "skalowanie_x4_1080p.jpg" przedstawia jedyny bezstratny sposób na przeskalowanie tak lichej rozdzielczości do 1080p. Jedyny i nikt go nie stosuje. Piksele widać bo nie ma żadnego rozmazywania ekranu i na każdy jeden przypadają 4, a więc zupełnie bezstratnie - obraz jest żyleta. Na CRT też widać, ale w trybie progresywnym, czyli bez przeplotu i mniej bo na CRT piksele są większe i jest mniejszy PPI. ;) |
Czy Tylko LCD i HD posiadają wejście component? Czy były tez CRT?
|
Zacznijmy od tego ze obraz z PS2 jest DUUUUZO lepszy jesli podlaczysz go kablem COMPONENT bys sie zdziwil jak bardzo , ja u siebie po zrobieniu tego bylem w szoku jak roznica wystepuje .Jesli ma byc to telewizor do poprzedniej generacji to zainwestuj w cos nie za duzego max 32cale z wysokim wzpolczynnikem kontrastu oraz czasem reakcji ponizej 5ms i bedzie git ;)
|
Cytat:
|
" Resident Evil 2 (powiedzmy że alpha, zwany też RE 1.5). "
Masz grywalną wersje tego;p? Czy zrzuta tego inaczej wykonałeś xD |
Kolekcjoner, zdjęcie raczej nie odda właściwego efektu, cały myk polega właśnie na tym że gram z odpowiedniej odległości czyli ponad dwóch metrów. Gdyby zrobić zdjęcie z bliska to będzie to wyglądało tak jak opisuje Berion. Kluczowe również jest ustawienie ostrości na 0, wcześniej nie wyglądało to za dobrze nawet na moim małym telewizorze.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:11. |