Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.07.2017, 12:07   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nowy dysk twardy do PS3

Nie miałem dostępu do netu (teraz nie mam do konsoli ) więc napiszę z lekkim opóźnieniem.
Transfer danych zakończył się sukcesem.
Musiałem jednak aktualizować firmware przez Recovery Menu, bo normalnie wyskakiwał mi komunikat, że kabel ethernet nie jest podłączony.
Kabel sprawdzałem z PC i PS2 i wszystko działało.
Po "aktualizacji" wszystko poszło dosyć sprawnie.
Jednak nie miałem czasu aby sprawdzić czy jakiekolwiek dane przy kopiowaniu z pierwszej konsoli na drugą zostały skasowane.

W razie czego zrobiłem kopię zapasową, ale zapomniałem aby zsynchronizować trofea...

Przeniosłem dysk z super slima (500GB) do slima i mam teraz kolejne pytanie (nie wiem czy nie założyć nowego wątku?).

Ten większy dysk działa jakby wolniej, np w God of War III\Uncharted 3 dioda pracy HDD święci się niemal non stop.
Z dyskiem ze slima (160 GB Toshiba) nie mam takiego obciążenia.
Teoretycznie gry się nie instalują, więc... nie rozumiem o co tu chodzi.

Sprawdzałem dysk w HD Tune czy nie ma tam jakiegoś bad blocka, ale wszystkie pola po teście są zaznaczone na zielono.

Dysk to Seagate Laptop Thin SSHD 500GB 2,5 (ST500LM000).
Modelu Toshiby nie pamiętam.

Może ktoś doradzi jakiś szybki dysk 2,5 500GB 5400RPM do PS3?
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.07.2017, 12:22   #2
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,742
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Niestety mialem to samo z 500gb u siebie , nie wiem dla czego ale musialem zmienic na 7200rpm bo byly momenty gdzie gre przycinalo wydaje mi sie ze wina FW dysku ktory przechodzi w stan uspienia zeby oszczedzac energie , zmiana na 7200rpm rozwiazala problem , pomijam fakt ze nie ma sensu pchac takiego dysku do ps3 bo OS ps3 zabiera znaczna czesc tego lepiej wsadzic szybki 160-320gb i uzywac zewnetrznego dysku na usb , a 320gb dysk w konsoli to i tak w wyjatkowych wypadkach na gry ktore maja pliki wieksze niz 4gb lub nie dzialaja z zewnetrznego dysku
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 12:46   #3
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, ale czy dysk z 7200 RPM do PS3 to dobry pomysł?
Czy nie będzie on za bardzo grzał konsoli?
Mam zamiar włożyć ten dysk do CECH-2004A.
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 12:50   #4
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,742
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Alez jak najbardziej dobry, mniejsze czasy dostepu itd. pomijam ze konsoli nic tak nie gotuje jak ona sama , szkoda ze wziloles 20xx wersje trzeba bylo brac 25xx ma CPU/RSX 45nm zrobione
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 12:55   #5
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dostałem ją w stanie jakby nieużywanym. Nawet pad nie jest "pozdzierany".

Na razie szykuję się tylko na wymianę pasty termoprzewodzącej (podobno org pasta to jakaś lipa).
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 12:59   #6
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,742
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Pasta sama w sobie na IHS to nie problem wazniejsza jest ta pod nim
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 21:06   #7
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,860
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
A ja uważam, że niedobry. Właśnie ze względu na temperaturę.
Musiałbyś porównać wielkość cache i czasy dostępu do sektorów.

@Misiozol: A to nie można montować *.iso z NTFS? Nie powiesz mi chyba, że wciąż używasz "JB Format" i FAT32?

Mnie tam w każdym razie wystarczyła wewnętrzna 80GB. Nie zbieram kopii zapasowych, więc co skończę to kasuję.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.07.2017, 21:50   #8
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,742
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A jak kto woli mozna iso mozna i jb , mnie to wisi
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.07.2017, 16:55   #9
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki dysk?

Na razie zastanawiam się pomiędzy:
  • WD5000LPCX
  • ST500LM030

Problem jest taki, że np w przypadku WD mam różne dane jeżeli chodzi o czasy dostępu.
Na stronie sklepu napisane jest, że średni czas dostępu to 9 ms.
W arkuszu danych jest to 5,5ms:
https://www.wdc.com/content/dam/wdc/...879-771437.pdf.
Jeżeli chodzi o Seagata, to znalazłem tylko dane z arkusza 5,6 ms:
http://www.seagate.com/www-content/p...100807728a.pdf.

WD ma 16 MB pamięci cache, Seagate 128 MB.

Poprzednio miałem problem z Seagatem ST500LM000,
więc nie wiem czy warto wrzucać dyski tej firmy do PS3.
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2017, 15:32   #10
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 13
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm. Ciekawe czy ta pamięć podręczna w takim dysku daje coś więcej.

Pytanie do Ciebie z kolei. Masz Slim i Super Slim. Zauważyłeś jakieś różnice w wydajności/płynności gier na obu konsolach ?
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2017, 20:04   #11
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie miałem za dużo czasu aby zauważyć jakieś różnice w płynności jakiejkolwiek gry.
Zauważyłem jedynie, że np God of War 3 mam czasami dłuższe doładowania na SS (pare razy pokazał mi się nawet znaczek omegi podczas rozgrywki).
Może to wina lasera, może płyty, ponieważ nie jest super stanie?!
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2017, 21:06   #12
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,860
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Wszystkie gry na PS3 używają HDD, nawet te co się nie "instalują". dev_hdd1

Uśpienie i parkowanie głowicy można chyba wyłączyć w hdparm. Nie wiem tylko czy na stałe.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2017, 22:11   #13
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ten program (hdparm) ma sporo ciekawych funkcji!

Na szybko znalazłem:
-Z Disable Seagate auto-powersaving mode (to mogło by pomóc z ST500LM000)
-S Set standby (spindown) timeout.

Nie znalazłem parkowania głowicy.
Jednakże nie wiem czy jestem przygotowany na "zabawę" z tym programem.

EDIT:
Znalazłem jeszcze możliwość aktualizacji firmware HDD, jak będę miał czas to sprawdzę.

Ostatnio zmieniany przez fera2 : 19.07.2017 o godz. 22:41 Powód: znalazłem aktualizację firmware.
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2017, 23:43   #14
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 16,860
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ano, bo to progs dla trugangstahax0roof, więc możesz też zabić swój HDD.

Kiedyś miałem zamiar zrobić poradnik o "ukrywaniu danych w przestrzeni HPA", ale BIOSy/UEFI i nowoczesne dystrybucje po chamsku to zdejmują albo nie odfreezowują. Pamiętam też, że była kiedyś afera z absurdalnie częstym parkowaniem głowicy, które zużywa mechanikę dysku twardego i ja się na to też załapałem. Stąd znam to narzędzie.

Jeśli bardzo chcesz zaktualizować fw HDD to rób to narzędziami producenta. Bezpieczniej.

BTW: Nie używaj wersji pod Windows, są nieprzewidywalne.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Ostatnio zmieniany przez Berion : 19.07.2017 o godz. 23:48
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.07.2017, 06:48   #15
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika fera2
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 146
fera2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Firmware znalazłem u producenta:
https://apps1.seagate.com/downloads/request.html.
Dopisałem numer seryjny "W372PBWF", wybrałem Polskę.
Zacząłem pobierać, ale przy 20MB dałem sobie spokój (te limity danych),
pobiorę od kogoś ze stałym łączem.

Czasami jest tak, że producent nie daję narzędzi do aktualizacji oprogramowania poza
innym systemem niż Windows.
Miałem tak parę razy kiedy chciałem zrobić aktualizację BIOSu do laptopa.

Jak będzie wersja na DOSa to ją wybiorę, jak tylko na windę to... zobaczę.
Dzięki.

Ostatnio zmieniany przez fera2 : 20.07.2017 o godz. 06:55
fera2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS3 - Kopia dysku ze starego na nowy. ethar Hardware 14 01.02.2015 15:55
Nowy dysk do laptopa piter55 Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 0 12.01.2012 21:40
Dysk twardy zawiesza komputer KrawieC_et Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 5 11.05.2010 19:37
Zewnętrzny dysk twardy, widziany jako dyskietka? Co robić? Azo Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 11 19.03.2010 17:14
Twardy dysk - Maxtor czy Caviar??? andrzejj9 Off topic 48 27.01.2003 09:09


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO