Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 21.04.2008, 19:39   #1
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z remontem konsoli ps2

Witam
Mam dwie konsole ps2 obydwie przerobione.
Jedna chipem ripper 3.41 druga 3.2.
PIerwsza konsola miala spalone wyjscie i wogole nie reagowala na napiecie, totez postanowilem uzyc czesci z niej do naprawy drugiej, w ktorej padl laser. Po przelozeniu lasera konola nr 2 (czyli ta z ripperem 3.2) prawidlowo wykrywa plyty, zaczyna je uruchamiac, ale pozniej... Czarny ekran. Czy mozliwe jest ze chip nie dziala prawidlowo? Albo cos innego jeszcze jest w konsoli uszkodzone? A moze nieprawidlowo laser ustawiony? A moze chip w wersji 3.2 nie obsluguje gier NTSC? Za wszelkie sugestie bede wdzieczny
(Dodam ze np gra Soul Calibour 3 uruchomi sie do momentu napisow poczatkowych i potem juz tylko czarny ekran)
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.04.2008, 19:55   #2
Trilu
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 864
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Proponuje na początek abyś podał model konsoli i typy laserów jakie się znajdowąły w owych konsolach.
Może jest źle ustawiony laser lub trzeba wykonać flash EEPROMU, chip powinien być sprawny jak odpala soul calibura.

Ostatnio zmieniany przez Trilu : 21.04.2008 o godz. 20:01
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2008, 20:27   #3
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Konsola to scph 50004. Oba lasery to KHS 400C. Zaowazylem ze raz udalo mi sie odpalic Soul Calibura do glownego menu, ale po menu lataly artefakty graficzne... Czy moze byc to wina zlej kalibracji lasera?
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2008, 20:39   #4
Trilu
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 864
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może ,rozkręć konsole wyciąg tacke i te białe kółko co zakłada się na płyte i do dzieła .Pokręć tymi zębatkami co znajdują się w górnej części laser ustaw wysokość lasera i złóż konsole . Jak to nie da efektu będziemy myśleć dalej
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2008, 20:58   #5
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No wlasnie... Krecilem tym koleczkiem, i w koncu udalo mi sie ustawic tak, zeby odpalalo sie w pelni Soul Calibur... jednak teraz ZADNA inna plyta nie dziala. Ani CD ani DVD. KOmpletnie nic... Krecic dalej?
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2008, 09:13   #6
Trilu
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 864
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Kręcić trzeba do skutku w tych modelach są dwie zębatki co wydłuża cały proces .Najlepiej uszykuj sobie z trzy gierki na dvd na różnych nośnikach i z trzy gierki na cd-r i na przemian sprawdzaj i przestawiaj .Jest to monotonny proces który może człowieka doprowadzić do frustracji.
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2008, 09:18   #7
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No wlasnie jak juz pisalem wczesniej, skladalem z dwoch konsol jedna. I cale saneczki lasera mam z tego starego modelu, w ktorym byla tylko jedna zebatka.
Staram sie ustawic wszystko. Udalo mi sie wkoncu osiagnac jakas pozycje, na ktorej czyta w miare dobrze wszystkie plyty, jednak odczywam ze ciagle to nie jest to co bylo przedtem na tym laserze.
Jednak inna konfiguracja juz nie wchodzi za bardzo w gre. Bo jeden zabek w lewo albo w prawo, i wszystko sie sypie...

Mysle ze chyba na tym etapie bede musial zostac.
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2008, 07:38   #8
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No to mam ciagle problem. Ustawie zebatke na poziomie takim, ktory pozwala odczytywac bezproblemowo wszystkie gry, ale dziala tylko przez okolo godzine (nieuzywania)
Gdy po godzinie wlacze konsole nie chce odczytac zadnej plyty, i znow musze robic korekcje zebatka... i ostatecznie rozni sie moze tylko o 1 zabek... Jakas rada dla mnie?
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2008, 08:45   #9
Trilu
Forumator
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 864
Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Trilu jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Więc przełożyłeś laser z SCPH 39004 do 50004 tylko po co przekładałeś całą kieszeń mogłeś przełożyć sam laser i silniczek .A co do lasera to już chyba dostał popalić na spalonej płycie i teraz stroi fochy , nie wróży to nic dobrego .Proponuje jeszcze wykonać flash EEPROMU gdyż w konsoli 50004 mogła być głowica HD7 wymieniona na 400c bez zmiany EEPROMU .
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2008, 14:11   #10
Jagred
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.04.2008
Posty: 8
Jagred w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W 50004 tez byl 400C. Co do uszkodzenia lasera to raczej wykluczam ta opcje, bo laser bezproblemowo odczytuje wszystkie gry jakie mam, dopoki go nie zostawie wylaczonego, wtedy tak jakby sie rozstrajal... znow musze go stroic co jakis czas... hm... chociaz moze cos w nim poszlo? Chociaz z tego co wiem to laser to bardzo delikatna rzecz i jesli by nawet jakies napiecie na niego poszlo, to powinien pasc calkiem na amen... a nie dzialac, i to nawet bardzo dobrze...
Jagred jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Problem z MC do ps2. severa Hardware 4 16.11.2007 19:24
PS2 SLIM - nie wczytuje SM DVD Jirayra Hardware 15 12.11.2007 12:27
problem z przegraniem płyty AR2 Weron Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 55 21.08.2007 22:48
Nagrywanie ISO na PS2 - problem? spit Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 55 13.12.2005 13:49
nie dziala nagrany plik MrBiedrona Napędy optyczne DVD 17 22.10.2005 14:57


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.