Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 19.04.2014, 18:37   #1
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Dotarłem tutaj w związku z problemem dotyczącym mojej konsoli oraz jej przeróbki.

Posiadam konsole PS2 Slim SCPH 90004 8D z płytą główną GH-071-32. Jest to jedna z nowszych wersji. Chciałem ją przerobić, na początku pomyślałem o przerobieniu karty pamięci, lecz ten sposób podobno w takowych nie działa. Wybór jednogłośnie padł na modchip - Modbo 760. Kupiłem owy chip oraz znalazłem schemat pod płytę GH-071-42 (podaje w załączniku), użyłem go ponieważ nie znalazłem nigdzie w internecie schematu pod GH-071-32. Punkty "mniej więcej" się zgadzały, tzn. były może troszkę przesunięte względem schematu. Zabrałem się za lutowanie przy użyciu porządnej stacji lutowniczej z bardzo cienkim grotem. Użyłem cienkich kabli "kynar" o bardzo małym przekroju lutując wszystkie punkty tak jak na schemacie. Po złożeniu konsoli w całość i podłączeniu do TV nie ma nic, problem wygląda następująco - sygnał jest, lecz nie ma ani obrazu, ani dźwięku (jest po prostu black screen, chociaż że sygnał jest). Po podłączeniu powinno chyba pokazać się logo modbo oraz wejście do menu (u mnie nie ma nic). Dodam, że jest to moje drugie podejście do tego (z lepszym sprzętem). Wydaje mi się, że wlutowałem wszystkie połączenia poprawnie. Za pierwszym razem użyłem zwykłej lutownicy i efekt był taki sam. Jednak po odlutowaniu układu wszystko działało poprawnie. Aktualnie płyta leży z wlutowanym układem, póki co go nie rozlutowuje - wykluczając tym samym, że punkty są źle zlutowane. Nie mam pojęcia w czym tkwi problem, być może pierwszy start chip'a odbywa się w jakiś "szamański sposób" - coś trzeba kliknąć, podłączając pada? A może użyłem złego schematu, może coś siadło na konsolce?

Pozdrawiam oraz proszę o pomoc!
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-v19-gh-071-42.jpg  
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.04.2014, 22:21   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zaden szamanski sposob , zrob zdjecia swojego arcydziela (byle dokladne) i zobaczymy co tam sie dzieje zawsze mozesz odlutowac zasilanie od chipa i zobaczyc czy wstanie .
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2014, 10:46   #3
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki, za odpowiedź. Jak na razie nie mam czym zrobić zdjęć układu, ponieważ nie posiadam na stanie tak dobrego aparatu. Po świętach spróbuje coś wykombinować. Co do zasilania sprawdzę później, choć wydaje mi się, że konsolka wstanie, za pierwszym razem też tak było. Co do zdjęć, co chcesz sprawdzać dokładniej, może sam się czegoś doszukam.

Edit: Ten schemat wgl. pasuje do mojej konsoli, bo nie doszukałem się innego w internecie?

Sorry, za double post (jeśli jest opcja edit, to prosze moderatora o zrobienie tego), ale zauważyłem na płycie i schemacie dwa miejsca z lutem "GND" oraz miejsce "Z". Zlutowałem GND z lewej strony układu modbo760 (punkt ze schematu), natomiast nie zlutowałem nigdzie drugiego punktu GND (tego po prawej stronie układu modbo760), oraz nigdzie także nie wlutowałem punktu Z (mam go na płycie, lecz nie ma go na schemacie), pytanie czy drugie GND ma być wlutowane oraz punkt Z, jeśli tak to gdzie?

Ostatnio zmieniany przez Berion : 25.04.2014 o godz. 17:21 Powód: //dp
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2014, 17:20   #4
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jak masz napisane na schemacie, ten jest do płyty głównej o oznaczeniu GH-071-042 i teoretycznie do innej nie będzie pasować (a w każdym razie może nie pasować).

Większość schematów znajdziesz tutaj:
http://www.eurasia.nu/modules.php?na...titleA&show=50

Niewykluczone, że Modbo 6xx i 7xx to 4.0, ale diabli wiedzą. Chyba nie, ja już niestety nie pamiętam.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2014, 17:59   #5
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@UP - Czy pomógłbyś mi dobrać właściwy schemat? Nic nie znalazłem w necie na temat GH-071-32, tylko 42... Nie wiem co począć bo konsola dalej nie wstaje, a co do tego Z i GND drugiego?

PS. Te diagramy nieco się różnią, ale mój chip jest taki sam jak na schemacie wyżej (tj. biały)
PS.2 - Czy możliwością nie działania mogą być zbyt "długie" kable do połączeń? Moje są troszke dłuższe i się zawijają...
PS.3 - Co do zdjęć no to dodam na dniach.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-installw.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-servigame_modbo_4_0_gh-071-42_diagram.jpg  

Ostatnio zmieniany przez DevilMayCry : 25.04.2014 o godz. 18:31
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2014, 10:53   #6
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Schematy beda sie roznic z prostej przyczyny bo sa alternatywne punkty lutowania do niektorych punktow ,generalnie po WLASCIWYM wlutowaniu dziala od razu i nie ma cudow .
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2014, 10:58   #7
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Akurat to wiem, zadałem wyżej kilka pytań dot. Z czy GND? Może to ma jakiś wpływ? O dziwo ja mam płyte GH-71-32, a do takiej schematu identycznego nie ma, choć tamte się po części zgadzają. Luty powinny być właściwe, sam się zająłem tą fuszerką

Na jednym jest GND1 i GND2 u mnie jest jedno... itd.
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2014, 16:41   #8
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
GND to po prostu ground, uziemienie - możesz podlutować gdziekolwiek, gdzie takowe jest (w teorii nawet pod którąś ze śrub). Co do punktu Z to... jestem już 24h na nogach i na schematach nie widzę punktu Z
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2014, 19:01   #9
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Kable powinny być jak najkrótsze ponieważ istotne są czasy.

Nie wiem czy to jest źródło Twoich problemów. Ja na sprawach hardware słabo się znam, nie jestem elektronikiem.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2014, 20:42   #10
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja to czekam az w koncu zobaczymy zdjecia jego lutowania , wtedy ocenimy co dalej .
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2014, 11:00   #11
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak punktu Z nie ma na schemacie, ale jest na chipie (to jakiś nowszy model). Ground mam podpięty. Co do zdjęć będą jak tylko będzie to możliwe
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2014, 16:43   #12
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,473
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jeśli masz punkt Z to na 99% masz modbo 745/750. Porównaj miejsca lutownicze z tym schematem:
http://www.trisaster.de/page/content..._gh-071-42.jpg
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2014, 13:55   #13
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Porównałem, na pewno nie mam 750/745, zresztą na modbo pisze wyraźnie 760. Na moim jest punkt F, gdzie na 750/745, go w ogóle nie ma... Wszystko jest tak samo, jedyna różnica to GND. Zaraz dorzuce fotki układu.

Edit: Dodaje fotki, sorry za double, ale robiłem z różnymi ustawieniami, aby sprawdzić jak wyjdą. Może teraz coś uda się stwierdzić. Reszta fotek w drugim poście. Co do innych/dokładniejszych miejsc piszcie...

PS. Co do jednego odpiętego kabelka, to nie jest to winowajca, po prostu odpiał się podczas robienia fotek, bo przedtem to sprawdzałem i był na miejscu...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100449.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100450.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100451.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100452.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100458.jpg  

PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100461.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100465.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100466.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100467.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100468.jpg  


Ostatnio zmieniany przez DevilMayCry : 28.04.2014 o godz. 14:18
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2014, 14:17   #14
DevilMayCry
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 19.04.2014
Posty: 14
DevilMayCry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Reszta fotek w drugim poście, ponieważ osiągnąłem limit. Proszę o podpięcie/edit. Sorry za double
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100469.jpg   PS2 + Modbo760 - czarny ekran po wlutowaniu-p1100470.jpg  
DevilMayCry jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2014, 16:58   #15
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Trochę kiepsko Ci to wyszło. Popaliłeś ścieżki, a na niektórych zdjęciach wygląda jakbyś pozwierał ze sobą nogi od kości, np. na tym tutaj:
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...u-p1100452.jpg

Wydaje mi się, że kable też są dużo za długie i za grube. Ale ja się na elektronice nie znam, przypominam. W tym przypadku powtarzam zasłyszane od lutujących, opinie.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 28.04.2014 o godz. 17:03
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
blackscreen, czarny ekran, gh-071-32, modbo760, problem, ps2

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS2 Slim SCPH-70004 - koniec z płytami - USB/HDD/SMB - pytania Y2J Hardware 48 27.03.2013 01:21
Czarny Ekran. Kimlorek Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 5 01.07.2010 09:24
MacOSX Snow Leopard na PC - po instalacji szary ekran neko1989 Komputery 2 29.06.2010 00:13
Dlaczego po przekompresowaniu na SVCD (poprzez CCE 2.50) mam czarny obraz? roman01 DVD-Video 3 08.04.2005 18:16


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.