Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.09.2017, 15:32   #1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PS2 z Network AdaptOrem

Cześć,

Konsekwentnie zwiększam swój "park maszynowy", o kolejne zabawki i tym razem trafiła mi się chińska podróba NA. Dokupiłem za grosze PS2 Fat (SCPH 3004) i na chwilę obecną dysponuję tylko jednym dyskiem ATA. Jest to Seagate ST310014ACE (10GB), który wcześniej był w Xbox Classic i jest kompatybilny zgodnie z listą z sieci. Przed inwestycją w większego twardziela chcę sprawdzić czy działa NA. Wszystko połączyłem ze sobą, bo wyczytałem, że za pomocą uLE (bodajże 4.42) i jego narzędzia HDD manager mogę sformatować i usunąć partycje, których jak wiemy na xboxowym dysku jest od groma. ;]
I tu pojawia się problem; uLE nie widzi dysku, ale go szuka na starcie próbując wczytać moduły. Trochę to za każdym razem trwa, ale kończy się na niczym. Wyczytałem, że zworkę należy ustawić na MASTER co zrobiłem.
Zdaję sobie sprawę, że jest to chiński "zamiennik", ale może coś zrobiłem źle wcześniej, lub HDD manager nie może tego zrobić i będę musiał wyciągać swoją starą "cegłę". ;-)
Jakieś pomysły, rady? Ktoś coś?

Pozdrawiam,
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.09.2017, 16:43   #2
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 652
Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Czy odblokowałeś HDD? Xbox niemodowany wymaga zablokowanego HDD a odblokować można tylko w konsoli (xbox) z której się wyjęło taki HDD.
Haker120 jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 17:07   #3
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Haker120 Podgląd Wiadomości
Czy odblokowałeś HDD? Xbox niemodowany wymaga zablokowanego HDD a odblokować można tylko w konsoli (xbox) z której się wyjęło taki HDD.
Xboxa kupiłem przerobionego chipem więc zakładam, że dysk jest już odblokowany. Jak najszybciej to sprawdzić?
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 17:43   #4
Games Maniac
 
Avatar użytkownika Haker120
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 652
Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Haker120 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Pod PC sformatuj, najlepiej programem winhiip i od razu gry wrzuć. Jak się nie da sformatować to zablokowany.
Haker120 jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 18:12   #5
konsolowy Nostradamus
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: klaster Virgo, Droga Mleczna, system Sol.
Posty: 17,042
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
XC używa MBR z FATX, a PS2 MBR/APA z PFS, więc partycji z poziomu PS2 nie usuniesz bo uLE w ogóle tego nie zrozumie. Najlepiej na PC sformatować.

I tak jak radzi Haker120, być może jest zblokowany skoro uLE w ogóle nie widzi dysku. To, że ktoś miał modchip nie oznacza, że jego fw pozwalał na nieblokowanie i że ktoś specjalnie odblokował. To nawet wręcz mało prawdopodobne bo żeby to zrobić trzeba się tym interesować/o tym wiedzieć.

Odblokować można dashboardem takim jak XBMC lub UX. Na PC to raczej ciężko bo raz, że trzeba znać ata password i master ata password to jeszcze mało który dzisiejszy kontroler IDE na to pozwoli.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 18:48   #6
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK, w takim razie czas na kolejne zakupy. Tym razem dysk ATA.

BTW jak wgrywać dane na HDD? Przez złącze ethernetowe w NA?
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 19:02   #7
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,327
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Przez FTP, przez USB itp - aczkolwiek jeśli pytasz o gry to najszybszym sposobem jest podłączenie dysku do PC i wgrywaniem gier używając WinHIIP, można też przez SMB ale idzie bardzo wolno.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.09.2017, 22:03   #8
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,903
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A najlepiej to olac kupic dysk na sata chyba ze takowy posiadasz i chinczyka NA ze zlaczem sata
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2017, 21:38   #9
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
FTP brzmi bardzo dobrze. Mam Malinkę więc będę próbował przez nią. :-D Ostatnie pytanie: czy potrzebne są specjalne "sanki" czy wystarczą z 2,5 na 3,5 cala?
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2017, 23:00   #10
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,327
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Powinno wystarczyć, bo jak wsadzasz tam 3,5" to i tak ma trochę luzu
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.09.2017, 05:53   #11
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dysk zamówiony. 250 GB powinno wystarczyć. Jest jeszcze jedna sprawa - wiatrak. Pracuje głośno i wypadałoby go wymienić. Konsoli jeszcze nie rozkręcałem więc nie wiem: jaki będzie pasował? Zwykły 70x70 czy musi być jakiś "specjalny"?
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2017, 06:20   #12
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK, dysk działa. Sformatowałem go HDLoaderem 0.8C i na próbę zripowałem jedną grę. Niestety dalej nie widzi go uLE. Co może być tego przyczyną?
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2017, 09:00   #13
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,903
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Uzyj Winhiip
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2017, 17:27   #14
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 04.01.2004
Posty: 87
Bartek^ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fak! Więc znów będę musiał wyciągnąć starego klamota, podłączyć do monitora, rozkręcić boczny panel, wyjąć HDD z PS2, zamontować dysk, uruchomić windę, przerzucić Winhiip, sformatować, wyjąć dysk z PC, założyć z NA do PS2...

No, ale czego się nie robi dla wygodnego grania w gierki. :-D
Bartek^ jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2017, 17:50   #15
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 3,903
misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>misiozol jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie zegnaj sie z nim tak szybko bo najlepiej wgrac z nim wszystko + i gry itd. a jeszcze lepiej wgrac hakowany obraz dzieki ktoremu masz odpalany opl z hdd czyli hakowany browser 2.0 , a jeszcze lepiej zrobic to co napisalem w poscie nr.8 i zapomniec o starym gracie
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
PS2 FAT i network adaptor rysskas Inne 1 15.01.2017 16:15
[Kupię] Network Adaptor do PS2 tirtyseconds Kupię/Sprzedam/Zamienię 0 16.03.2011 11:02
PS2 gruba - Network Adaptor no_body Hardware 4 23.08.2007 21:44


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO