Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 04.12.2018, 20:30   #1
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
PS3 FAT CECHK04 problem z gł‚oś›nym chł‚odzeniem.

Witam wszystkich forumowiczów, przejdę od razu do sedna.

Konsola w moich rękach od stycznia/lutego 2017, przeze mnie nie była traktowana opalarką ani tym podobnymi rzeczami, reballingu też nie robiłem, mam PS4 od dawna i nie bawiłbym się w to. Kupiłem używaną, od początku po zakupie wiatrak wchodził na "trzeci" bieg dość szybko, ale konsola nie łapała żadnych zawiech, nie pokazywała i nie pokazuje do dziś żadnych artefaktów, zaliczyła mi kilka sporadycznych zwiech tylko w sytuacji, kiedy grałem online i chciałem szybko odpowiedzieć komuś na wiadomość, zdarzało mi się też na slimie.

Niedawno zainstalowałem jej custom firmware, jakiś rebug 4.82, mam taką aplikację - fan control utility, po odpaleniu jej nawet nie da się zmienić trybu pracy wentylatora przez kilkanaście sekund - temp. na CPU w granicach 79-80*C, w tym samym czasie temp RSX wynosi 47*, max doszła do 60 kilku stopni po giercowaniu. Może być aż taka dysproporcja między temp. na obu procesorach ? Konsola od spodu jest zimna, od góry zimna, z otworów z tyłu wydostaje się letnie powietrze, jak mówiłem, nie zawiesza się.

Konsola ma jakiś czujnik temp. ? Da się to wymienić ? Wydaje mi się, że temp. na CPU mam zafałszowaną.

#Berion pozdrowienia od starego znajomego z konsola.pl o obciachowym nicku Pelle, goodfellas

Nie mogę edytować nazwy tematu, sorry./już jest OK/grzeniu

Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 04.12.2018 o godz. 21:32 Powód: Brak polskich znaków.
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.12.2018, 21:42   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wiec tak , jak najbardziej bedzie prawidlowa a co i dlaczego tak jest to juz pisze , pomiedzy procesorem a radiatorem jest IHS i co ciekawe $ony w swojej wspanialej bezmyslnosci nalozylo paste na procesor po czym przykleilo IHS na epoxyd ponownie nalozylo paste i dopiero zostalo docisniete do radiatora a wiec jedyna opcja to wymienic obydwie pasty termoprzewodzace pod i nad IHS najlepiej na CPU/RSX razem bo nie trzeba 2 razy rozbebeszac i w obydwu przypadkach trzeba pod i nad a ustawienie temp. lepiej zostawic dla ps3
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2018, 21:59   #3
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pogoglowałem, jeśli tak to wygląda (jest post ze zdjęciami na strefie psx, mam za mało postów żeby wstawić tutaj link), to dla mnie niewykonalne bo mam dwie lewe ręce i na pewno coś popsuje, kilka dni wstecz zmieniałem pastę w komputerowym u siebie w mieście, ale na pewno nie ściągali tych IHSów :/ Cóż, będzie musiało zostać tak, jak jest.
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2018, 22:01   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zdecydowanie to , trzeba odciac od procesora i rsx IHS/blaszke co rozprowadza cieplo i wymienic pod nia paste zdecydowanie trzeba miec jaja i nerwy ze stali + stabilne rece wskazane jest to zrobic bo wysoka temperatura powoduje szybkie utlenianie sie kulek i tym szybko masz ylod
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 04.12.2018 o godz. 22:04
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2018, 22:06   #5
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ewentualnie znasz jakiś godny polecenia serwis, który się tego podejmie ? Sam na bank tego nie ruszam.
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2018, 22:11   #6
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Niestety nie mieszkam w polsce juz kupe czasu a robilem i robie takie rzeczy jak bys blisko to bym ci za przyslowiowe piwo to zrobil nawet mam maszyne do rebala jak trzeba ale nic ci po tym bo koszt wysylki zabije to , poczekaj jest jeszcze 2 modow w dziale konsole moze oni ci podpowiedza gdzie to zrobic w polsce
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 01:56   #7
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Temperaturę Cella masz za dużą o jakieś 10*C, z kolei na RSX podejrzanie niską.

Niektóre FATy mają ustawione złe progi (temp >> obroty) i webMAN MOD, rozpędza wiatrak na maksimum. Trzeba to ręcznie zmienić (ale jeśli miałeś takie samo zachowanie na OFW to problem leży faktycznie w przegrzewaniu się). Osobną kwestią jest tolerancja słuchu na hałas - PS3 są dosyć głośne. Zrób tzw. fan test i zobaczysz jakie są najwyższe obroty wiatraka, może Twoje są umiarkowane (tylko uprzedzam, jak nigdy nie była czyszczona, a kurz nie skawalił się za mocno to pokój zamieni Ci się w laboratorium Volkswagena).

Czujnik ma, jak osiągniesz granicę to wyłączy konsolę i nie pozwoli włączyć (będzie migać odpowiednio dioda, sprawdź na devwiki bo ja już nie pamiętam).

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 06.12.2018 o godz. 01:58
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 17:03   #8
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Na tej CECHK04 na OFW, tu sorry za lamerskie określenie - wiatrak wchodził tylko na "trzeci bieg", dopiero jak mając już CFW zainstalowałem fan control utility i odpaliłem ten program zobaczyłem temp. CPU na czerwono i wiatrak kręcący się niczym opętany. Paste termoprzewodzącą zmieniałem ostatnio u siebie w komputerowym, ale wiadomo, IHS nie ściągali. Konsola jest zimna od spodu nawet po giercowaniu...

Kupiłem za 150zł PS3 CECHG tą z dyskiem 40GB, ta śmiga cichutko, miała firmware 4.82 Tutaj wiatrak nawet na OFW maks wchodził na "drugi bieg", w webman'ie ustawiłem sobie bodajże 42% szybkości wiatraka i nic się nie grzeje a poziom hałasu jest akceptowalny.

Nie wiem czy z taką ilością postów mogę już wstawiać zdjęcia, nie chcę też warna za double post, więc dziś wieczorem/jutro postaram się zedytować ten post i dodać temp. z obu konsol.
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 17:12   #9
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Spoko jest nic ci nie zrobimy , a jak chcesz wkleic zdjecie mozesz poprzez dodaj pliki/zalaczniki w zaawansowane
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 22:51   #10
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpaliłem tą drugą konsolę, CECHG, pierwsze zdjęcie to XMB zaraz po włączeniu, drugie po kilkudziesięciu minutach w XMB i instalowaniu gry oraz nieco ponad godzinnej rozgrywce w Fifę 19, tu chyba wszystko jest ok ?

CECHK postaram się wstawić jutro.



-126169869_1_122_821lo.jpg

-127114992_2_122_279lo.jpg

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 07.12.2018 o godz. 14:04 Powód: Poprawione zdjecia
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 23:08   #11
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak tylko na przyszłość, nie wszyscy mają monitor 16K, żeby komfortowo wyświetlić direct linkowane obrazki 2500x2500px. Ja na przykład nie mam i zajmuje mi to dwa monitory (drugiego też nie mam).
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.12.2018, 23:53   #12
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Irlandia/carnew
Posty: 5,253
misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>misiozol ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Poprawie to rano teraz juz w koju jestem ��
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.01.2019, 12:54   #13
damian1994
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 20.11.2009
Posty: 106
damian1994 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tego CECHK możesz wysłać do VirtualFuture. Swoją CECHL tam wysyłałem na podobną przypadłość. Po wymianie past zdecydowanie łatwiej ją schłodzić. Swoją drogą, ta CECHG jest cichsza do tamtej z taką samą prędkością wentylatora?
damian1994 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Problem ze startem PS3 A youkai of love Homebrew 23 10.10.2013 10:34
Naprawa PS3 Fat 60gb oplacalna ? misiozol Hardware 3 06.07.2013 11:24
Ps2 fat, czyta kopie, problem z oryginałami fubu1986 Hardware 4 04.06.2011 19:35
PS2 Fat, problem z portami. DanielVII Hardware 5 20.05.2010 21:03
Problem! PS3 sciagane z USA! Slasheer Hardware 12 07.08.2007 20:06


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.