Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 - Przeróbka, mod chip itp itd. (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-przerobka-mod-chip-itp-itd-82571/)

sobrus 08.06.2009 09:00

Szkoda że nie ma firmy która po prostu wyprodukowałaby fajne urządzenie multimedialne. Bez blokad, każdy wykorzystuje sprzęt jak chce.
Coś jak GP32 i następcy.

Niestety trzeba na tym zarobić, a nikt nie zarobi jeżeli użytkownicy gry ukradną.
Chyba że działałoby w dwóch "trybach" - na przykład "komercjalna konsola" oraz "tryb otwarty", gdzie każdy mógłby sobie pisać własne oprogramowanie.

Ale i to na pewno by złamali o pojawiłyby sie RIPy gier działające w trybie otwartym.
Wystarczy zobaczyć jak piraci rozprawili sie z dreamcastem (tylko dlatego że miał wspierać format CD-I i to dało hakerom pole do popisu).

Dlatego będą zamknięte konsole, a jak ktoś chce więcej to niech kupi energooszczędnego PCta w formie wazonu:
http://gadzetomania.pl/2009/06/04/ko...sztalcie-wazy/

A że gry są w Polsce za drogie to temat rzeka. Tak jest i już. Sam mam nie przerobionego X360 i od biedy coś tam czasem kupie, ale jak widze ze ta sama gra na PC jest o połowe tańsza (np Dead Space czy Far Cry 2) to załamka. Owszem moge kupić na PC, ale w takim razie po co mi konsola...
Moge też kupić rok później używkę na allegro w cenie nówki na PC, ale rok później to juz nie to samo.
I nie, płyta do X360 wcale nie jest ze szczerego złota i wysadzana brylantami. :nie:

ethar 07.06.2009 18:03

Ja na przykład, chciałbym jeżeli już bym takowy posiadał, wykorzystać jego "moc" nie tylko do gier. Ale marzy mi się obejrzenie coś w kontenerze *.mkv z kodowaniem H.264 i obsługą wszystkiego co tam ma ;) Wrzucanie gier na dysk, żeby oszczędzić płytę BR ;) I zapewne wiele innych zastosowań bym znalazł.

Berion 07.06.2009 15:01

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1028012)
homebrew :hmm: zdecydowanie nie !

Nie po to kupiłem PS3 by kombinować, instalować gry na dysku, itd. Po włożeniu płytki ma się odpalić gra lub film i to wszystko ...

Toć nikt nie zmusza. Ale to, że Ty się nie lubisz tym bawić nie oznacza, że cała ludzka populacja też nie. :P

Cytat:

[...] A swoją drogą do czego może się przydać dostęp do fw, po co mi dostęp do tego to nie wiem ???
Np. po to aby hackować różne funkcje oryg. fw jak np. szyfrowanie danych HDD (np. save'ów), wrzucać do IOP własne, dodatkowe moduły (np. cheat device czy strzelanie screenshotów). Nie wspominając już o tak prozaicznej rzeczy jak wyłączenie autentykacji appsów dla PS3BD/BD-J.

W zasadzie można zamknąć to w ciekawym słowie Custom (-firmware).

Się znajdzie zawsze siakieś zastosowanie. Nie bój żaby. ;}

mgit 07.06.2009 13:16

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1028016)
Nuda...:fiu:

Załącznik 52185

Ciekawe zastosowanie ||

Szkoda, że gofrów nie robi :fiu:

ed hunter 07.06.2009 13:09

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1028012)

Nie po to kupiłem PS3 by kombinować, instalować gry na dysku, itd. Po włożeniu płytki ma się odpalić gra lub film i to wszystko ...

Od całej reszty (typu Internet itd) jest PC/Notebook

A swoją drogą do czego może się przydać dostęp do fw, po co mi dostęp do tego to nie wiem ???

Nuda...:fiu:

Załącznik 52185

mgit 07.06.2009 13:02

Od całej reszty (typu Internet itd) jest PC/Notebook

A swoją drogą do czego może się przydać dostęp do fw, po co mi dostęp do tego to nie wiem ???

ethar 07.06.2009 12:48

Każdy by chciał, żaden nie może ;)

beriontestowy 07.06.2009 12:14

Bowiem dla niektórych złamanie konsoli == piraty. Głodnemu chleb na myśli... ;)

Oj @mgit, a homebrew coś Ci mówi? Nie chciałbyś mieć dostępu do fw, hdd itd.? Nie chciałbyś emulacji, obsługi multimediów rodem z XBMC i innych progsów użytkowych? Nie chciałbyś móc odpalać gry z dysku? itd. itd.

demek 07.06.2009 12:09

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1027985)
Na jedno wychodzi, PS3 nie powinno się nawet próbować przerabiać

a to niby dlaczego?

mgit 07.06.2009 11:12

Na jedno wychodzi, PS3 nie powinno się nawet próbować przerabiać

ed hunter 07.06.2009 08:21

Chyba inaczej...jak stać cię na gry, to i na konsolę.

mgit 07.06.2009 08:03

I prawidłowo, przynajmniej jedna konsola nie złamana

Stać cie na konsole to i stać cie na gry !

Berion 06.06.2009 18:07

ISOLoadery nie istnieją dla konsol retailowych (na bodajże fw v2.35 można było zrobić mix). Z poziomu Linuksa niemożliwy jest dostęp do RSXa (był jakiś proof of concept, ale to też już nieaktualne dla obecnych fw).

Cytat:

W którą stronę się nie odwrócisz to i tak dupa z tyłu
;)

ethar 05.06.2009 15:11

Czytałem na którym forum, że poprzez Linuksa i jakiegoś ISO Loadera, da rade odpalić parę tytułów. A jak wygląda sprawa z Homebrewem? Da się odpalić, bez większych przeszkód?

Berion 05.06.2009 15:09

Może i tak być.

Wszystkie wcześniejsze odkryte luki już dawno temu zostały załatane, nawet Sony zablokowało BD-J z mass:/...

Coś tam ostatnio było z remote control, ale nie zdążyłem się jeszcze tym zainteresować (tym bardziej, że kopie z BD-R/BD-RE mnie nie interesują).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:35.