Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 - zmiana nazwy gry w XMB (problem z Assassin's Creed II) (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-zmiana-nazwy-gry-xmb-problem-assassins-creed-ii-97639/)

Y2J 06.01.2019 12:23

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1416173)
Nie, to są te same gry co na płycie. Różni je tylko rodzaj NPDRM. Jeśli kupisz cyfrę, a masz już płytówkę to konsola zapyta czy zamienić (i trwa to dosłownie chwilę bo nie zamienia całej paczki tylko licencję i flagę w bazie).

Tu mnie zaskoczyłeś. Czytałem już wcześniej na ten temat i zawsze spotykałem się z teorią, że w przypadku kupienia cyfrowej wersji gry, pierwsze co należy zrobić to odinstalować płytówkę. Inaczej i tak sama konsola się o to upomni.

Gdyby było tak jak piszesz byłoby mega wygodnie i logicznie, ale za nic nie mogę znaleźć potwierdzenia. Czy jest to kwestia nowszego firmware? Próbowałeś zamieniać w ten sposób gry na cyfrowe osobiście?

MajsterPopsuj 06.01.2019 11:39

Cytat:

Napisany przez Y2J (Post 1416164)
Moje pytanie brzmi - czy jeśli chce zamienić gry na wersje cyfrowe, powinienem najpierw wszystko odinstalować?

Nie, to są te same gry co na płycie. Różni je tylko rodzaj NPDRM. Jeśli kupisz cyfrę, a masz już płytówkę to konsola zapyta czy zamienić (i trwa to dosłownie chwilę bo nie zamienia całej paczki tylko licencję i flagę w bazie). Tak samo działa to w drugą stronę (chyba, tego nie sprawdzałem).

Cytat:

Mam tu na myśli kwestie fragmentacji, czy lepiej dla konsoli będzie jeśli wszystkie gry będą instalowane 'na czysto', obok siebie, czy też w PS4 działa to inaczej i nie ma to znaczenia?
Fragmentacja zachodzi taka jak na UFS2 bo taki system plików znajduje się na większości partycji (jest ich prawie 30...). Ale pamiętaj, że PS4 w tle cały czas rżnie dysk zapisując filmy, więc nie unikniesz fragmentacji bo tego gówna nie da się odłączyć (nawet nie wiadomo który daemon za to odpowiada, co i tak na razie jest bez znaczenia bez CFW bo odwołać się ich chyba nie da). I tutaj ciekawostka, screeny nie są screenami tylko klatkami wyciągniętymi z tychże filmów, więc nawet jak ustawisz format na PNG to i tak będzie to tylko PNG z już stratnego filmu...

Cytat:

czyli sugerowałoby to, że mamy tu do czynienia z innym rodzajem instalacji niż w PS3.
Całkowicie innym.

Na PS3 gry są samodzielne z płyty i od dewelopera zależy czy użyje "cache pierwszego stopnia" (aka instalacja na dysku, bo "cache drugiego stopnia" to partycja dev_hdd1 z FAT32) czy nie. Większość używa bo płyta za wolna. I jak wspomniałem, PS3 miesza wszystkie dane cache, patche, dlc, płytowe licencje, w jednym folderze-tyglu.

Na PS4, na płycie masz paczkę z grą, która jest deszyfrowana kluczem z płyty, kopiowana w całości na HDD w locie będąc szyfrowana PFS i montowana jako VFS na żądanie (tak jak np. obraz jakiegoś nośnika na Linuksie) gdzie jest w tmfs obdarta z tego syfu (i z tego cache'u właśnie piraci wyciągają pliki gry bo nie znają kluczy szyfrujących). Patche i DLC mają osobne foldery. Osobna paczka jest (chyba) do montowania z płyty na czas instalacji tej właściwej i dlatego w niektóre gry można grać do pewnego momentu, a w tle instalować.

Y2J 06.01.2019 01:42

Mam na myśli kupienie każdej gry jeszcze raz (tym razem cyfrowo) ---> usunięcie instalki wersji fizycznej ---> zainstalowanie wersji cyfrowych.

I zastanawiam się czy lepiej usunąć od razu wszystko co jest na dysku, po czym instalować cyfrowe wersje jedną po drugiej. Czy też nie ma to znaczenia dla dysku w PS4 i mogę usuwać i 'podmieniać' po jednej raz na jakiś czas. Tak byłoby nieporównywalnie wygodniej tyle, że boje się, że zrobi się bałagan na dysku i ten będzie bardziej drenowany podczas odczytów.

Stąd moje pytanie do Was bo nie mam pojęcia jak to działa w PS4, czy zachodzi jakaś fragmentacja itp.

Żeby jeszcze mocniej doprecyzować:

Opcja nr 1 - usuwam wszystkie gry z dysku, instaluje wersje cyfrowe, jedną po drugiej.

Opcja nr 2 - usuwam np. tylko Tekken'a 7, instaluje wersję cyfrową, ale w tym samym czasie na dysku pozostaje 10 wcześniej zainstalowanych gier. Za jakiś czas robię to samo z kolejnym tytułem, w międzyczasie dokupuje jeszcze ewentualnie jakieś nowe gry (patrz Resident Evil 2 niedługo ;) )

Jolek 06.01.2019 01:24

:hmm:

Gier z tego co pamiętam nie da się podmienić.
Trzeba je jeszcze raz kupić.
Chyba, że masz zamiar sprzedać grę na płytce,
ale i tak pewnie nie zwróci ci się pełny koszt jeżeli kupujesz nowe gry.

Y2J 06.01.2019 01:15

Tak jeszcze nawiązując do wspomnianego przejścia na cyfrę.

Na dysku w PS4 mam zainstalowanych 11 gier (z czego jedna cyfrowa). Nigdy niczego nie odinstalowywałem.

Moje pytanie brzmi - czy jeśli chce zamienić gry na wersje cyfrowe, powinienem najpierw wszystko odinstalować?

Mam tu na myśli kwestie fragmentacji, czy lepiej dla konsoli będzie jeśli wszystkie gry będą instalowane 'na czysto', obok siebie, czy też w PS4 działa to inaczej i nie ma to znaczenia?

Gdzieś czytałem, że np. w przypadku podłączenia dysku zewnętrznego, możemy nawet przenieść na niego daną aplikację (grę), czyli sugerowałoby to, że mamy tu do czynienia z innym rodzajem instalacji niż w PS3.

Nie ukrywam, że znacznie wygodniejszym rozwiązaniem byłoby podmienianie gier na cyfrowe stopniowo, po jednej raz na jakiś czas (gdybym chciał zainstalować od nowa wszystkie po kolei, byłby to jednak zbyt duży wydatek, jak i również zbyt czasochłonna operacja). Pytanie tylko co na to dysk w PS4.

Czy ma to jakieś znaczenie czy też może jednak lepiej najpierw wszystko usunąć i instalować gry 'na czysto', jedna po drugiej?

MajsterPopsuj 04.01.2019 22:12

A ja wnikam bo to jest ciekawe. Jest tutaj jakiś ewidentny problem z parsowanie SFO lub uzupełnianiem bazy. Jaki? Dlaczego? Nie mam pojęcia, a nie lubię bardzo nie mieć. :D

Y2J 04.01.2019 00:46

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1415946)
Skoro to wina PARAM.SFO (a raczej osoby, która go przygotowywała), że w Polskim tytule jest Launcher - to bym nadal spróbował cisnąć support Ubi - dla zasady :D

Dlatego nie odwołałem zgłoszenia, odpowiedzi na razie brak ;) Mogli by mi chociaż zwrócić za ten drugi kupiony cyfrowo egzemplarz. Nawet się nie łudzę ;)

Cytat:

Napisany przez damian1994 (Post 1415977)
Z drugiej strony, dokładnie rozumiem Twój ból. Mnie dla odmiany zirytował brak opcji posortowania zawartości według nazwy. CFW też tego nie ma. I trzeba instalować gry zaczynając od ostatniej.

Dlatego wcześniej rozpisałem sobie całą kolekcję według dat. Jest to rzeczywiście bardzo lipne w porównaniu z PS4, gdzie po utworzeniu folderu sami ustalamy sobie dowolnie kolejność gier.

@Berion:

Ale jednak, sądząc po wrzuconym wcześniej temacie, problem był już obecny w 2013 roku, a wtedy mieliśmy jeszcze starszy firmware. Jeżeli ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie.

Tytył zmienia się na właściwy po zmianie języka, tak samo jak np. "South Park: Kijek Prawdy" zmienia się na "South Park: The Stick of Truth", a "Podróż" na "Journey".

W każdym razie, problem rozwiązany więc nie wnikam ;)

damian1994 03.01.2019 20:17

A mógłbyś podać, którego XML szukać i edytować?

Edit. Już nie ważne. Znalazłem. I nawet działa :D

P.S. Można aktywować pkg mając aktywowane konto PSN z grami na konsoli?

MajsterPopsuj 03.01.2019 04:50

Jeśli to jest wersja gry NPEB-00462 to problem w zasadzie nadal jest tajemniczy ponieważ:
  • tenże PARAM.SFO zawiera tylko TITLE_ID, bez dodatkowych regionów (bez np. TITLE_ID_16), więc teoria spaprania odpada, a tytuł powinien się wyświetlać zawsze jako "Assassin's Creed II TM", wymagać fw najniżej 2.70 i przedstawiać jako wersja 1.00.
  • twierdzisz, że patchy nie instalowałeś żadnych
  • twierdzisz, że tytuł był ok, ale po uruchomieniu gry przestał być ok
Jeśli powyższe założenia są poprawne to ja rozkładam ręce i nie wiem, ale wina choć tajemnicza musi wtedy leżeć po stronie firmware konsoli. No chyba, że nie kupiłeś wyżej wymienionej gry (choć innego haszyszegosyna II w polskim PSS bez DLC nie widzę). Ale beczkę przyjmę jeśli nalegasz. :D

@Damian
Na CFW możesz sobie sortować alfabetycznie. Nie znajdziesz tego w menu kontekstowym bo nie wiadomo do końca jak działa ten system skryptowy, więc z tego co kojarzę to zamiast dodatkowej stosownej opcji, zastąpiono sortowanie datami, sortowaniem alfabetycznym. Trzeba edytować XML z tym.

damian1994 02.01.2019 18:15

Problem pierwszego świata XD.

Z drugiej strony, dokładnie rozumiem Twój ból. Mnie dla odmiany zirytował brak opcji posortowania zawartości według nazwy. CFW też tego nie ma. I trzeba instalować gry zaczynając od ostatniej.

szczuru 02.01.2019 12:21

Skoro to wina PARAM.SFO (a raczej osoby, która go przygotowywała), że w Polskim tytule jest Launcher - to bym nadal spróbował cisnąć support Ubi - dla zasady :D

Y2J 02.01.2019 12:19

Berion, tak na gorąco - Ty mi lepiej podaj adres na jaki mam Ci posłać beczkę browaru.

Zwykła zmiana języka w menu dała radę od razu. Bez żadnych ponownych instalacji, czarów i kombinacji. Trafiłeś w sedno.

Centrum pomocy PlayStation rozłożyło ręce, a Ty dałeś radę ;)

Najlepsze jest to, że pewnie za jakiś czas problem i tak by się rozwiązał, bo przy instalacji m.in. The Last Of Us, od razu zmieniłbym język konsoli, byle pozbyć się polskiego dubbingu.

Dziękuje Ci za pomoc, jak i reszcie ekipy. Jeszcze mocniej dziękuje Ci moja narzeczona, która miała już delikatnie mówiąc dość mojego 'nastroju' ;) Niby mała rzecz, a potrafi zepsuć humor, pewnie sam najlepiej wiesz jako człowiek od design'u.

MajsterPopsuj 02.01.2019 01:21

Nasz region to 16, możliwe że bałwan, który się tym zajmował, nie zmienił placeholdera, a w innych językach jest ok i dlatego nikt nie marudzi (ja sam używam angielskiego bo na PS3 niektóre gry same przestawiały na polski, co na PS4 jest już obligatoryjne, a w grze oczywiście wyboru brak...). Zmień język XMB na angielski jak możesz i powiedz czy wtedy wyświetla się ok. Tak czy siak wymagałoby to patcha, a patch kosztuje więc nie naprawią...

Sprawdziłbym to dla Ciebie, ale nie mam ochoty pół dnia pobierać 8GiB+, więc wybacz. :P

Co nie dałbyś rady!? Potrzymajcie mu piwo; jedziesz! A nie, nie jedziesz, bo Twoja jest niehakowalna. ;p

Mógłbyś też podać identyfikator gry (niepotrzebny jest cały CommID, tylko skrócony np. NPEB-12345). Kiedyś po zakupie przysyłali na maila, ale może już tak nie robią bo na PS4 jak coś kupię to tylko tytuł i za ile.

PS: Ja mam do sprzedania CECHL04 z OFW 3.55. :) W pudełku, elegancko, z kluczami, niezbanowana, 10tys godzin przepracowała, nigdy nie otwierana. Bez kont i gier, czysta. Tak jakby ktoś coś. ;p

Jolek 02.01.2019 00:53

Teoretycznie tu są dwa ciekawe modele (CECH-2504A, CECH-2504B) z CFW:
https://forum.cdrinfo.pl/f4/rozne-ko...-nowsze-97541/.

Aczkolwiek nie wiem czy to jeszcze aktualne. ???

Y2J 02.01.2019 00:08

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1415783)
To może inaczej: pobierz tę grę na PC (musisz znaleźć link bezpośredni do paczki), wypakuj z PKG za pomocą pkgview v1.3 plik PARAM.SFO. Otwórz go choćby hex edytorem i zobacz jak się przedstawia. Jeśli faktycznie jako LAUNCHER to nic z tym nie zrobisz, jeśli jednak jest tam normalny tytuł to masz bardzo dziwną anomalię konsoli bo odbudowanie bazy danych między innymi polega na tym, że odczytuje jeszcze raz informacje ze wszystkich SFO (gier, save'ów i trofeów), od nowa je doń wpisując.

Też pomyślałem, że może to wina konsoli, ale zainstalowałem grę na mojej starszej PS3 Slim i ta sama sytuacja.

Centrum Pomocy PlayStation poradziło, żeby kontaktować się z support'em Ubisoftu - utworzyłem więc konto i wysłałem zgłoszenie, czekam na odpowiedź.

Jako ciekawostkę dorzucam jedyny temat dotyczący tego problemu jaki znalazłem

https://forums.ubi.com/showthread.ph...blem-to-solved!

Gość z Polski, do tego wspomina, że nie tylko on ma ten problem. Temat z 2013 roku, a odpowiedzi zero.

Przy okazji pokażę Wam jak pięknie zdobi to moją kolekcję (zrobiłem te zdjęcia do zgłoszenia do Ubisoftu).

Załącznik 130668

Załącznik 130669

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1415776)
Tu jest odpowiedz CFW :D

Też o tym pomyślałem. Ale to się nie uda, pierwsza sprawa, że to PS3 Super Slim, do tego na najnowszej aktualizacji, a druga rzecz, że na PS4 nadal jechałbym na legalu i po prostu za duże ryzyko. Z resztą nie oszukujmy się - ledwo poskładałem sobie HDD do PS2 parę lat temu i to z Waszą pomocą, tutaj nie dałbym już rady.

To jest dopiero paradoks, że człowiek chce legalnie, a jeszcze walą kłody pod nogi ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:08.