Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 15.12.2018, 14:35   #91
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,475
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie - Wszystko plug 'n play via pendrive. Oczywiście do podmiany gier/biosu przygotowałem sobie swoje skrypty sh.
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2018, 14:53   #92
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
A no właśnie, ja nie wiem jak to zrobić. xD
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2018, 15:49   #93
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jolek Podgląd Wiadomości
A jak to urządzenie OTG wygląda?

Nie wystarczy np tylko przewód, który "ogarnia" OTG:

do którego można podłączyć normalnego pendriva?

Tak przynajmniej można zrobić jak np Tablet\Telefon obsługuje OTG.
Micro USB-B jest do ładowania, a używa się drugiego portu USB-A na joypada. Więc nie, to bez sensu.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2018, 15:58   #94
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,017
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez MajsterPopsuj Podgląd Wiadomości
Micro USB-B jest do ładowania, a używa się drugiego portu USB-A na joypada. Więc nie, to bez sensu.
Dlatego @Meanthord uświadomił mnie co to za kabel musi być:
PSX Classic.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2018, 16:46   #95
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości
// Aktualizacja powyższego postu.

Dla testów podmieniłem w pamięci konsoli Tekkena 3 PAL na wersję NTSC (+ odpowiednio skonfigurowany już pcsx.cfg z np wyłączonym frameskipem, regionem na NTSC i wyświetlaniem FPS). Chwila strachu i wsio działa

//edit

Podmiana biosu też działa Jeśli użyjemy biosu zdumpowanego z prawdziwego psx-a to będziemy mieli pełne intro PSX-a przed uruchomieniem gry (+ dostęp do takowego biosu pod zbootowaniu go w menu PCSX-a).
Jeśli dobrze rozumiem, napisałeś skrypt, który pozwala podmienić jedną grę w pamięci konsoli ? Jeśli tak, jesteś w stanie się nim podzielić ? Na youtube widziałem już filmik ze skryptem na backup i podmiankę gier, ale nie mam pendrajwa na którym mógłbym pomieścić backup, największy jakiego widzi moje ps classic ma 8gb :/
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2018, 21:32   #96
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ponoć partycja z grami jest szyfrowana, więc trzeba to zrobić na mapperze. Wpisz "ls -la /dev/mapper/" i wklej tu to co wyświetlił. Zapewne wystarczy "rm" wrzoda i "cp" gry w tamto miejsce + wyedytowana baza (jeśli chcesz zastąpić zgodnie ze sztuką, bo możesz też po prostu podmienić pliki *.bin/*.cue o tych samych nazwach co balast).

Nie mam PSC i pewnie nie będę miał. Zgaduję organoleptycznie.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.12.2018, 22:06   #97
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,475
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Partyzant Podgląd Wiadomości
Jeśli dobrze rozumiem, napisałeś skrypt, który pozwala podmienić jedną grę w pamięci konsoli ? Jeśli tak, jesteś w stanie się nim podzielić ? Na youtube widziałem już filmik ze skryptem na backup i podmiankę gier, ale nie mam pendrajwa na którym mógłbym pomieścić backup, największy jakiego widzi moje ps classic ma 8gb :/
Ja też do podmiany użyłem 8GB bo tylko taki u mnie miał diodę access.

Pendrive przygotuj zgodnie ze sztuką i wrzuć aktualne BleemSync
Stwórz na nim też folder np "gra"
W katalogu lolhack skasuj notepadem++ zawartość pliku boot.sh i zastąp ją zawartością dla danego punktu poniżej:

Backup oryginalnej gry
Kod:
#!/bin/sh

mkdir /media/backup_gry
cp -R /gaadata/17/* /media/backup_gry/
zamiast 17 możesz użyj innej liczby od 1 do 20 - każda gra ma inny numer (dla przykładu 17 to Tekken 3)

Dalej postępujesz jak przy BleemSync - jak pendrak przestanie świecić to grę znajdziesz w katalogu "backup_gry" na pendrive.

Ja poszedłem na łatwiznę i na PC nazwałem pliki obrazu Tekkena 3 NTSC tak jak w oryginale nazywał się PAL (SCES-01237) i skopiowałem bin/cue/pcsx.cfg na pendrive do katalogu tk3.

Całość przeniosłem do wewnętrznej pamięci za pomocą:
Kod:
#!/bin/sh

mount -o rw,remount /gaadata

rm  /gaadata/17/SCES-01237.bin
rm  /gaadata/17/SCES-01237.cue
rm  /gaadata/17/pcsx.cfg
cp -R /media/tk3/SCES-01237.bin /gaadata/17/SCES-01237.bin
cp -R /media/tk3/SCES-01237.cue /gaadata/17/SCES-01237.cue
cp -R /media/tk3/pcsx.cfg /gaadata/17/pcsx.cfg
killall ui_menu
/usr/sony/bin/ui_menu
Jeśli chciałbyś podmienić jakąś grę na zupełnie inną to zrób tak:
-Oryginalną grę zbackapuj
-Skopiuj nową w jej miejsce (Sony Data code może być inny - czyli numer SLUS/SLES).
-Zrób backup bazy danych
Kod:
cp -n /gaadata/databases/regional.db /media/kopia_bazy.db
-Zedytuj bazę danych tak aby nazwa i Sony data code się zgadzało z nową grą i tyle

Pisane na szybko - nie odpowiadam za błędy
Podmiana Biosu tak jak powyżej tylko używamy ścieżki biosu.

Powyższy opis przed chwilą przetestowałem usuwając Cool Boarders 2 i zastępując go Tombim - wsio działa
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 15.12.2018 o godz. 23:21
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2018, 09:30   #98
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez szczuru Podgląd Wiadomości

-Zrób backup bazy danych
Kod:
cp -n /gaadata/databases/regional.db /media/kopia_bazy.db
-Zedytuj bazę danych tak aby nazwa i Sony data code się zgadzało z nową grą i tyle

Pisane na szybko - nie odpowiadam za błędy
Podmiana Biosu tak jak powyżej tylko używamy ścieżki biosu.

Powyższy opis przed chwilą przetestowałem usuwając Cool Boarders 2 i zastępując go Tombim - wsio działa
W moim przypadku, jeśli chcę wywalić na tę chwilę tylko okrutnego crapa, jakim jest battle arena toshinden, musiałbym najpierw zrobić backup bazy danych tym zacytowanym przeze mnie skryptem ? (wrzucić to w plik lolhack ?) żeby poznać numer i game id tej okrutnie parującej kupy ?
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.12.2018, 11:09   #99
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,475
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Toshinden ma numer 1
__________________
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2018, 10:31   #100
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@Szczuru - udało mi się dzięki Twojemu skryptowi zrobić backup gry, wziąłem ten plik pcsx.cfg i nazwałem nowe bin/cue dokładnie tak samo, skopiowałem skrypt do przeniesienia gry i tak wrzuciłem spolszczonego Silent Hill'a bez problemu, niemniej... w menu nadal mam okładkę i nazwę toshindena... Ten skrypt do kopii bazy danych nie działa mi, poza tym wrzuciłeś też jakby co tylko skrypt do zrobienia jej kopii, nie wrzucenia, tu prośba, pomożesz jeszcze ? W skrypcie do wrzucenia gry do pamięci PS Classic też nie ma odnośnika do pliku .png, jak podmienić okładkę ?

Ostatnio zmieniany przez Partyzant : 17.12.2018 o godz. 10:32 Powód: Literówka.
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.12.2018, 12:16   #101
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster
 
Avatar użytkownika szczuru
 
Data rejestracji: 05.04.2005
Lokalizacja: Uć
Posty: 2,475
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Czyli podmieniłeś Toshindena na SH bez zmiany bazy?

Zrzuć bazę na pena:
Kod:
#!/bin/sh

mount -o rw,remount /gaadata

cp -R /gaadata/databases/regional.db /media/regional.db
cp -R /gaadata/databases/regional.db /media/regional.kopia
Bazę masz na penie jako regional.db a kopię zapasową jako regional.kopia

Zedytuj ją (regional.db) SQL Lite Editorem:

Id Polskiego Silenta to chyba SLUS-00707?

Tabela Disc:


Tabela Game:


I zapisz.

Przygotuj sobie na penie folder "1" a w nim Silent Hilla. Nazwy plików powinny być:
SLUS-00707.bin
SLUS-00707.cue (pamiętaj, żeby zedytować ten plik notatnikiem aby odwoływał się do SLUS-00707.bin)
SLUS-00707.png - LINK - png o rozmiarach 226x226px
SLUS-00707.lic - pusty plik tekstowy lub skopiowany np z Toshindena
pcsx.cfg

Plik pcsx.cfg możesz zedytować:
Kod:
region = 1
frameskip3 = 1
Zmienia to region na NTSC i wyłącza frameskip

Czyli na penie masz:
-plik regional.db (zedytowany)
-plik regional.kopia
-folder 1 z Silent Hillem

Zawartość boot.sh

Kod:
#!/bin/sh

mount -o rw,remount /gaadata

rm /gaadata/databases/regional.db
cp -R /media/regional.db /gaadata/databases/regional.db
rm /gaadata/1/*
cp -R /media/1/* /gaadata/1/
killall ui_menu
/usr/sony/bin/ui_menu
sleep 5s
export PCSX_ESC_KEY=2
killall ui_menu
sleep 5s
cd /data/AppData/sony/pcsx
/usr/sony/bin/ui_menu --power-off-enable
sync
Usunie to całą zawartość folderu 1 i skopiuje tam Silent Hilla z poprawnymi nazwami oraz podmieni bazę danych aby zamiast Toshindena była wpisany Silent Hill. Po zakończeniu kopiowania plików UI konsoli się zresetuje.
__________________

Ostatnio zmieniany przez szczuru : 17.12.2018 o godz. 12:21
szczuru jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2018, 02:03   #102
MajsterPopsuj
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
LOL oni CAŁY tekst na obrazkach zrobili... Na dodatek 32bit PNG.
Kod:
ROOTFS1.img|usr\sony\share\data\images\
Podejrzewam, że nie będzie problemu z dodaniem polskiego języka. W ostateczności się podmieni jakiś eurokołchoźniany na nasz pikny jak za czasów Pegazusa.

A co do szyfrowania partycji z grami to ja tam widzę klucz 4K zaraz po nagłówku i skip na 0x200. Nie testowałem, ale stawiam browara że to tak odjebali.

Ja nie widzę fuszerki. Ja widzę sabotaż. :} To miało być celowo łatwe do rozpykania.

A tak BTW: jest tam obrazek joypada do X360. Ciekawe są też sterowniki.

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 18.12.2018 o godz. 02:08
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2018, 17:10   #103
A youkai of love
Games Maniac
 
Avatar użytkownika A youkai of love
 
Data rejestracji: 02.07.2010
Lokalizacja: Mój HC Room XD
Posty: 1,112
A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>A youkai of love jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Jest jakiś skrypt co mi bezpiecznie i na stałe, niezależnie od późniejszych modyfikacji, doda select + triangle jako wejście do menu z poziomu konsoli a nie jak czyta gry z USB?
__________________
<img src=http://forum.cdrinfo.pl/signaturepics/sigpic93605_1.gif border=0 alt= />
A youkai of love jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2018, 17:30   #104
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,017
Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Jolek po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Wciśnięciem "ESC" na klawiaturze.
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2018, 17:51   #105
Partyzant
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 04.12.2018
Posty: 23
Partyzant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Silent Hill podmieniony, baza zedytowana, mam okładkę SH, ale gra nie rusza...
Partyzant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[PS2]Free MC Boot - problem z Psx Worek1991 Homebrew 0 05.12.2012 10:48
[Sprzedam] Karta pamięci 8Mb/1MB PSX (120 bloków) Berion Kupię/Sprzedam/Zamienię 0 15.04.2012 11:35
Problem z odpalaniem gry z PSX na PS2 smolarz Hardware 5 04.04.2012 18:23
Jak nagrać grę z PSX na PS2? big mike Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 9 15.11.2006 14:21
PSX PSX GRY PSX PSX TomiW Humor 2 27.12.2001 23:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.