Powrót   Forum CDRinfo.pl > > >

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.05.2008, 12:31   #1
Bagheera
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Bagheera
 
Data rejestracji: 20.03.2005
Lokalizacja: Where Eagles Dare
Posty: 24
Bagheera w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
PSX & memoryCard 8 MB/120 bloków

Witam, kupiłem na allegro kartę pamięci do mojego szaraka, 8 MB/120 bloków, z tego co się dowiedziałem, PSX moze adresować tylko 15 bloków, więc pozostałe muszą być dostępne przez przełączanie/kompresję, z tym że karta z kompresją jest niezalecana

Ta moja nie ma żadnego przełącznika, tylko wyśietlacz z cyferką symbulizującą sektor.

Pytanie, jak sie je przełącza? Co się stanie, jak sie zapełni 15 bloków ?

miałem już taką sytuację, zapisałem sobie, jakies tany w grach, potem w syphon filter, gra stwierdziła, ze karta jest niesformatowana, no to ją sformatowałem, i karta sie przełączyła na 4 sektor. no. i co dalej?
__________________
Msi Wind U100, Linux PC, Amiga1200 600, PSX, PS2
Bagheera jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.05.2008, 13:51   #2
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bagheera Podgląd Wiadomości
Witam, kupiłem na allegro kartę pamięci do mojego szaraka, 8 MB/120 bloków [...]
Nie ma kart 8MB. Co najwyżej 8Mb, a to jest kolosalna różnica. ;]

1blok = 8KB
16bloków = 128KB

128KB = 1Mb
8Mb = 120bloków

Matematyka siada jak widzę ;P

Cytat:
[...] więc pozostałe muszą być dostępne przez przełączanie/kompresję, z tym że karta z kompresją jest niezalecana [...]
A nawet co najmniej nie zalecana. ;]

Cytat:
[...] Ta moja nie ma żadnego przełącznika, tylko wyśietlacz z cyferką symbulizującą sektor. [...]
Fizycznego chyba, żadna nie ma. Spróbuj w biosie trzymać select i wcisnąć L1 lub R1. Powinny się "pozmieniać lampki".

Na kartach z kompresją nie ma czegoś takiego, więc na pewno jakoś musi się dać przełączać.

Cytat:
[...] Pytanie, jak sie je przełącza? Co się stanie, jak sie zapełni 15 bloków ? [...]
Konsola ulegnie autodestrukcji. ;]

Zapełni się i koniec. Finito. Trzeba przejść na kolejną sekcję po 16bloków (15+1).

Cytat:
[...] miałem już taką sytuację, zapisałem sobie, jakies tany w grach, potem w syphon filter, gra stwierdziła, ze karta jest niesformatowana, no to ją sformatowałem, i karta sie przełączyła na 4 sektor. no. i co dalej?
o.O To "coś jest nie tak". Karta sama nie ma prawa się przełączać, a formatowanie zawsze będzie dotyczyć sekcji na której aktualnie się znajdujesz.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2008, 22:42   #3
Bagheera
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Bagheera
 
Data rejestracji: 20.03.2005
Lokalizacja: Where Eagles Dare
Posty: 24
Bagheera w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki Tobie już wszystko jasne, przełączać można się właśnie tym sposobem, trzymając select i L1/R1, na opakowaniu karty nic takiego nie było napisane (raczej, bo opakowanie wyrzuciłem już : P)

Nic się nie stało z tym 1 sektorem, gdzie Syphon Filter wymusił formatowanie, save'y pozostały : ]

co do matematyki, różnice między MB a Mbit znam, mb piszę z przyzwyczajenia, a producenci, no cóż.. "chłyt maketingowy"
__________________
Msi Wind U100, Linux PC, Amiga1200 600, PSX, PS2
Bagheera jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.08.2008, 20:42   #4
Chrabia
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.04.2007
Posty: 5
Chrabia w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Siema Berion, ale ten internet mały .

Posiadam chyba taką samą kartę pamięci (http://www.allegro.pl/item404563008_...el_tanio_.html) co kolega wyżej, ale mam nieco poważniejszy problem. Nie czyta mi jej tak browser jak i gry, na moim PS2. Da się cokolwiek w związku z tym zrobić (czyt. by działała jak należy), czy muszę kupić nową kartę? : (
Chrabia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.08.2008, 21:02   #5
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,119
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
No ba. :}

Kupić inną. Totolotek to jest.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jak nagrać grę z PSX na PS2? big mike Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 9 15.11.2006 14:21
PSX a kolor płyt ? Smiech Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 8 30.10.2006 22:50
Metal Gear Solid (PSX): problem z odpaleniem dwupłytowej gry na PS2 mastahpl Homebrew 15 16.06.2006 18:44
Problem z obrazem gry PSX Walus86 Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole 17 29.10.2005 19:44
PSX PSX GRY PSX PSX TomiW Humor 2 27.12.2001 23:12


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.